Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Party like it’s 1987

Enige tijd geleden kwam ik op internet een grafiek tegen die de S&P 500 van 1987 en nu met elkaar vergeleek. Degene die mij op twitter volgen @beursanalist hebben deze grafiek al voorbij zien komen.

Iedere overeenkomst is natuurlijk toeval, maar toch heeft het mij getriggered om er iets dieper in te duiken.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Als ik terug ga naar de omstandigheden toen. Toen kwamen we net uit een lange donkere periode met torenhoge inflatie en navenante rentepercentages. Inflatie is er nu wel iets, maar torenhoge rente, ik dacht het niet.

De Bundes Bank heeft net een 0% tweejarige lening uitgegeven. Het effectieve rendement is 0,07%. Ergo: u geeft uw geld en mag blij zijn dat u het na twee  jaar nagenoeg gratis weer terugkrijgt.

Ja veiligheid kost wat. Maar als ik naar de winstontwikkeling kijk, zie ik duidelijke overeenkomsten. Ook de vorm van de grafiek van de koers-winstverhouding is nagenoeg hetzelfde. We zitten nu een puntje lager, maar meer dan ook niet.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

En nu krijgen we dus een briljante zomer. De AEX ging in 1987 van half juni naar half augustus met 20% omhoog. Mmm, half juni, dat is als de Griekse verkiezingen net voorbij zijn.

U weet natuurlijk ook hoe 1987 eindigde. Ach, ik hou het toch maar op toeval. Maar ik vond de grafieken te mooi om ze niet met u te delen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

AEX

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

NY-S&P 500

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
trendrider
0
Het is gezichtsbedrog: de correlatie tussen de lijnen is minimaal. We zijn als mensen van nature geneigd om patronen te zien in complete willekeurige data.
optietrader
0
Heb op dft ook al dit soort dingen voorbij zien komen. Vaak vind ik ze niet eens op elkaar lijken. Tsja, een oplopende lijn met wat kleine correcties erin en dan verderop een enorme drop. Zo zien volgens mij alle bullmarkets eruit die eindigen in een flinke correctie. Leuk om te zien hoor, maar totaal nutteloos. Vind het andere plaatje wat in dit topic is gepost eigenlijk nog beter lijken!
[verwijderd]
0
Ik denk zelf dat rond 2015 of 2016 de bodem er wel is, waar de index dan zal staan is lastig te zeggen, ik ga er vanuit dat het nog wel onder de 200 komt
23 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière a...

Meer over Corné van Zeijl

Recente columns van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. sep '03 Bulls versus bears (8):
    Het c...
  3. sep '03 Bulls versus bears (7):
    Fredd...

Gesponsorde links