Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Haagse lemmingen

Een tijdje geleden heb ik voor een Nederlands dagblad een column geschreven genaamd Wilders en de euro, waarin ik stelde dat Wilders een machtspositie had omdat hij tegen de Griekse reddingsacties was en op ieder moment de stekker uit het gedoogkabinet kon trekken.

Mijn stelling was dat bij een Grieks faillissement het opportuun zou zijn voor Wilders om precies dit te doen. Wel nu, het duurde iets langer maar het is inmiddels zo ver. Probleem is alleen dat iedereen nu over Wilders lijkt te vallen en hem als de boeman aanwijst.

Ik kan me niet aan de impressie onttrekken dat de VVD en CDA het ook zo hebben gespeeld, maar ja, who cares? Waar het om gaat is dat er nieuwe verkiezingen aankomen en bepaalde combinaties wel of niet mogelijk zijn.

  • De PvdA is doodsbenauwd voor de SP dus die willen nog liever met rechtse Rutte in zee dan met de tomaten uit het vuistje.
  • Wie wil er met Wilders? De SP heeft veel raakpunten op sociaal gebied, maar op immigratie is het weer no-go.
  • GroenLinks heeft veel goed te maken en zou graag samen met PvdA in een coalitie gaan zitten.
  • En zo verder.

Het wordt dus weer een ouderwets potje handjeklap daar in Den Haag.

Euro-hoofdverantwoordelijke in crisis
Het politieke gekonkel zal op korte termijn geen positieve invloed hebben, maar op lange termijn maakt het allemaal niets uit. Geen enkele politieke partij onderkent de ware oorzaken van deze crisis. De topper onder deze oorzaken is dat er te veel slechte schuld in de eurozone is.

Schulden zijn door overheden, bedrijven en particulieren aangegaan voor frivole consumptie in plaats van te investeren in verstandige zaken zoals bijvoorbeeld innovatie.De banken van kernlanden (met name Nederland, Duitsland, Frankrijk) in de eurozone hebben heel goedkoop geld geleend aan de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland en Spanje).

Dit is vooral te danken aan de euro want opeens konden de PIIGS lenen tegen 4% in plaats van 13% doordat de PIIGS impliciet de kredietdekking hadden van de sterke eurolanden zoals Nederland en Duitsland.

Geleende onzinnige consumptie=slechte schulden=probleem
Wat hebben de PIIGS met al dat geleende geld gedaan? Wel nu:

  • ze hebben links en rechts vastgoed laten bouwen waar geen vraag naar bleek te zijn
  • ze hebben ambtenarensalarissen en pensioenen laten stijgen
  • ze hebben sociale bijstand uitgebreid
  • ze hebben televisies, radio’s, nieuwe keukens, auto’s met leuke velgjes en dergelijke gekocht

De bedrijven in de kernlanden verdienden zich suf aan al deze vraag vanuit de PIIGS. Maar nu is er een probleem: de PIIGS kunnen de schulden niet meer aan (want ze hebben het geld geconsumeerd dan wel verkeerd geïnvesteerd waardoor er geen extra inkomen is gegenereerd om zo de schulden en rente te kunnen betalen).

Dus de banken uit de kernlanden van de eurozone zitten met de gebakken peren want de leningen worden niet terugbetaald. De bedrijven aldaar beginnen zich te realiseren dat hun omzetgroei een schuldgedreven illusie was en dat de capaciteitsuitbreidingen van de afgelopen jaren wel eens een grote misstap kan blijken te zijn (want PIIGS kunnen niets meer kopen).

De harde realiteit
De bedrijven en banken willen dat de Europese Unie, Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds er alles aan doen (meer schulden en monetair gegoochel) om de PIIGS overeind te houden zodat zij terugbetaald worden dan wel door kunnen blijven verkopen aan de PIIGS.

Kortom de problemen in de eurozone zijn dat Europese kernlanden/banken geld hebben geleend aan de PIIGS die daarmee de goederen en diensten van deze kernlanden kochten. Nu kunnen ze niet terugbetalen. Conclusie:

  • economische groei van de afgelopen jaren was nep
  • schulden moeten flink worden afgeschreven waardoor de pensioenen en andere sociale verworvenheden in de kernlanden flink moeten worden gekort
  • veel productiecapaciteit zal nooit gebruikt worden
  • werkeloosheid zal stijgen
  • en zo verder

Het erkennen hiervan is of veel te moeilijk of politiek onmogelijk. Zolang de politiek, de banken en de andere beleidsmakers dit niet toegeven zullen we van kwaad tot erger gaan.

Beleggenderwijs
De politiek in onze stad achter de duinen, Den Haag, houdt zich vooral bezig met zichzelf; “wie zegt dit, wie zegt dat en hoe kan ik die persoon in een hoekje zetten zodat ik kan scoren”, et cetera. Tijd voor een kritische kijk op Nederland en de wereld is er niet.

Luisteren naar wat er leeft bij de kiezer is ook geen ruimte meer voor. In plaats daarvan lopen ze elkaar achterna het ravijn in als een stelletje lemmingen.

Tijd voor nieuwe partijprogramma’s dan wel nieuwe politieke partijen. Dat is nu nog een utopie in Nederland (blijkbaar moeten we eerst onszelf te pletter rijden tegen de schuldenmuur voordat iedereen door heeft dat alles fundamenteel anders moet).

Het voordeel is wel dat de afrekening steeds wordt uitgesteld; nadeel is dat de afrekening steeds grotere proporties aanneemt. Als belegger bent u dus overgeleverd aan de politiek (en dus aan de volatiliteit op de beurs).

Dit betekent dat de maatregelen die nog zullen komen de geldontwaarding zullen versnellen en daarom herhaal ik mezelf: doe mij maar Noorse kronen, gas, goudmijners, goud, voedsel- en olieservicebedrijven en een doosje Prozac.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Alexander Sassen van Elsloo

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Meer over Alexander Sassen van Elsloo

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. dec '16 Het afscheid van de euro en van mij 40
  2. nov '16 Obligatiefeest voorbij 6
  3. okt '16 "ETF’s leiden tot crowded trades" 6

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 april 2012 13:12
    Inflatie zal nog meevallen gezien het spanningsveld waarin de euro moet manoevreren. Aangezien de westerse consument in principe is voorzien van de wereldse gemakken, zie ik voorlopig nog geen behoefte aan nieuwe zaken. Gezien de overcapaciteit, blijft er voorlopig prijsdruk bestaan. Reden: de grote component van het kostengebouw, is het deel arbeid. Laat nu net datgene zijn, waarin veel bespaard kan worden.
  2. [verwijderd] 24 april 2012 13:21
    quote:

    Alexander Sassen van Elsloo schreef op 24 april 2012 13:16:

    @Pareltjeszoeker. Je denkt alleen aan bestedingsinflatie, niet aan andere vormen van inflatie. zie deze column van mij: www.telegraaf.nl/dft/goeroes/alexande...


    Ik begrijp je punt wel, maar als er geen add. vraag is, dan is niet waarschijnlijk dat er inflatie komt. Zolang de BRIC-consumenten nog niet toe zijn aan het kopen van westerse producten (lees: tegen westerse prijzen) is je redening niet volledig.
  3. [verwijderd] 24 april 2012 15:36
    Geachte Alexander Sassen van Elsloo,
    Aangezien U een van de weinige columnisten bent wiens meningen en suggesties ik zeer verwelkom én bovendien zo goed als volledig deel, dank ik U voor deze column waarin U voorziet dat het zinloze Haagse gekonkel ons als Nederlander, als volk, als belegger, etc., niet zal redden. Het stuitende was voor mij om te zien hoe M. Rutte, M. Verhagen zich direct al in de verkiezingsmodus schakelden en direct Wilders afbranden, met in hun kielzog H. Brinkman die nu zijn voormalige partij met de grond gelijk maakt voor eigenbelang en niets meer! Over opportunisme gesproken! Welnu, wiens schuld het nu ook geweest is, dit terzijde. Verkiezingen dus (zucht) ! Geen enkele partij, geen enkele coalitie zal er in slagen om eenheid te brengen in ons land dat zo vreselijk verdeeld is. Buiten G. Wilders, die het meest de stemmen van zijn kiezers liet meewegen in dit hele gebeuren, is er inderdaad geen partij of politicus die daadwerkelijk verantwoording aflegt aan diens achterban, maar de voorkeur geeft aan moddergooien en inderdaad G. Wilders als de grote boeman aanwijzen voor het feit dat, niet door hém, maar door de regeringen van de afgelopen decennia, Nederland zich nu in deze positie bevindt, even afgezien van de eurocrises en de wereldwijde crises. Dit is niet alleen het proces geweest van de 1,5 jaar van dit minderheidskabinet, maar van een wirwar van verkeerde keuzes en (wan)beleid van voorgaande coalities. Dus de kiezer krijgt nu weer de valse illusie van de stembus waarin zijn nog oprecht het idee hebben dat hun stem echt waarde heeft in dit afschuwelijke spel met veramerikaniseerde campagnevoering waardoor hij of zij die ambitieus in Den Haag aan de touwtjes wil gaan trekken, dit volledig uit eigenbelang doet. Elke geloofwaardigheid is weg en in dit politieke moerasland heb ik dan ook geen enkel vertrouwen meer, ik vraag me dan ook met elke dag die verstrijkt steeds meer af hoe ik mijn liquide middelen veilig moet stellen. Uw suggestie om fysieke edelmetalen te kopen maakt deels al een deel uit van beschermende maatregelen,maar procentueel nog niet voldoende, dit ga ik echter wel degelijk uitbreiden. De eurozone zal heus niet binnen enkele jaren uiteenvallen, maar om onbeschermd uitsluitend in euro's te zitten, zit me enorm dwars en hierbij denk ik aan Zwitserse franken, Noorse kronen en vastgoed. Nu de Nederlandse huizenmarkt nog sneller gaat dalen in waarde, is een extra dak boven het hoofd, vanzelfsprekend "schuldenvrij", een goede investering, want dit extra dak kan ik bijvoorbeeld en bij voorkeur verhuren, de vraag naar huurwoningen stijgt enorm en de opbrengsten daarvan laten deposito- en obligatierenten verbleken, procentueelsgewijs dan. Hierbij wil ik wel de opmerking toevoegen dat ik niet de Randstad verkies, al is hier natuurlijk de hoogste huuropbrengst te realiseren.
    Dit was mijn bijdrage, hartelijke groet aan allen en wederom dank aan A.S.v.E.
  4. [verwijderd] 24 april 2012 16:36
    Beleggingstip: de betere franse chateaus.

    Wellicht nog even wachten tot de HRA geschrapt wordt voor een extra daling van de wijnprijzen als gevolg van het op de fles gaan van de overcapaciteit in de sterrenrestauratiebranche en het op de markt geraken van particuliere wijnkelders als gevolg van financiële en/of fysieke liquidatie.
  5. [verwijderd] 24 april 2012 20:45
    Geachte heer Alexander Sassen van Elsloo,
    Ik heb met veel belangstelling uw bijdrage gelezen.
    Het is een duidelijke en heldere uiteenzetting en in die zin een verademing om het te lezen; chapeau!
    U doorziet de huidige problematieken mijns inziens uitstekend en plaatst ze in een geheel juist kader; het is schrijnend dat besturend Nederland niet wil of in staat is zo te denken.
    Bedankt voor uw bijdrage.
    Hartelijke groet, Ruud
  6. [verwijderd] 24 april 2012 21:25
    Heldere Column, ook ik vraag me af hoe we dit land gewijzigd krijgen zodat ze eens inzien dat slim, krachtig lange termijn beleid met visie gerealiseerd kan worden. Het huidige mengseltje onzin brengt ons niet veel. Iets minder polderen, een sterk plan dat in de wet verankerd ligt en de politiek zou zich inzetten dit plan te verkopen en zich alleen mogen bemoeien met onzinnigheden. Het huidige mandaat is veel te groot en te verantwoordelijk voor deze partijen.
    Graag meer van dit meneer Sassen!
  7. [verwijderd] 24 april 2012 23:44
    Beste Alexander, ik lees altijd graag jouw columns, omdat je als een van de weinigen hier wat verder achter de schermen kijkt.

    Ik denk zelf dat de democratie zoals die nu functioneert niet in staat is om antwoorden te geven op de vragen en problemen die er nu liggen. Dit heeft met een aantal dingen te maken, maar centraal is de grote invloed van zowel Links als Rechts populisme. Een andere grote factor is dat we verworden zijn tot een mediacratie, met navenante scoringsdrift bij zowel politici als interviewers.

    We zitten gevangen in een politiek van one-liners via twitter, en de waan (peiling) van de dag na afloop van Pauw & Witteman. We zitten in een mediacratie, en dat levert zeker niet de beste bestuurders op, omdat de betere politici meer nodig hebben dan een one-liner om hun beleid uiteen te zetten. Helaas is driekwart van het volk dan al door gezapt, en dus wordt de politicus dan allang afgekapt door scoringsgeile interviewers. We krijgen dus allemaal Rutte en Roemer kloontjes, veel lachen, inhoudelijk weinig zeggen, maar wel in beeld blijven.

    Waarschijnlijk wordt het na verkiezingen weer bijna onmogelijk om een kabinet te vormen dat wel durft door te pakken (daarvoor is de populistische invloed zowel vanuit Rechts (PVV) als Links (SP) te groot).
    Voor zover er al politici zijn die in staat zijn om een werkelijke LANGERE TERMIJN VISIE neer te zetten, zie ik er geen een in staat om dat ook om te zetten in beleid.

    Verder deel ik je analyse van de schuldproblematiek volledig (de eerste keer dat ik deze argumentatie las, was dat een geweldige eye-opener). Met bovenstaand verhaal over de status van de vaderlandse (maar eigenlijk alle westerse) politiek, zie ik niet snel iemand komen die werkelijk oplossingen gaat aandragen. Er zal geen politicus zijn die a) in staat is om deze analyse te onderkennen, en b) er dan vervolgens daden aan vast te knopen.
    Democratie is prachtig, maar het vraagt wel politici die ook af en toe 'Nee' durven te zeggen tegen de kiezer. Dat besef is al heel lang weg, en daarom rennen we met z'n allen van incidentje naar mini-issue tot veelal non-issues aan toe. Alles is geoorloofd, zolang het maar scoort, want morgen weer een peiling.

    En dan zitten wij met een van de grootste economische crises, die vraagt om fundamentele analyse, en lange termijn antwoorden. Beide zaken vragen meer dan 1 tweet, (zelfs meer dan 2 tweets) en daarom zie ik het somber in wat betreft het oplossend vermogen van de hedendaagse politiek.
  8. [verwijderd] 25 april 2012 04:46
    @ debt-free-entrepeneur

    Ik ben het slechts ter hierbij latende kennisgeving niet eens met uw visie vanuit uw kristallen bol t.a.v. "De eurozone zal heus niet binnen enkele jaren uiteenvallen", aangezien de partij van de heer Wilders vanuit het land met de hoogste schulden per inwoner ter wereld in de uitslaande brand van de Eurocrisis tussen de te ontketenen godsdienstoorlog met meer dan 1 miljard Moslims, oorlog met Midden- en Oosteuropa en burgeroorlog in Nederland door tegen "dictaten vanuit Brussel" is, maar niet aflaat om met het vingertje te wijzen naar Griekenland, en terug wil naar een Nederland transportland met de gulden met een groot hek er omheen, welk Brussel als de zondebok die het allemaal gedaan heeft na de Moslims, de Oost- en Middeneuroperanen en Grieken met een ongekende angst voor vreemdelingen voor een doorsnee partij die met een ongekende angst voor vreemdelingen met ophitsende wake up, wake up scorende oneliners in strijd met het na godsdienstoorlogen ontstane artikel 1 van de grondwet over tolerantie in welk artikel duidelijk is vermeld dat discriminatie in Nederland niet is toegestaan naar een zondebok op zoek is uit de zondebokkenhemel komt vallen, Brussel Spanje niet kan trekken, als de financiële wereld het vertrouwen verliest de Euro na een vrije val binnen een dag, dus niet binnen enkele jaren, het grootste deel van zijn waarde kan verliezen en het grootste deel van de Nederlandse bevolking in de gaarkeukens van bijvoorbeeld Rusland die alles wat los en vast zit in Nederland, bijvoorbeeld een ijsvrije haven, voor een appel en een ei kan opkopen kan gaan staan, het is op het 1e t/m 43e gezicht maar wat een gemiddelde Nederlander die nog niet vanuit dit gekkenhuis verhuist is naar een betere bestemming al dan niet met zijn of haar (Zwitserse) goudrekening wil.
  9. [verwijderd] 25 april 2012 08:07
    De reacties lezend is het duidelijk dat het land op een democratische wijze regeren vrijwel onmogelijk is. Het geeft aan dat we in boeiende tijden leven. Dat van 'frivole schulden' klopt wel heb ik ook aan meegedaan. Zeur niet, wijzig je gedrag en zorg dat schulden verminderd worden. Over de rest het volgende: ik neem Zwitserland als voorbeeld. Daar is er al tijden een politiek die ervoor zorgt dat er weinig kinderen geboren worden, te weinig. Om dat op te heffen staat men immigratie toe, vervolgens krijgen immigranten de schuld dat ze werkeloosheid veroorzaken. Geeft aan dat men maar wat 'aanklooit' in de hoop dat alles weer goed komt. Denk dat het niet anders kan, men doet wat en ziet wel wat eruit komt. Misschien begint men nu eindelijk te beseffen dat men moet werken om schulden te kunnen afbetalen en dat kwijtschelden van schulden weliswaar kan helpen maar niet als men door kan blijven gaan met schulden maken zonder gevolgen. Dat geldt niet alleen voor de lidstaten maar ook voor individuen. Er is zoveel leegstand dat bij verder gaande huurstijgingen het bewonen van die panden op eigen initiatief weer een lucratieve bezigheid kan worden. Dat is ook marktwerking.
  10. [verwijderd] 25 april 2012 14:22
    Beste heer Sassen van Elsloo,

    Ik sta door de bank genomen best open voor discussie.

    Het probleem evenwel, zo is mijn ervaring,
    dat de veelal boze of verongelijkte mensen van de partij van de heer Wilders

    - die in een donker boos bos de boze of verongelijkte wijsheid in pacht schijnen te hebben -

    in dit boze bos rondcirkelend hier minder of in het geheel niet voor openstaan.

    Ik vind dat iedereen in Nederland serieus genomen moet worden, dus ook bijvoorbeeld mensen die zonder boos of verontwaardigd te zijn verstand hebben van het blussen van een doorsnee uitslaande brand, die na het volgen van een opleiding - zonder boos of verontwaardigd te zijn en boos of verontwaardigd op zoek zijn naar een zondebok die de schuld van van alles en nog wat krijgt en die niet aan hun verstand gebracht kan worden dat de heer Wilders niet de baas in Nederland is - hiervoor ingehuurd zijn en die zonder boos of verontwaardigd te zijn als een doorsnee een uitslaande brand blussende brandweerman legio simpele oplossingen hebben aangedragen om de uitslaande brand te blussen.

    Dit is de rede dat ik in mijn reactie heb vermeld "slechts ter hierbij latende kennisgeving".

    Hoe dan ook, in een democratie is het iedere seconde mogelijk dat er andersdenkenden zijn die er anders, dus bijvoorbeeld anders dan de mensen van de partij van de heer Wilders, over denken, dit feit wil ik dan ook graag met een cheers met u vieren.

    Een prettige voortzetting van de dag toegewenst door Theo Benschop
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links