Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Geen massa in Brussel

Het is een knap staaltje techniek. Je bouwt een enorme tunnel waar neutronen met een gigantische snelheid tegen elkaar botsen. Als in een waar Marxistische dialectisch proces moet uit deze botsing der materie iets moois naar voren komen. Hetgeen geschiedde. Het Zwitserse CERN heeft aangetoond dat het zogenaamde Higgs-boson deeltje (zeer waarschijnlijk) echt bestaat. Een niet onbelangrijke constatering, het subatomaire element verklaart namelijk het bestaan van massa. Zonder Higgs-boson zouden atomen lukraak, zonder enige structuur, door de ruimte zweven. Je moet er niet aan denken.

Zet zo’n tunnel eens in Brussel, tien keer zo groot en met nog hogere snelheden. Het is zinloos, want het broodnodige politieke Higgs-boson deeltje zal niet gevonden worden. Al jaren zweeft de EU-politiek alle kanten op, zonder dat enige samenhang is te ontdekken. Halve maatregelen die soms geen, en soms een kortdurend effect hebben zijn schering en inslag. Afgelopen donderdag en vrijdag leek dat anders. Zowaar nam Brussel een ferm besluit. Tenminste, dat vinden ze zelf en kennelijk ook de financiële markten. De beurseuforie houdt al een week aan. Wat is er gebeurd?

Via het ESM-noodfonds, in het leven geroepen om hulp te bieden aan eurolanden in financiële problemen, kunnen nu ook noodlijdende banken direct gesteund worden. Dat betekent dat de banken geen beroep hoeven te doen op staatssteun van het vestigingsland. Want er is een grote kans dat het betreffende land niet in staat is de steun te verlenen, zoals in Spanje is gebleken. Deze ESM route lijkt een oplossing voor de crisis, maar ik ben verbijsterd. Verbijsterd omtrent het gemak waarmee de EU-leiders hiermee akkoord zijn gegaan. Wat dat betreft ben ik het eens met collega columnist Alexander Sassen van Elsloo. Dat is een bijzonderheid op zich. Onze wegen scheiden zich echter direct als het gaat om de oorzaak van de verbijstering gaat.

Wereld op zijn kop
De eurocrisis woekert nu al jaren voort. Noodfondsen zijn opgezet om uitslaande branden te blussen. De ECB voert een beleid waar tot voor kort de meeste (noordelijke) politici van zouden gruwen. Obligaties worden opgekocht, onderpandeisen worden verlicht, de rente staat op een ongekend laag niveau en banken krijgen honderden miljarden toegestopt. Als noodgreep kan ik mij bij de meeste maatregelen wat voorstellen. Maar hoe is het mogelijk dat we al drie jaar in een noodsituatie zitten? Dat komt omdat de enige juiste maatregel, die alle (directe) problemen oplost, niet wordt genomen.

Nu kan de politiek tegen uitgifte van eurobonds, daar doel ik op als het gaat om de ultieme oplossing, zijn. Maar dan begrijp ik werkelijk niet dat diezelfde politiek bereid is onbeperkt banken te steunen en dat niet te doen als het om collega landen gaat. Dat is de wereld op zijn kop! De noordelijke politiek heeft kennelijk meer vertouwen in banken en vindt het geen probleem om bakken met geld naar de financiële sector te sluizen. Maar collega landen te hulp schieten via de uitgifte van eurobonds is kennelijk een stap te ver. Een merkwaardige keuze die bovendien de atoomkern van het europrobleem mist.

Het echte probleem is dat de financiële markten de overheidsobligaties niet meer vertrouwen. Niet de speculatie van hedgefonds is de oorzaak van de hoge rentes en Spanje, Italië en andere landen. Nee, die onmogelijke hoge rentestanden worden veroorzaakt door het beleid van serieuze beleggers als pensioenfondsen, verzekeraars en ook banken. Zij trekken zich massaal terug uit deze landen. En begrijpelijk, als EU-politici er al drie jaar in slagen onduidelijkheid creëren of ze het europroject wel echt steunen.

Zinloze maatregel
Vanmiddag neemt de ECB mogelijk een zinloze maatregel door de rente verder te verlagen. Dat zal echt geen positief effect hebben op de economische activiteit. Wat zou het effect zijn als de Europese politiek de enige juiste maatregel neemt om de euro in stand te houden? Ik noteer: sterk stijgende aandelenkoersen, stijgende rentes (waardoor lucht bij pensioenfondsen met als gevolg lagere premies en betere pensioenuitkeringen) en vooral terugkeer van vertrouwen en zekerheid.

Dat zou een stimuleringseffect opleveren met als gevolg een trendomkeer ten aanzien van de huidige financieel-economische malaise. Stel we krijgen door deze maatregelen de komende drie jaren 1% meer economische EU groei. Dat levert dan gelijk circa 400 miljard euro op. Op wereldschaal zou het zelfs om 1500 miljard gaan. Dat is een massa geld, zonder dat een complexe tunnel nodig om dit aan te tonen.

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juli 2012 10:22
    mooi stuk en helemaal mee eens. Maar de banken hebben de politiek bij hun ballen. Lafaards als zij zijn om geen stemmen te verliezen. Rutte voorop en Wilder, tja Wilders wat moetje daar nu van zeggen. Ze spelen hem allemaal in de kaart en zijn luchtkasteel(red: rampenplan)wordt voor steeds meer mensen een droom om naar toe te werken. Het is echter een droom en zal dat ook blijven gelukkig. Wilders tja, PVV kun je beter PvdA noemen; PARTIJ VAN DE ANGSTHAZEN
  2. Barbier 5 juli 2012 10:22
    Ja. euro-bonds... Ik ben niet tegen Europa, maar het blijkt gewoon dat het niet gaat.. nu niet, straks niet en op langere termijn ook niet... Nu gereguleerd afscheid nemen van de periferie en veel pijnlijden doe ik liever dan mijn kinderen op langere termijn (meer dan 1o jr) blootstellen aan totale chaos.
  3. [verwijderd] 5 juli 2012 10:27
    quote:

    tukkers schreef op 5 juli 2012 10:22:

    Ja. euro-bonds... Ik ben niet tegen Europa, maar het blijkt gewoon dat het niet gaat.. nu niet, straks niet en op langere termijn ook niet... Nu gereguleerd afscheid nemen van de periferie en veel pijnlijden doe ik liever dan mijn kinderen op langere termijn (meer dan 1o jr) blootstellen aan totale chaos.
    ONZIN. afscheid nemen gaat niet gereguleerd, zeg mij nu eens hoe je dat doet dan. Ik kan verzekeren dat er in Nederland een kleine burgeroorlog uitbreekt als hiertoe besloten wordt.
    Ik laat mijn medeburger niet uit domheid of angst mijn leven en toekomst opblazen.

    Gij denkt toch niet gewoon handel te kunnen blijven drijven met de EU na een romoerig afscheid. Enig idee hoeveel een krimp van 1% inhoud of in geval van uitstappen zul je moeten denken aan een krimp van de economie tussen de 10 en 20%. Een bezuinigingsoperatie van 60 to 120 miljard jaarlijks en dan denk jij dat je kinderen een goed leven krijgen???

    Succes met het verdedigen van jouw standpunt. Ik hoop dat je faalt!
  4. Barbier 5 juli 2012 10:31
    Rustig... het moet toch mogelijk zijn om de komende jaren de boel te ontmantelen... lijkt me zelfs gemakkelijk dan de boel op te lossen...Bij ons is veel mis... in de periferie is eigenlijk alles mis waarop de euro gebouwd zou moeten zijn... Volgens mij is het trekken aan een dood paard... Ik vind de voorstanders van de euro in de huidige vorm trouwens vertederend en blind...
  5. [verwijderd] 5 juli 2012 10:32
    quote:

    DurianCS schreef op 5 juli 2012 10:29:

    Inderdaad, een ongelooflijk knap staaltje techniek als je het voor elkaar krijgt om neutronen met een hoge snelheid tegen elkaar te laten botsen. Is nog niet eerder vertoond, voor zover ik weet.
    Huh?? slechts een paar honderd miljoen keer al sinds het bestaan van de CERN
  6. [verwijderd] 5 juli 2012 10:35
    Het ontbreekt de Eurofielen duidelijk aan elk gezond verstand en ook hebben ze een enorme tunnelvisie. Voor hen is er maar 1 weg en dat is meer geld, meer Europa en meer belastingen.

    En daar gebruiken ze de meest oneigenlijke argumenten voor die er totaal niets mee te maken hebben.

    Toon mij 1 Eurofiel die objectief tegen de problematiek aankijkt en zich niet bediend van demonisering.

  7. [verwijderd] 5 juli 2012 10:38
    quote:

    tukkers schreef op 5 juli 2012 10:31:

    Rustig... het moet toch mogelijk zijn om de komende jaren de boel te ontmantelen... lijkt me zelfs gemakkelijk dan de boel op te lossen...Bij ons is veel mis... in de periferie is eigenlijk alles mis waarop de euro gebouwd zou moeten zijn... Volgens mij is het trekken aan een dood paard... Ik vind de voorstanders van de euro in de huidige vorm trouwens vertederend en blind...
    ontmantelen makkerlijker dan oplossen. Nou dat lijkt mij niet, want de oplossing ligt voor de hand.

    Voorstanders van de Euro om door te gaan is wat anders dan sec voorstander van de Euro. Achteraf is het duidelijk dat we er beter niet aan waren begonnen. maar ja dat is achteraf. Dat is geen uitgangspunt, want we zitten er wel in. Alle berekeningen die laten zien dat we zonder Euro beter af waren kloppen gedeeltelijk wel, maar dat is niet het probleem.
    Zoals mooi gezegd op de televisie eens; We zitten in een rijdende trein en willen nu uitstappen, maar de trein stopt niet meer, behalve bij het eindstation. Springt u er maar uit en loop dan maar terug.

    Eurovoorstander (om door te gaan) zijn heus wel kritisch. Maar het gaat niet om de vraag of we beter af waren geweest, maar om de vraag hoe lossen we dit op. En wil je uitstappen vertel mij dan maar hoe?

    Daarnaast hebben wij het altijd over soladariteit, maar daar zie ik bij Nederlanders helemaal niets van terug. Een teamplayer zijn wij al helemaal niet. En teamplayers heb je nodig om er iets moois van te maken.
    Nederland had van het begin af aan niet mee moeten doen, net als Zwitserland, maar ja das nu te laat!
  8. Zilverduit 5 juli 2012 10:42
    quote:

    Dom-dom schreef op 5 juli 2012 10:27:

    [...]

    ONZIN. afscheid nemen gaat niet gereguleerd, zeg mij nu eens hoe je dat doet dan. Ik kan verzekeren dat er in Nederland een kleine burgeroorlog uitbreekt als hiertoe besloten wordt.
    Ik laat mijn medeburger niet uit domheid of angst mijn leven en toekomst opblazen.

    Gij denkt toch niet gewoon handel te kunnen blijven drijven met de EU na een romoerig afscheid. Enig idee hoeveel een krimp van 1% inhoud of in geval van uitstappen zul je moeten denken aan een krimp van de economie tussen de 10 en 20%. Een bezuinigingsoperatie van 60 to 120 miljard jaarlijks en dan denk jij dat je kinderen een goed leven krijgen???

    Succes met het verdedigen van jouw standpunt. Ik hoop dat je faalt!
    Geef zelf eerst een een schets van hoe het leven er in Nederland gaat uitzien als we een fiscale en monetaire unie hebben, waarbij we belasingen direct betalen aan de EU met inlevering van de weinige beslisbevoegdheid die we als land nu nog hebben.

  9. Barbier 5 juli 2012 10:43
    Volgens mij snap je het niet... Ik wil nederland niet laten uitstappen.. Ik wil bepaalde landen af laten haken... en om die trein van jouw er bij te halen... ik wil niet uitstappen ik wil gewoon een paar wagons afkoppelen.. Pijn lijden voor de euro mag.. veel pijn lijden ook nog... maar zelfmoord gaat me wel iets te ver...
  10. [verwijderd] 5 juli 2012 10:45
    quote:

    Zilverduit schreef op 5 juli 2012 10:42:

    [...]

    Geef zelf eerst een een schets van hoe het leven er in Nederland gaat uitzien als we een fiscale en monetaire unie hebben, waarbij we belasingen direct betalen aan de EU met inlevering van de weinige beslisbevoegdheid die we als land nu nog hebben.

    Ik heb daar geen ANGST voor. ANGST is een slechte raadgever. USA is ook niet slecht toch?
  11. [verwijderd] 5 juli 2012 10:48
    quote:

    LBR schreef op 5 juli 2012 10:35:

    Het ontbreekt de Eurofielen duidelijk aan elk gezond verstand en ook hebben ze een enorme tunnelvisie. Voor hen is er maar 1 weg en dat is meer geld, meer Europa en meer belastingen.

    En daar gebruiken ze de meest oneigenlijke argumenten voor die er totaal niets mee te maken hebben.

    Toon mij 1 Eurofiel die objectief tegen de problematiek aankijkt en zich niet bediend van demonisering.

    Wij stappen uit en laten de EU-boel de EU-boel. 10% minder handel is dan zo gerealiseerd. 10% = 60 miljard. 60 Miljard en de kettingreactie die volgt! dat is demoniseren zeg jij. Het zijn voorzichtige schattingen van wat er kan gebeuren en zelf voorzichtig zijn ze al gruwelijk en inderdaad ontmantelend (maar dan voor onze rijkdom)
  12. [verwijderd] 5 juli 2012 11:00
    quote:

    tukkers schreef op 5 juli 2012 10:43:

    Volgens mij snap je het niet... Ik wil nederland niet laten uitstappen.. Ik wil bepaalde landen af laten haken... en om die trein van jouw er bij te halen... ik wil niet uitstappen ik wil gewoon een paar wagons afkoppelen.. Pijn lijden voor de euro mag.. veel pijn lijden ook nog... maar zelfmoord gaat me wel iets te ver...
    Wij eruit of Spanje of een ander land eruit is eensgelijk chaos.
    Spanje afkoppelen en andere landen afkoppelen lijkt me moeilijk als dat niet "netjes" gaat. Anders is dit gewoon voedingsbodem voor een interne oorlog in de EU. Je kunt nu toch niet adios zeggen en dat gij nog lang en gelukkig in armoede gaat leven....Geschiedenis leert niets blijkbaar.

    Maar goed er is een manier om min of meer gereguleerd iemand op termijn af te koppelen en dat is de landen allen gedurende 10 jaar eigen valuta te laten voeren naast die van de EURO!
  13. [verwijderd] 5 juli 2012 11:15
    quote:

    Dom-dom schreef op 5 juli 2012 10:48:

    [...]

    Wij stappen uit en laten de EU-boel de EU-boel. 10% minder handel is dan zo gerealiseerd. 10% = 60 miljard. 60 Miljard en de kettingreactie die volgt! dat is demoniseren zeg jij. Het zijn voorzichtige schattingen van wat er kan gebeuren en zelf voorzichtig zijn ze al gruwelijk en inderdaad ontmantelend (maar dan voor onze rijkdom)
    Wij blijven er in en nemen de zorgen van alle landen op ons. Handel is in een mum van tij 10% minde oftewel 60 miljard.

    Wat ik schrijf wordt de werkelijkheid en anders bewijs jij maar eens dat jouw stelling zelfs maar een bron van zekerheid bezit.

    Je moet niet alleen naar economen, politici en meer luisteren die A zeggen. Als je objectief bent dan luister je ook naar B. En zeker kijk je hoe de tendens aan het verschuiven is en dat is steeds meer richting "iedereen zijn eigen problemen" (kort samengevat).

    Van 1 ding ben ik overtuigd en dat is dat jouw weg alleen maar kan leiden naar een EU-burgeroorlog. En hoe denk je dat het dan gaat met de handel?

  14. forum rang 5 DurianCS 5 juli 2012 11:24
    quote:

    Dom-dom schreef op 5 juli 2012 10:32:

    [...]

    Huh?? slechts een paar honderd miljoen keer al sinds het bestaan van de CERN
    Nee, echt niet. Daar gebruiken ze altijd geladen deeltjes voor. Die kun je namelijk gemakkelijk versnellen. Een neutraal deeltje versnellen is het technologische hoogstandje.
  15. [verwijderd] 5 juli 2012 11:41
    quote:

    LBR schreef op 5 juli 2012 11:15:

    [...]

    Wij blijven er in en nemen de zorgen van alle landen op ons. Handel is in een mum van tij 10% minde oftewel 60 miljard.

    Wat ik schrijf wordt de werkelijkheid en anders bewijs jij maar eens dat jouw stelling zelfs maar een bron van zekerheid bezit.

    Je moet niet alleen naar economen, politici en meer luisteren die A zeggen. Als je objectief bent dan luister je ook naar B. En zeker kijk je hoe de tendens aan het verschuiven is en dat is steeds meer richting "iedereen zijn eigen problemen" (kort samengevat).

    Van 1 ding ben ik overtuigd en dat is dat jouw weg alleen maar kan leiden naar een EU-burgeroorlog. En hoe denk je dat het dan gaat met de handel?

    Ik luister helemaal niet naar politici, althans ik luister wel maar heb mijn mening. Ze doen het duidelijk niet goed. Daar ben ik het mee eens.

    Niets is zeker, als er iets zeker is dan is dat wij zullen sterven en wij stervelingen zijn. Zowel weg A en B zijn niet zeker, maar erg logisch dat het een feest zal worden als we uitelkaar gaan??? Wat denk je zelf?
    Echtscheiden en even goede vrienden, statisch een heel kleine kans.

    Nou dus volgens ons beide zal het uiteindelijk leiden tot een burgeroorlog. overigens gezien de historie wel degene met de grootste statische kans. Voorheen in de historie namelijk 100 uit 100.
  16. [verwijderd] 5 juli 2012 11:46
    quote:

    DurianCS schreef op 5 juli 2012 11:24:

    [...]
    Nee, echt niet. Daar gebruiken ze altijd geladen deeltjes voor. Die kun je namelijk gemakkelijk versnellen. Een neutraal deeltje versnellen is het technologische hoogstandje.
    Ik kan het verkeerd begrepen hebben maar die neutrale deeltjes komen vrij (nu ja vrij ook weer niet, maar zijn als een soort golfbeweging waar te nemen) bij de botsing. Het deeltje Higgs wat "gevonden" is, is niet echt gevonden maar blijkt uit de statische data van miloenen botsingen en heen en weer schudden van het vacuum. Het is dan ook geen fysieke vondst, maar een vondst in de data van al die miloenen testen.

    Nogmaals volgens mij is het zoiets! Maar er is zeker geen fysieke vondst gedaan. Men heeft zelfs nog nooit een Quark of een elektron echt gezien heb ik me laten vertellen. Het is niets anders dan dat de datavondst een theorie versterkt, maar daarmee is nog steeds niet duidelijk wat het is.
    Als het deeltje Higgs massa geeft dan is daarmee het kader van een theorie gezet, maar weet men nog steed niets meer dan men al wist. Veel belangrijker is het te weten WAAROM het deelje Higgs de een wel massa geeft en de ander niet. het feit namelijk dat higgs bestaat toont nog niet aan waarom higgs massa geeft. Wat is dan het deeltje receptor in de elementaire deeltjes?
38 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links