Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Italiaanse obligaties verslaan index

Japan begint het zo langzamerhand ook wat moeilijker te krijgen om haar overheidsschulden te herfinancieren. Of beter gezegd het parlement begint te steggelen of het nu wel zo verstandig is om die schulden op te laten lopen.

Met een schuldenratio van 2 keer de economie, móéten ze die vraag wel aan zichzelf stellen. Griekenland haalt die ratio bij lange na niet. Maar de financierbaarheid is in Japan bij de huidige rente van 1% nog geen probleem. In Griekenland ligt dat met een rente van 26% ietsjes anders.

In Japan willen ze de BTW verhogen om het begrotingstekort een beetje te dichten. He, waar hebben we dit plan eerder gehoord? Maar deze schulden zitten hem vooral bij de Japanners zelf.

ING heeft voor u uitgezocht bij wie die schulden zitten:

U ziet duidelijk dat de buitenlanders vluchten uit de enge obligaties als Spanje en Italië. Dat heeft natuurlijk tot gevolg dat er veel verkoopdruk is en daardoor dalen de koersen en stijgen de rentes.

Een hoge mate van buitenlands bezit in staatsobligaties maakt de obligatiemarkt gevoelig voor deze bewegingen in obligatiehouderschap.

Een pikant detail is dat Italiaanse staatsobligaties dit jaar een van de beste obligatiemarkten in de eurozone was. En het is ook nog eens een van de grootste markten.

Het zal voor obligatiebeleggers best moeilijk geweest zijn om de index te verslaan, tenzij ze dus het lef hadden om in Italiaanse obligaties te stappen.

Jammer dat al die buitenlandse beleggers dat mooie rendement moeten missen. Dat geldt natuurlijk niet voor de Spaanse obligaties. En bij Engelse en Amerikaanse obligaties hoeven beleggers niet zo bang te zijn dat ze niet terugbetalen. Daarom vluchten belegger naar deze obligaties.

Het belang van buitenlandse obligatiehouders stijgt daar juist. Die Engelsen en Amerikanen drukken in geval van hoge nood gewoon geld bij. Dus krijgt u altijd uw geld terug. Vraag niet hoeveel dat geld dan nog waard is, maar u krijgt het terug.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 16 juli 2012 12:39
    Krijgt de belegger altijd zijn Geld terug bij het beleggen in Staatsobligaties van America?

    Hmm ik kan me anders nog Jaren dertig herinneren waar Amerika zijn schulden zelf kwijtschold, en daarnaast ook nog eens al het goudpapier dat betrekking had op goud dat zich bevond op Amerikaans grondgebied confisqueerde...

    Dus ik wil eigenlijk Nederland en de overige europese landen adviseren
    al het goud dat ze gestald hebben in America of waarde papieren van hebben
    terug te halen naar Europa. voor het te laat is..
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links