Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Nieuwe Beleggen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML de Halculator en nog veel meer 1
  2. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4
  3. 16 apr Consumentenbond daagt Albert Heijn voor rechter om fouten in kassabonnen 5

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Fortuno 20 mei 2012 20:21
    De tien stellingen van Het Nieuwe Beleggen:

    Risicovrij rendement bestaat niet meer
    Dat heeft nooit bestaan en ronduit belachelijk om van eenvoudige spaarders te verwachten een soort van kredietwaardigheidsonderzoek naar de banken te doen. De kennis en instrumenten ontbreken daarvoor.

    Een langetermijnrendement op aandelen van 8% is een ireeële aanname
    Ik zie niet in waarom een aandelenrendement van 8% op lange termijn zo irreel is. Dat lijkt me prima haalbaar voor een professionele en goed geinformeerde belegger.

    Vergeet benchmarks, de belangrijkste maatstaf is de rendementsbehoefte van de belegger
    Ik weet niet wat ik hiermee aan moet. De rendementsbehoefte kan heel goed onhaalbaar zijn. Heeft een vermogensbeheerder gefaald als de rendementsbehoefte 20% is, 15% is gerealiseerd, terwijl "de" benchmark 2% heeft neergezet?

    Beleggers moeten weer leren om risico’s te nemen
    Ik herken dit niet. Wat ik wel herken is dat vreemd vermogensverschaffers (banken) dat weer moeten leren. Die zijn nu zo risico-avers dat er onnodig veel kapot wordt gemaakt.

    De rol van de beleggingsadviseur raakt uitgespeeld
    Ja, als ze elkaar slechts naspreken.

    Beleggers willen zich helemaal niet bezighouden met hun portefeuille
    Hm, zijn dat wel beleggers dan?

    Passief beleggen is niet zaligmakend
    Actief ook niet en kost meer tijd.

    Toezicht en regelgeving werken contraproductief bij het nemen van goede beleggingsbeslissingen
    Juist niet. Er is te veel vrijheid om ondoorzichtige producten te creeren, risico's te verzekeren of ongedekte posities in te nemen. Het ontbreken van die transparantie maakt het nemen van afgewogen beleggingsbeslissingen juist moeilijker.

    De vermogensrendementsheffing moet worden afgeschaft
    Ach, dat roepen we nu. Als er vrij risicoloos hoge rendementen haalbaar zijn (hoge spaar- of obligatierente) denkt een ieder daar weer anders over. Ik geef de voorkeur aan deze eenvoud boven het beantwoorden van lastige fiscale vragen als: is dit belast, omdat het voortvloeit uit een bron met instandhouding van de bron of is dit een aantasting van de bron zelf? Alsjeblieft niet terug naar dergelijke discussies!

    Wat zijn de belangrijkste principes van het nieuwe beleggen?
    Die vorige negen? Wat is dit voor stelling?
  2. Pieter Kort 21 mei 2012 09:49
    @Johannes @Durian @Greedfearfear: Misschien is het wat onduidelijk gepresenteerd, maar deze stellingen zijn niet de principes van Het Nieuwe Beleggen. Het zijn slechts stellingen die we als beginpunt voor de discussie hebben opgesteld. Dus de heren praten erover, maar ze zijn het er - zoals ook blijkt als je het leest - lang niet altijd mee eens.
  3. Dutch Trader 21 mei 2012 10:10
    De tien stellingen van Het Nieuwe Beleggen:
    1.Risicovrij rendement bestaat niet meer
    Risicovrij rendement heeft nooit bestaan al deden sommige ons geloven dat het wel bestond!

    2.Een langetermijnrendement op aandelen van 8% is een ireeële aanname
    Niet waar, er zijn beleggers die dit rendement behalen op de lange termijn. Doe je dit met een geconcentreerde portefeuille of met een gediversifieerde portefeuille?

    3.Vergeet benchmarks, de belangrijkste maatstaf is de rendementsbehoefte van de belegger
    Risico/rendementsbehoefte is een betere maatstaf. Zelf ben ik geen voorstander van benchmarks. Het is een vergelijkingsmaatstaf maar is wel de juiste?

    4.Beleggers moeten weer leren om risico’s te nemen
    Daar ben ik het mee eens. Door de afwachtende, risico-averse houding van institutionele beleggers en banken komt er nooit een economisch herstel niet in de reëele economie en ook niet op de beurzen.

    5.De rol van de beleggingsadviseur raakt uitgespeeld
    De rol van de beleggingsadviseur wordt breder en van de beleggingsadviseur wordt nu verwacht dat hij een all-round vermogensadviseur (financieel planner?) gaat worden. Het specialisme gaat ervan af omdat banken steeds meer kiezen voor standaardisering van hun producten- en dienstenpakket.

    6.Beleggers willen zich helemaal niet bezighouden met hun portefeuille
    Er zijn nog genoeg beleggers die het zelf leuk vinden om hun portefeuille bij te houden, te bewaken. Veel beleggers hebben nl. geen vertrouwen in het (beleggings)advies van banken, daarom zijn websites als IEX en Seeking Alpha zo populair.

    7.Passief beleggen is niet zaligmakend
    Nee, dat klopt. ETF-fanaten roepen altijd dat 90% van de beleggingsfondsen het slechter doet dan de benchmark. Zou zo maar kunnen! Dan doet 10% het beter, we spreken hier wel over meer dan 20.000 beleggingsfondsen die het dan beter doen.

    8.Toezicht en regelgeving werken contraproductief bij het nemen van goede beleggingsbeslissingen
    De huidige risicoprofielen zijn mijn inziens te star voor een klant die de kansen in de markt wil benutten. Er zou een soort vrij risicoprofiel moeten komen, waarbij de assetallocatie naar eigen inzicht kan worden ingevuld en gewijzigd.

    9.De vermogensrendementsheffing moet worden afgeschaft
    Ik ben geen fiscalist dus daar heb ik geen mening over!

    10.Wat zijn de belangrijkste principes van het nieuwe beleggen?
    Terug naar de kern. Value beleggen.............
    en een verbod op flashtrading en naked short selling.
  4. forum rang 5 theo1 21 mei 2012 11:46
    1- risicovrij beleggen is typisch zo'n belachelijk concept dat alleen maar door theoretische economen bedacht kan zijn. Risico kan hoog zijn of laag, maar nooit afwezig. Iedere seconde van je leven neem je risico. Dat is deel van het bestaan.
    2- hangt ervan af wat je verstaat onder "aandelen". Is dat de totale markt inclusief alle puin en brandhout? Ook dan zullen er altijd perioden zijn dat iedere gek op zijn sloffen 8% haalt. En er zullen ook altijd periodes zijn dat de totale markt crast en het vrijwel onmogelijk is om in de buurt te komen. Die 8% is een arbitrair getal dat hooguit een langlopend gemiddelde is met een nogal hoge variatie eromheen.
    3- mee eens. Een rentenier die van de opbrengst van zijn vermogen leeft, heeft er niks aan een vermogensbeheerder die -3% maakt, maar daarmee de benchmark verslaat (die -5% deed). Je moet uitgaan van wat je nodig hebt en proberen dat te bereiken. Wat de index doet is eigenlijk volstrekt oninterressant.
    4- de hele maatschappij moet meer idee van risico krijgen. In deze maatschappij bestaat een soort waanidee dat alles beheersbaar en controleerbaar is (of zou moeten zijn). Iedere keer dat je de straat oversteekt neem je risico om aangereden te worden. Als je besluit dan maar geen straten meer over te steken neem je weer een ander risico. Risico is onvermijdelijk en beleggen is het opzoeken van risico.
    5- er zal altijd behoefte zijn aan adviseurs en er is ook niks mis met adviseurs. De kunst is om een goede te vinden en vaak is een goed aandeel gemakkelijker te vinden dan een goede adviseur.
    6- de meeste mensen hebben geen enkele interesse. Dat klopt. Daarom zijn er ook spaarbanken. Beleggen zal altijd iets voor een minderheid blijven. Dat kan ook niet anders want beleggen betekent dat je anderen voor je laat werken. Wil dat iets opleveren, moeten die anderen met meer zijn.
    7- niks is zaligmakend. Als het gemakkelijk was, zou niemand meer werken.
    8- toezicht en regelgeving zijn noodzakelijk. Niet om ervoor te zorgen dat nooit meer iemand een slechte beleggingsbeslissing neemt, maar om het aantal oplichters binnen de perken te houden.
    9- ik vind het geen slecht systeem. Het is in ieder geval eenvoudig en begrijpelijk en het stimuleert in ieder geval niet tot het nemen van verliezen alleen maar om een aftrekpost te creëren. Maar als de overheid echt wil dat mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen voor hun oude dag, moet de vrijstelling wel veel hoger (minstens een half miljoen).
    10- beleggen is deelnemen in een bedrijf dat iets productiefs doet. Niet handelen in een abstract "ding" waar hopelijk over 10 minuten een andere gek iets meer voor durft te bieden (die ook weer hoopt het hoger te kunnen doorverkopen enz).
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links