Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

VVD pleistert (deel 1)

Jos doet een rondje langs de velden; welke politieke partijen willen wat na de verkiezingen op huis- en hypotheekgebied. Deel 1: de VVD


Op 12 september mag u weer uw stem gaan uitbrengen. Wat zijn de standpunten van de grote politiek partijen met betrekking tot hypotheken? Ik denk dat er sowieso een verplichte aflossing voor nieuwe huizenkopers vanaf 1 januari 2013 ingevoerd gaat worden.

Uw stem met betrekking tot dit onderwerp heeft dus eigenlijk geen nut meer. In de komende weken ga ik partij-voor-partij de standpunten langs en richt me vooral op de volgende twee zaken:

  • hoe denken zij over de renteaftrek
  • wat hebben zij voor de starters verzonnen

Ik heb vijf criteria genomen waarvoor ik cijfers geef van 1 (zeer slecht) tot en met 10 (zeer goed). De kans is zeer groot dat u het niet met mij eens bent. Uw cijfers met uw mening lees ik dan wel onder mijn columns.

Ik heb naar de volgende criteria gekeken:

  1. zijn de standpunten uitvoerbaar?
  2. zijn de standpunten goed voor starters?
  3. zijn de standpunten goed voor doorstromers?
  4. wat zijn de gevolgen voor de huizenprijzen?
  5. zijn de standpunten duidelijk?

1. VVD

De VVD heeft altijd verkondigd zijn handen van de hypotheekrenteaftrek af te houden. Wie onderstaande standpunten leest, zal concluderen dat zij zich aan hun woord houden. De VVD is wel ineens voorstander geworden van de verplichte 100%-aflossing voor nieuwe kopers.

Ik vind deze maatregel veel drastischer dan een beperking van de hypotheekrenteaftrek. Opvallend is ook de stap voor mensen jonger dan 35 jaar. De standpunten van de VVD:

  • De VVD wil het bezit van een eigen woning bevorderen en het vertrouwen herstellen in de woningmarkt. Wel moet de hypotheekrenteaftrek gericht zijn op het daadwerkelijk afbetalen van schulden. Vanaf 2013 is de hypotheekrente voor nieuwe hypotheken alleen nog aftrekbaar als er wordt afgelost.

  • Er komt meer ruimte om belastingvrije schenkingen te doen voor de aankoop van een woning.

  • De kosten koper en kleine aanpassingen aan de woning kunnen worden meegenomen in de hypotheek.

  • De overdrachtsbelasting bij de aankoop van een eerste huis wordt afgeschaft.

  • Jongeren onder de 35 jaar moeten een hypotheek kunnen afsluiten met een looptijd van 35 jaar.

  • De eerste vijf jaar is het volledige rentebedrag aftrekbaar.

  • Banken mogen carrièreperspectieven betrekken bij de vaststelling van de hoogte van de hypotheek.

Starters hoeven bij de VVD geen overdrachtsbelasting te betalen. Dit wordt een leuk discussiepunt want wat is een starter precies?

Stel A heeft een woning gekocht. B trekt bij A in en zij besluiten te trouwen onder gemeenschap van goederen. Dit betekent dat B mede-eigenaar wordt volgens de fiscus. A en B besluiten een paar jaar later te gaan scheiden en B koopt een woning. Volgens de fiscus is B nu geen starter want hij heeft een aantal jaren renteaftrek genoten. B heeft echter nooit een hypotheek gehad.

Ik ben benieuwd of mensen zoals B precies weten wat er in het verleden van toepassing is geweest. Bovendien zal menig persoon bepaalde dingen (expres) kunnen verzwijgen waardoor hij toch als starter wordt aangemerkt terwijl dit niet zo is. Wie gaat dit controleren?

Starters of doorstromers?
Wie jonger is dan 35 jaar mag een hypotheek voor een duur van 35 jaar afsluiten. Uit dit standpunt valt niet af te leiden dat dit bijvoorbeeld alleen voor starters is. We kunnen dus concluderen dat ook doorstromers jonger dan 35 jaar hier gebruik van kunnen maken.

Zij hebben echter het nadeel dat zij al enkele jaren aftrek hebben genoten. Bovendien ontstaan er twee soorten groepen voor de fiscus. Jongeren die 35 jaar hun rente kunnen aftrekken en de ouderen die genoegen moeten nemen met een duur van 30 jaar. Ik ben benieuwd of dit administratief bij de fiscus goed gaat.

Discussiepunten 1
De volgende punten leveren ook leuke discussies op: de kosten koper en kleine aanpassingen aan de woning kunnen worden meegenomen in de hypotheek en de overdrachtsbelasting bij de aankoop van een eerste huis wordt afgeschaft.

Uit de tekst valt af te leiden dat dit alleen gaat gelden voor starters. Doorstromers kunnen hun kosten koper en kleine aanpassingen dus niet meefinancieren. U begrijpt dat ik geen voorbeelden hoef op te sommen wat er dan gaat gebeuren. Dit kan gewoonweg niet gecontroleerd worden.

Hierbij moet ik wel opmerken dat ik zeer benieuwd ben wat er onder kleine aanpassingen gaat vallen. Is dit een bedrag van 5000 euro of misschien wel 20.000 euro. De VVD bepaalt dus vooraf wat iemand maximaal kan meefinancieren als verbouwing!

Dit worden leuke adviezen voor toekomstige kopers van een huis. Bovendien ben ik zeer benieuwd hoe de banken hier over denken.

Discussiepunten 2
Tot slot de laatste punten: de eerste vijf jaar is het volledige rentebedrag aftrekbaar en banken mogen carrièreperspectieven betrekken bij de vaststelling van de hoogte van de hypotheek. Het bovenstaande slaat volgens mij ook weer op de starters.

Vooral het voorstel van de carrièreperspectieven is onhaalbaar. Hoe moet dit aangetoond worden. Moet een koper dan zijn diploma’s gaan overleggen aan de bank. Bovendien is het heel erg krom om de eerste vijf jaar volledige renteaftrek te laten genieten.

Met het voorstel van de verhoogde belastingvrije schenkbedragen is het simpel geld verdienen. De standpunten van de VVD tonen aan dat zij met de volledige aflossing in hun maag zitten. Daarom een paar flinke pleisters voor de starters om de huizenprijzen niet teveel te laten dalen.

Het was beter geweest om Brussel meer tegengas te geven en niet blindelings akkoord te gaan met de 100%-aflossing.

  • Uitvoerbaar: 3
  • Starters: 7
  • Doorstromers: 4
  • Huizenprijzen: 3
  • Duidelijkheid: 3

Lees hier ook de hypotheekvoorstellen van:

Jos Koets leert zijn collega's  alles over de bijleenregeling. Via de link alle info waar adviseurs zich kunnen inschrijven.


Jos Koets heeft een nieuwe boek, Een Huis Kopen in Crisistijd. Winkelprijs is 17,50 euro. Bestel het boek bij IEX.


Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Gerelateerd

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jos Koets 27 juli 2012 11:53
    quote:

    EwR schreef op 27 juli 2012 10:53:

    Dus we kunnen stellen dat de SP het beste programma heeft voor de huizenmarkt. Zullen ze dan toch?

    Jammer dat niemand van de politieke partijen het lef heeft om het voorstel van alle partijen in de woningmarkt - Wonen 4.0 - over te nemen.
    Voorstel Wonen 4.0 is een beter voorstel dan het verplicht aflossen. Er zitten ook in dat voorstel wat punten die moeilijk uitvoerbaar zijn, maar dat blijf je waarschijnlijk altijd wel houden.

  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 27 juli 2012 12:48
    quote:

    Jos Koets schreef op 27 juli 2012 11:53:

    [...]

    Voorstel Wonen 4.0 is een beter voorstel dan het verplicht aflossen. Er zitten ook in dat voorstel wat punten die moeilijk uitvoerbaar zijn, maar dat blijf je waarschijnlijk altijd wel houden.
    Wonen 4.0 is m.i. op details aanpasbaar. Het gaat om een redelijke en verdedigbare over-all aanpak.

    Verder veel lof voor je kritische analyse van partijprogramma's.
    Dat is pas journalistiek!!

    (Ja sorry, je bent geen journalist. Helaas..)
  3. [verwijderd] 27 juli 2012 16:10
    Ik hoef er niet zo veel woorden aan vuil te maken. De starters is een makkelijke groep en niet 1 2 3 in de inkomenscategorie van de VVD club. De bestaande hypotheken buiten schot laten is natuurlijk om de vrienden in blaricum en wassenaar buiten schot te laten. Inderdaad vreemd dat de VVD de grootste staatssubsidie in het verleden en heden in stand wil houden. Aan de andere niet zo vreemd, grootste zakkenvullers die er rondlopen. Waar kwam vrind Zalm ook al weer vandaan?
  4. Jos Koets 27 juli 2012 16:12
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 27 juli 2012 12:48:

    [...]

    Wonen 4.0 is m.i. op details aanpasbaar. Het gaat om een redelijke en verdedigbare over-all aanpak.

    Verder veel lof voor je kritische analyse van partijprogramma's.
    Dat is pas journalistiek!!

    (Ja sorry, je bent geen journalist. Helaas..)

    Op papier geen journalist, maar wordt iedere week wel gebeld door een krant om te helpen voor een bijdrage.

    Gr. Jos
  5. Jos Koets 27 juli 2012 17:01
    quote:

    paulbeleg schreef op 27 juli 2012 16:10:

    Ik hoef er niet zo veel woorden aan vuil te maken. De starters is een makkelijke groep en niet 1 2 3 in de inkomenscategorie van de VVD club. De bestaande hypotheken buiten schot laten is natuurlijk om de vrienden in blaricum en wassenaar buiten schot te laten. Inderdaad vreemd dat de VVD de grootste staatssubsidie in het verleden en heden in stand wil houden. Aan de andere niet zo vreemd, grootste zakkenvullers die er rondlopen. Waar kwam vrind Zalm ook al weer vandaan?
    Zalm heeft voorgesteld om iedereen verplicht te laten aflossen vanaf 2013. Hij denkt dat het dus mogelijk is (met de zorgplicht van nu) om meer dan 3 miljoen huishoudens hun hypotheek te laten wijzigen in een korte periode. Voorlopig heb ik genoeg bewijzen dat ABN er een potje van maakt bij bestaande klanten. Het wordt tijd dat Zalm intern alles eens goed op orde gaat krijgen. Die man roept wat maar kan het niet waarmaken.

    Gr. Jos
  6. [verwijderd] 27 juli 2012 22:10
    Verplichte aflossing = beperking HRA, want je kunt minder rente aftrekken als je aflost. Zelf bepalen hoe je met je zuurverdiende geld omgaat mag dus van de socialistische VVD. Verder is het net als met de loonbelastingverlagingen in het programma van de VVD, na de verkiezingen krijg je doodleuk Kunduz2.0.
  7. alfaomega 28 juli 2012 09:14
    quote:

    promoneymaker schreef op 27 juli 2012 22:10:

    Verplichte aflossing = beperking HRA, want je kunt minder rente aftrekken als je aflost. Zelf bepalen hoe je met je zuurverdiende geld omgaat mag dus van de socialistische VVD.
    Wat een onzin opmerking. Je mag ook NIET aflossen. En dan worden ANDEREN niet verplicht om mee te betalen aan je hypotheek. Die "sense of entitlement" moet er echt eens uit worden geslagen bij sommige Nederlanders. Als je iets wilt kopen, er het geld niet voor hebt, en het geld dan maar leent... tsja, dan zul je de kosten van die lening moeten betalen. Dat is doodnormaal.

    Vermoed dat aflossers wel lagere rentetarieven zullen krijgen omdat ze een lager risicoprofiel zullen hebben. Dus maak je afweging maar, in plaats van jouw problemen op andere mensen af te wentelen.
  8. [verwijderd] 28 juli 2012 16:29
    quote:

    slackjaw@f2bbs.com schreef op 28 juli 2012 09:14:

    [...]

    Wat een onzin opmerking. Je mag ook NIET aflossen. En dan worden ANDEREN niet verplicht om mee te betalen aan je hypotheek. Die "sense of entitlement" moet er echt eens uit worden geslagen bij sommige Nederlanders. Als je iets wilt kopen, er het geld niet voor hebt, en het geld dan maar leent... tsja, dan zul je de kosten van die lening moeten betalen. Dat is doodnormaal.

    Vermoed dat aflossers wel lagere rentetarieven zullen krijgen omdat ze een lager risicoprofiel zullen hebben. Dus maak je afweging maar, in plaats van jouw problemen op andere mensen af te wentelen.
    De HRA is een belastingvoordeel. Eerst betaal je en daarna krijg je een deel terug. Als je geen belasting betaalt, krijg je ook niets terug. Er is dus ook niemand die meebetaalt aan mijn aflossingsvrije hypotheek. Ergo, beperken van de HRA, al dan niet door verplichte aflossing in te voeren, is een belastingverhoging en het leidt tot een daling van het vrij besteedbaar inkomen. HRA is dus per definitie ook geen subsidie, zoals nogal eens wordt beweerd.

    Als ze eerst de belastingen verlagen en daarna de HRA afschaffen, ga ik meteen akkoord hoor. Verplichte aflossing blijf onliberaal, resulterend in meer regels en rompslomp, moeten we sowieso niet willen.
  9. frank2you 29 juli 2012 10:17
    quote:

    paulbeleg schreef op 27 juli 2012 16:10:

    Ik hoef er niet zo veel woorden aan vuil te maken. De starters is een makkelijke groep en niet 1 2 3 in de inkomenscategorie van de VVD club. De bestaande hypotheken buiten schot laten is natuurlijk om de vrienden in blaricum en wassenaar buiten schot te laten. Inderdaad vreemd dat de VVD de grootste staatssubsidie in het verleden en heden in stand wil houden. Aan de andere niet zo vreemd, grootste zakkenvullers die er rondlopen. Waar kwam vrind Zalm ook al weer vandaan?
    Ze (VVD) komen er in ieder geval voor uit. De grootste en meest hypocriete zakkenvullers lopen en liepen bij de pvda. Het mooiste voorbeel vind ik dhr. Kok die zijn naam eigenlijk moet wijzigen in W. Cock. Vandaag vult hij zijn zakken d.m.v. een waslijst aan commisariaten....nog niet zo heel lang geleden stond hij op een zeepkist het proletariaat toe te spreken.
  10. MRK1 29 juli 2012 10:21
    quote:

    promoneymaker schreef op 28 juli 2012 16:29:

    [...]

    Als ze eerst de belastingen verlagen en daarna de HRA afschaffen, ga ik meteen akkoord hoor. Verplichte aflossing blijf onliberaal, resulterend in meer regels en rompslomp, moeten we sowieso niet willen.
    Eens. het kan zoveel eenvoudiger. het hele belastingstelsel is plakwerk van pleisters geworden. 30% vlaktaks, geen HRA.

    Geen HRA betekent, geen regels omtrent HRA, dus al die bochten waar oa VVD zich in wringt zijn overbodig.

    Hopelijk zullen de banken in Nederland dan eindelijk hetzelfde risicobeleid voeren zoals in alle landen om ons heen: max 80% van woningwaarde financieren (dus eigenaar spaart zelf voor 20% en kosten koper). 'Sparen' is zo'n vies, ouderwets woord! :-)

  11. [verwijderd] 29 juli 2012 23:04
    quote:

    dubbeldraaien schreef op 29 juli 2012 10:21:

    [...]

    Eens. het kan zoveel eenvoudiger. het hele belastingstelsel is plakwerk van pleisters geworden. 30% vlaktaks, geen HRA.

    Geen HRA betekent, geen regels omtrent HRA, dus al die bochten waar oa VVD zich in wringt zijn overbodig.

    Hopelijk zullen de banken in Nederland dan eindelijk hetzelfde risicobeleid voeren zoals in alle landen om ons heen: max 80% van woningwaarde financieren (dus eigenaar spaart zelf voor 20% en kosten koper). 'Sparen' is zo'n vies, ouderwets woord! :-)

    Een vies woord inderdaad, steeds vaker, ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling. In mijn 'boek' ligt consumeren in lijn met meer schuld en sparen in lijn met meer welvaart. Bovendien is het empirisch bewezen dat huishoudens eerst sparen vanwege de zekerheid, voordat ze consumeren. Zo beredeneerd heeft de vermogensrendementsheffing een kwadratisch vertragend effect op de economie. Net als de BTW-verhoging.
    Het in stand houden van de vermogensrendementsheffing in combinatie met de BTW-verhoging en het beperken van de HRA zullen zonder verlaging van de loonbelasting (en die komt er niet) als contra-kracht een significant negatief effect op de economie en de werkgelegenheid hebben. Ik heb daar nu een aantal ondernemers in de detailhandel en elders over gesproken en voor mij staat vast dat er een negatieve spiraal zal volgen als Kunduz2.0 aan de macht komt. Ik begrijp werkelijk niet waarom de VVD dit ondernemers en de rest van hardwerkend Nederland aan wil doen.
  12. Marty.mcFly 30 juli 2012 10:59
    quote:

    promoneymaker schreef op 29 juli 2012 23:04:

    [...]

    Een vies woord inderdaad, steeds vaker, ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling. In mijn 'boek' ligt consumeren in lijn met meer schuld en sparen in lijn met meer welvaart. Bovendien is het empirisch bewezen dat huishoudens eerst sparen vanwege de zekerheid, voordat ze consumeren. Zo beredeneerd heeft de vermogensrendementsheffing een kwadratisch vertragend effect op de economie. Net als de BTW-verhoging.
    Het in stand houden van de vermogensrendementsheffing in combinatie met de BTW-verhoging en het beperken van de HRA zullen zonder verlaging van de loonbelasting (en die komt er niet) als contra-kracht een significant negatief effect op de economie en de werkgelegenheid hebben. Ik heb daar nu een aantal ondernemers in de detailhandel en elders over gesproken en voor mij staat vast dat er een negatieve spiraal zal volgen als Kunduz2.0 aan de macht komt. Ik begrijp werkelijk niet waarom de VVD dit ondernemers en de rest van hardwerkend Nederland aan wil doen.
    Zo blijkt maar weer in welke mate de VVD 2 gezichten kent. Lijkt die vijand twofaced wel van Batman.
    Het klassiek-liberalisme prediken, maar puntje bij paaltje stemmen ze ‘big goverment and high taxes’.

    Ik stem daarom de Libertarische partij. Dat is echt de enige partij die echt actie onderneemt voor lagere belastingen en een kleinere overheid.
    Jammer dat ze nog zo minimaal klein zijn en waarschijnlijk niet eens 1 zetel kunnen binnenslepen.
  13. forum rang 6 haas 30 juli 2012 11:13
    beste Jos,met belangstelling uw artikel gelezen.

    vraag:hoe wordt er gedacht over de fiscale aftrek van de erfpachtscanon ?
    trekt soms wel kopers,gezien de koopprijs verschillen.

    zie onderstaand praktijkvoorbeeld uit Funda:
    -----------------------------------------------------------------
    quote:

    schreef:

    Een sfeervol en keurig onderhouden 2 kamer-appartement
    Dit appartementencomplex is in de jaren 60 gebouwd

    Deze woning wordt u aangeboden met het eeuwigdurend recht van erfpacht voor een vraagprijs van €83.500,- k.k. De maandelijkse fiscaal aftrekbare canon (vergoeding voor het gebruik van de grond) bedraagt circa 154,- euro per maand.

    Bij aankoop met eigen grond bedraagt de vraagprijs 119.900,- euro k.k.
  14. [verwijderd] 30 juli 2012 16:57
    quote:

    promoneymaker schreef op 29 juli 2012 23:04:

    [...]

    Een vies woord inderdaad, steeds vaker, ik vind dat een zorgelijke ontwikkeling. In mijn 'boek' ligt consumeren in lijn met meer schuld en sparen in lijn met meer welvaart. Bovendien is het empirisch bewezen dat huishoudens eerst sparen vanwege de zekerheid, voordat ze consumeren. Zo beredeneerd heeft de vermogensrendementsheffing een kwadratisch vertragend effect op de economie. Net als de BTW-verhoging.
    Het in stand houden van de vermogensrendementsheffing in combinatie met de BTW-verhoging en het beperken van de HRA zullen zonder verlaging van de loonbelasting (en die komt er niet) als contra-kracht een significant negatief effect op de economie en de werkgelegenheid hebben. Ik heb daar nu een aantal ondernemers in de detailhandel en elders over gesproken en voor mij staat vast dat er een negatieve spiraal zal volgen als Kunduz2.0 aan de macht komt. Ik begrijp werkelijk niet waarom de VVD dit ondernemers en de rest van hardwerkend Nederland aan wil doen.
    Het lijkt wel of jullie het eens zijn met elkaar, maar jullie verkondigen totaal andere standpunten.....
  15. Jos Koets 30 juli 2012 17:39
    quote:

    haas schreef op 30 juli 2012 11:13:

    beste Jos,met belangstelling uw artikel gelezen.

    vraag:hoe wordt er gedacht over de fiscale aftrek van de erfpachtscanon ?
    trekt soms wel kopers,gezien de koopprijs verschillen.

    zie onderstaand praktijkvoorbeeld uit Funda:
    -----------------------------------------------------------------
    [...]
    Dit soort woningen zijn onaantrekkelijk geworden voor de markt. De betaalde erfpacht wordt van het inkomen afgetrokken waardoor iemand minder kan lenen.

    Gr. Jos
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links