Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Top-10 megacaps

Morgan Stanley heeft de wereld van de megacaps doorgelopen. Megacaps behoren niet tot ieders meest favoriete aandelen. Opmerkelijk, maar ik heb me de afgelopen tijd vaker verbaasd over het feit dat de smallcaps het nog zo goed doen.

De Europese smallcaps worden immers veel harder geraakt door de sombere Europese economische vooruitzichten in vergelijking tot de megacaps, die over de hele wereld zitten. Daar krijgen ze nu het voordeel van de duurdere dollar nog eens bij.

Bovendien hebben de smallcaps gemiddelde meer schulden. Daar staat maar één punt tegenover en dat is dat de smallcaps nog steeds lijdend voorwerp zijn bij de diverse overnames.

Wavin en Logica zijn daar voorbeelden van. Hier ziet u de performance van de MSCI Europe smallcaps versus de MSCI Europe largecaps eruit?


Klik op de grafiek voor een grote versie

Acht punten
Morgan Stanley heeft uitgezocht welke van de grootste honderd aandelen ter wereld u het beste in uw portefeuille kunt hebben. En zoals een goede broker het betaamd hebben ze daar ook de tien aandelen tegenover gezet die u juist moet mijden.

Immers als ik als belegger ergens mijn geld in stop, moet ik het ergens anders uithalen. Die grootste honderd beslaan maar liefst eenderde van de totale MSCI World Index. Om te bepalen welke aandelen de beste zijn, kijken ze naar de volgende punten.

1. Wat voor groei zit er in de koers verwerkt ten opzichte van wat de Morgan Stanley-analisten denken dat de groei zal zijn. Degene met het grootste groeiverschil staan bovenaan. Grappig is dat het verguisde aandeel Telefónica bovenaan staat.

2. Een vijffactor-model gebaseerd op:

  • price-to-book
  • year-over-year changes in return on equity
  • earnings revisions
  • dividend yield
  • 6-month price momentum

Deze aandelen worden gerangschikt en de bovenste aandelen worden meegenomen.

3. Bull-bearratio. Morgan Stanley maakt als een van de weinige brokers een bull- en een bear-scneario. Je weet immers nooit hoe de wereld er uit gaat zien. Als er nog veel potentie tot de bull case in zit, staan de aandelen bovenaan.

4. Hun eigen analistenadvies. Waar de bull-bearratio als contra-indicator wordt genomen, nemen ze wel het oordeel van eigen analisten mee, want die zijn natuurlijk veel beter

5. De waardering van de aandelen versus de markt en in relatie hoe dit in de afgelopen periode is geweest.

6. Het percentage omzet dat uit emerging markets komt. Met de terugval in de emerging markets-groei weet ik niet of het altijd een voordeel is. Maar alles is relatief en voorlopig is de groei daar een stuk hoger dan in Europa.

7. Free cash yield

8. De stijging op jaarbasis van de investeringen. Er is een duidelijk voorkeur voor capex-light bedrijven.

Het lijstje wat er aldus uitkomt, is als volgt. Een mooie portefeuille, hoewel vier banken in de portefeuille, dat zou ik niet zo gauw doen.

De aandelen waar u maar beter vanaf kunt blijven zijn. Unilever vind ik daar wel een opvallende naam, maar ook L’Oréal, Roche en Abbott had ik niet verwacht. Maar ja, ze nemen de beste tien natuurlijk.

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links