Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ouderwets Imtech

Storm in een glas water? Half juni kreeg de koers van – voluit – Royal Imtech een week lang klappen, waarmee het fonds de hele jaarwinst en outperformance weggaf. Het bedrijf belde die week analisten om hooggespannen verwachtingen iets te temperen. Pas met de +2,15% van vandaag poetst het bedrijf de laatste koersschade daarvan weg.

Zo kennen we Imtech weer, één van de beste aandelen op het Damrak. De cijfers spreken boekdelen. Altijd lastig om een periode te bepalen, maar kijk maar naar het trackrecord op Bestuursvoorzitter.nl van CEO René van der Bruggen:

  • Koersrendement sinds aantreden in 2002: +148,18% (+9,25% per jaar – exclusief zo’n +3% dividend per jaar)
  • AEX in dezelfde periode: -37,46% (-4,47% per jaar)
  • Verschil met AEX: +18,64%-punt (+13,72%-punt per jaar)

Vandaag publiceert Imtech haar KW2-cijfers. Waar was dat belrondje een maand terug eigenlijk voor nodig? Zoals eigenlijk bijna gewoonlijk bij het concern is het een prima rapportage die niet alleen op een warm onthaal van beleggers mag rekenen, maar ook op instemming van de analisten. Een paar reacties:      

Theodoor Gilissen:
De resultaten waren iets lager dan door ons verwacht en hoger dan de consensus. De financiële positie is gezond met netto schuld/ebitda op1,9 en de rentedekking op 6,7. Op basis van de sterke uitgangspositie met nieuwe groeiaspecten in Polen en Turkije zijn de vooruitzichten positief.

Ondanks de druk van de moeizame economische omstandigheden in de markten gezien de lagere marge kan het bedrijf de resultaten door verdere groei doen stijgen terwijl herstructureringsmaatregelen (Benelux en Marine divisie) onderwijl genomen worden. Onze rating blijft Kopen.

SNS Securities:
Imtech’s better than expected operational performance is still especially driven by the very strong results in Germany. The UK developed well, despite complicated market conditions and Spain was extremely challenging. In light of the difficult market environment in these areas, we consider this a strong performance.

We get the feeling that the Benelux is starting to stabilize (at a low level). The Buildings and Infra markets are still under pressure, while the industry cluster is growing. While the revenue development at the Scandinavia and ICT clusters developed ahead of estimates, margins were behind.

Imtech’s 1H12 results are well ahead of our estimates and somewhat ahead of consensus. Underlying results look strong with Germany/Poland performing very well, the Benelux that seems to be bottoming out and a very strong order portfolio. Strong results.

Analistenconsensus:

  • Buy: 7
  • Hold: 0
  • Sell: 1
  • Gemiddeld koersdoel: 28,54 euro

IJkpunt 2013
Kortom, Imtech draait nog altijd als een lier ondanks alle economische malaise (Spanje!). Is het aandeel inderdaad nog altijd een koop zoals op Credit Suisse na alle banken beweren? Gezien de goede naam, het prachtige trackrecord en het mooie dividend lijkt het aandeel een appeltje-eitje voor lange termijn en buy & hold-beleggers.

Op het eerste oog is het fonds ook niet duur (koerswinstverhouding nu 12,12, waar de AEX 13,16 doet). Met peers vergelijken is wel een beetje lastig. Dit is het rijtje namen waar Imtech zelf mee komt: bedrijven van allerlei pluimage in diverse sectoren. Misschien tricky om blind koerswinstverhoudingen te vergelijken.  

  • European buildings & industry market: Cofely, Cegelec, Spie, YIT, Bravida
  • ICT: Logica, Bechtle, KPN (Getronics) & Teito
  • Marine: L3, Wärtsila & GE-Converteam
  • Service & maintenance: Telemar, McKay Traffic Swarco, Siemens & Telvent

Nee, als het gaat om Imtechg als beleggingspropositie is misschien meer nog dan alle cijfertjes van belang Van der Bruggen per april 2013 met pensioen gaat. Imtech is nog altijd op zoek naar een opvolger. Als belegger moet u eigenlijk over deze datum heen kijken: kan de volgende topman minimaal zo goed, of zelfs beter doen?



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Bart Meerdink 31 juli 2012 17:38
    Ik vind het een rotstreek van Imtech als het (zie het aangehaalde artikel van 14 juni 'Imtech voelt nattigheid') analisten geprivilegieerde informatie toespeelt om te vermarkten aan de relaties en de kleine belegger opzadelt met een onverklaarde 12% daling in 2 dagen. Die informatie is geld waard voor die relaties (en dus de analisten) en dat geld komt van de particuliere belegger.

    Laten ze in plaats van alleen hosanna-persberichten een evenwichtiger beeld scheppen in hun publicaties, dan is er een level playingfield. Niet alles kan altijd van een leien dakje gaan.
  2. forum rang 6 marique 31 juli 2012 19:13
    "Half juni kreeg de koers van – voluit – Royal Imtech een week lang klappen, waarmee het fonds de hele jaarwinst en outperformance weggaf. Het bedrijf belde die week analisten om hooggespannen verwachtingen iets te temperen."
    Zo'n belrondje is dus koersgevoelige informatie. Verboden, volgens AFM. En toch straffeloos? Onbegrijpelijk.
  3. Bir 1 augustus 2012 09:30
    Wat ik bij het artikel hierboven niet begrijp, en ook bij andere beoordelingen, is waarom maar steeds wordt gekeken naar de CEO. Het valt me op dat het (bijna) nergens anders gebeurt. Hier echter al een jaar voordat hij gaat vertrekken.

    IMTECH presteert als nooit tevoren, zelfs ondanks de crisis, de vooruitzichten zijn uitstekend, het betaalt een mooi dividend en toch mag het niet omhoog. Beter, lijkt het wel alsof iedereen de koers omlaag wil praten.

    Ja, we weten nog niet of een goede opvolger voor René van der Bruggen komt! Maar kan iemand al zeggen dat er geen goede opvolger gevonden gaat worden? En hoe is het team rond de CEO? (COO, DFO, enz)

    Kortom, in mijn beleving moet de focus liggen op het hele bedrijf en de prestaties. De rest is bullshit-bingo.

    Grtn Bir.

3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links