Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Stockpicken!

"Verantwoordingsdebat van Rutte/De Jager over 2011 levert minder moties (3) op dan het gemiddelde debat over één orca of dierenwelzijn", twitterde CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt gisteren. Zo! OK, nu was het wel zo dat premier Mark Rutte en minfin Jan Kees de Jager een volstrekt helder verhaal hielden, toch? :-)

Dat het een idiote markt is, hoef ik nu niet meer uit te vertellen. Zeg maar welke bochten de AEX vandaag uitvliegt. Ach, misschien is het juist wel mooie tijd om te kopen? Had ik gisteren op twitter een discussie over en FD kopt (geïnspireerd door FT?) dat aandelen in twintig jaar niet zo goedkoop waren (geen link).

Voorbeeldje: zo maakte ik gisteren voor volgende week een interviewafspraak met CEO René Takens van Accell, dat met HES Beheer het beste Nederlandse aandeel van deze eeuw is. Als eerste checkte ik de Bloomberg-koersenpagina en wat zag ik? Een koerswinstverhouding (k/w) 2012 van 8,7 en dividendrendement van +6,6%?!

We gaan stockpicken!

Dat klinkt zacht uitgedrukt niet duur. Ho stop! Ik wil u niet op basis van twee getalletjes dit aandeel inpraten, maar als ik stockpicker was werd ik nieuwsgierig en ging ik dit uitzoeken. Ja, dat is een leuke voor vandaag. Weet u ook één of meer van dit soort Nederlandse aandelen? Roep ze maar en geef basiscijfers.

Ik ben heel benieuwd of hier wat uitkomt, of dat u liever op de EU sakkert. Verdient u anders niks aan, hoor. Ik hoop op een handvol aandelen die uitnodigen tot huiswerk. Zeg maar Warren Buffett of Carlos Slim spelen. Spelen? Die kopen hier dus écht! OK, fijn weekend en hoe wieberen de markten nu?

  • De futures starten een pietsie lager (ze hebben zelf ook geen idee waarom), maar wat zegt dat anno nu nou?
  • Inspiratieloos Azië zoals dat officieel heet. Een kneuterig plusje hier en een sukkelig minnetje daar. Niks bijzonders
  • EUR/USD stabiliseert even. Het ritme van deze week van iedere-dag-een-centje-er-af lijkt onderbroken
  • Goud en vooral zilver is ook niet vele soeps. Oliebenchmarks WTI en Brent houden de voetjes net droog
  • De Bund future doet nog niks. De Duits-Nederlandse spread is as we speak nog maar 43 basispunten! Ja, wie ein Käul grabt für ein Ander...

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Ach, het is mooi weer en dan ga ik u niet lastig vallen met linksbovenbeginnen en rechtsondereindigengrafieken. Omdat Lukas Daalder hieronder ook al zo'n leuk spotprentje heeft, doe ik mee. Gepikt van GeenStijl:

Lukas Daalders Best of the Web

Lukas (Robeco en IEX) wat heb je vandaag weer voor leuke linkjes en gave grafieken verzameld? "Van Eurobonds tot bankruns, van dikke vingers tot recessie, van M1 tot de uitstroom aandelen: u vindt het hier."

Macroagenda

  • 11:00 Oeso: BBP KW1
  • 15:55 VS: consumentenvertrouwen Universiteit van Michigan mei (consensus: 77,8)
  • 16:00 VS: SEC beslist over toekenning schadevergoeding slachtoffer Bernard Madoff

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 mei 2012 11:10
    Hallo AJ,
    Ik zou me niet blind staren op de koersenpag. van Bloomberg en zeker niet klakkeloos cijfers m.b.t. winst per aandeel en dividendrendement overnemen. Geen weldenkend mens gaat uit van een koerswinstverhouding (2012)van 8.7. Dit zou een winststijging van 60% t.o.v. de winst over 2011 betekenen. Als we bij Hes de lijn van het eerste kwartaal doortrekken (+25% hogere nettowinst) kom ik uit op een jaarwinst van EUR 3,49. Bij een pay-out-ratio van 50% en de huidige koers van EUR 38 komt het dividend rendem. dan uit op een keurige 4.6 %. Dit lijkt mij tevens het meest optimistische senario.
    Geniet van het mooie weer
    Xeno
  2. [verwijderd] 25 mei 2012 11:54
    Hoi x.Kpalan,

    Thx voor je wijze les en cijfers!

    Zo zie je maar weer, net al sik zelf al waarschuwde: áltijd zélf je huiswerk doen. Zeker als je ook Bloomberg blijkbaar niet blind kan vertrouwen. Check check double check.

    Ja, ik ga nu echt fietsen (full disclosure: niet op een fiets van Accell, maar een merk dat intussen bij Pon hoort). Tot maandag! Ja maandag, want dan is de beurs gewoon open.

    Arend Jan
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links