Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Dongen's oranjegevoel

Op dinsdagavond was ik bij een presentatie van SNS Securities waarbij eerst vakidioot Gert (topper) van der Scheer aan iedereen uitlegde hoe ingewikkeld, dan wel hoe gemakkelijk, obligaties zijn. Ik vond het heel vermakelijk om te zien dat veel vermogensbeheerders weinig kennis hebben van obligaties. 

Daarna werd het nog leuker want macro-econoom Sep van der Voort bevestigde mijn verhaal dat voor veel landen in de eurozone bezuinigen helemaal niet de goede maatregel is. Als de binnenlandse vraag weg valt door schuldsanering bij de particulier dan moeten overheden juist proberen de boel aan de gang te houden. 

 

Politieke invloed
Het is altijd leuk als economen je verhaal onderschrijven. Ook onderschreef hij mijn idee over de te grote en te onvoorspelbare politieke invloed. De ene dag belt Obama en ben je hoger en de andere belt hij weer en ben je lager. Een van de dingen die Sep mooi in beeld bracht was dat de situatie rond Europa als geheel heel erg mee viel als we dit gingen vergelijken met de VS en helemaal met Japan.

Zijn idee dat de werkloosheidcijfers van vorige week sterk beïnvloed zouden kunnen zijn door de zachte winter was nieuw voor mij. Om niet iedereen heel positief te maken wees hij terecht ook nog op de aankomende schuldenplafonddiscussie in juli of augustus. Dit kan inderdaad weer een hele soap worden. 

Mediasector 
Nog minder leuk (voor IEX en andere mediabedrijven) was het verhaal van Gert Steens. Gert is analist van de mediasector en legde uit hoe snel en vluchtig informatie is in deze tijd en hoe weinig macht de mediaconcerns hebben. Goed verhaal.

Over vluchtige informatie gesproken. In dezelfde sector was LinkedIn slordig met wachtwoorden. Sony die eerder een soortgelijk probleem heeft gehad ging toen hard onderuit op dit nieuws.  

Per saldo had ik na deze presentatie van vakbroeders een Oranjegevoel;  zo tussen hoop en vrees in en neigend naar optimisme.

 
AEX
Snel nog even naar de beurs gisteren. De ECB rente was onveranderd, terwijl we toch stiekem gerekend hadden op een stapje. Ik zit long maar vraag me niet waarom het gisteren hoger was. We zijn door belangrijke weerstanden heen, maar pas op, want pas op 297,69 heb ik een officieel koopsignaal…

NB vergeet vanavond niet naar Jort te kijken bij de VPRO!
 

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 juni 2012 11:40
    Interview met Trichet gezien? 14,5 miljoen banen erbij vanaf 1996(?) terwijl de VS daar 8,6 miljoen tegenoverstelde. Geen medianeut of politicus die dat wist. Hoe kan dat? Slaapt den Haag en slaan ze wartaal uit als ze wakker worden? Schuld saneren en stimuleren? Hm, hoe dan? Niet zoals VVD en CDA dat meestentijds deden volgens het NRC: hoe meer verdien hoe meer staatsschuld is zo ongeveer de teneur. Alleen Zalm was een uitzondering.
  2. Ivanrybkin 7 juni 2012 16:31
    quote:

    korbe007 schreef op 7 juni 2012 11:40:

    Interview met Trichet gezien? 14,5 miljoen banen erbij vanaf 1996(?) terwijl de VS daar 8,6 miljoen tegenoverstelde. Geen medianeut of politicus die dat wist. Hoe kan dat? Slaapt den Haag en slaan ze wartaal uit als ze wakker worden? Schuld saneren en stimuleren? Hm, hoe dan? Niet zoals VVD en CDA dat meestentijds deden volgens het NRC: hoe meer verdien hoe meer staatsschuld is zo ongeveer de teneur. Alleen Zalm was een uitzondering.
    eh, maar in europa wonen toch ook behoorlijk wat meer mensen dan in de VS?
    is 14 miljoen/8 miljoen ook beter afgezet tegen de bevoliingscijfers?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links