Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Voorbeurs: Hoe super is Super Mario

Hoe pijnlijk. Nog geen twee maanden een beursnotering en dan al boekhoudfraude... D.E Master Blenders 1753 deed fraai +18,56% (AEX +12,46%) sinds die IPO, maar die outperformance gaat er vandaag vast aan. Het gaat niet eens om die tientallen miljoenen, maar het vertrouwen is weg en vallen er nog meer lijken uit de kast?

Uit laten razen op opening en dan oppikken, denkt u? Kan  juiste tactiek zijn, maar bij dit soort akkefietjes is meestal niet meteen al het zeer er uit. Intussen wil de VEB al "Genoegdoening". Daar heb ik altijd moeite mee. Schadevergoeding is altijd een sigaar uit eigen doos en beleggen is vooruit en niet achteruit kijken.

De beurs is een boksring en wie niet tegen klappen kan, moet er wegblijven. Niet dat ik boeven en sjoemelaars goed praat. Maar het is zinvoller om uw tijd en energie te steken in waar u morgen in moet beleggen, dan dat u een achterhoedegevecht voert over wat er gisteren mis ging. Daar zijn AFM en eventueel justitite voor.

Doe es super, Mario :-)

OK, vandaag. Het is Mario Draghi dag. Om 14:30 uur mag de ECB-president bij zijn rentebesluit vertellen hoe hij die bewering van vorige week waar maakt, dat de euro by all means necessary overleeft. Komt hij met maatregelen, of heeft Draghi een truc speciale? Héél Duitsland luistert ademloos toe wat hij van plan is.

Zelf houd ik het op veel woorden en weinig wol. Het wordt vast het zoveelste EU non-event. Draghi zal genoeg weggeven om de markt koest te houden, maar te weinig om Berlijn te provoceren. Spannend is het wel! Het Fed-rentebesluit gisteravond was ook al zo'n non-event, want voorzitter Ben Bernanke wil nog niks van QE3 weten.

Ironisch dat er in aanloop naar de persconferentie van Draghi nog een Spaanse obligatieveiling is. De koersen blijven tot die tijd vast dichtbij huis, daarna houdt u alle opties open, toch? Leuk en spannend: daarom houd ik zo van de beurs. U ook, want anders kwam u hier niet :-)

 • De futures wachten op Draghi
 • Eigenlijk wacht Azië ook op Draghi. Voor morgen dan
 • EUR/USD kreeg een tik gisteren van het non-QE3 besluit van de Fed en is nu... juist, in afwachting van Draghi
 • Goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent hebben nog nooit van Draghi gehoord, maar zonder dat ze het weten wachten ze op hem
 • De Bund future kent Draghi heel goed. Daarom wacht ze nu ook op 'm

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Dit kan geen toeval zijn, hij moet 'm kennen. "The cult of equity is dying", schreef Pimco's Bill Gross, de grootste obligatiebelegger ter wereld, deze week in zijn maandelijkse bericht. Wie (in de VS) "Death of equities" zegt, zegt Newsweek. Aan de vooravond van de grootste bullmarket ooit, kwam het blad met deze cover.

How wrong! Intussen is het een van de grootste beursklassiekers als het gaat om media en de markten. Als die (in chocoladeletters) over de beurs gaan praten, is of de top of de bodem nabij, luidt de wijsheid.

Belangrijkste KW2-cijferkandidaten

Macroagenda

 • 10:00 Spanje: obligatieveilingen
 • 13:00 VK: rentebesluit BoE (consensus: unch 0,50%)
 • 13:45 EU: rentebesluit ECB (consensus: unch 0,75%)
 • 14:30 EU: persco ECB-president Mario Draghi
 • 14:30 VS: weekly jobless claims (consensus: 370.000)
 • 16:00 VS: fabrieksorders juni (consensus: +0,7%)

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 16:15 Rabobank +7,4%
 2. 13:10 SBM Offshore even tussendoor 4
 3. 12:15 Misschien zijn aandelen en huizen juist spotgoedkoop 2

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 2 augustus 2012 10:13
  Vind de grafiek van de dag wel leuk gevonden overigens maar de vergelijking tussen Gross en een coverpage wel wat mank gaan. En beleggers moesten toen ook nog 3 jaar wachten voordat de bull markt daadwerkelijk van start ging.

  Wat mij meer bijstaat is de recente coverpage van The Atlantic rond de 2012 highs, waar Bernanke's foto op prijkt met de titel HERO. Denk dat die meer markeert wat er te gebeuren staat IMNERHO..
 2. PingPong 2 augustus 2012 11:05
  quote:

  AJK schreef:

  Aan de vooravond van de grootste bullmarket ooit, kwam het blad met deze cover.

  How wrong! Intussen is het een van de grootste beursklassiekers als het gaat om media en de markten. Als die (in chocoladeletters) over de beurs gaan praten, is of de top of de bodem nabij, luidt de wijsheid.

  De huidige situatie op Wallstreet is niet te vergelijken met 1979 of 1982. Veel amerikaanse aandelen staan op all time highs. De DJ transports en Russell 200 hebben vorig jaar een nieuw ATH gemaakt en de DJIA en S&P500 staan ook dicht bij hun ATH.
  Momenteel is de Shiller PE10 maar liefst 22 en is de dividend yield op de S&P500 slechts 2 %.
  In 1979 stond de Shiller PE10 op 9 (in 1982 op 7) en was de dividend yield 5 % (in 1982 6 %).
  T.o.v. 1979 zijn aandelen op Wallstreet vandaag een factor 2,5 duurder, t.o.v. 1982 zelfs een factor 3 duurder.
  Wallstreet zal de komende jaren minstens halveren, en de rest van de wereld dus ook, ook al willen AJK en de kakelkippen op CNBC dat niet horen.
  Lees ook: advisorperspectives.com/dshort/update...
7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Arcadis 19,530 17:35
  -0,150
  -0,76%
 2. BNP Paribas 32,585 17:35
  -0,050
  -0,15%
 3. Vastned 22,600 17:35
  -0,550
  -2,38%
 4. Wereldhave 7,825 17:35
  -0,075
  -0,95%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare