Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog geen verkoopdruk

Van de 25 AEX-aandelen zijn er vijf waarvan het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Blijkbaar heeft de verkoopdruk in de afgelopen maand nog niet zoveel negatieve invloed gehad in:

Deze vijf aandelen bewegen in een stijgende hoofdtrend. Van deze aandelen is ASML Holding de enige waarvan de beurskoers op 29 mei ook boven het 20-daags gemiddelde noteert (zie de koersgrafiek hieronder).

Als belegger weet je nooit hoelang zo'n situatie aanhoudt, echter duidelijk is wel dat op basis van drie criteria (= beurskoers + 20-daags gemiddelde + 120-daags gemiddelde) een selectie kan worden gemaakt van wat wel en wat geen waarde toevoegt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Koopsignalen
In de AMX noteren acht aandelen in een stijgende hoofdtrend:

Van deze acht aandelen sloten er vijf op 29 mei ook boven hun 20-daags gemiddelden. Vopak herstelde zich op 29 mei boven het 20-daags gemiddelde; een bevestiging van de stijgende hoofdtrend. Deze kruising van de koers boven het gemiddelde kan worden opgevat als een koopsignaal.

Veilig onderkomen
Binnen de Europese DJ Stoxx 600 hoofdsectoren werd op 29 mei een vergelijkbaar koopsignaal afgegeven in de sector Healthcare. Een stijging van de beurskoers boven het 20-daags gemiddelde, terwijl de hoofdtrend stijgend is, werd op 29 mei ook waargenomen in de Amerikaanse S&P 500 Consumer Staples.

In deze sector zijn voornamelijk niet-cyclische consumentengoederen vertegenwoordigd, zoals voeding en drank. Deze sector wordt als defensief omschreven, omdat in geval van onzekere (crisis)tijden er toch gegeten en gedronken moet worden.

Verder valt op dat alle drie 20-daags koersgemiddelden in de Dow Jones Industrial Average, S&P 500 en Nasdaq Composite nog boven hun 120-daags gemiddelden noteren. En dat geldt ook voor de US Dollar-index of de Amerikaanse langlopende staatslening.

Er zijn dus nog wel regio’s, sectoren en assets waar beleggers een relatief veilig onderkomen vinden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

De Amerikaanse telecomsector en utilitysector bijvoorbeeld noteren op 29 mei ook boven hun 20-daags en 120-daags koersgemiddelden. In de Dow Jones Industrial Average is dit het geval bij:

Positieve waarden
Kortom, met behulp van slechts drie criteria kunt u dagelijks het onderscheid maken tussen een portefeuille die bestaat uit waarden die zich positief ontwikkelen. Alles wat niet voldoet aan de kwalificatie van een stijgende hoofdtrend voegt niets toe.

In laatstgenoemde situatie is verkopen op momenten van herstel een gedachte die recht doet aan het respecteren van de richting en de trends in de financiële markten. Een trend is intact, totdat het tegendeel wordt aangetoond.

Als u een keuze heeft gemaakt uit beleggingswaarden die in technische zin het voordeel van de twijfel genieten, dan volgt hierop het onvermijdelijke onderhoud. Morgen kan immers alles anders zijn.

Verkopen op zwakte
De gezochte witte raven onder de aandelen worden in toenemende mate in hun bestaansrecht bedreigd, omdat het 20-daags gemiddelde in de hiervoor genoemde drie Amerikaanse indices in de komende dagen onder het 120-daags gemiddelde belandt.

Wat recent is gekocht op momenten van zwakte, zal eerdaags waarschijnlijk een kandidaat worden om te verkopen op sterkte.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links