Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandelen en obligaties bijten elkaar

Vroeger waren stijgende obligatiekoersen goed voor aandelen. Hoe hoger de obligatiekoersen, hoe lager de rente en hoe eerder beleggers overstapten naar aandelen. Dat waren nog eens tijden. Beleggers waren puur gefocust op het behalen van maximaal rendement.

Nu is willen we alleen maar risicobeperking. Hoe minder risico hoe beter. En dus gaan stijgende obligatiekoersen gepaard met een dalende aandelenbeurs. Immers in een risk-off periode zoekt men de veiligheid van obligaties op en beleggers lopen weg van enge aandelen.

Negatieve correlatie
Ik zag bij Citi een mooi plaatje voorbij komen van de flow in beleggingsfondsen over de afgelopen vijf jaar. Beleggers in deze fondsen hebben ruim 400 miljard dollar aan aandelenfondsen verkocht en 1000 miljard aan obligatiefondsen gekocht.

Dat is ook in de koersen terug te zien. Hoewel het nog niet eens zo heel slecht gaat met de Amerikaanse aandelen. Ervan uitgaande dat Amerikanen Amerikaanse aandelen kopen.

Het zal u dan ook niet verbazen dat de correlatie tussen aandelen en obligaties volledig weg is en zelfs negatief is geworden.

Uit portefeuilleperspectief is dat niet eens zo slecht. Als aandelen en obligaties tegen elkaar in bewegen is dat uit risico-oogpunt voor een portefeuille heel mooi. Uw portefeuillerisico gaat immers naar beneden. Als de ene beleggingscategorie stijgt gaat de ander naar beneden en houdt u per saldo een mooi stabiel geheel over.

De afgelopen tien jaar heeft u met simpele tienjarige Duitse obligaties 6,5% per jaar verdiend. Uw grootste verlies was tussentijds 2,4% op jaarbasis. Maar voor de toekomst zullen deze cijfers heel wat anders liggen. Bij Europese aandelen liggen deze cijfers op +4,5% per jaar met een maximaal jaar verlies van 39,6%. Heel wat grotere cijfers, waar sommigen zelfs wakker van liggen.

Waarschuwing
Toch moet ik een woord van waarschuwing laten horen. Bedenk dat een correlatie maar een statistiek is. Statistieken zijn een hulpmiddel om dingen te berekenen. Het kan nooit een alternatief voor het gebruiken van uw gezonde verstand zijn.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links