Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eindelijk, ASMI

Binnen een week de jackpot, daar kan je al beursbobo alleen maar van dromen als je op een seminar een aandeel tipt. Kempens Jorik van den Bos overkwam het begin deze maand met KPN en deze week was Antaurus’ Mark Langeveld de gelukkige met ASMI. Dat tipte hij een week geleden op een Lynk beleggersdebat met verder Willlem Middelkoop, Geert Schaaij en André Brouwers.

IEX’ Arend Jan kamp mocht dat debat presenteren (zijn debuut) en nodigde Langeveld uit na de nu al legendarische ASMI-aandeelhoudersvergadering van deze week om te vertellen hoe het nu verder moet het aandeel. Moet u het nu nog bijkopen, moet u het houden of juist verkopen? De sheets zijn uit zijn presentatie van vorige. Het debat kijkt u hier terug en alle sheets vindt u hier.
   
Redactie IEX


Al een aantal jaar is het de ASMI aandeelhouders een doorn in het oog te moeten constateren dat de marktwaarde van de 52% deelneming in het in Hong Kong op de beurs genoteerde ASM Pacific hoger is dan de totale waarde van ASMI. Er wordt een flinke negatieve waarde toegekend aan de eigen Front-End activiteiten.

En dat terwijl ASMI er de laatste kwartalen alles aan deed om een herwaardering van haar kernactiviteiten te rechtvaardigen. Het is van alle tijden om als belegger te willen krijgen waar je recht op hebt. Ook de ASMI aandeelhouders werden uitgenodigd om tijdens de AVA van 15 mei om met suggesties te komen. Ik was erbij en denk/reken ook mee!

34 euro
ASMI is een op de Amsterdamse effectenbeurs en op Nasdaq genoteerd high-tech bedrijf dat machines voor de chipindustrie produceert. Daarnaast is ASMI eigenaar van een 52% belang is het in HongKong genoteerde ASM PT. Ten tijde van de AVA was de marktwaarde van het 52% belang in ASM Pacific €2,2mrd.

Als we die €2,2mrd delen door 65mln (na verwatering) ASMI aandelen komen we uit op €34 per aandeel ASMI. Maar de ASMI koers noteerde voor begin van de AVA slechts €26. Er werd dus een negatieve waarde van €8 per aandeel toegekend aan de inmiddels aardig winstgevende front-end activiteiten. Zo’n 10 jaar geleden was deze waarde nog EUR 25 per aandeel positief.

De waarde van het kernbedrijf van ASMI lijkt momenteel in de buurt te horen liggen van €8-10 per aandeel, afgaande op recente overnames in de sector. Zo betaalde begin 2011 sectorgenoot Applied Materials 4x de omzet voor Varian en nog iets recenter betaalde LAM Research ruim 2.4x de omzet voor concullega Novellus.

Sterke balans
Een eenvoudige optelsom brengt ons dus tot een reële waarde van €34 plus €8-10 = €42-44 per aandeel ASMI. Daarbij veronderstellen we dat de marktwaarde van ASM PT juist is, zeker als het bedrijf in een gecontroleerd proces aan een strategische koper of private equity partij verkocht zou moeten worden.

Voor de rechtvaardiging van de waarde van de kernactiviteiten is het noodzakelijk dat ASMI door haar afgeronde herstructurering structureel hogere brutomarges kan behalen over de gehele cyclus in vergelijking met eerdere cycli. Het is ook belangrijk om te constateren dat het bedrijf een sterke balans heeft met tenminste EUR 200m aan cash.

Ook lijken de eindmarkten voor tablets en smartphones onveranderd sterk en zullen de Memory, Logic en Foundry klanten op basis van een geschatte bit growth van 35-40% in DRAM and 75-80% in NAND Flash tijdens de 2e helft van 2012 en in 2013 toch weer meer front-end systemen moeten gaan bestellen. Dat is goed nieuws voor de kernactiviteiten van ASMI.

Speciaal dividend
Tijdens de recente AVA werden er diverse suggesties door aandeelhouders gegeven. De belangrijkste ommezwaai kwam van grootaandeelhouder Arthur del Prado Senior die voor het eerst aangaf niet langer tegen het opsplitsen te zijn. Dit kan bijvoorbeeld door een speciaal dividend voor ASMI aandeelhouders in de vorm van het 52% belang in ASM Pacific aandelen.

Hierdoor zou de ASMI koers met EUR 34 dalen, want deze waarde wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders maar omdat je dan een zuivere Front-End specialist over houdt, zou dit tot een directe stijging van de waarde van de kernactiviteiten moeten leiden. Er staat namelijk dan een bedrijf op de beurs met tenminste EUR 200m cash.

Bovendien heeft het sterk winstgevende activiteiten die door het significant gedaalde break-even omzetpunt waarschijnlijk ook in een volgende downturn cashflow positief zou moeten blijven. Behalve een daling met EUR 34 door de uitkering aan aandeelhouders zou de koers daarnaast met ca. EUR 16-18 moeten stijgen door een betere waardering van kernactiviteiten.

Andere oplossing?
Per saldo resteert dan een koersdaling van circa EUR 16-18, dus op het startpunt van voor de AVA van EUR 26 blijft hiervan nog ca. EUR 8-10 voor de ASMI aandeelhouder over. De dividenduitkering van EUR 34 in aandelen ASM Pacific is dan reeds geïncasseerd en de ASMI aandeelhouder kan ervoor kiezen om deze aandelen te verkopen of vast te houden.
 
Prachtig scenario en Antaurus en Del Prado Senior zullen hier als aandeelhouder content mee zijn. Echter, het bestuur en de RvC van ASMI hebben al deze goed bedoelde suggesties aangehoord en zullen nu een onderzoek door meerdere investment banks laten starten om uiteindelijk over een paar maanden met een uitkomst van dit onderzoek te komen.

Dit kunnen dus andere oplossingen worden dan hierboven beschreven. Het is nog niet duidelijk of de uitkomst zal worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Theoretisch en ik acht dit ook niet waarschijnlijk, kan de uitkomst van het onderzoek ook weer in de onderste la verdwijnen. Maar dan zal het Bestuur en RvC wel met een goede smoes moeten komen.

Temeer omdat ook de oprichter en grootaandeelhouder voorstander is van het overgaan tot actie. Nnet als de gewone aandeelhouder kan hij het niet langer aanzien dat de aandeelhouderswaarde van zijn bedrijf vernietigd wordt. Het spel is op de wagen en de waardering van ASMI is eindelijk onderweg.

Disclaimer: Antaurus heeft positie in ASMI en ASM PT


Marc Langeveld is mede-oprichter van Antaurus Capital Management, fondsbeheerder van het succesvolle Antaurus Europe Fund. Binnen Antaurus is Langeveld verantwoordelijk voor Macro & Strategie en selecteert hij als Portfolio Manager de aandelenbeleggingen van het Antaurus Europe Fund. Langeveld schrijft zijn columns op IEX op persoonlijke titel.

Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux aandelen. Elk Benelux aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Langeveld schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marc Langeveld

Langeveld is sinds 1989 actief in de financiële wereld. In de periode van 1992 tot 2002 was hij beleggingsanalist bij effectenhuizen zoals Kempen, Barclays de Zoete Wedd, Credit Suisse First Boston en Metzler. Van 2002 tot 2006 adviseerde hij als Directeur Institutional Sales bij Petercam de grotere Londense hedgefunds over ...

Meer over Marc Langeveld

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links