Login
 

Wat is een beleggingsfonds

Een beleggingsfonds is in feite een ‘verzamelpunt’ voor beleggers. Op dat punt komt het geld van alle in het betreffende fonds investerende beleggers samen. Het totaalbedrag wordt het fondsvermogen genoemd.

Fondsbeheerder
Het geld van een beleggingsfonds wordt beheerd door een fondsmanagers - of soms een team van managers. Zij beslissen of ze Aegon moeten kopen en Microsoft moeten verkopen. Niet alle beleggingsfondsen hebben een beheerder. Indexfondsen niet, zij kopen de aandelen die in een index zitten. Daar heb je geen beheerder voor nodig.

Toezicht
Een beleggingsfonds mag je niet zomaar beginnen, daarvoor moet je toestemming krijgen van De Nederlandsche Bank. Deze houdt toezicht op het fonds en de manager.

Beurs- en niet-beursgenoterde fondsen
Verder zijn er beleggingsfondsen die aan beurs genoteerd zijn en fondsen zonder een notering. Dit heeft vooral invloed op de verhandelbaarheid. Aan de beursgenoteerde fondsen kunt u bij alle commissionairs, banken en brokers kopen. Niet niet-beursgenoteerde fondsen kunt u alleen bij het fonds zelf kopen. Of bij een klein aantal andere partijen, zoals FundCoach, Fundix en Alex.

Open- en closed-fondsen
Tenslotte is er nog een verschil tussen open en closed-end fondsen. Een open-end fonds mag nieuwe aandelen uitgeven als er nieuw geld in het fonds stroomt. Het handelt altijd – om en nabij – de intrinsieke waarde. Een closed-end fonds mag niet zomaar nieuwe aandelen uitgeven. Daar hangt de prijs niet af van de intrinsieke waarde, maar van vraag en aanbod. Bij een order opgeven voor een closed-end fonds is het belangrijk om een limiet op te geven.


Weten waar u wel in had moeten beleggen? Bekijk de Top 10 fondsen
Lastig woord gezien? Raadpleeg de woordenlijst
Houdt u van risco? Wilt u voor minstens 8 jaar beleggen? Bekijk onze 'Zeer offensieve' modelportefeuile
Stel uw vragen op beleggingsgebied aan de IEX.nl-redactie

De redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op redactie@iex.nl.

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Laura Iseger (eindredacteur), Fleur van Dalsem, Maaike Tienkamp, Nick Bakker, Rob Stallinga, Bar...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

  1. 15 dec Liveblog: TomTom en Gemalto 2
  2. 14 dec Liveblog: Heijmans, DSM en Disney 9
  3. 13 dec Liveblog: SBMO en Gemalto! 1
Gesponsorde links