Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Vlucht naar veiligheid?

Na een veelbelovend begin van het jaar is de euforie op de beurzen inmiddels helemaal verdwenen. Beleggers ontvluchten wereldwijd de aandelenmarkten en zoeken en masse een veilig heenkomen in staatsobligaties van kredietwaardige landen. De populariteit van deze veilige beleggingen dreef de rente op een 10-jaars staatslening in de VS naar 1,5 procent.  

Duitsland hoefde de beleggers zelfs helemaal geen rente meer te vergoeden op een 2-jaars lening.  Het is echter maar de vraag of staatsobligaties beleggers inderdaad de veiligheid bieden die ze zoeken. Na een jarenlange bullmarket zijn staatsobligaties peperduur geworden. Is hier zo langzamerhand geen sprake van een rendementsvrij risico in plaats van het beoogde risicovrije rendement? 

Vertrouwen naar dieptepunt
Een afnemende groei in de Verenigde Staten en China en de, tot vervelens toe voortdurende, eurocrisis hebben  het vertrouwen van beleggers in aandelen tot een historisch dieptepunt doen afnemen. Staatsobligaties zijn daarentegen niet aan te slepen en zijn duurder dan ooit.

In een poging de gierende inflatie van de jaren ’70 de nek te breken verhoogde de centrale bank van de VS in 1979 de rente naar twintig procent. Dat bleek achteraf het startpunt van een fenomenale rally in obligaties die tot de dag van vandaag zou voortduren. Maar zijn staatsobligaties 33 jaar later nog steeds koopwaardig of begaan beleggers een grote vergissing door hier in te blijven beleggen?


Klik op de grafiek voor een grote versie

Inflatie
De koper van een 10-jaars staatslening in de VS ontvangt een rendement van 1,63 procent per jaar. En dat terwijl de officiële inflatiedoelstelling van de centrale bank twee procent is. Dus zelfs bij een gelijkblijvende inflatie is het reële – voor inflatie gecorrigeerde - rendement over deze periode negatief. Om maar niet te spreken van het enorme kapitaalverlies dat de belegger lijdt wanneer de inflatie de komende tien jaar gaat  oplopen. 

Even terug in de tijd. Na de Tweede Wereldoorlog kampten alle westerse economieën als gevolg van het jarenlange wapengekletter met enorme staatsschulden. De staatsschuld van de VS was uitgedrukt als percentage van het BNP zelfs aanmerkelijk groter dan nu.  Teneinde deze schulden eenvoudig te kunnen financieren hielden de centrale banken de rente zeer laag. Zo bedroeg in 1946 de rente in de VS op 10-jaars staatsleningen 1,5 procent, net als nu.

Dit percentage lag  iets onder de toen geldende inflatie. Als gevolg hiervan erodeerde het bezit van de obligatiebeleggers in die jaren langzaam maar gestaag. Beleggers werden bovendien vaak door de autoriteiten gedwongen staatsobligaties aan te houden. Dit beleid van financiële repressie was succesvol. Zo daalde de staatsschuld van de VS van 122 procent van het BNP naar slechts 33 procent in 1980. Dit resultaat ging echter ten koste van de obligatiehouders. Van hun bezit bleef na jaren van repressie niet veel meer over. 

Vergrijsde economie
Ook nu wordt de rente door de monetaire autoriteiten bewust lager gehouden dan de inflatie. Ook nu worden beleggers door de autoriteiten deels gedwongen in staatsleningen te beleggen.  Het is voor overheden waarschijnlijk de enige manier om zich van hun enorme staatsschulden te ontdoen. Want forse bezuinigingen betekenen politieke zelfmoord in een democratische samenleving  en de schulden zijn onderhand te omvangrijk  om ze via economische groei kwijt te raken.

Nog daargelaten of er wel veel groei mogelijk is in een vergrijsde economie die stijf staat van de schuld. Inflatie werd in de jaren '60 door een toen nog jonge Alan Greenspan reeds de enige vorm van belastingheffing genoemd die niet bij wet hoeft te worden geregeld.  

Obligaties zijn hierdoor erg duur geworden. En aandelen historisch goedkoop. Gebaseerd op  koers/winstverhoudingen, op boekwaarde of het dividendrendement. Zo bedraagt het verwachte rendement op aandelen bij de huidige koers/winstverhouding zo’n tien procent per jaar. Dat is erg veel afgezet tegen de 1,5 procent op een staatslening.  En ja, de koers van obligaties wordt inderdaad kunstmatig hoog gehouden door interventies van de centrale banken, maar dat is ten tijde van crises altijd het geval.  Niets nieuws onder de zon. 

Death of Equities
Eind jaren '70 publiceerde het tijdschrift Business Week het beroemde artikel 'The Death of Equities'. Beleggers hadden ieder vertrouwen in aandelen verloren. Het was de opmaat voor de grootste bullmarket aller tijden die begin jaren ’80 startte en tot in deze eeuw zou voortduren. Ook nu wordt de aandelenmarkt na jaren van teleurstellende rendementen weer dood verklaard. Maar is het niet zo dat men om een goed rendement te realiseren altijd laag moet instappen? En zijn de koersen niet juist laag omdat vrijwel niemand er meer in gelooft?

Natuurlijk weet niemand waar de bodem precies ligt en kunnen aandelen langdurig goedkoop blijven. Maar voor lange termijn beleggers lijkt de tijd gekomen om deze dode markt weer nieuw leven in te blazen.  Tegen de huidige koersen bieden aandelen meer veiligheid dan staatsobligaties. Zeker aandelen van sterke multinationale ondernemingen met een mooi dividendrendement.


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Column door: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Recente columns van Jan-Willem Nijkamp

 1. jun '12 Vlucht naar veiligheid? 2
 2. mei '12 Facebook, like it? 9
 3. apr '12 Too big to bail? 14

Gerelateerd

dividend

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

inflatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

obligaties

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
| Omlaag ↓
 1. Bangizwe 18 juni 2012 10:58
  Maar wat gaat de impact van de VS zijn op de aandelenmarkten. Als ik mij niet vergis hebben zij bij wet vastgelegd om vanaf volgend jaar hun begrotingstekort af te bouwen. En dat gaat dan om bijna 9%. Als je ziet wat de gevolgen zijn in Nederland. En dat gaat dan nog maar om een fractie van het tekort in de VS. Plus is Nederland dan nog een vrij gezonde economie met overschotten op zijn handelsbalans. De economie van de VS daarentegen is zo lek als een zeef en de doorsnee Amerikaan zit al lang op zijn tandvlees. En dat op een moment dat Europa langzaam maar zeker aan het afbrokkelen is. Ik zou niet te lang wachten met die aandelenrally, beter vandaag dan morgen.
 2. forum rang 4 Nel 18 juni 2012 11:07
  na de verkiezingen komt er idd aandacht naar het probleem in de VS.
  dit zal de beursen niet goed doen,nu wordt er op fake basis gewerkt in de VS maar de echte problemen komen eraan,rente staat op low en de belasting inkomsten dalen.
  schulden plafond is bijna weer bereikt,maar de Vs wil nu liever de aandacht naar europa en laat zodoende de rating bureaus zoveel mogelijk de boel naar beneden drukken.

  maar als hier het besef komt dat europa langzamerhand aan de betere hand komt,dan zal de volgende klap vanuit de VS komen,en wel met Deflatie.

  dus een vlucht naar veiligheid zal cash zijn.

  succes
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare