Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Frans failliet?

Ik heb in het verleden wel eens in een researchrapport geschreven dat België een van de domino’s zou kunnen zijn, buiten de alom bekende PIIGS (Portugal, Italië, Ierland, Griekenland en Spanje), die de ondergang van de euro in gang zou kunnen gaan brengen.

Vandaag ga ik het over een grotere wildcard hebben: Frankrijk. Met een president die Hollande heet ontkom ik er als "Hollander" immers niet aan.

Ze smelten de Franse kazen
De beste man heeft heel wat grote beloftes gedaan waar simpelweg helemaal geen ruimte voor is. Frankrijk zit met een schuld van 86% van het bruto binnenlands product (bbp), had een begrotingstekort van meer dan 5% in 2011 en voor 2012 is het dus nog maar de vraag of Frankrijk zich houdt aan een tekort van maximaal 3%.

Verder daalde het Franse aandeel in EMU-export van 17% naar 13% over de afgelopen twaalf maanden wat een reflectie is van verlies aan concurrentiekracht.

De overheid legt al beslag op 55% van bbp via belastingen en de Franse banken hebben ruwweg 540 miljard euro blootstelling aan de PIIGS. Stel dat de PIIGS failliet gaan (wat ik verwacht) en ze betalen maar 35% terug, dan betekent dit dus een verlies van 324 miljard euro.

Dit hebben de Franse banken helemaal niet dus de overheid zal ze of failliet moeten laten gaan of een kapitaalsinjectie moeten geven van 16% van het Franse bbp. Dan komt de schuld van Frankrijk uit op 102%. Ik zou bijna Grieks gaan praten.

Concurrentiekracht toverwoord
Net als de PIIGS heeft Frankrijk een concurrentiekrachtprobleem dat niet makkelijk op te lossen is. Veel economen hopen dan ook dat Franse hervormingen en hogere looneisen in landen zoals Duitsland de concurrentiepositie van Frankrijk (en de PIIGS) zal verbeteren.

Frankrijk heeft de afgelopen jaren ongeveer 20% ingeboet aan concurrentiekracht versus de Duitsers. Om dat in te lopen op korte termijn en zonder devaluatie van de munt dan moeten de lonen en/of de productiviteit met 20% dalen respectievelijk stijgen.

De andere optie, hogere productiviteit, daar gaat een langlopend proces aan vooraf. Hierbij moet gedacht worden aan:

  • educatie
  • innovatie
  • gestroomlijnde en simpele regelgeving
  • flexibele arbeidsmarkt
  • en zo verder

Dat is niet bepaald iets wat je in een jaar of drie kan bewerkstelligen. Verder vergen deze maatregelen en initiatieven het nodige geld en dat is er niet.

Toch afhankelijk van Duitsland?
Dan blijft de optie over dat Duitsland binnen afzienbare tijd de lonen verhoogt met 20%. Er is wel wat loonstijging in Duitsland, maar 20% (netto versus Frankrijk) dat gaat ook niet gebeuren. Hoe moet Frankrijk zich hier nou uit redden?

Als de Fransen een eigen munt voerden dan was het via depreciatie/devaluatie gegaan. (Iets wat de situatie natuurlijk alleen maar tijdelijk zal verbeteren want binnen afzienbare tijd lopen de sterke landen weer uit. Devalueren doet niets met educatie en innovatieniveau, noch met flexibele arbeidsmarkt, kwaliteit van diensten en goederen en zo verder; wisselkoersmanipulatie is dus alleen een noodgreep voor tijdelijk respijt.)

Maar ja ze hebben de euro en (nog) niets te zeggen over de Europese Centralae Bank (ECB). Gaat het de ECB om de euro en wordt het dan zo gemangeld dat we er koopkrachttechnisch allemaal op achteruitgaan? Of Frankrijk gooit de handdoek in de ring en gaat terug naar de frank.

Puinhopen
Met een socialistische (of moet ik zeggen meer socialistische) nieuwe president staat Frankrijk voor een onmogelijke taak, al helemaal wanneer de verkiezingsbeloften van Hollande in acht worden genomen.

In juni zijn er verkiezingen voor het parlement en daar zullen de communisten, Le Pen en andere partijen het werk van Hollande er niet makkelijker op maken. Sterker nog, als de Europese Unie (EU) nu Hollande op zijn kop gaat zitten over het begrotingspact dan zal de socialistische partij van Hollande gelijk worden afgestraft, ten faveure van de anti-EU partijen.

Tel daar het vergrijzingsprobleem en nog wat van die leuke bommetjes bij op en een wake is op zijn plaats.

Het zal allemaal wel…
Kortom, ik acht de kans dat de eurozone ten onder gaat door een faillissement van de PIIGS als het meest aannemelijke scenario. Frankrijk staat er niet rooskleurig voor en met een boos electoraat staat de boel daar nu op scherp.

De kans dat Frankrijk van zelf ineenzakt en als eerste uit de euro stapt, is bij lange na niet zo hoog als voor de PIIGS, maar hoe dan ook het één zal het ander volgen, in mijn scenario althans.

Er zijn nog genoeg mensen te vinden die de euro, het one-size-fits-none beleid van de EU, EFSF en het ESM (bekijk deze eens) nog zien zitten. Vraag me alleen niet waarom.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pcrs7 8 mei 2012 14:13
    Iedereen zal wel stiekum rekenen op een QE gelddruk aktie. Argumentatie zal wel weer zijn dat een zwakke munt goed voor je concurrentiekracht is en zo stelen de roverheden een heel land bij elkaar.
    Straks hebben ze 100% van het inkomen van hun belastingslaven en bezitten alles. Nog zullen de onderdanen dansend met vlaggen door de straten rennen omdat ze zweren dat ze er voordeel bij hebben.
  2. Alexander Sassen van Elsloo 8 mei 2012 14:21
    @Nekketikker (mijn eigen visie; wat u zou moeten doen is natuurlijk uw beslissing; ofwel dit is geen persoonlijk advies) Cash aanhouden zou ik alleen in NOK doen, $ kan oplopen in crisis want meeste professionele beleggers mogen niet 100% cash en zoeken dan meest liquide markt op: USA. Maar $ vind ik ook zwak dus blijft risico trade. OG zou ik ook te risicovol vinden. Pas na de crash kopen natuurlijk met koopkracht die ik behoudt door cash in NOK te houden en in fysiek goud te zitten.
  3. TimothyF 8 mei 2012 15:42
    quote:

    R-KNOW schreef op 8 mei 2012 15:19:

    @Alexander: waarom cash aanhouden in NOK? Volstaan aandelen welke genoteerd zijn in NOK niet? Hoor graag
    Wanneer zij veel handel doen met de EU dan kan dat alsnog tegenvallen. Bijvoorbeeld kosten in Noorse kronen en Europese opbrengsten in zwakke euro´s, dan blijft er weinig over.

    Ligt dus een beetje aan het bedrijf, waarin zij handelen.

    Contante NOKs aanhouden kan, maar ook daar zitten risico´s aan. Ag wie het weet is spekkoper.

  4. Onno* 8 mei 2012 15:42
    Dit blijft gewoon kiezen tussen zwak, zwakker en zwakst. Ik denk dat uit de Euro springen weinig zin heeft op dit moment.

    Zoals ik het zie is bij een Exit van een van de PIGS in eerste instantie de euro een stuk gezonder geworden. Wat er met de uitsaande kredieten van de banken en de ECB richting de PIGS moet gebeuren is een tweede. Een complete kwijtschelding kan er mijn insziens nooit van komen, dat word dan een langebaan traject zoals we nu al deels in Griekenland zien.

    Een tweede mogelijkheid is soevereiniteit van de PIGS overdragen naar brussel en overstappen naar Euro obligaties. Dit lijkt op korte termijn onhaalbaar maar nadat bijvoorbeeld Griekenland eruit is kan het zijn dat Spanje/Portugal daarover van mening veranderen.
  5. TimothyF 8 mei 2012 15:49
    quote:

    Onno* schreef op 8 mei 2012 15:42:

    Dit blijft gewoon kiezen tussen zwak, zwakker en zwakst. Ik denk dat uit de Euro springen weinig zin heeft op dit moment.

    Zoals ik het zie is bij een Exit van een van de PIGS in eerste instantie de euro een stuk gezonder geworden. Wat er met de uitsaande kredieten van de banken en de ECB richting de PIGS moet gebeuren is een tweede. Een complete kwijtschelding kan er mijn insziens nooit van komen, dat word dan een langebaan traject zoals we nu al deels in Griekenland zien.

    Een tweede mogelijkheid is soevereiniteit van de PIGS overdragen naar brussel en overstappen naar Euro obligaties. Dit lijkt op korte termijn onhaalbaar maar nadat bijvoorbeeld Griekenland eruit is kan het zijn dat Spanje/Portugal daarover van mening veranderen.
    Duitsland wil die eurobonds niet. Zelfs de meest trouwe bondgenoot Frankrijk is een onzekere zaak.... En Duitsland gaat straks in haar eentje de gehele kar trekken.

  6. Onno* 8 mei 2012 15:57
    quote:

    TimothyF schreef op 8 mei 2012 15:49:

    [...]

    Duitsland wil die eurobonds niet. Zelfs de meest trouwe bondgenoot Frankrijk is een onzekere zaak.... En Duitsland gaat straks in haar eentje de gehele kar trekken.

    Als je op dit moment kijkt naar het ESFS en het ESM dan zijn dat eigenlijk al een soort van instanties die eurobonds uitgeven, immers ze gaan lenen voor de PIGS op de kapitaalmarkten met de hele eurozone achter zich als garantie.
    Als daar binnenkort een soort van "groeifonds" naast moet komen dan zijn we eigenlijk al een heel eind richting eurobonds.

    Maar zoals ik al zei we kunnen daar pas echt naar overstappen als de zwakkere landen meer macht geven aan brussel ( en met wat fantasie dus Berlijn) anders kunnen de sterke landen nooit akkoord gaan met eurobonds.
  7. [verwijderd] 8 mei 2012 16:01
    "Dit blijft gewoon kiezen tussen zwak, zwakker en zwakst. Ik denk dat uit de Euro springen weinig zin heeft op dit moment."

    Voor een vrachtwagen wegspringen heeft geen zin? Want de situatie is op een bepaald moment niet meer houdbaar. Dan vallen de PIIGS om, gaat Frankrijk en andere landen erachter aan. Kunst is om tastbare goederen te bezitten die op dat moment hun waarde goed vasthouden.

    Niets doen omdat dat makkelijker is, ... niet erg verstandig.
    Negeren heeft nog nooit 1 probleem opgelost.

  8. TimothyF 8 mei 2012 16:06
    quote:

    Onno* schreef op 8 mei 2012 15:57:

    [...]

    Als je op dit moment kijkt naar het ESFS en het ESM dan zijn dat eigenlijk al een soort van instanties die eurobonds uitgeven, immers ze gaan lenen voor de PIGS op de kapitaalmarkten met de hele eurozone achter zich als garantie.
    Als daar binnenkort een soort van "groeifonds" naast moet komen dan zijn we eigenlijk al een heel eind richting eurobonds.

    Maar zoals ik al zei we kunnen daar pas echt naar overstappen als de zwakkere landen meer macht geven aan brussel ( en met wat fantasie dus Berlijn) anders kunnen de sterke landen nooit akkoord gaan met eurobonds.
    Wanneer je het zo bekijkt is het inderdaad al bijna hetzelfde.

    Het afgeven van macht ligt erg gevoelig, die gasten in Zuid Europa hebben het gevoel dat wij hen een oor aannaaien. Griekenland stevent af op een revolutie, en hoeveel kan Spanje nog hervormen met een kwart van de bevolking werkloos...
  9. Alexander Sassen van Elsloo 8 mei 2012 16:12
    @R-Know aandelen zijn mijns inziens ook goed voor GEDEELTELIJKE geldontwaardings bescherming. Probleem is je hebt een Noors bedrijf met alleen Noorse exposure. Verder werkt een beurswaardering op 2 manieren: 1: winstgevendheid bedrijf, 2: de multiple. Die laatste gaat onderuit bij grote crash; dus ook al blijft het bedrijf dezelfde winsten produceren dan nog gaat de aandelenprijs omlaag. Als cash is NOK (nog wel, totdat Noorse centrale bank ook wil gaan goochelen)naar mijn mening goed. Lange termijn sparen doe ik in goud. Bij een crash, dan pas investeer ik. Dat is althans mijn plan...
  10. [verwijderd] 8 mei 2012 16:18
    quote:

    Onno* schreef op 8 mei 2012 15:57:

    [...]

    Als je op dit moment kijkt naar het ESFS en het ESM dan zijn dat eigenlijk al een soort van instanties die eurobonds uitgeven, immers ze gaan lenen voor de PIGS op de kapitaalmarkten met de hele eurozone achter zich als garantie.
    Als daar binnenkort een soort van "groeifonds" naast moet komen dan zijn we eigenlijk al een heel eind richting eurobonds.

    Maar zoals ik al zei we kunnen daar pas echt naar overstappen als de zwakkere landen meer macht geven aan brussel ( en met wat fantasie dus Berlijn) anders kunnen de sterke landen nooit akkoord gaan met eurobonds.
    Zo zie ik het ook. De toon in Duitsland blijft rustig, maar beslist. Ook wat betreft het groeifonds: eerst bezuinigen en vooral hervormen. Links en rechts is het daar over eens.

    Uiteindelijk snappen de Duitsers beter hoe de hazen lopen in Italië en Spanje. Ze hebben er honderden jaren mee in één rijk geleefd.
  11. [verwijderd] 8 mei 2012 16:23
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 8 mei 2012 14:21:

    dit is geen persoonlijk advies)

    OG zou ik ook te risicovol vinden. Pas na de crash kopen natuurlijk met koopkracht die ik behoudt door cash in NOK te houden en in fysiek goud te zitten.

    Alexander, je collega-columnist bij dft pleit voor een mix van bedrijfs- en overheidsobligaties uit goed gepositioneerde niet-eurolanden.

    Dat kan toch net zo goed?
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links