Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eind van een tijdperk

Afgelopen week had ik een presentatie bij SocGen van Dylan Grice, Albert Edwards en Andre Lapthorne. Zij traden op in de hotel The Grand. En dan bedoel ik ook echt optreden. Qua presentatie en qua inhoud kan ik veel van ze leren. Wat betreft kleding zal ik ze niet zo snel volgen. De heren houden blijkbaar van shabby; een hippieshirt met bloemen, waarschijnlijk nog echt uit de jaren zestig, een houdhakkershirt en een trui.

Waarschijnlijk om nog meer te benadrukken hoe zeer zij zich afzetten tegen de gevestigde economen-strategen in de rest van de City. Desalniettemin hangen veel grote beleggers aan hun lippen. Op een recente presentatie in Londen zaten er 800 grote beleggers in de zaal. Nu een man of 150 schat ik.

De titel was voor SocGen opvallend positief: “2012 was het laatste jaar van pijn en teleurstelling.” Dat was dan ook gelijk een van de weinige positieve opmerkingen die ik te horen kreeg. Dus alvast een woord van waarschuwing; vrolijk wordt het niet. Dylan Grice trapte af. Hij wees beleggers erop dat voorspellen eindelijk ondoenlijk is en dat zij dat dan ook niet doen. Zelfs achteraf de markt verklaren is moeilijk.

Einde van een tijdperk
Hij gaf voorbeelden van de ondergang van het Romeinse Rijk. Hiervoor hebben deskundigen een aantal verklaringen:

  1. De enorme geldontwaarding, Het percentage zilver in een denaris, een romeinse munt daalde aanzienlijk. Zoiets lijkt nu ook te gebeuren.
  2. Een sterke verdeeldheid, waarbij het een komen en gaan was van keizers (die er meestal aangingen). Er waren maar liefst 31 verschillende keizers in de tweede helft van de derde eeuw. Ook nu lijken regeringen sneller te rouleren.
  3. Een van de andere verklaringen zijn “moral materialism” en “hellenization” (inderdaad, het zich gedragen als Grieken).
  4. Mmm, voor de overige 200 overeenkomsten en verklaringen tussen de huidige tijd en de Romeinse tijd zie crookedtimber.org.

Andere voorbeelden, waarbij het moeilijk was om zelfs achteraf een verklaring te vinden, gebeurden ten tijde van de grote Depressie.

  1. Teveel liquiditeit.
  2. Te weinig liquiditeit.
  3. De teloorgang van de wereldhandel.

Of bij Japan. Was het de liquidity trap (zoals Paul Krugman beweert) of de daling in de bevolking, of, of…een combinatie van facoren. Vervolgens werd er flink op afgegeven op Bernanke. Hij is ook maar een voorspeller die er flink naast zit. Grice wees er op dat zelfs de heksen in Roemenië zich tegenwoordig voor hun voorspellingen moeten verantwoorden en Bernanke komt er wel mee weg.

Door de enorme kredietbubbel die er nu van overheidswege wordt gecreëerd, maakt Grice zich zorgen over de aanstaande inflatie. Zeker als je off balance sheet-verplichtingen van de overheid meeneemt. Denk aan pensioenen, gezondheidzorg, et cetera. Griekenland staat dan niet op 200% schuld, maar op 850% schuld. En ook Duitsland, dat een pay-as-you-go pensioenstelstel heeft, komt dan op 400% uit.

Nederland werd niet genoemd, maar daar viel het wel meer dankzij het ABP. En zeker omdat Bernanke heeft gezegd dat hij 100% vertrouwen heeft dat hij de inflatie onder controle kan houden. Waarmee Grice op een bekende gezegde wees: er zijn twee soorten voorspellers.

Zij die niet weten en zij die niet weten dat zij niet weten. Bernanke hoort volgens Grice tot het laatste soort. Hij weet niet dat hij niet weet. Het zou overigens natuurlijk ook kunnen dat Bernanke gewoon wel weet dat hij niet weet, maar dan hij dat in zijn functie natuurlijk niet kan zeggen. En dat weten de heren van SocGen dan weer niet.


Klik op de grafiek voor een grote versie


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 11 mei 2012 17:53
    recenter voorbeeld : de economische bloeiperiode van 1900-1927 liep uit op een mega beurscrash (die achteraf ook een zeepbel bleek , net als nu), toen inflatie, mega werkloosheid.
    Hierdoor konden volksmenners Mussolini en Hitler aan de macht komen , terwijl de rest van politiek Europa zat te slapen en kwam de Big-Boom.
    Zoek de overeenkomsten.....
  2. [verwijderd] 11 mei 2012 23:51
    "Hij wees beleggers erop dat voorspellen eindelijk ondoenlijk is en dat zij dat dan ook niet doen."

    De titel was voor SocGen opvallend positief: “2012 was het laatste jaar van pijn en teleurstelling.”

    Over de toekomst in de verleden tijd spreken! De ultieme glazen bol! En dan zeggen dat je niet aan voorspellingen doet. Allemaal bullshit.
  3. [verwijderd] 14 mei 2012 09:58
    De overeenkomst bij al die hoge culturen die ineengestort zijn, is steeds decadentie, politieke instabiliteit, en een verandering/bedreiging van buitenaf.
    Decadentie; van de dagelijkse verhalen over de bonuscultuur tot de gewone man die zich te goed voelt om vuilnisman of aspergesteker te zijn.
    Politieke instabiliteit; zijn er op dit moment landen die na verkiezingen nog wel een stabiel bestuur met ambitie en daadkracht kunnen vormen?
    Verandering/bedreiging van buitenaf; Globalisering, door ons zelf in gang gezet, maar inmiddels een mechanisme dat zich gedeeltelijk ook tegen ons keert, middels het grote succes van o.a. de BRIC landen. Tegenwoordig worden Westerse bedrijven overgenomen door bedrijven uit voormalige ontwikkelingslanden (recent voorbeeld KPN).
  4. taurus86a 15 mei 2012 08:40
    Gelukkig worden er Nederlandse bedrijven overgenomen. Komt er weer een wat andere kijk op zaken. Belangrijk is, dat de werknemers dan wel ervoor zorgen, dat ze daadwerkelijk meebesturen. Een sterke, goed gemotiveerde club werknemers, mondig en bewust van hun sterke positie, dat is de perfecte balans tegen de import van ongewenste deflatie van de werknemersbelangen.
    M.a.w. Nederland moet worden voorbereid op overnames. Maar luisterend naar onze 150 vertegenwoordigers in het parlement (het grote voorbeeld van hoe het zou moeten, dat besturen) en ik zie en hoor niets over dit onderwerp.
    Vreemd hé.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links