Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Grappen en nathouden

Binnen de Europese Unie is de politieke oplossing nog steeds pappen en nathouden. Het is zelfs tot leidende strategie benoemd. Door steeds geen harde beslissingen te nemen worden veel nare beslissingen naar de toekomst geduwd. Iedereen hoopt dat de problemen vanzelf weggaan.

Maar veel problemen zijn als een dodelijke chronische ziekte en hebben meer nodig dan een aspirine. Als aandelenspecialist weet ik ook dat problemen op sommige momenten helemaal naar de achtergrond kunnen gaan om pas later weer dubbel zo hard naar boven te komen burpen.

Ik ben daarom ondanks vele sluimerende problemen heel positief op de financiële aandelen. Daar doet geen renteschandaal iets aan. Ik vind overigens de rentemanipulaties door de banken minder erg dan de huizenmarktmanipulaties door de makelaars die in achterkamertjes de prijs op een executieveiling bepalen.

Als u vindt dat de rente te hoog of te laag staat kunt u daar gemakkelijk op speculeren. Dat is met de niet-transparante executieveilingen heel anders. Maar dat ter zijde, nu lijkt het alsof ik het voor de banken opneem en als aanvaller van de banken en verzekeraars is dat het laatste...

Aegon staat nog steeds op een koop en de daling is voorlopig een mooie pullback. Ook in Binck zit ik zakelijk long. Oké Binck wordt door partijen als Saxo ineens aangevallen, maar dit soort partijen zijn helemaal geen concurrent voor de Nederlandse brokers.

Ze hadden eerst geeneens indexopties en hebben nu nog steeds geen aandelenopties. Daarnaast kun je er geen combinatieorders handelen. Dus veel plezier...

Nee, een partij als Binck doet het best prima en heeft een enorm potentieel omhoog. Ik weet hoe goed wij draaien aan de brokerkant en dus kan ik redelijk inschatten hoe het gaat bij mijn concurrent.

Ik had een kort ritje short in een financieel aandeel. Voor de Lage Landen had ik een short in Société Générale. Het aandeel was (net als de rest van de financiële aandelen) hard omhoog gegaan en moest dus redelijkerwijs even corrigeren.

Maar we hebben nog wel een koopsignaal dus in deze huidige correctie pak ik winst in mijn shorts.

Sprekend over shorts komt vreemd genoeg Apple altijd in me op. Apple komt met een kleine Ipad en daarmee eindelijk een grote Iphone. Nu heeft Apple perfect de markt naar zich toegetrokken, maar ik zie ook heel veel concurrentie op de tabletmarkt.

Ook zag ik Google met Google TV waar we eerder Apple TV voorbij zagen komen. Kortom de concurrentie wordt heviger en ik heb dan ook genoeg long gezeten in dit aandeel en ga naar glad.

Ondanks dat ik de afgelopen week in een restaurant omringd werd door bejaarden met Iphones die elkaar filmpjes lieten zien van kleinkinderen, waardoor ik niet meer normaal kon praten. Dus nog geen short.

Maar zijn bejaarden nu hip en trendy? Of is Apple er juist voor de consumenten met poen? En houdt dit op de lange termijn stand? De tijd zal het leren.

Ik koop nu liever Rim (Blackberry) omdat ik niet geloof dat het bedrijf zo ineens stuk gaat. Maar eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat mijn Nokia’s het ook nog niet lekker doen. Terwijl ik ze in de media overal weer tegen kom.

Google is weer een koop. Na even een verkoopsignaal gezien te hebben in de Twindicator hebben we nu weer een koopsignaal in Google. Kortom er zijn alternatieven genoeg voor aandelen Apple.

Een aandeel dat geen alternatief is voor een long is KPN. Ik moest dit weekend enorm lachen om de grap van Fokke en Sukke in de NRC over een slim only- abonnement. Nu zie ik het niet als een aandeel dat op korte termijn hard kan stijgen maar ook zal het niet hard omlaag gaan.

In BAM zie ik veel meer. Ik heb weer een koopsignaal in BAM. Nadat ik het al eerder in de Today’s crisisportefeuille (een update) had opgenomen, is het nu het aandeel mooi terugvalt (pullback) helemaal een mooi moment om BAM te kopen.

Andere aandelen die ik interessant vind zijn de aan olie-gerelateerde aandelen. Dit omdat de olieprijs volgens mij ook weer kan herstellen.

Al met al ben ik dus niet flauw voor de komende tijd. De huidige correctie zou gezien moeten worden als koopmoment. Mochten de koersen onverhoopt te ver doorzakken dan hebben we nog de nodige tijd om ons aan te passen.

Maar nogmaals ik ben positief! Dus met een call heb je lol. Oftewel in deze trend: een turbo long is zeker niet wrong.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links