Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Final CountdEUwn?

Aan de AEX met die paar tienden in de plus of min vandaag leest u het niet af dat het ineens gonst van de EU-geruchten. Als u echter een beetje om u heen kijkt, ziet u toch weer opvallende koersbewegingen. Kan het zijn dat beleggers alvast voorsorteren wat er volgende week allemaal te gebeuren staat?

Eerst maar even de belangrijkste koersen op dit moment;

Wat is er allemaal aan de hand?

In navolging van ECB-president Mario Draghi stellen nu ook de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat EU en euro hoe dan ook en by all means necessary behouden blijven. Reuters weet nog meer, zo zouden de ECB en andere centrale banken hun niet nemen op hun Griekse staatspapier:

"European policymakers are working on "last chance" options to bring Greece's debts down and keep it in the euro zone, with the ECB and national central banks looking at taking significant losses on the value of their bond holdings, officials said."

Intussen zou er volgens datzelfde Reuters achter de schermen ook informeel worden gesproken over een Spaanse bailout:

"Spain has for the first time conceded it might need a full EU/IMF bailout worth 300 billion euros ($366 billion) if its borrowing costs remain unsustainably high, a euro zone official said. Economy Minister Luis de Guindos brought up the issue with German counterpart Wolfgang Schäuble."

Is iedereen daar blij mee? Neen. Volgens WSJ zou de Bundesbank vierkant tegen al te enthousiaste monetaire financiering van de ECB zijn, waar Draghi gisteren tussen de regels door op hintte:

"Germany's influential central bank poured cold water Friday on hopes for a more aggressive response to the euro-zone debt crisis, again reiterating its opposition to further government bond purchases by the European Central Bank.:  

Volgende week wordt het spannend?
Tja, wie wordt daar nou echt wijzer van? Misschien dat we volgende week wel worden gezien de agenda:

  • Rentebesluiten ECB en Fed
  • Inkoopmanagersindices EU, VS en China
  • Amerikaanse (en Europese) arbeismarktdata

De rentebesluiten spreken voor zich, ECB en Fed blijven 0,75% en 0,00-0,25% hanteren. Evenwel wordt stiekem van de ECB verwacht dat ze op de persconferentie uit de doeken doet hoe ze die claim gisteren van Draghi dat de EU moet en zal overleven handen en voeten geeft. Populair gezegd: gaan de bankbiljettenpersen loeien?

Sommige commentaren stellen/hopen/suggereren dat uit het feit dat ook Merkel zich een dag na de Europese bankpresident zo nadrukkelijk committeert aan het overleven van EU en euro, dat Draghi van haar een fiat krijgt om de teugels te laten vieren. Iets waar de monetaire haviken in Duitsland absoluut niet op zitten te wachten.

Die inkoopmanagersindices – de belangrijkste en betrouwbaarste leidende economische indicatoren – en de Amerikaanse arbeismarktrapporten zijn weer belangrijk, omdat die de stand van de economie weer geven. Als die slecht zijn en blijven kan dat de Fed er alsnog toe brengen om weer dollars uit de Fed-helicopter te strooien.

Kortom, monetaire financiering of geen monetaire financiering: that’s the question next week. Helaas is hier niet zomaar een beleggingsadvies in de categorie in aandelen en uit obligaties aan te verbinden. Risicomodus aan is misschien nu even het devies, maar het kan snel voorbij zijn.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 juli 2012 18:15
    ArendJan, ik ga vierkant over mijn nek met wat er allemaal achter onze ruggen over onze ruggen wordt bekonkeld om dat Zuidelijke Gespuis te "redden".
    Dat de beurs hier positief op reageert zegt voldoende over de tijdsgeest en mentaliteit waarin we leven; Alle problemen vooruit schuiven, liever nog bij een ander neerleggen, zolang Ikke,Ikke,Ikke nog maar aan mijn aandeeltjes win !!!
    Misschien dat de beurs het nog wel even volhoudt, maar op een gegeven moment barst de bom onder de bevolking van NoordEuropa, die het spuugzat is om voor de shit van die Zuiderlingen te werken/bloeden.
    Ik begrijp dat jij vanuit jouw vakgebied over de beursontwikkeling moet schrijven, maar dit moest me toch van het hart, good weekend...
  2. [verwijderd] 28 juli 2012 18:22
    Mmm, is het niet juist ikke, ikke, ikke wat wij in Nederland doen met onze houding jegens Zuid-Europa? Ik wordt eerlijk gezegd een beetje moedeloos hoe makkelijk Zuid-Europeanen worden weggezet als lui terwijl wij zelf veel korter werken dan bijvoorbeeld de Grieken. Maar, inderdaad, wel veel efficienter. Hoe dan ook, tamelijk misselijkmakend dat wij-zij denken. Zo zwart-wit is het allemaal niet.

    Natuurlijk is het zo dat onverantwoorde uitgaven en slecht financieel management heeft geleid tot ellende in Zuid-Europa. En is er een probleem met corruptie (zeker in Griekenland). Maar, en dat vergeten we graag in Nederland, Noord-Europa heeft enorm geprofiteerd van alle investeringen in Zuid-Europa. ING bijvoorbeeld heeft voor 90% van het eigen vermogen uitstaan in Spanse (hypotheken, etc.).

    En wie kochten al die huizen die Spanje in de boom bouwde? Engelsen, Ieren, Duitsers, Nederlanders... Ja, dus 'wij' in Noord-Europa hebben de vastgoedbubbel mede mogelijk gemaakt. Niet zo'n fijne constatering als je lekker met het vingertje wilt wijzen naar dat 'gespuis' in het zuiden.

    Daar komt bij dat Nederland als exportland enorm heeft geprofiteerd van de EURO en EU en de economiche groei in Zuid-Europa (afzetmarkt). Wij zijn momenteel het rijkste land (GDP per capita) in de EU na Luxemburg en het 10e rijkste land ter wereld. 10 jaar geleden stonden wij heel wat lager op die ranglijst.

    Ik maak me hele grote zorgen voor de Nederlandse economie als landen als Spanje en Italie het niet gaan redden. Die klappen gaan we allemaal keihard voelen. Het is jammer dat zoveel mensen niet begrijpen dat de economieen in Europa zo met elkaar verweven zijn dat als een groot land als Spanje in de problemen komen wij als Nederland pas echt goed in de shit terecht komen.

    Gelukkig dat de bazen bij de EU en de politieke leiders voorlopig nog het algemeen belang in het oog hebben. Wij zitten per slot van rekening allemaal in het zelfde schuitje.

    Laten de arrogante en egoistische Nederlanders maar denken dat 'ieder voor zich' in ons belang is. Ik hoop dat het nooit zo ver zal komen. Griekenland, waar het systeem wel heel erg verrot en corrupt is, uit de Eurozone kunnen we nog wel dragen, maar Spanje en Italie? Ik denk het niet.
  3. [verwijderd] 28 juli 2012 18:30
    Oh ja, een waar blijft onze woede jegens de veroorzakers van de crisis waar we in zitten? Dat is niet Griekenland, Spanje en Italie.

    De echte boosdoeners zitten in de VS. Goldman Sachs, Fanny May en Freddy Mac, Lehman Brothers, en zo nog een hele rits banken die schandelijk hebben geprofiteerd met hun onverantwoorde investeringen en hypotheken. En natuurlijk hebben veel Europese (ook Nederlandse banken) hier fijn aan meegedaan.

    Dus als we het over gespuis hebben? Dat zijn niet de 50% jongeren die zonder werk zitten in Spanje en de rest die in angst leeft om zijn mager betaalde baantje te verliezen. Nee, het echte gespuis zijn die grote bankiers die er, nu nog steeds, met miljoenen aan bonussen vandoor gaan.
  4. forum rang 4 New dawn 28 juli 2012 18:49
    quote:

    Jeroen Buis schreef op 28 juli 2012 18:30:

    Oh ja, een waar blijft onze woede jegens de veroorzakers van de crisis waar we in zitten? Dat is niet Griekenland, Spanje en Italie.

    De echte boosdoeners zitten in de VS. Goldman Sachs, Fanny May en Freddy Mac, Lehman Brothers, en zo nog een hele rits banken die schandelijk hebben geprofiteerd met hun onverantwoorde investeringen en hypotheken. En natuurlijk hebben veel Europese (ook Nederlandse banken) hier fijn aan meegedaan.

    Dus als we het over gespuis hebben? Dat zijn niet de 50% jongeren die zonder werk zitten in Spanje en de rest die in angst leeft om zijn mager betaalde baantje te verliezen. Nee, het echte gespuis zijn die grote bankiers die er, nu nog steeds, met miljoenen aan bonussen vandoor gaan.
    De banken zitten echt wel in het verdomhoekje tegenwoordig. Ze hebben het ook over zich zelf heengehaald.

    Het enigste wat je kunt doen is de kapitaaleisen aanzienlijk te verhogen en bonussen te verbieden.

    Verder vraag ik me af of het grote publiek precies de oorzaak van de crises nu kent. Hun woede richten ze niet op de banken, maar op de politiek.

    Die politiek hebben ze zelf op gestemd.
  5. [verwijderd] 29 juli 2012 12:35
    quote:

    Jeroen Buis schreef op 28 juli 2012 18:22:

    Mmm, is het niet juist ikke, ikke, ikke wat wij in Nederland doen met onze houding jegens Zuid-Europa? Ik wordt eerlijk gezegd een beetje moedeloos hoe makkelijk Zuid-Europeanen worden weggezet als lui terwijl wij zelf veel korter werken dan bijvoorbeeld de Grieken. Maar, inderdaad, wel veel efficienter. Hoe dan ook, tamelijk misselijkmakend dat wij-zij denken. Zo zwart-wit is het allemaal niet.

    Natuurlijk is het zo dat onverantwoorde uitgaven en slecht financieel management heeft geleid tot ellende in Zuid-Europa. En is er een probleem met corruptie (zeker in Griekenland). Maar, en dat vergeten we graag in Nederland, Noord-Europa heeft enorm geprofiteerd van alle investeringen in Zuid-Europa. ING bijvoorbeeld heeft voor 90% van het eigen vermogen uitstaan in Spanse (hypotheken, etc.).

    En wie kochten al die huizen die Spanje in de boom bouwde? Engelsen, Ieren, Duitsers, Nederlanders... Ja, dus 'wij' in Noord-Europa hebben de vastgoedbubbel mede mogelijk gemaakt. Niet zo'n fijne constatering als je lekker met het vingertje wilt wijzen naar dat 'gespuis' in het zuiden.

    Daar komt bij dat Nederland als exportland enorm heeft geprofiteerd van de EURO en EU en de economiche groei in Zuid-Europa (afzetmarkt). Wij zijn momenteel het rijkste land (GDP per capita) in de EU na Luxemburg en het 10e rijkste land ter wereld. 10 jaar geleden stonden wij heel wat lager op die ranglijst.

    Ik maak me hele grote zorgen voor de Nederlandse economie als landen als Spanje en Italie het niet gaan redden. Die klappen gaan we allemaal keihard voelen. Het is jammer dat zoveel mensen niet begrijpen dat de economieen in Europa zo met elkaar verweven zijn dat als een groot land als Spanje in de problemen komen wij als Nederland pas echt goed in de shit terecht komen.

    Gelukkig dat de bazen bij de EU en de politieke leiders voorlopig nog het algemeen belang in het oog hebben. Wij zitten per slot van rekening allemaal in het zelfde schuitje.

    Laten de arrogante en egoistische Nederlanders maar denken dat 'ieder voor zich' in ons belang is. Ik hoop dat het nooit zo ver zal komen. Griekenland, waar het systeem wel heel erg verrot en corrupt is, uit de Eurozone kunnen we nog wel dragen, maar Spanje en Italie? Ik denk het niet.
    Zo is het Jeroen!

    Iedereen maar zeiken op zuid-europa, terwijl Nederland er gewoon aan verdiend door de lage rentes die het hier oplevert.
    En als de leningen terugbetaald worden, dsn profiteren we ook nog eens van de hoge rentes daar.

    Gogo eurobonds.
  6. [verwijderd] 29 juli 2012 12:43
    We moeten ons solidair opstellen.
    Waarom heeft Nederland 'recht' op rijkdom en de spanjaarden niet.
    Alsof we in Nederland zoveel harder werken dan daar.
    In Nederland maakt zich zich druk dat een 3e vakantie per jaar geschrapt moet worden, terwijl men in spanje zich druk moet maken of de huur nog betaald kan worden.

    Het enige geluk dat nederland heeft is dat we naast Duitsland liggen.

    Op naar de verenigde staten van Europa zou ik zeggen.
    Centrale financiering, centraal bestuur.
  7. [verwijderd] 29 juli 2012 13:28
    quote:

    Jeroen Buis schreef op 28 juli 2012 18:22:

    Mmm, is het niet juist ikke, ikke, ikke wat wij in Nederland doen met onze houding jegens Zuid-Europa? Ik wordt eerlijk gezegd een beetje moedeloos hoe makkelijk Zuid-Europeanen worden weggezet als lui terwijl wij zelf veel korter werken dan bijvoorbeeld de Grieken. Maar, inderdaad, wel veel efficienter. Hoe dan ook, tamelijk misselijkmakend dat wij-zij denken. Zo zwart-wit is het allemaal niet.

    Natuurlijk is het zo dat onverantwoorde uitgaven en slecht financieel management heeft geleid tot ellende in Zuid-Europa. En is er een probleem met corruptie (zeker in Griekenland). Maar, en dat vergeten we graag in Nederland, Noord-Europa heeft enorm geprofiteerd van alle investeringen in Zuid-Europa. ING bijvoorbeeld heeft voor 90% van het eigen vermogen uitstaan in Spanse (hypotheken, etc.).

    En wie kochten al die huizen die Spanje in de boom bouwde? Engelsen, Ieren, Duitsers, Nederlanders... Ja, dus 'wij' in Noord-Europa hebben de vastgoedbubbel mede mogelijk gemaakt. Niet zo'n fijne constatering als je lekker met het vingertje wilt wijzen naar dat 'gespuis' in het zuiden.

    Daar komt bij dat Nederland als exportland enorm heeft geprofiteerd van de EURO en EU en de economiche groei in Zuid-Europa (afzetmarkt). Wij zijn momenteel het rijkste land (GDP per capita) in de EU na Luxemburg en het 10e rijkste land ter wereld. 10 jaar geleden stonden wij heel wat lager op die ranglijst.

    Ik maak me hele grote zorgen voor de Nederlandse economie als landen als Spanje en Italie het niet gaan redden. Die klappen gaan we allemaal keihard voelen. Het is jammer dat zoveel mensen niet begrijpen dat de economieen in Europa zo met elkaar verweven zijn dat als een groot land als Spanje in de problemen komen wij als Nederland pas echt goed in de shit terecht komen.

    Gelukkig dat de bazen bij de EU en de politieke leiders voorlopig nog het algemeen belang in het oog hebben. Wij zitten per slot van rekening allemaal in het zelfde schuitje.

    Laten de arrogante en egoistische Nederlanders maar denken dat 'ieder voor zich' in ons belang is. Ik hoop dat het nooit zo ver zal komen. Griekenland, waar het systeem wel heel erg verrot en corrupt is, uit de Eurozone kunnen we nog wel dragen, maar Spanje en Italie? Ik denk het niet.
    100 % mee eens.

    Alle bewoners van de zuidelijke landen wegzetten als halve criminelen die louter profiteren.. Jaja, de echte profiteurs, dat zijn wij.
  8. [verwijderd] 29 juli 2012 13:31
    Ik zie dat de idioten ("de euro moet gered worden, koste wat het kost") hier om het hardst hun religie lopen te schreeuwen. Jongens, ik wens jullie en je kinderen en je kleinkinderen veel succes hiermee want zij zijn het die de komende honderd(en) jaren voor jullie simplisme mogen bloeden!

    En niet zo'n klein beetje want denken jullie nu echt dat wat Napoleon, Hitler en nog enkele anderen niet gelukt is wel opeens een succes zal worden? Forget It, Never!

  9. Bellboy12 30 juli 2012 00:32
    quote:

    LBR schreef op 29 juli 2012 13:31:

    Ik zie dat de idioten ("de euro moet gered worden, koste wat het kost") hier om het hardst hun religie lopen te schreeuwen. Jongens, ik wens jullie en je kinderen en je kleinkinderen veel succes hiermee want zij zijn het die de komende honderd(en) jaren voor jullie simplisme mogen bloeden!

    En niet zo'n klein beetje want denken jullie nu echt dat wat Napoleon, Hitler en nog enkele anderen niet gelukt is wel opeens een succes zal worden? Forget It, Never!

    Ik ben erg onder de indruk van de diepgang van deze reactie. Vooral de verwijzing naar Napoleon en Hitler moet iedereen toch aan het denken zetten. Misschien hier nog Hannibal, Alexander de Grote en Attila de Hun aan toe te voegen. Dank voor de verdieping van de discussie, hier kunnen we echt mee verder.
  10. forum rang 7 handyman6 30 juli 2012 15:31
    quote:

    Jeroen Buis schreef op 28 juli 2012 18:30:

    Oh ja, een waar blijft onze woede jegens de veroorzakers van de crisis waar we in zitten? Dat is niet Griekenland, Spanje en Italie.

    De echte boosdoeners zitten in de VS. Goldman Sachs, Fanny May en Freddy Mac, Lehman Brothers, en zo nog een hele rits banken die schandelijk hebben geprofiteerd met hun onverantwoorde investeringen en hypotheken. En natuurlijk hebben veel Europese (ook Nederlandse banken) hier fijn aan meegedaan.

    Dus als we het over gespuis hebben? Dat zijn niet de 50% jongeren die zonder werk zitten in Spanje en de rest die in angst leeft om zijn mager betaalde baantje te verliezen. Nee, het echte gespuis zijn die grote bankiers die er, nu nog steeds, met miljoenen aan bonussen vandoor gaan.
    Eerst maar weer es opsplitsen in investmentdeel en faciliterend deel,die systeembanken...misschien bankiers zelf garant laten staan met eigen vermogen,als ze zich overspeculeren,en ook naast bonussen ,malussen invoeren,zodat ze als elk gewoon bedrijf ook failliet kunnen gaan.. h6
  11. [verwijderd] 31 juli 2012 02:18
    quote:

    LBR schreef op 29 juli 2012 13:31:

    Ik zie dat de idioten ("de euro moet gered worden, koste wat het kost") hier om het hardst hun religie lopen te schreeuwen. Jongens, ik wens jullie en je kinderen en je kleinkinderen veel succes hiermee want zij zijn het die de komende honderd(en) jaren voor jullie simplisme mogen bloeden!

    En niet zo'n klein beetje want denken jullie nu echt dat wat Napoleon, Hitler en nog enkele anderen niet gelukt is wel opeens een succes zal worden? Forget It, Never!

    Ik ben het helemaal met je eens. De EEC zou een vrijhandelsunie zijn, iets waar wij Britten, woon 3 jaar in NL voor hadden ingestemd in 1973 maar de EEC was een vrijhandelsorganisatie maar dit ging langzamerhand over in de Europese Unie dat een politieke organisatie is zonder toestemming van de mensen. Oké, ik was nog niet geboren toen, maar you get the point ) Die hele Euromunt is er om een federale staat te vormen; iets wat de eurocraten in Brussel willen, maar de gewone man niet. Je kan van Europa géén één geheel maken, TENZIJ er in elk land de mensen ermee zouden instemmen in een referendum.

    Kijk naar voormalig Joegoslavië, daar werden ook landen / volken gedwongen om in één land te wonen, en dat kon alleen onder een dictatorschap, en dat moeten we niet willen. Toen de dictator dood was, kwamen de verschrikkelijke burgeroorlogen en ik zie het nu ook zo gaan als de eurofielen hun euromuntje doorzetten dat er totale chaos komt en oorlogen door die bende uit Brussel.

    Want zoals je al zei dat Napoleon, Hitler, en andere sukkels geprobeerd hebben om Europa te verenigen, maar steeds faalde, en Barroso en Van Rumpoy zullen ook falen. Die hele euro is gedoemd om te falen, alleen de eurofielen en eurocraten en andere tossers zien dit niet in. Beste is Euro laten vallen, trap die luie spanjaarden, grieken en andere parasieten knoflook landen eruit en start een noordelijke euro en koppel dat aan onze Sterling zoals de Nederlandse gulden ook gekoppeld was aan de DM. Maar de Europese Unie en Europees parlement moet worden opgedoekt en teruggaan waar de EEC voor was - vrijhandel maar geen politieke unie. Daarom steun ik ook UKIP en stem ik UKIP. Ik wil niet nog meer oorlogen vanwege die euro en het samenvoegen tot een federale staat wat de eurofielende wankers willen.
  12. [verwijderd] 31 juli 2012 02:49
    quote:

    ik ben Diede/Kennie schreef op 29 juli 2012 12:43:

    We moeten ons solidair opstellen.
    Waarom heeft Nederland 'recht' op rijkdom en de spanjaarden niet.
    Alsof we in Nederland zoveel harder werken dan daar.
    In Nederland maakt zich zich druk dat een 3e vakantie per jaar geschrapt moet worden, terwijl men in spanje zich druk moet maken of de huur nog betaald kan worden.

    Het enige geluk dat nederland heeft is dat we naast Duitsland liggen.

    Op naar de verenigde staten van Europa zou ik zeggen.
    Centrale financiering, centraal bestuur.
    We moeten helemaal niks, wie heeft jou aangewezen om namens mij en anderen te spreken betreft wat we "moeten" doen, wie heeft jou aangewezen om van mij geld te stelen om solidair met anderen te zijn ? Er bestaan verschillende landen voor een reden, maar een domkop als jij heeft het historisch besef van een ezel. Engeland zal NOOIT een staatje worden onder één groot Europa, we hebben door oorlogen gestart door mensen die één groot Europa wilden meer dan een miljoen slachtoffers te betreuren door mensen met diezelfde grote waanzinsdromen hadden zoals jij. Je kan Europa NIET verenigen, zoals ik al zei: " je hebt geen enkel historisch besef ! "
    Binnen landen als UK, Spanje, Italië zijn er al grote verschillen, laat staan binnen één groot Europa. Wat een onzin kunnen eurofielen uitkramen
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links