Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lukrake voorspellingen

Zonder voorspelling is beleggen hetzelfde als gokken. Met voorspelling is beleggen gokken met voorbedachte rade. Welke is beter? Zoals ze in Engeland zo mooi zeggen: “the jury is still out on that one!” Vandaag zal ik een lijstje van voorspellingen doen die naar mijn mening binnenkort feiten zullen worden. (Disclaimer: het volgende is een persoonlijke mening gestoeld op gevoel, kennis en te veel cola. Ondergetekende beweert dus niet helderziend te zijn en beleggingsresultaten van helderzienden uit het verleden zijn geen garantie voor een heldere toekomst. De AFM is lief.) 

Grexit 
De exit van Griekenland uit de eurozone is naar mijn mening een zekerheid. Ik was vorige week nog in Brussel bij de Europese Unie (EU) op bezoek met een cameraploeg van de VPRO tezamen met wat eurosceptici zoals Jan Bennink. Helaas waren de busjes en de kledij van de presentatoren niet geheel in overeenstemming met de mening van de aanwezigen. Op de busjes en de jassen van de presentatoren stond namelijk: anti Europa tour 2012.

Ik en de anderen zijn niet anti Europa maar anti-EU (en pro EEG zeg maar). Enfin, in de gesprekken die we daar gevoerd hebben werd maar al te duidelijk dat Griekenland al is afgeschreven, iets wat ik al sinds 2010 heb gezegd (zie hier en mijn columns op deze website). Helaas komen de politici nu pas met dat inzicht, een luttele 130 miljard euro later (plus de Griekse bondjes die de ECB heeft opgekocht en de Target2-balans met de Griekse centrale bank).

Natuurlijk vloeide een groot gedeelte direct terug naar onder andere Duitse, Franse en Nederlandse banken, maar directe steun aan de banken zou efficiënter geweest zijn. Nog dit jaar zal fetakaas in drachme worden geprijsd. Zit u long fetakaas futures dan wens ik u alvast veel succes.

Spaanse banken hebben (nog) meer geld nodig
Dit is weer zo’n voorspelling die (naar mijn mening (AFM is lief)) een zekerheid is. Toen de 100 miljard euro al was toegezegd staken de geruchten al op dat de Spaanse banken (onder leiding van voornamelijk ex-politici) nog meer pecunia nodig hadden. Ik ben er heilig van overtuigd dat ze daarna nog meer hulp nodig hebben.

De balansen van de meeste Spaanse banken zijn net zo rot als hun bestuurders. Slechte leningen zijn met boekhoudkundige trucjes uit het zicht gehouden. Bij een verdere verslechtering (zie volgende voorspelling) van de Spaanse economie zal de Spaanse kast heel wat skeletten blijken te bevatten (dictator Franco zou er van blozen).

PIIGS economieën zullen verslechteren
De PIIGS zullen economisch verder afglijden. De opgelegde bezuinigingen, de rappe toename van de werkloosheid, en alsmaar stijgende rentes op staatsleningen vormen een vicieuze cirkel. Door de oplopende werkloosheid vallen belastinginkomsten structureel tegen terwijl overheidsuitgaven structureel te hoog uitvallen (uitkeringen en dergelijke).

Hierdoor lopen de staatsschulden verder op. Gezien het feit dat het BBP  van de PIIGS daalt, wordt de schuldenlast relatief steeds hoger. Markten zien dit en eisen steeds hogere rentes op staatsleningen, waardoor de overheidstekorten weer omhoog gaan. En zo verder. De schreeuw om meer EU hulp zal dus alleen maar luider worden, of het nu de banken zijn en/of de overheden, bakken met extra hulp zullen gevraagd gaan worden.

Game theory
Naar mijn mening (dus geen feit noch voorkennis (AFM is lief)) gaan steeds meer eurolanden achterdochtig worden. Voor veel landen van de PIIGS is het een voordeel om zo veel mogelijk hulpgeld binnen te fietsen en dan faillissement aan te vragen. Zelfs hulpgevende landen zoals Finland, Nederland en Duitsland zouden een exit kunnen overwegen.

Waar het op neer komt is dat de eerste landen die uittreden vaak het meeste voordeel pakken. De opmerkingen van bijvoorbeeld Italiaanse en Duitse politici laten duidelijk zien dat de EU is vervallen tot een pokerwedstrijd in plaats van een vredige unie van saamhorige naties (no pun intended) te zijn. De tegenstellingen binnen de EU zullen naar mijn mening dus verder oplopen.

Volkeren in opstand
Met de alsmaar verslechterende economische omstandigheden, de opgelegde bezuinigingen en de deleveraging van banken zullen de volkeren van de PIIGS zich steeds meer roeren. Protesten zullen niet alleen groter worden maar ook gewelddadiger. Politici binnen de bestaande politieke partijen zullen steeds meer eieren voor hun geld willen kiezen en de EU de rug toekeren. Intussen zal bij de hulpgevende landen de onmin ook toenemen.

Te veel belastinggeld gaat naar de PIIGS terwijl er in de perceptie van de kiezer niets goeds mee gebeurt. Als Griekenland de euro verlaat, zal de verwachting zijn dat de andere PIIGS wellicht zullen volgen. De al lage bereidwilligheid van de kiezers om meer hulp te sturen zal dan als Nederlandse sneeuw voor de Spaanse zon verdwijnen (dit is geen weersvoorspelling (PvdA is lief)). Kortom, de kiezers in de EU zullen zich steeds meer gaan roeren en daarmee zijn verdere reddingspogingen gedoemd te mislukken. 

Kortom
Politici zullen steeds meer eurotoppen beleggen om de realiteit niet onder ogen te hoeven zien en beurzen zullen op het politieke sentiment heen en weer gaan als een dobber in een leeglopend bad. Ja, er zullen momenten zijn dat de dobber omhooggaat door de golfslag in het bad, maar de lange termijn trend is dat het op een steeds lager niveau zal plaatsvinden. Zelfs de ECB badkraan is niet opgewassen (pun intended) tegen het gapende gat van de EMU gootsteen. Tijd dus om het badeendje te verruilen voor een handdoek want naakte keizers zijn er al genoeg…               

 


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2012 14:09
    Een zeer goed stuk. Jammer dat veel verdwaasde politici dit nog niet inzien. Elke dag langer in de muntunie betekend meer verlies.
    Het is net als met een verkeerd lopende trade, hoe langer je wacht hoe groter je verlies. En vaak lucht het enorm op als je dan toch de beslissing hebt genomen om eruit te stappen.
    Jammer dat we dat bij de eerste tekenen van de Griekse oplichting niet gedaan hebben.
    In Denemarken vieren ze feest gelukkig zij zijn niet zo stom geweest.
    En is het hun slechter vergaan dan ons, nee toch. Ja hoe langer we wachten des te slechter zal het ons vergaan.
  2. [verwijderd] 17 juli 2012 14:15
    "Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten" Dan neem ik aan dat je als financieel adviseur deze vijf -mogelijke- ontwikkelingen inboekt in de strategische keuzes die je maakt voor je clienten. Het stukje zou pas echt toegevoegde waarde hebben als je dan ook iets schrijft over welke invloed dit dan heeft op je beleggingen. Nu zijn het wat bij elkaar geharkte rampscenario's waar niemand wat mee kan.
  3. lecrayon 17 juli 2012 16:52
    Wat gebeurt er als je vliegt en je brandstof is op?? Mark begint een peptalk, Jan Kees vertelt je via de intercom dat er nog voldoende kerosine in de tank zit en belooft dat meteen rond te strooien. Dan komt Angela langsvliegen, terwijl je boven Zuid-Europa zweeft, en zij houdt lachend haar handtas boven haar hoofd met het label "ESM" er op. Supermario blijft niet lang achter met zijn Lancaster en dropt een paar LTRO's onder luid applaus van Maximario en Minimariano. Tja, en Antonis, Antonis mijmert over het eens zo grote Griekse rijke Rijk toen de euro er nog niet was, terwijl jouw tot kamikaze omgetoverde vervoersmiddel op de sintelbaan van Olympia neerstort. David zal dit allemaal worst wezen maar telefoneert toch amicaal even met Francois - die aan zijn glas wijn nipt en daarmee zijn fois-gras wegspoelt - om hem met zijn overwinning te feliciteren. Voila, binnen 5 jaar spreken we allemaal frans!
  4. @iPlof 17 juli 2012 17:22
    quote:

    Buy! Buy! Buy! schreef op 17 juli 2012 14:15:

    Het stukje zou pas echt toegevoegde waarde hebben als je dan ook iets schrijft over welke invloed dit dan heeft op je beleggingen. Nu zijn het wat bij elkaar geharkte rampscenario's waar niemand wat mee kan.

    Daar ben ik het mee eens. Anders wordt het puur een politiek stuk.

    Nu wordt er wel gezegd door Elsloo dat de koersen naar beneden gaan dobberen. Eerdere adviezen waren long goud, long gas en short aandelen. Dat heeft sinddien in ieder geval geen rendement opgeleverd.

    Mij strategie is deel cash, deel hoog dividend, bijv Shell. Wat er ook gebeurt, ik denk dat een hoog dividend aandeel met tevens veel exposure buiten Europa relatief veilig is.
  5. [verwijderd] 18 juli 2012 09:05
    Dacht ik het niet. Nederland doet het goed, is de achterliggende idee. In wat doet het goed? Vastgoedbubbles zoals in Spanje creëren? Ik las dat Chinezen in Spanje zeer goedkope maaltijden aan de man brengen en ook vele uren per dag werken. Nederlanders zeggen dan: daar kunnen we niet tegen op; ze zeggen niet 'wat moet ik doen om terrein terug te winnen.'. Wat betreft het eerste eruit stappen: vele eersten zullen de laatste zijn wie het eerst komt wie het eerst maalt; haantje de voorste. Welke moet men kiezen? Niet alleen in PIIGS is de bestuurslaag verrot. Kijk naar 'je eigen'. De vastgoedbubble en schuldenberg kon alleen ontstaan dankzij medewerking politici. 'Liborgate' schijnt toch ook bekend te zijn geweest bij centrale banken en men deed toen niets want het kwam goed uit: too big to fail. Dat wil zeggen: de gefortuneerden blijven gefortuneerd en mogen dankzij staatssteun hun liberale leventje voortzetten. Tegen een vriend zei ik in 2007, hij begreep toen niet wat er aan de hand was, dit eindigt in oorlog want oorlog is de ultieme absurditeit.
  6. @iPlof 18 juli 2012 09:48
    Houd toch eens op met dat oorlogje voorspellen. Europa is vergrijsd en de Facebook generatie heeft er ook geen zin in. Er komt geen oorlog. Wat wel komt is een flinke welvaart deuk en een een jongere generatie die twintig jaar lang de rommel het van het babyboomers feestje moet op gaan ruimen.
  7. forum rang 5 theo1 18 juli 2012 10:11
    quote:

    Buy! Buy! Buy! schreef op 17 juli 2012 14:15:

    "Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten" Dan neem ik aan dat je als financieel adviseur deze vijf -mogelijke- ontwikkelingen inboekt in de strategische keuzes die je maakt voor je clienten. Het stukje zou pas echt toegevoegde waarde hebben als je dan ook iets schrijft over welke invloed dit dan heeft op je beleggingen. Nu zijn het wat bij elkaar geharkte rampscenario's waar niemand wat mee kan.

    Dat kun je toch zelf wel bedenken? Zo moeilijk is dat niet. Speciaal voor jou zal ik het eens voorkauwen.
    Wat je niet moet hebben in een Sassen-scenario
    - Zuid Europese staatsobligaties. Ligt voor de hand: je krijgt niks of pleepapier terug.
    - Zuid Europese banken en verzekeraars. Banken en verzekeraars met veel activiteiten in Zuid Europa. Banken en verzekeraars die veel zaken doen met de eerste twee categorieën. Kortom, bijna alle banken en verzekeraars.
    - Industriële bedrijven die erg veel verkopen op Zuid Europese markten. Je denkt natuurlijk meteen aan Peugeot en Fiat. Maar een bedrijf als Carrefour zal ook behoorlijk last hebben van een Sassen-scenario. Zoek van elk bedrijf waar je aandelen in hebt uit op welke markten ze hun geld verdienen.
    - Hun financiers en toeleveranciers. Als Peugeot in de problemen komt, heeft BNP Paribas ook een probleem. En Michelin zal dan ook geraakt worden. Dit zijn maar retorische voorbeelden, geen short-adviezen.
    - Bedrijven met veel schulden. Als banken in de problemen komen, krijgen deze bedrijven een probleem hun schulden te herfinancieren.
    - Als het Sassen-scenario gepaart gaat aan een grote wereldwijde recessie, zullen ook industriële metalen, steenkool en mijnbouwbedrijven een klap krijgen. De prijs van olie is onvoorspelbaar, daar spelen te veel onberekenbare factoren mee (zoals gedoe in het Midden Oosten of juist de afwezigheid daarvan).
    - (edit, was ik nog vergeten) Alles in Europa wat met de bouw te maken heeft. De bouw ligt volledig op zijn gat en dat blijft nog wel even zo.

    wat je wel moet hebben in een Sassen-scenario
    - "Veilige" staatsobligaties. Veilig is een relatief begrip. Ik bedoel hiermee die staatsobligaties die op dat moment als veilig ervaren worden. Iedere staat heeft zijn eigen problemen, dus absoluut veilig bestaat niet.
    - Multinationals met wereldwijd gespreide activiteiten die niet te afhankelijk zijn van Zuid Europa en die weinig of geen schulden hebben. Ze zullen misschien een slecht kwartaal hebben, maar in ieder geval winstgevend kunnen blijven.
    - Sommige gehaaide zakenbanken zullen vast wel op het goede moment short zitten en een bak geld verdienen aan de crisis.
    - (edit) Persoonlijke call: Amerikaanse aandelen. Omdat ik denk dat Amerikanen zich gemakkelijker dan Europeanen (te gemakzuchtig) en Aziaten (te conformistisch) aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Ik denk dat Amerika hier sterker uit gaat komen.

    Van goud, zilver en dat soort spul ben ik zelf geen voorstander. Je weet niet of er inflatie komt, of eerst deflatie, of juist zoveel inflatie dat alleen aardappels nog waarde hebben. In een crisis worden minder juwelen verkocht. Kortom, voor mij is het te onvoorspelbaar wat er evt gaat gebeuren. Ik kan me wel weer voorstellen dat een Griek nu goud in zijn tuin verstopt (tussen de aardappelplanten) om het weer tevoorschijn te halen als de rook optrekt, om te voorkomen dat hij zijn spaargeld kwijtraakt en met een Lieftinck-tientje wordt afgescheept.

    In Brussel gaat alles in slow-motion. Verwacht niet dat zo'n scenario eventjes in een maand werkelijkheid gaat worden. Er zullen nog wel een heel stel toppen gehouden worden en er kan nog best wel een aantal maanden doorgemodderd worden. Er zullen nog opluchtingsrallys komen als het weer even lijkt of er een doorbraak is geforceerd.
  8. Alexander Sassen van Elsloo 19 juli 2012 15:27
    @Fes Dank! Je moet eens de eerste drieluik over Ondergang van de euro lezen en dan naar die schofterige niet onderbouwde reacties kijken. Deze mensen zouden zich ten minste moeten verontschuldigen... Maar dat verwachten is net zo'n utopie als de EU.
  9. @iPlof 20 juli 2012 00:31
    Beste Alexander, ik vind het nogal mee vallen hoor. Je vat dingen ook nogal snel zaken persoonlijk op. Je zet zaken nogal stellig zwart/wit neer. Verder veel respect dat je in ieder geval zelf nadenkt en iets vindt! Dat is al heel wat. Maar niet de droopy uithangen als je dan met argumenten stevig van repliek wordt voorzien. Meningsverschillen mag. Ten slotte lees jij je beleggingsadviezen nou eens door, daar zitten weinig winstpakkers in...maar excuses uiteraard niet nodig daarvoor.
  10. @iPlof 20 juli 2012 00:35
    Fes, dat sentiment om de euro is natuurlijk na zoveel slecht nieuws ellendig. Maar ik blijf erbij dat niet zozeer de euro hét probleem is maar des te meer wat we ermee doen. Veel is terug te herleiden naar onze belastingeuro's in noodfondsen stoppen om via zuidelijke landen terug te laten vloeien naar achterlijke banken en pensioenfondsen die heel veel risico's hebben genomen. Dat is een heel slechte ontwikkeling en ondermijnt inderdaad het euro sentiment.
  11. [verwijderd] 20 juli 2012 09:29
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 19 juli 2012 15:27:


    (..) die schofterige niet onderbouwde reacties (.)

    Deze mensen zouden zich ten minste moeten verontschuldigen... Maar dat verwachten is net zo'n utopie als de EU.

    Ik toch niet Alexander? (Sprak de slijmbal) Voor zover ik mij herinner heb ik ooit gewezen op je Angelsaksische invalshoek en daar de continentale cultuur tegenovergesteld. Waarna je mij een 'steep learning curve' beloofde.

    Veel erger is het niet geworden. Maar mocht ik een schofterigheid mijnerzijds over het hoofd zien, accepteer dan mijn nederige verontschuldigingen. Want soms blijk ik schofterig te zijn zonder het te weten.

    Dat gezegd hebbende, zijn we nu een jaar verder en is de eurozone nog altijd niet geploft. De rijke landen sturen geld naar het zuiden, tegen beloning van een superlage rente. Hun export profiteert van de lage eurokoers. De arme landen bezuinigen ondertussen en betalen een hoge rente.

    Frankijk, de grote bondgenoot én rivaal van Duitsland, betaalt een steeds lagere rente. Ook vanaf die kant geen echte bezwaren.

    Dit kan nog jaaaren zo doorgaan. Zou je denken.
  12. lecrayon 20 juli 2012 16:33
    E e n van de nadelige dingen van het internet tijdperk is dat men ongestraft de waanzinnigste dingen kan schrijven. Wat ik klasse vind, is dat jij, Alexander, reageert op reacties op je column en dat onderbouwt of naar eerdere columns verwijst. Respect! Gewoon je visie blijven volgen, en bijstellen als de werkelijkheid anders uitpakt. Groeten, Lecrayon.
  13. [verwijderd] 20 juli 2012 20:55
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 19 juli 2012 15:27:

    @Fes Dank! Je moet eens de eerste drieluik over Ondergang van de euro lezen en dan naar die schofterige niet onderbouwde reacties kijken. Deze mensen zouden zich ten minste moeten verontschuldigen... Maar dat verwachten is net zo'n utopie als de EU.
    Ik heb alles van je gelezen, ook die drieluik (klasse!) en die schofterige reacties.
    Je hoofd boven het maaiveld uitsteken betekend altijd dat de massa tegen je is. Verontschuldigingen mag je van deze groep schapen ook niet verwachten, ze kunnen nog geen week vooruitkijken, laat staan zelfstandig denken.
    Blijf schrijven, je kan alles mooi verwoorden en uitleggen en gelukkig overal te volgen(twitter).

    mvgr.

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links