Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Met de schrik vrij

Dit weekend was er een behoorlijk schokkende ramp met twee treinen rond Amsterdam, ondanks de vele ernstig gewonden en de dode die er viel, viel het als ik het goed begrijp mee. We kwamen dus enigszins met de schrik vrij want het had ook veel erger kunnen zijn.

Een beetje ongepast om zo door te gaan naar de beurs maar we moeten helaas verder. In Spanje kwamen ze bij Repsol niet met de schrik vrij, Argentinië liet even zien hoe gemakkelijk het is om private bedrijven de nationaliseren.

Repsol Argentinië was eerder private gemaakt en werd nu gewoon weer geannexeerd. Dat is nog net even erger dan een corrupte voetbalfinale in 1978. Maar is Repsol een Falklands-achtige oorlog waard?

Ik denk niet dat Europa hard gaat terugslaan. Natuurlijk komen er een paar economische maatregelen maar of dit nu echt effect heeft... Uiteindelijk is het grootste effect dat beleggers geen vertrouwen meer hebben in de Argentijnse overheid en zo straft de vrije economie via de beurs harder dan de Europese unie.

Apple omlaag
Van dit historische feit door naar het volgende historische moment: Apple omlaag, vorige week was er zelfs een negatief bericht op CNBC dat Apple mogelijkerwijs de verwachte Iphone sales niet zou gaan halen. Na een lekkere rally op de dood van Steve Jobs krijgen we eindelijk enige sense in de kudde?

Vorige week zondag gaf ik al aan dat ik een verkoopsignaal had in de Twindicator. Later in de week gaf ik bij Zoomin in een van mijn filmpjes aan dat de volatiliteit vergelijkbaar was met de bewegelijkheid van de Nasdaq op de top in 2000.

Juist de heftige bewegingen jagen beleggers weg. Toch heb ik vrijdag even winst gepakt in mijn short omdat ik ook nog niet geloof dat we in een keer helemaal omgaan en als dit wel gebeurt dan krijg ik nog voldoende kansen.

TomTom ging hard omhoog door een artikel in het blad Managementteam. Leuk was dat buitenlandse beleggers en media dachten dat het managementteam deze uitspraak deed.

Ik heb al tijden geroepen dat TomTom best kan navigeren naar een beursexit dat geeft rust en het management heeft aan eerdere plaatsing van de aandelen genoeg overgehouden om mee te doen aan deze exit. Ook blijf ik bij de stelling dat TomTom een mogelijke overnamekandidaat is voor partijen als:

  • Apple
  • Microsoft
  • Google
  • et cetera

Maar los van dit soort scenario’s geloof ik ook in het bedrijf omdat ze langzaam maar zeker ook ingebouwd worden. Ik zit dan ook zakelijk long in dit aandeel en ben blij dat de koers weer boven de Twindicator-lijn ligt en dus een koopsignaal hebben.

Iets inzoomen: eerder maakte ik me een beetje zorgen over het hoofd-schouderpatroon. Maar dat heeft TomTom bijna afgemaakt en nu is het weer tijd voor hogere koersen.

Nieuw blad
Dit verhaal brengt me wel op een idee: ik denk dat ik nog snel een blad begin met de naam Buffett of Bill Gates. Als de pers dan uit mijn blad citeert krijgen we titels als:

  • Buffett zegt dat u Apple moet verkopen...
  • Bill Gates zegt: verkoop Apple
  • Bill Gates zegt dat u TomTom moet kopen

Dat moet goed opgepakt kunnen worden. Overigens los van het feit dat ik geen fan van Warren Buffett ben, omdat hij anders belegt dan hij zegt te doen, wens ik hem zeker geen ziektes toe. Het is dan ook schokkend te horen dat dit icoon uit de beurswereld ernstig ziek is. Zijn fonds stond al langer op een verkoopsignaal.

Maar wat ook kan is dat Buffett een soort Steve Jobs wordt en als hij overlijdt dan schiet de koers omhoog in plaats van omlaag? Nu is het ook weer heel ongepast om het direct te hebben over het overlijden van Buffett maar het gaat meer om de gedachte en de vergelijking met Steve Jobs.

Recalcitrant
Als mensen denken dat ik het altijd goed zie, dan is Nokia wel weer een mooi voorbeeld dat mijn tegendraadsheid niet altijd werkt. Nokia is gewoon nog verder omlaag gevallen. In deze markt is het heel moeilijk om vallende messen op te vangen.

Waar komt de bodem? Ik zou denken dat we heel dicht bij een bodem zitten maar het is nu moeilijker dan rond 2000 toen ik zowel de trend omhoog als omlaag goed gezien had.

Nu hebben we Nokia maar voor een paar procent in de portefeuille en ik zie nog geen reden om helemaal afscheid te nemen. Wel ga ik ze iets nauwer volgen.

Gelukkig had ik KPN niet, want daar stijgt het dividendrendement de afgelopen tijd zo hard dat ik ga twijfelen of ze überhaupt dividend blijven geven.

Ik ga een gokje wagen op de banken en dan koop ik de Franse Société Générale-aandelen maar. Dit is een van de banken met nog een normale koers.

Bodems zijn voor liegbeesten
Ik denk dat we dichtbij een bodem zijn en omdat je toch nooit precies op de bodem kan kopen, koop ik nu maar vast. Als u het niet te groot wil doen dan kunt u ook een turbo long nemen: deze bijvoorbeeld of deze. U heeft zo een leuke hefboom.

De bankenindex geeft een beetje een soortgelijk patroon aan. Dus ondanks dat ik voor de hele markt negatief ben, vind ik de banken wel weer speculatief interessant.

Voor de rest schrik ik van het bedrag dat Optiver moest betalen voor de schikking, het zal wel aan mij liggen en het is politiek niet correct, maar ik vond het niet echt crimineel veel geld dat de Amerikanen willen hebben voor de schikking.

In mijn optiek was er gewoon een leemte in de beursregels, waar men vroeger mee weg kwam. Ik vind dat er veel slechtere zaken plaatsvinden in de financiële wereld en die blijven onbestraft. Maar u zegt dat ze ergens moesten beginnen...

PS: Los van dat ik het een sympathiek bedrijf vind heb ik geen belangen in of met het bedrijf.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links