Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Asjemenou ASML

Ja dames en heren, wie is de volgende? Want oh oh oh wat zijn die aandelen toch eng en oh oh oh het komt nóóóit meer goed met ons landje, dus blijft u uw geld vooral in ouwe sokken steken en niet investeren. Na TNT Express en KPN is er nu een buitenlander die een belang neemt in AEX-fonds ASML.

De aandeelhouders zijn vandaag spekkoper, want Intel heeft maximaal 15% van ASML op het oog. Kijk, het was ook niet voor niets dat IEX ASML vorige maand had opgenomen in haar Nederlandse Aandelenelftal. Topspeler en zie daar, meteen een mooi transfer naar een grote club in de belangrijkste aandelencompetitie.

Verder is er niet veel nieuws. Aluminiumfabrikant en Dow Jones-fonds Alcoa kwam gisteravond als eerste met KW2-cijfers. Dat viel de officieuze over-the-counter handel nabeurs New York mee noch tegen, ofwel het aandeel deed 0,00%. AMD kreeg in die handel wel met -10,68% om de oren door een winstwaarschuwing.

Nederland A

Verder? Egan-Jones heeft de kredietstatus van Nederland verlaagd van AA-min naar A verlaagd, maar gelukkig kent bijna niemand deze kleine, Amerikaanse kredietbeoordelaar. Over krediet gesproken, Spanje mag er een jaartje langer over doen als ze haar begrotingsdoelen niet haalt. En vast nog wel een jaartje als...

De markten zijn nu wat in mineur door tegenvallende Chinese macro-cijfers, volgens de networks. Ik dacht dat slecht nieuws juist goed nieuws was, omdat de Chinezen dan de economie moeten stimuleren, maar dit schijnt ook weer per dag te verschillen. Niets of niemand zo wispelturig als de beurs! Vermoeiend hoor :-)

De exclusieve uitsmijter! Bedankt CorpTV, hier is een eerste reactie van ASML zelf op dat Intel een belang in het bedrijf neemt. 

  • De futures openen weer in mineur, behalve de onze! Wellicht dat ASML met haar indexgewicht van nu 7,09% daar iets mee te maken heeft...
  • De beurzen in Azië hebben allemaal hun eigen willetje. Let wel, willetje. Geen wil!
  • EUR/USD krijgt het 1,23-lek maar niet boven. Staat er nu weer een beetje onder te pieren en mieren
  • Goud en zilver fröbelen een beetje met aandelen mee. Oliebenchmarks WTI en Brent dalen fors, omdat een staking in de Noorse olie-industrie niet doorgaat
  • De Bund future opent weer hoger. Let daarom vandaag weer goed op dé EU thermometers bij uitstek dit jaar: de Italiaanse en vooral Spaanse tienjaars rente
  • De Tour de France tip nog! Jakkes, een rustdag. Als ik ergens een hekel aan heb zijn het wel rustdagen in de Tour

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Als Fed-leden openlijk over verruiming spreken komt het er misschien wel van. Kijk, zo pakte dat de vorige keren uit.

Lukas Daalders Best of the Web

De dagelijkse verzamling links van IEX-columnist en Robeco-fondsmanager Lukas Daalder.

Belangrijkste KW2-cijferkandidaten

  • 08:00 Banesto

Macroagenda

  • 05:00 China: handelsbalans mei (+31,73 miljard dollar)
  • 08:45 Frankrijk: industriële productie mei (consensus: -0,9%)
  • 09:30 Nederland: industriële productie mei (consensus: -0,5%)
  • 10:00 Nederland: ABU uitzendcijfers periode 6 (week 21 t/m 24)
  • 09:30 Italië: industriële productie mei (consensus: -0,2%)
  • 17:30 & 19:00 VS: obligatieveilingen

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 juli 2012 08:41
    ASML is de afgelopen tijd al gestegen van 34 naar 40 euro en heeft alles wat uit deze deal komt al gedaan.
    De koers waar tegen nieuwe aandelen worden uitgegeven aan Intel en evt anderen tot max 25% van uitstaande aandelen is al bekend en is 39,91 euro, dat staan we al.

    Dat de deal ASML verder aanspoort tot het zeer significant investeren in een nieuwe technologie moet zijn waarde nog maar gaan bewijzen, kost gaat voor de baat uit.

    Via een constructie worden zittende aandeelhouders uit een gedeelte van hun aandelen ASML getruct om deze aan Intel en evt Samsung en TSMC te geven a 39,91.

    Moet je dan daarom nog deze aandelen nog veel hoger gaan kopen.

    Voor de komende 6 jaar is het geen deelnemende partij toegestaan om een belang van meer dan 19,99% op te bouwen, een overname binnen 6 jaar kun je dus ook vergeten.

    Na Infineon komt ook AMD gisteren nabeurs met een winstwaarschuwing dus met de hele sector is het zeker nog niet koek en ei.

    ASML verbrandt elk kwartaal 1.4 a 1.5 miljard aan orders en krijgt voor ongeveer de helft nieuwe orders binnen wat druk op de revenue en dus de winst op niet al te lange termijn voorspeld mits de markt niet heel erg hard gaat aantrekken en dat is juist in deze tijd nog niet te verwachten dat dit sector breed gebeurt.

    Dus met een koers van pakweg 40 euro is ASML flink betaald, alleen een overname zou de koers nog hoger kunnen brengen maar juist dat gaat de komende 6 jaar niet gebeuren.

    Ik zeg, verkoop de aandelen en verkoop de 40 put in ASML in bijvoorbeeld maart13 in plaats hiervan.
    De premie zal wel gaan dalen nu de grootste speculatie het fonds ontnomen wordt en de verklaring boven water is komen drijven waarom het fonds al zo sterk was opgelopen en niet verrassend bijna bovenop de koers van de deal staat nog voor de deal voor iedereen bekend is.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links