Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zo, wat een slecht sentiment!

Mag ik eindelijk zeggen? Voor het eerst sinds oktober vorig jaar (!) bent u bearish op de de AEX. Dat blijkt uit de juni 2012-aflevering van de maandelijkse IEX Bull/Bear Enquête, die wij afgelopen donderdag afnamen. Excuses dat ik voor mijn doen laat ben met de uitslag, maar ik had ander werk te doen.

Er deden 750 mensen mee aan de enquête en dat is ongeveer het maandelijkse gemiddelde, sinds IEX in november 2001 met de IEX Bull/Bear Enquête startte. De forse koersdaling in mei (AEX -5,91%) en de eindeloos voortdurende EU-crisis hebben u tot overgave gedwongen. Het sentiment is 180 graden gedraaid.

Gedraaid ja, want voor mei was u nog bullish. Kijkt u hieronder bij de antwoorden op alle vragen en dan ziet u dat er een heel peloton stieren is overgelopen naar het kamp van de beren, waar de percentages tot nu dit jaar nauwelijks verschoven. Hoor ik daar de bodembel, denkt u nu misschien? Tja, misschien...

IEX Bull/Bear Indicator: 50,8 van 47,8
De IEX Bull/Bear Indicator voor juni - de optelsom van alle vragen - is een dramatische 47,8 na 50,8 vorige maand. De indicator werkt net als de inkoopmanagersindices, zoals de Amerikaanse ISM Index die om 16:00 uur verschijnt: 50 is het neutrale niveau, erboven is het sentiment bullish en eronder bearish.

De volledige uitslag van de IEX Bull/Bear Enquête voor juni 2012 luidt als volgt (tussen haakjes de score voor mei). Een kleine aardverschuiving zoals gezegd.

Economische ontwikkelingen

  • Zeer optimistisch: 6,3% (was 4,3%),
  • Optimistisch: 19,7% (was 32,1%),
  • Neutraal: 23,6% (was 31,1%),
  • Pessimistisch: 34,9% (was 22,4%),
  • Zeer pessimistisch: 15,5% (was 10,0%).

Aandelenmarkten algemeen

  • Zeer optimistisch: 6,1% (was 6,1%),
  • Optimistisch: 23,0% (was 36,3%),
  • Neutraal: 23,9% (was 29,2%),
  • Pessimistisch: 35,3% (was 22,0%),
  • Zeer pessimistisch: 11,8% (was 6,4%).

AEX komende zes maanden

  • Omhoog: 30.6% (was 37,6%),
  • Neutraal: 35,6% (was 34,2%),
  • Omlaag: 33,8% (was 28,1%).

AEX komende maand

  • Omhoog: 30,5% (was 45,2%),
  • Neutraal: 22,6% (was 26,4%),
  • Omlaag: 46,9% (was 28,4%).

Toppers en floppers mei
Dan nu het stockpicken. U weet het, u kiest iedere maand zowel een aandeel dat de AEX moet out-, als eentje dat de graadmeter moet underperformen. Dat levert alle voor- en tegenstemmen op - en opgeteld een long- en een shortportfolio, die allebei de index een poepje moeten laten ruiken.

Auw auw auw, werkelijk alles ging afgelopen maand mis wat er maar mis kan gaan. Wie verwacht dat Royal Dutch Shell harder daalt dan de AEX en dat Fugro zo werd afgestraft voor...  ja, voor wat? ArcelorMittal is nooit the place to be als de beurzen dalen. Alleen Unilever bleef redelijk liggen.

Aan de flopkant deed Air France-KLM het zowaar een keertje niet slechter dan de index, bleef Corio prima liggen, bleek KPN letterlijk en figuurlijk niet zo'n Slimme keuze en sorry, maar uw keuze van TNT Express was niet handig. Wie gaat er short op een fonds waar een degelijk bod op ligt?

Kortom, de portfolio's gingen allebei flink de mist in. Misschien wel eens leuk om u dit te realiseren. Als u als hedgefundmanager ofzo met zo'n rapportage bij uw directeur aan komt zetten, donderen de ruiten in de sponningen en trekken uw klanten hun geld terug. Pijnlijk!

Toppers mei Rendement Floppers mei Rendement
Royal Dutch Shell -6,85% Air France-KLM -6,34%
ArcelorMittal -14,47% KPN +12,74%
Fugro -15,55% Corio -0,80%
Unilever -1,64% TNT Express -1,75%
Gemiddeld -9,63% Gemiddeld +0,96%
AEX -5,91%    

Toppers en floppers juni
Topperrr van de Maand is Heineken. Wat? Heineken?! Ik kan me echt niet herinneren dat het fonds überhaupt in de top- of flopportfolio stond, laat staan als meest gekozen aandeel. Ah, EK Voetbal, Tour de France en Olympische Spelen. Er gaat mij een lampje branden. Nu maar hopen op mooi weer.

Royal Dutch Shell en Unilever zijn veilige keuzes (net als Heineken heten dit ook defensials te zijn), nu u collectief denkt dat de AEX gaat zakken. Het hoogcylische ArcelorMittal is wat dat betreft de vreemde eend in de bijt. Dit aandeel daalt of stijgt altijd met een hefboom met de index mee.

Aan de flopkant staat na een maand afwezigheid uw floplieveling TomTom weer stijf bovenaan. Eén op de zes lezers koos dit aandeel als überflopper. Financial ING en de cyclische fondsen Air France-KLM en Randstad zijn logische flopkeuzes, als de AEX inderdaad gaat dalen zoals u voorspelt.

Toppers juni Stemmen Floppers juni Stemmen
Heineken +30 TomTom -26
ArcelorMittal +26 ING -25
Royal Dutch Shell +9 Air France-KLM -11
Unilever +8 Randstad -10

Extra vraag EUR/USD!
Tot slot vroeg ik u nog in de extraspeciale vraag wat onze euro over een maandje doet. Afgelopen donderdag, toen ik u de enquête afnam deed het ding ongeveer 1,25. Oef, slechts grofweg één op de zes van u verwacht een stijging...

Vraag: waar staat de EUR/USD op 1 juli 2012?

  • 1,00: 6%
  • 1,20: 49%
  • 1,25: 30%
  • 1,30: 13%
  • 1,50: 1%

Ik dank alle 750 lezers die de moeite namen om de enquête helemaal in te vullen (onderweg sneuvelden er 39) en tot vrijdag 29 juni voor de volgende IEX Bull/Bear Enquête.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Fortuno 5 juni 2012 18:20
    Valt me trouwens wel op dat het sentiment op allerlei threads bar slecht is. Mensen zijn redelijk grof en ongenuanceerd. Hoop agressie. Weet niet wat daarvan te denken. Duidelijk is wel dat iedereen het een beetje gehad heeft met de voortdurende confrontatie met financiële ellende.
    Het wordt echt tijd voor het EK en de Olympics. Denk dat dat de echte EU redders worden.
  2. [verwijderd] 5 juni 2012 19:12
    Kortom, de portfolio's gingen allebei flink de mist in. Misschien wel eens leuk om u dit te realiseren. Als u als hedgefundmanager ofzo met zo'n rapportage bij uw directeur aan komt zetten, donderen de ruiten in de sponningen en trekken uw klanten hun geld terug. Pijnlijk!

    Wat zouden ze er dan veel moeten ontslaan..
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links