Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stop met bezuiningen!

Heeft de ABN Amro geld nodig of willen ze de economie slopen als overheidsbank? Omdat ik dit weekend adverteerde in een aantal kranten, kocht ik naast al mijn andere kranten ook het AD. Hoewel ik het AD normaal een leuke krant vind ergerde ik me direct aan Gerrit Zalm op de voorpagina.

Hij verkondigde dat iedereen verplicht zijn (of haar) hypotheek moet aflossen anders heeft u geen recht op belastingvoordeel. Alsof er niet heel veel verschillende manieren van sparen zijn om af te lossen en denkt hij nu echt dat je met je schuld de kist in kan en er nooit afgerekend wordt bij aflossingsvrij?

Nu begrijp ik deze opmerking sowieso niet van een man die jaren gewerkt heeft bij Dirk Scheringa en daar iedereen tot over zijn nek in persoonlijke leningen stopte. Nu kan hij nieuwe inzichten hebben maar zelfs dat zou ik toch liever niet horen van een bankdirecteur van een staatsbank.

Bezuinigen en aflossen is op dit moment even niet de oplossing voor onze problemen. Ja, deze problemen zijn ontstaan door te veel lenen en te gemakkelijk krediet. Maar als overheden en consumenten tegelijkertijd gaan bezuinigen en allemaal gaan aflossen, krijgen we een enorme economische krimp (waar Griekenland nog jaloers op wordt) en vergroten we onze problemen alleen maar.

I need a dollar
Overigens, als u denkt dat onze problemen in Europa (Spanje, Griekenland, Portugal, Ierland, Cyprus, Italië, et cetera) groot zijn dan moet u ook eens naar de Verenigde Staten kijken, waar al een tijdje steden failliet gaan; zij hebben de nodige dollars nodig.  

San Bernardino was de derde Californische gemeente die in korte tijd bankroet is gegaan.  Dit heeft grote effecten op de wereldeconomie. Californië is nog steeds de achtste economie van de wereld en dit is juist de regio waar veel geld verdiend wordt door IT-bedrijven.

Ik denk dat ze niet lekker geld uitgeven als overheidstaken nauwelijks vervuld worden. Voor de langere termijn zijn er zeer grote effecten op de scholing van mensen. Immers maar weinigen kunnen het nog betalen en studenten die al beginnen met een megaschuld zijn niet de consumenten van weleer.

Spanje heeft het dan eigenlijk beter. Daar kunnen ze nog gewoon 65 miljard euro (dus enorm veel peseta’s) bezuinigen zonder dat het hele land op zijn kop staat.

Ongetwijfeld heeft het allemaal met elkaar te maken. Want de Italiaanse bonds zijn juist nu koopwaardig. In de Twindicator hebben we een koopsignaal.

Ook in de aandelenindices blijven we koopsignalen houden. Nu had ik eigenlijk een korte consolidatiefase verwacht, maar de koersen breken toch met enig gemak door allerlei weerstanden heen.

Nu weet ik ook dat we nog maar net koopsignalen in de EB-indicator hebben en dat we dus nog best een ritje kunnen maken.

De Twindicator staat long en ook de DAX breekt door allerlei weerstanden.

S&P 500-bescherming
Nu twijfelde ik even op donderdag en kocht ik iets bescherming in de portefeuille in de vorm van turbo short op de S&P 500. De koers zakte even gedurende de dag door de Twindicator heen.

Maar ik kijk altijd op het slot en op het slot hadden we een stand boven de indicatorlijn en op vrijdag sloot de S&P helemaal enthousiast.

Uiteindelijk was er in de Dow Jones en in de S&P 500 een hammer-patroon op donderdag. Ik moest dus even vrijdag afwachten maar vandaag kan de bescherming weer weg.

Ik switch nog naar AEX. In het verleden heb ik een aantal keren de Midkap-index laten prevaleren boven de AEX, maar als ik nu kijk naar de twee indices in een grafiek, zie ik dat ik eigenlijk weer terug moet naar de AEX.

Of wellicht nog beter om naar Eurostoxx 50 te gaan, want deze index is helemaal hard afgestraft en we hebben nog steeds een mooi koopsignaal in de Twindicator.

In dit scenario waarbij ik dus nog steeds heel positief ben voor aandelen zou de goudprijs niet moeten stijgen en dus blijft het motto: goud is fout. In de EB-indicator heb ik overigens ook nog steeds een shortsignaal.

Terechte bonus
Ter afsluiting wil ik het toch ook nog even hebben over de bonus voor het bankpersoneel. Ook daar las ik een paar stukken over in de weekendkranten. Als een bankmedewerker hard werkt en veel geld verdient voor zijn klanten en zijn baas vind ik dat hij of zij ook een bonus moet kunnen krijgen (houden).

Natuurlijk ben ik tegen enorme bonussen voor figuren die op de balans van de bank aan het gokken zijn en na een keer een goed jaar hebbend gehad met veel geld naar huis mogen. Maar als ze meerdere jaren achter elkaar goed “gokken” moet het toch weer beloond worden.

Want ons systeem is kapitalistisch en hoewel de staat allerlei zaken toe-eigent zijn we dus nog geen communisten. Kortom de politiek moet zich met belangrijkere zaken bezig houden.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ton1947 16 juli 2012 10:07
    Zou het niet zo zijn dat Zalm ons waarschuwt dat er wel eens een hypotheekbank (niet systeembank) zou kunnen omvallen en dat al die spaartegoeden van de (bank-)spaarhypotheken maar tot 100.000 euro zijn gedekt? Naar de rest kun je dan fluiten. Je kunt hooguit opnieuw beginnen met aflossen.
  2. aquarius57 16 juli 2012 10:08
    Zalm is een eerste klas crimineel die zijn mond moet houden.
    Je zou verwachten dat hij nadat hij ons lachend in de grootste flop van de eeuw heeft gemanoeuvreerd (de Euro) zijn mond zou houden. Echter het meest basale vermogen tot zelfreflectie ontbreekt hem volledig.
    Als zijn voorstel wordt uitgevoerd betekent het dat miljoenen mensen de financiële afgrond in worden geduwd omdat hun maandlasten ineens enorm toenemen. Maar dat kan deze topcrimineel kennelijk niets schelen.
  3. [verwijderd] 16 juli 2012 10:22
    Beter zou zijn de (ongelimiteerde) aflossing van een hypotheek aftrekbaar voor de fiscus te maken i.p.v renteaftrek. Dit zal mensen motiveren om (versneld) af te lossen, eigen vermogen van de burger neemt toe en van de banken ook.
    Door de aflossings-aftrek blijft tevens de koopkracht deels behouden.
    trouwens; door af te lossen houdt je de boel wel gezond, niets mis mee!
  4. [verwijderd] 16 juli 2012 10:44
    Mijnheer Zalm ik had een groot vertrouwen in U en toen U bij DSB werkte dacht ik, dat moet wel vertrouw zijn. Dus plaatste ik een deposito van 200k bij DSB. De bank ging failliet het vervolg kent U.
    Ik heb inderdaad het meeste terug ontvangen, maar toch na veel ellende.
    Nu komt U weer met een voorstel en wij moeten geloven dat het goed voor de klant is.
    Nee mijnheer Zalm u ziet problemen voor uw bank. Want iemand heeft 300k aflossingvrije hypotheek, geen spaargelden en het huis zakt naar 200K, de hypotheeknemer overlijdt wie heeft er nu een probleem.
    Dat ziet U aankomen mijnheer Zalm, ben zo eerlijk om dat te zeggen.
    En doe niet of dat weer het zoveelste goede advies voor de klant is.
    Adviezen van de financiele sector zijn alleen in hun belang.

    Mijnheer Zalm als we nu iedereen in de financiele sector waar nog steeds zeer behoorlijke salarissen worden betaald, 20% gaan korten.
    Tenslotte kan ervan Uw ruim 900.000 euro per jaar best wat af.
    Bij een staatsbank hoort toch de Balkenendenorm nietwaar.
    Ja dan mijnheer Zalm geeft u aan, dat de financiele sector ook de handen in eigen boezem wilt steken.
  5. [verwijderd] 16 juli 2012 11:27
    De enige mensen die een beetje kunnen aflossen wil je niet dat ze aflossen want als bank verdien je juist aan die mensen.

    De mensen die het maar net redden en dan ook nog moeten gaan aflossen extra gaan dus bezuinigen en dus is dat heel slecht voor de economie.

    Klinkt weer duidelijk als een super oplossing.

    Als de ABN al iets moet doen wat goed is voor Nederland dan moeten ze als staatsbank zich als bank gaan gedragen voor de mensen want daar zijn alle andere banken mee opgehouden.
    Hypotheek rentes met een opslag van 1% op de staats rente van Nederland.
    Iedereen oversluiten naar lagere rentes en het rente verschil voor de helft laten aflossen.
    De overheid/staatsbank pakt een mooie rente spread.
    Veel meer mensen kunnen binnen hun huidige budget aflossen en krijgen dus in de loop der tijd steeds meer budget want de lening wordt lager door aflossen
    Door de lagere rentes op hypotheken is het bedrag wat terug gevraagd wordt aan HRA ook een stuk lager bij gelijk gebleven HRA.

    En mensen die dan roepen dat dit niet eerlijk is tov de andere banken, dan moeten die banken maar ophouden zich bank te noemen want met die activiteit zijn ze allang opgehouden.

    We hebben als maatschappij veel grotere problemen, het wordt nu tijd om onszelf te helpen, nu kan het nog.
  6. [verwijderd] 16 juli 2012 12:08
    AB voor Frank van Dongen! Mensen, kijk eens langer dan de neus lang is. Zalm zegt dit uit eigen belang. Als uw aflost aan wie lost u dan af? Juist! Aan de banken! Veel rentes zijn uitgezet tegen zeer lage tarieven de afgelopen 10 jaar. Zalm wil dat u aflost zodat dit geld weer tegen hogere rentes uitgeleend kan worden of u een peperdure overlijdensrisico verzekering aansmeert bij een nieuwe hypotheek. Daar weet de Abn/amro alles van.
  7. [verwijderd] 16 juli 2012 12:12
    Bij wie komt dit vrij? Denk eens na, toch niet bij de consumenten. Wat de banken aan aflossingen ontvangen gaat nooit de economie weer in. Eerder naar andere duistere nieuwe constructies. Consumenten gaan nog minder besteden omdat het besteedbaar inkomen nog lager wordt. Gevolg : Deflatie!!

    quote:

    korbe007 schreef op 16 juli 2012 09:53:

    Als aflossen betekent dat meer besteedbaar geld vrijkomt, is er niets aan de hand, lijkt me. Gelijktijdig bezuinigen is dom, tja, daar zit wat in. Gezien de reacties van allerlei economen zal de crises nog wel een tiental jaren voortduren. Bedankt voor de analyses.
  8. Klazien 16 juli 2012 12:19
    Men vergeet dat het door de hypotheekrente aftrek komt dat onze huizenmarkt niet volledig is instort zoals in Spanje.Dus die idioot van een Zalm moet niet zeuren. Er moet juist voor gezorgd worden dat het publiek geld blijft uitgeven zodat zij hun bestaande hypotheken kunnen blijven betalen.De stompzinnigheid... Als we allemaal gaan aflossen i.p.v uitgeven gaan er nog veel meer bedrijven failliet. Ja het valt niet mee voor Zalm om het algemeen belang in het oog te houden. Alleen zijn eigen belang en het belang van zijn bank.
  9. pcrs7 16 juli 2012 12:34
    Als scholing niet via de overheid geregeld wordt, wordt het alleen maar goedkoper. De slechtste SAT scores worden dan ook gehaald waar het meeste met geld gesmeten wordt.
    Kijk de docu stupid in america van Stossel en je snapt waarom het niet werkt. Leraren zijn vanwege bij de staat gelobbiede beschermingsregels niet te ontslaan bij slechte prestaties en zelfs niet als ze leerlingen sexueel misbruikt hebben. Met behoud van salaris zitten die leraren dan in een zogenaamde rubber room op de kosten van de belastingbetaler de krant te lezen.
    Het enige wat je op amerikaanse publieke scholen leert is:drugs en geweld
    De salarissen van de leraren worden dan ook onder dreiging van geweld (belasting) bij de onderdaan afgeperst, dus veel morele gidswerking gaat daar niet van uit.
  10. pcrs7 16 juli 2012 12:37
    quote:

    Klazien schreef op 16 juli 2012 12:19:

    Ja het valt niet mee voor Zalm om het algemeen belang in het oog te houden. Alleen zijn eigen belang en het belang van zijn bank.
    Het belang van zijn bank lijkt me zoveel mogelijk rente te vangen, dus zoveel mogelijk hypotheken te hebben uitstaan,
  11. Zzilver 16 juli 2012 12:41
    Beste Gerrit,

    Wat een geweldig idee van u en uw concullega's. Ik ga er volledig mee akkoord onder een kleine voorwaarde. ABN AMRO, ING en Rabo vergoeden 5,6% rente op een spaarsaldo boven 100k omdat hier bovenmatig risico op zit. U vraagt een marktconforme hypotheekrente van 2,6% op NHG gedekte hypotheken, omdat hier een zeer laag risico op zit.

    Als het de grootbanken dan nog steeds lukt om winst te maken, mag u wat mij betreft weer dikke bonussen uitdelen.

    P.s. mijn collega belastingbetalers onderschrijven mijn standpunt.
  12. Sijmonsma 16 juli 2012 13:05
    Frank,
    Waar baseer je die waarheid op dat banken waarde toevoegen voor hun klanten. Ik zie veel te veel voorbeelden van het tegendeel. Dus ook geen bonus voor normale dienstverlening. En filosofisch: geld is de bloedsomloop van de economie. Die stagneert dus. Laten bankiers zich daar druk over maken. Voorlopig verstikt het geheel.
  13. elschenk 16 juli 2012 13:10
    Wat een geneuzel, een hypotheek is geen lening waar niets tegenover staat! Een hypotheek waarvan de hoogte overeenkomt met de waarde van het huis is een goeie zaak, dom om dat af te lossen. Stel je doet dat wel: elk jaar een dertigste aflossen van noem 300.000 euro, elk jaar 10.000 euro, je leven in armoede slijten, nooit geen geld voor een buitenlands reisje, een echt mooie auto of een etentje buiten de deur nee aflossen en nog eens aflossen, uiteindelijk ga je dood: huis inmiddels aflossingsvrij, waarde voor het gemak 300.000 euro dan kan natuurlijk fluctueren. WIE KRIJGT DAT GELD DAN, WAAR JIJ VOOR HEBT MOETEN SAPPELEN gvdgvdegver? ZALM, De BUURMAN Je ACHTERNICHT, schei toch uit met dat geouwehoer!
  14. [verwijderd] 16 juli 2012 13:12
    Ik sluit me voor het grotere verhaal gelukkig of helaas aan bij korbe007. Iedere persoonlijke al dan niet verontwaardigd verongelijkt in naam van de vrijheid met een ongekende angst voor vreemdelingen de klok naar het jaar nul terugzettend in strijd met artikel 1 van de grondwet van het vooralsnog aan de Noordzee en niet in de woestijn of in het keizerrijk Wilders gelegen Nederland over het niet toegestaan zijn van discriminatie “scorende” ad hominum aanval op de heer Zalm, een kapitein op een vooralsnog niet gezonken, hopelijk niet Titanic genaamde schip, vind ik op een doorsnee dag van een mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand van de Euro schulden- en vertrouwenscrisis in de lidstaat Nederland, het land met de hoogste (hypotheek)schulden per inwoner van de wereld, dus hoger dan een gemiddelde Griek van de lidstaat Griekenland of Amerikaan, verontwaardigd verongelijkt kortzichtig.

    Een niet verontwaardigd verongelijke website als

    www.volkskrant.nl/vk/nl/3184/opinie/a...

    geeft dan ter verder het hierbij latende, iedereen in de Eurozone en daarbuiten op de betreffende doorsnee dag een prettige voortzetting van de betreffende doorsnee dag en duurzaam hierna ook toewensende kennisgeving meer inzicht.
37 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links