Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schulden gaan nooit weg

Er gaat geen dag in de krant of op de televisie voorbij of iemand zegt wel iets over de euroschuldencrisis. Daar zit veel onzin bij. Wat mij verbaast is de stelligheid waarmee iedereen oplossingen aandraagt.

De uitkomst van iedere oplossing (inclusief die van verregaand opgaan in een euroland tot terug naar de gulden) is in hoge mate onzeker en dus is die stelligheid eerder een teken van onwetendheid.

Of zoals strategen bij Société Générale al zeiden: je hebt mensen die niet weten en je hebt mensen die niet weten dat zij niet weten.

Ik blijf me ook verbazen over het feit dat Geert Wilders als een van de weinigen in Nederland in de Tweede Kamer zat ten tijde van de verlate toelating van Griekenland en dat hij die toelating goedkeurde. Maar niemand rekent hem dat nu aan.

De schulden blijven
Zijn die andere partijen zo dom of is Wilders nu zo slim? Enfin, ik ken een monetaire unie, waar al honderdvijftig jaar lang geld van het rijke noorden naar het arme zuiden vloeit. En dat gaat, met het nodige gemopper, al honderdvijftig jaar goed.

Deze unie heet Italië. Maar of iedereen er zo tevreden mee is, is een andere vraag. Over Griekenland heeft tegenwoordig iedereen een mening. Niemand kan precies voorspellen wat er gaat gebeuren. Besef altijd dat schulden nooit weg gaan, tenzij ze worden afgelost.

Statistieken
Als ze niet worden terugbetaald moet iemand anders ervoor opdraaien. Ze gaan niet weg. Enfin, ik wil niet te veel toevoegen aan de oeverloze schuldendiscussie. Ik wil wel een mooi rapport van Citi met u delen waarin de huidige crisis wordt vergeleken met eerdere in:

  • Rusland
  • Argentinië
  • Korea
  • Mexico

Eerst statistieken. Het volgende plaatje is van Citi en geeft een overzicht van de performance van de PIGS-landen en die van aandelenmarkten in andere crises. De aandelenmarkt heeft zoals gewoonlijk al in een vroeg stadium veel van het slechte nieuws verdisconteerd.


Bron: CIRA, Factset. EMU Falls Are From 2007 Peaks. Russia 1997-1998, Argentinia 2001-2002, Mexico 1994-1995, Korea 1997.

Grexit
En de Griekse spaarders zijn al gevlucht. Ook hier laat Citi een mooie vergelijking met eerder crises zien. Economen die meer van het monetaire systeem afweten dan ik, wezen mij erop dat Griekse banken nog altijd de faciliteiten van Europese Centrale Bank (ECB) kunnen gebruiken.

En zolang dat het geval is, blijft de tappenflap geven. Maar hoe raar is het dat politici als Lagarde steeds harder roepen dat een Grexit onvermijdbaar wordt. Of zoals Han de Jong het mooi verwoorde: "Waar zijn ze in hemelsnaam mee bezig?"

Geen oplossing
Ook stond er in het Citi-rapport een mooie grafiek van de performance van de noordelijke versus de zuidelijke landen. Sinds het uitbreken van de eurocrisis hebben de noordelijke beurzen het 70% beter gedaan.

Dat lijkt een beetje veel van het goede, toch? Maar als u naar de onderliggende winstontwikkeling kijkt is het redelijk in lijn.

Van mij krijgt u dus geen kant-en-klare oplossing voor de eurocrisis. Die is er namelijk niet. Terug naar de gulden is een sprookje. Een complete unie à la de Verenigde Staten voorlopig ook. Daar heeft Brussel zich te onbetrouwbaar in getoond.

Een easy way out is er niet. En verder raad ik u aan om niet te veel meningen op te zuigen over deze crisis. Er zitten er te veel bij die niet weten dat zij niet weten.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2012 13:36

    "Besef altijd dat schulden nooit weg gaan, tenzij ze worden afgelost."

    Niet als het schulden aan en van de Centrale Bank betreft. Net zo makkelijk als een Centrale Bank geld kan scheppen, kan een Centrale Bank schulden schrappen.

    Overigens was het Romeinse Rijk ook een monetaire unie. Maar of dat nou zo goed ging ....
  2. [verwijderd] 29 mei 2012 13:41
    Beste Corné,
    ik weet niet of u het DFT artikel van uw collega Alexander Sassen van Elsloo "Oplossing Eurocrisis" gelezen heeft.
    Raad ik u toch aan dat eens te doen.
    Niet dat ik Wilders in bescherming neem maar het is toch verkeerd om alleen hem te betrappen op tegenstrijdige uitspraken.
    Ik denk dat je daar politicus voor bent.
    Feit blijft dat Politici een EU project zijn gestart dat rammelt aan alle kanten en waar men gewoon nooit aan had mogen beginnen.
    Het verschil met de periode van voor deze operatie is toch dat we onze souvereiniteit absoluut kwijt zijn en overgeleverd zijn aan wat de grote landen in Brussel bedenken.
    Vast staat ook dat Golman Sachs zijn enorme invloed doet gelden en we op dezelfde glijbaan als die van de VS terecht zijn gekomen.
    De gewone burger die dan wellicht nergens verstand van heeft, heeft dit nu juist wel in de gaten en dat los van allerlei grafiekje en statistieken.
  3. [verwijderd] 29 mei 2012 17:31
    Schulden gaan nooit weg, maar kunnen wel langzaam weg infleren (2% per jaar) en bij economische groei worden ze relatief (ten opzichte van het BBP kleiner).

    Verder hebben schulden een functie, want zonder schuld ook geen bezit. Zonder schulden zouden er bijvoorbeeld geen obligaties zijn. En zonder bankschulden geen spaarders. (want sparen is lenen aan de bank).

    Geldcreatie heeft dus zeker een functie, het gaat er alleen om hoe dat geld wordt benut. Het grootste probleem is dat veel banken liever speculeren in bijvoorbeeld goud, zilver of credit default swaps, terwijl er aan de andere kant steeds minder kredieten zijn voor MKB-ers.

    Die knakker van Morgan Stanley was met 200 miljard euro (!!) aan het speculeren op Europese obligatierentes. DAAAR zit het probleem. Geld is een ruilmiddel en heeft een nutsfunctie. Alleen wordt niet gebruikt waarvoor het bedoeld is. Dat is een rem op de groei en daar is Goldman Sachs bijvoorbeeld ook achter. (report: te weinig funding voor bedrijfsleven remt op Europese groei).
  4. [verwijderd] 29 mei 2012 17:34
    quote:

    Paulus29 schreef op 29 mei 2012 16:48:

    Precies. Goud en zilver moeten we hebben.

    De rest is gebakken lucht.
    Dus in aanvulling op mijn vorige post: juist goud en zilver zijn gebakken lucht. Er wordt veel meer in papiertjes die goud vertegenwoordigen gehandeld, dan er onderliggend aan goud is. Als je echt fysiek goud in je kluis hebt liggen is het wat anders. Maar de rest zijn gewoon speculatieve papiertjes.

    De mensen die dus zogenaamd 'geld' niet vertrouwen, omdat het niet echt is, en vervolgens wel papiertjes vertrouwen waarop staat dat het goud vertegenwoordigt. Die doen precies hetzelfde.

    Je moet dus naar een situatie zonder derivaten. Alleen in goud handelen als er ook echt goud onder ligt. En dan nog komt het op mij nogal nutteloos over.
  5. [verwijderd] 29 mei 2012 17:36
    Corne weet duidelijk niet hoe de 2e kamer werkt c.q. kent het woord 'kadaverdiscipline' niet. Over veel zaken wordt er namelijk in de 2e kamer simpel per partij gestemd of worden alle leden tevoren verplicht om op het partij standpunt te stemmen.

    En er is waarschijnlijk niet 1 politicus die nooit tegen zijn eigen persoonlijke mening heeft gesteld.

    Het Romeinse Rijk heeft inderdaad lang bestaan. Zolang totdat er anderen kwamen diesterker waren en het door en door verrotte systeem in de pan hakten. Net zoals het de EU vergaat want ook dat is door en door verrot maar dan op subsidiegebied en (niet te vergeten) het steeds maar meer inperken van democratische rechten.

  6. Henk en Ingrid 29 mei 2012 18:03
    "Enfin, ik ken een monetaire unie, waar al honderdvijftig jaar lang geld van het rijke noorden naar het arme zuiden vloeit. En dat gaat, met het nodige gemopper, al honderdvijftig jaar goed."

    dit kan net zo goed op de Verenigde Staten slaan, als is "goed" daar natuurlijk net als bij Italië erg relatief.
  7. [verwijderd] 29 mei 2012 20:36
    Het artikel maakt duidelijk dat schulden bij een economie noodzaak zijn. Prima als deze schulden bijdrage aan een verhoging van de productiviteit. Helaas en dat moet wel gezegd worden, gaat het hier vooral om schulden die geen enkele toegevoegde waarde voor de economie opleveren. Een betere naam hiervoor is potverteren en wel de pot van onze jeugd. Deze jeugd krijgt namelijk de pijn van deze schulden op haar schouders. Maar wat maakt dat uit, zolang wij het maar goed hebben, de maatschappij is verhard en er is geen enkele solidariteit meer (kijk maar naar het AOW akkoord). De huidige generatie zal ten kosten van alles de macht willen behouden en daarbij hoort een levensstandaard zoals we al jaren kennen. Niks broekriem aanhalen, gewoon doorgaan met potverteren en na mij de zondvloed. Dit beeld zie je niet alleen in Griekenland, waar op schandalige manier is geparasiteerd (dit kan je toch niets anders noemen). De roep naar potverteren komt nu ook uit Frankrijk, meer schulden, zodat de huidige generatie nog een paar mooie jaartjes kan leven. Het is 100% duidelijk dat het welzijnsniveau zo'n 30% zal dalen en misschien wel meer. Wanneer dit gaat plaatsvinden en in welk tempo is afhankelijk van de keuze die gemaakt worden. Het meest voor de hand liggend scenario is dat in plaats van bezuinigen (niet gewenst door de burgers en politiek afgestraft) de geldpers gaat draaien om het tekort aan te vullen. Als dit niet te extreem gaat, zeg 10% per jaar verruimen kunnen we nog wel een jaar of vijf tot tien doorgaan. Wordt men geheel krankzinnig en gaat de geldpers op volle toeren draaien, zeg 50% per jaar dan valt het doek ook vrij snel. Hoe dan ook uiteindelijk blijft de bevolking met een welzijnsachterstand van minimaal 30% zitten om weer te kunnen concurreren en weer een prikkel te geven aan al diegene die nu uit de ruif vreten. De geschiedenis herhaalt zich wederom.
  8. [verwijderd] 29 mei 2012 21:41
    quote:

    johannes51 schreef op 29 mei 2012 13:36:

    "Besef altijd dat schulden nooit weg gaan, tenzij ze worden afgelost."

    Niet als het schulden aan en van de Centrale Bank betreft. Net zo makkelijk als een Centrale Bank geld kan scheppen, kan een Centrale Bank schulden schrappen.

    Overigens was het Romeinse Rijk ook een monetaire unie. Maar of dat nou zo goed ging ....


    Die hadden geen computers.
  9. forum rang 4 New dawn 29 mei 2012 21:58
    Schulden gaan wel weg onder bepaalde omstandigheden. Toen de communisten aan de macht kwamen na de revolutie in Rusland in de vorige eeuw, verklaarden zij dat de aangegane schulden door het tsaristische regime door hun niet zouden worden overgenomen. In de jaren 60 kon je op vlooiemarkten de pakken russische spoorwegenpbligaties kopen die niets meer waard waren, maar mooi genoeg er uitzagen om ingelijst te worden.

    Bij een bankroet ve land verdwijnt de schuld.

    Als een centrale bank de schulden aflost met nieuw gedrukt geld verdwijnt de schuld ook.

    (De andere effecten allemaal maar even buiten beschouwing latende)
  10. forum rang 5 theo1 30 mei 2012 10:29
    Italië is nu niet bepaald een lichtend voorbeeld wat betreft een goed functionerend land. Bovendien is Italië tenminste een land, dat kun je van de eurozone nog niet eens zeggen. In Milaan mogen ze dan wel neerkijken op Sicilianen, maar ze blijven toch altijd mede-Italianen en hoeveel er ook gemopperd wordt, er blijft een daadwerkelijk gevoelde solidariteit. De Noord-Italianen blijven liever dokken dan dat ze het Zuiden verliezen. Die basissolidariteit ontbreekt in de eurozone totaal. Daarom kan Italië blijven bestaan, de eurozone blijft alleen bestaan zolang genoeg mensen denken dat kappen duurder is dan doorgaan.
  11. [verwijderd] 30 mei 2012 10:43
    quote:

    Grijnen schreef op 30 mei 2012 01:07:

    "Je hebt mensen die niet weten dat zij niet weten"

    Zoals de strategen van Société Générale bijvoorbeeld.

    Als ze het namelijk wel geweten hadden, waren ze een eigen winkeltje begonnen.
    Wilders is dan ook een toko begonnen in de politiek wat geld oplevert zelfs voor zijn medewerkers in 't EU-parlement. Je hebt slechts een paar kakelende kippen nodig die de haan na willen doen, en je verdient wat uit de staatsruif.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links