Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Auf wiedersehen, Niederlande"

"Het gevaar bestaat dat dit Europa's vermogen belemmert in de tweede helft van dit jaar progressie te boeken bij de integratie." Rara, over welk land gaat dit zinnetje in een rapport van Deutsche Bank van vrijdag?

Makkie, denkt u. Griekenland!
Nee
Oh, Spanje?
Nee
Italië dan?
Nee
Portugal of Ierland soms?
Nee
Ah, dan moet het Frankrijk zijn
Nee, ook niet
Wat? Duitsland zelf?!
Nee... Nederland!

It's the economy, stupid!
Dutch Elections: Socialists take the lead, heet het rapport van Deutsche Bank. Altijd leuk om te zien wat de researchafdeling van een grote buitenlandse bank denkt van onze land én onze verkiezingen van 12 september. Helemaal van een Duitse bank, onze traditionele bondgenoten sinds WOII bij de Europese integratie.

Deutsche Bank is somber. Niet alleen vreest ze de socialisten, maar ziet ook een risico dat ons land lang zonder slagvaardige regering komt te zitten, terwijl de economie verslechtert. Wat de gevolgen daarvan kunnen zijn leest u in de eerste regel van dit stukje: Brussel wordt net zo´n besluiteloze kippenren als Den Haag.

Anti-austerity
In de eigen woorden van de Duitse bankiers:

"Is Merkel about to lose another important ally? After the French electorate ejected France’s Nicolaus Sarkozy, it seems the Dutch electorate is more likely to reject PM Mark Rutte. Opinion polls point to the anti-austerity Socialist Party now being the most popular party in the Netherlands."

"Unlike France, Dutch politics remains fragmented. Despite the support, there is no guarantee the Socialists will end up in power. Nevertheless, the success of the Socialists’ ‘anti-austerity’ message could influence Dutch policymaking in general."

"The Queen has an amount of discretion in choosing who to offer the mandate for rule. The trouble is, none of the ‘standard’ coalition combinations currently secures a majority. Forming a new government could take months. In the meantime the outgoing (minority) government remains responsible."

Mao
Opvallend is dat Deutsche Bank in het rapport vooral haar pijlen richt op de SP als risico voor EU en markten en eens niet op de PVV, wat de laatste jaren gewoon begon te worden. Pijlen, want de bankiers steken hun aversie - het Maoïstische verleden wordt fijntjes opgerakeld - niet onder stoelen of banken.  Hun conclusie:

"Under Socialist Party leadership, Germany would lose a key ally among the ‘core’ countries. Like Germany, SP are dismissive of the notion of Eurobonds. But whereas German Chancellor Merkel talks of the need for “more Europe”, the Socialists have spoken out against integration."

"The leader of the party has accused others of using the euro crisis to “roll the Netherlands into a political union” and has expressed concern about ‘banking union’ and being made bear liabilities for banks elsewhere."

Hold-up
Deutsche Bank vreest niet alleen de SP, maar ook dat ons land volkomen onbestuurbaar wordt door - voor buitenlandse begrippen - de enorme Haagse politieke versplintering en ingewikkelde en langdurige formatieprocedures en -tradities. Met alle gevolgen van dien voor de markten en de EU:   

"The scenario that could test markets would be a long, drawn out government formation process at a time when the euro area needs to collectively approve steps towards greater integration. Until a new government has been formed, the outgoing VVD/CDA minority government remains responsible."

"Indeed, the five-party coalition has shown fractures since the deal in April. There is a risk that ‘big’ euro area policy (e.g., banking union) might suffer delays until a new Dutch government has been formed. It may be wrong to think that Germany will be the main source of hold-up."

"Nee!"
Kortom, volgens Deutsche Bank kan dit najaar niet Griekenland, Spanje, Italië (of Duitsland) het meest in de EU-spotlights staan, maar Nederland. Misschien dat dan "Nee!" in plaats van "Nein!" een gevleugeld woord wordt in Europa. De opinie van Deutsche Bank is duidelijk ("Achtung"), u trekt uw eigen conclusie.

Jammer dat de bank zich in dit rapport alleen niet uitlaat wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de aandelenkoersen, obligaties en de euro bij de verschillende regeringsscenario's, zoals ze die zelf in de tabel schetst (kijk eens wie daarvan de bron is!). Gelukkig hebben we daarvoor de IEX Koffiekamer, toch? Roep maar.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 augustus 2012 16:56
    Thanks voor het posten, AJK!
    De Nederlandse economie wil maar niet aangezwengeld raken, terwijl on the outlook of it we het toch beter blijven doen dan de economie in het land dat 'aanzwengelen' zo groot maakte, a.k.a. de thuishaven van de 2CV.

    Bijster diepgravend vind ik het DB-report echter niet, het lijkt toch een vrij hoog 'for dummies' gehalte te hebben!
  2. [verwijderd] 6 augustus 2012 17:54
    @rene
    Je post onzin. De situatie in de VS is net zo "goed" geregeld als hier.
    Of eigenlijk nog veel erger als je de hele situatie bekijkt. Zoek maar eens op hoe de verhoging van het schuldenplafond is geregeld (niet dat dat positief is). Verder zijn de verkiezingen daar compleet oplichting. Inherent aan hetsysteem dat in gebruik is en de wijziging van regels tijdens de procedures. Een 4de wereld land doet het democratischer.
  3. Erik.S 6 augustus 2012 18:26
    Al de favoriet "Duitse" coalitie aan de macht komt, stort het BNP nog verder in. BTW verhoging van 2% kost namelijk vanzelf al koopkracht en dus BNP, bezuinigen helpt ook niet.

    Omdat Nederland leent te een negatieve rente, dat bteknt dat we zelfs verdienen op nieuwe staatsschuld, zie ik het Maastricht probleem van een groter tekort dan 3 % helemaal niet op dit monent.

    Het is gewoon stom om hieraan te voldoen.
  4. [verwijderd] 6 augustus 2012 19:32
    quote:

    OldAndWise schreef op 6 augustus 2012 17:54:

    @rene
    Je post onzin. De situatie in de VS is net zo "goed" geregeld als hier.
    Of eigenlijk nog veel erger als je de hele situatie bekijkt. Zoek maar eens op hoe de verhoging van het schuldenplafond is geregeld (niet dat dat positief is). Verder zijn de verkiezingen daar compleet oplichting. Inherent aan hetsysteem dat in gebruik is en de wijziging van regels tijdens de procedures. Een 4de wereld land doet het democratischer.
    Aaah weer een bijzonder goede bijdrage van mijnheer OldandWise. 'k zou zeggen verhuis naar een 4de wereldland en post dan als 'ervaringsdeskundige' nog eens van die wijze zaken over democratie....

  5. [verwijderd] 6 augustus 2012 20:06
    Banken die aan politiek doen , de politiek die zich met de banken moeit en oud politici die gaan bankieren en oud bankiers die politieker spelen.

    In het EUEUROBLOK zitten de marktmakers van de welvaart en het welzijn van volkeren allemaal hier tesaam, zie afbeelding. En daar komt dus niks goed van . Een continent naar de vaantjes binnen dit en ...

    En als je deze kandidaat Nero weimar bezig hoort krijg je wel helemaal kippevel .Pijn nemen nu , ben je gek dat is voor het nog te baren kannonenvlees . Wie galgt die dergelijke gekken nu eens uiteindelijk .
    als je hem echt hoort moeten we eigenlijk maar allemaal griek worden .

    www.tagesschau.de/inland/gysi200.html
  6. forum rang 6 haas 7 augustus 2012 01:15
    quote:

    Zilverduit schreef op 7 augustus 2012 00:24:

    Dit stuk heeft mij over de streep getrokken. Ik had gruwelijk de pest aan de SP, maar als dat werkelijk een Europese integratie gaat voorkomen dan ga ik voor de SP
    De meeste burgers stemmen op het beeld wat zij hebben/ontvangen over politeke partij.
    maar de SP heeft ,imo, ook de meest acceptabele oplossing voor de HRA zaak ?
    -------------------------------------------------------
    De SP wil de renteaftrek voor alle huishoudens garanderen tot de rente over de eerste 350.000 euro hypotheekschuld, tegen een maximale belastingaftrek van 42%. De SP wil daarnaast dat het aflossen van de hypotheekschuld fiscaal het voordeligst wordt. Concreet betekenen de voorstellen van de SP dat er voor een huishouden met een inkomen van 50.000 euro en een hypotheek van 300.000 euro niets verandert.

    Een huishouden met een inkomen van 100.000 euro en een hypotheek van 500.000 euro zal ook de rente over de eerste 350.000 euro hypotheekschuld tegen 42% mogen aftrekken.

    Dit laatste wil de SP binnen tien jaar bereiken zodat de woningmarkt de fiscale veranderingen rustig kan verwerken.

    www.iex.nl/Column/77241/Uw-stem-graag...
  7. [verwijderd] 7 augustus 2012 11:57
    Vroeger waren bedrijven de moter voor de economie tegenwoordig de banken en de politiek. Daar gaat het mis. Door banken en politici hun gang te laten gaan, zijn burgers maar zeker ook bedrijven nu in onzeker vaarwater belandt. Dit geldt niet alleen voor de EU. Banken en politici creeren geen banen, afzetmarkt en dus geen welvaart. Ze kunnen dit alleen ondersteunen (of tegenwerken) door financiele middelen en fatsoenlijke regelgeving en controle daarop.
  8. Mr sponge 8 augustus 2012 09:48
    quote:

    Dom-dom schreef op 6 augustus 2012 16:03:

    Nou dat roep ik al een tijdje. Het anti-europa gevoel is nergens zo groot als in Nederland
    En dat heeft Europa aan zich zelf te danken.
    Als een volk nee zegt in een referendum en je drukt het er dan onder een andere naam geoon door. Dan hoef je geen steun meer te verwachten!
    Vooral niet als je dan keer op keer om meer geld komt vragen, in een periode dat het financieel al moeilijk gaat.

    Daarbij komt dat europa is gericht op de grote landen. Toen de grote landen niet konden voldoen aan de begrotingsregels, werden de grotere tekorten gedoogd. En toen begon de ellende.

    Dat veel Nederlanders geen vertrouwen meer hebben in europa heeft europa aan zich zelf te danken!
  9. Mr sponge 8 augustus 2012 09:51
    quote:

    biasharaman schreef op 7 augustus 2012 11:57:

    Vroeger waren bedrijven de moter voor de economie tegenwoordig de banken en de politiek. Daar gaat het mis. Door banken en politici hun gang te laten gaan, zijn burgers maar zeker ook bedrijven nu in onzeker vaarwater belandt. Dit geldt niet alleen voor de EU. Banken en politici creeren geen banen, afzetmarkt en dus geen welvaart. Ze kunnen dit alleen ondersteunen (of tegenwerken) door financiele middelen en fatsoenlijke regelgeving en controle daarop.
    De spijker op zijn kop.
    Nederland gaat ten onder aan de regels(nationale en EU regels) en de banken die alles en iedereen proberen uit te melken.
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links