Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geld in de bonus

Geld werd de afgelopen week nog goedkoper gemaakt, het kwam in de bonusaanbieding bij de Europese Centrale Bank (ECB). De rente werd met 0,25%  verlaagd naar 0,75. Natuurlijk was dit symbolisch en het was ook een beetje: bezit van de zaak einde vermaak.

Analisten verwachten naast deze rentestap ook nog een stimulatie via een nieuwe lening aan de banken. Met eerdere leningen pompte de ECB reeds 1000 miljard euro de markt in. Ik denk dat ze hopen op inflatie. Inflatie is het zoutzuur van het schuldenprobleem.

Hoe meer inflatie hoe minder schuld waard is en dus hoe makkelijker het wordt om de schuld af te betalen. De beste manier om u tegen inflatie te beschermen is niet goud zoals de goudverkopers u graag doen geloven, maar zijn dus juist schulden.

Maak schulden!
Neem een hypotheek op uw huis, dus maak schuld. Zo heeft u een hedge tegen inflatie, immers uw huis zal stijgen in prijs en schuld dat kunt u later terugbetalen aan de bank. Alleen als er geen inflatie maar deflatie komt, heeft u een probleem en dus moet u wel geld achter de hand hebben om dat scenario op te vangen.

Maar het lijkt mij prima om een soortgelijke positie te hebben als de overheid. Als de overheid zichzelf wil genezen van hun schuldenprobleem dan doet u lekker mee. Ik zou dus nu niet adviseren om af te lossen. Ook lijkt het me geen slecht idee om op deze renteniveaus langetermijnschulden te maken.

In de jaren negentig lag de éénjarige Euriborrente nog rond de 10% en nog niet zo lang geleden was dit rond de 5%.

Niet opconsumeren
Nu zeg ik niet dat u schulden moet aangaan en het geld moet consumeren. Nee u moet natuurlijk wel iets gaan doen met dat geld dat op lange termijn meer oplevert dan u op lange termijn kwijt bent. Ik ben zo naïef om te denken dat door gewoon goede aandelen kopen dit toch zou moeten lukken.

Maar nog even terug naar de rente. In Italië en Spanje is die vorige week weer opgelopen. Italië ging boven de 6% en meteen was er paniek, maar ik vind het allemaal wel meevallen.

Natuurlijk moet men nu eerst concreet worden en een soort slang of bandbreedte van de rente in Europa vastleggen (zie vorige week) maar ook moeten we ons beseffen dat 7% helemaal niet zo hoog is. Oké als we al bij dit niveau problemen hebben dan is het triest maar anderzijds moeten we ons niet gek laten maken.

Spanje is op de goede weg volgens Duitsland en Spanje zal als goede bondgenoot van de Verenigde Staten in allerlei conflicten ook best door de Amerikanen geholpen worden. Dat brengt mij tot de Duitse Bunds.

In de Twindicator hebben we een pullback naar de lijn en zou ik best een gokje willen wagen door juist nu een turbo short te kopen op de Bund. Helemaal als ik  kijk naar de beweging die de kortere looptijden reeds gemaakt hebben.

Schatjes of Schatz
De dood van Nederlandse filmmaker van Schatjes Ruud van Hemert heeft niet zo veel te maken met de Duitse tweejarige rentefuture (Schatz) waarbij leningen tussen de 1,75 en de 2,25 jaar geleverd mogen worden bij levering van dit contract.

De Schatz heeft een enorme beweging achter de rug. We hebben in de Twindicator nog een shortsignaal maar kijkend naar de beweging zou je een technische rebound verwachten. U kunt dus short in de Bund en long in de Schatz.

Hoewel als ik kijk naar de weekgrafiek van de Schatz... Maar zelfs dan nog is een tijdelijk herstel het meest reële scenario.

Na de schatjes nog even over de bobbel (Bobl). De Bobl is de future op de vijfjarige looptijd. Op de weekgrafiek lijkt grafisch ook hier de weg omlaag vrij. Maar macro-economisch zit dit er alleen met eurobonds in. Immers in dat scenario moet Duitsland een hogere rente betalen en de knoflooklanden minder.

De Italiaanse bonds staan op een koop. U kunt dit met turbo’s, maar ook met trackers prima spelen.

Ook in onze dertigjarige (NLL) die slechts tot 2023loopt hebben we een koopsignaal. Toch voorzichtig met een Bund short?

Juist de spread spelen lijkt me daarom prima. Van de rente snel naar de aandelen. De AEX staat nog steeds op een koop. In zowel de EB-indicator als de Twindicator heb ik koopsignalen.

Een terugval naar 304 zou helemaal perfect zijn in mijn scenario, maar een daling tot onder de 303 zou weer short uitlokken en dat gaat tegen mijn voorkeurscenario in.

Helemaal omdat de Duitse DAX en andere indices ook longsignalen geven.

Zelfs de Eurostoxx 50 staat nog op een koop.

En om het plaatje verder te ondersteunen haal ik er ook even de Franse CAC 40 bij.

Niet alleen Europa staat op een koopsignaal maar ook de Amerikaanse Dow Jones is nog steeds een long.

Nu is de Dow een makkelijk manipuleerbare index, maar ook de veel bredere S&P 500 staat nog vrolijk op een long.

Alle indices staan dus nog positief en dus is de huidige beweging omlaag gewoon een kleine correctie (lees gezonde correctie). Alleen de eurodollar (EUR/USD) baart wel zorgen. Hoewel ik op lange termijn denk dat de dollar omlaag moet, zien ik daar op dit moment nog weinig van terug.

Alleen op de weekgrafiek wordt zichtbaar dat er rond de huidige niveaus steun zou moeten zitten.

Tot slot blijf ik bij mijn idee van vorige week: goud is nog fout

We hebben nog steeds een short in goud, wat voor mij een teken aan de wand is. Minimaal opvallend is dat de daling van de aandelen van vorige week goud nauwelijks heeft geholpen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juli 2012 10:17
    Aan maak (hypotheek)schulden of los niet af kleven bezwaren.
    De waarde van huizen blijft nog wel een poosje dalen: Hypotheek aftrek wordt minder, er komen veel woningen uit de verhuursector op de markt, door de vergrijzing is er een verschuiving in de vraag naar kleiner en toegankelijker woningen.
    Op zich ben ik het eens met de redenering dat bij inflatie de schulden verdampen, maar de (hypotheek)rente zal dan ook stijgen, dit moet je dan ook afdekken.
    Steepener obligaties, mits de bank goed voor de aflossing is,
    geven een veel hogere coupon wanneer de lange rente oploopt. (4x 10-2jaarsrente).
  2. [verwijderd] 9 juli 2012 10:51
    quote:

    chessplayer schreef op 9 juli 2012 10:17:

    Aan maak (hypotheek)schulden of los niet af kleven bezwaren.
    De waarde van huizen blijft nog wel een poosje dalen: Hypotheek aftrek wordt minder, er komen veel woningen uit de verhuursector op de markt, door de vergrijzing is er een verschuiving in de vraag naar kleiner en toegankelijker woningen.
    Op zich ben ik het eens met de redenering dat bij inflatie de schulden verdampen, maar de (hypotheek)rente zal dan ook stijgen, dit moet je dan ook afdekken.
    Steepener obligaties, mits de bank goed voor de aflossing is,
    geven een veel hogere coupon wanneer de lange rente oploopt. (4x 10-2jaarsrente).

    als het inkomen minder hard omhoog gaat dan de inflatie heb je alsnog een probleem. Het is een beetje kort door de bocht geredeneerd.
  3. redfalcon 9 juli 2012 11:46
    hoi Frank/Cees,

    Als ik naar de goudprijs over het afgelopen jaar kijk zie ik in dollars een positief rendement van 2,47%; in euro's slechts 19,13% terwijl het vandaag 6% onder de absolute top van 1355 euro/ounce noteert. Poe he, dat is fout....
    In welke asset class had ik een beter rendement kunnen maken met een buy en hold strategie?
  4. [verwijderd] 9 juli 2012 13:04
    Slechts op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande, op Eurozoneniveau ontstane en uiteraard vanzelfsprekend dan ook op Eurozoneniveau te blussen brand van de Eurocrisis ter duurzaam hierbij latende kennisgeving, met name gelet op de gedeelten

    “Oké als we al bij dit niveau problemen hebben dan is het triest maar anderzijds moeten we ons niet gek laten maken. Spanje is op de goede weg volgens Duitsland en Spanje zal als goede bondgenoot van de Verenigde Staten in allerlei conflicten ook best door de Amerikanen geholpen worden.”,

    “Na de schatjes nog even over de bobbel (Bobl). De Bobl is de future op de vijfjarige looptijd. Op de weekgrafiek lijkt grafisch ook hier de weg omlaag vrij. Maar macro-economisch zit dit er alleen met eurobonds in. Immers in dat scenario moet Duitsland een hogere rente betalen en de knoflooklanden minder.”

    alsmede

    “En om het plaatje verder te ondersteunen haal ik er ook even de Franse CAC 40 bij. Niet alleen Europa staat op een koopsignaal maar ook de Amerikaanse Dow Jones is nog steeds een long.”

    een zoals gebruikelijk zowel voor de grote lijn als en detail grosso modo door (de bonusaanbiedingen van de Grote Jongens van) de bank(en) genomen op het 1e t/m 4e gezicht alleszins niet paniekzaaiende maar desondanks toch duurzaam informatieve en inzichtgevende column, in welke column de duurzame mogelijkheid van het Japan stagflatie scenario wellicht niet helemaal goed uit de verf komt, maar niets kan in de geschiedenis van de mensheid

    - dus ook niet op een doorsnee dag van een mogelijk vanuit de Eurozone over de rest van de wereld uitslaande, uiteraard dan ook vanzelfsprekend op Eurozoneniveau te blussen brand van de Eurocrisis -

    de hele tijd geheel perfect zijn.
  5. k2es 9 juli 2012 14:56
    Als je in 1980 goud op de piek (ongeveer net zo hoog als nu) had gekocht dan had het DERTIG jaar geduurd voordat je weer jouw ingelegde geld weer retour kon krijgen, dan reken ik het verlies door inflatie (zeker 50% in 30 jaar) en de gemiste rente of dividend (60% minstens) niets eens mee. Goud is dus eigenlijk nauwelijks een interessante belegging geweest in die periode, zelfs niet als je tientallen jaren geduld hebt. Alleen als je het op een dieptepunt koopt kan het winst opleveren, maar op de huidige hoge koers is het neerwaartse risico groot.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links