Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AEX, Dow Jones & Coca-Cola

Terwijl de AEX bij een slotstand op 309,99 gisteren weer onder de slotstand van 30 december 2011 (= 312,47) sloot, oogt het technisch beeld bij de grote broer in de VS een heel stuk beter. De Dow Jones Industrial Average sloot gisteren weliswaar met verlies, maar noteert nog altijd +6,7% boven de eindstand van 2011.

Vandaag worden enkele technische handelssignalen toegelicht op basis van een trendvolgende benadering. Deze handelssignalen zijn niet bedoeld als (persoonlijk) advies of aanbeveling, maar geven op basis van vooraf bepaalde criteria de lezer van de grafiek aanwijzingen ten aanzien van trendvolgende en countertrend technieken.

Deze criteria zijn voor de chartist een hulpmiddel (en ook niet meer dan dat) om bij de les te blijven. Immers, de markt heeft altijd gelijk, ook al denken wij met al onze zelfoverschattingen van niet. In de grafiek van de Dow Jones illustreren de blauwe lijn en rode lijn het 20-daags en 120-daags simpel gemiddelde.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Behoud van kapitaal boven winstbejag
Op 8 november 2011 kruiste het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde, waardoor de lange termijn trend als stijgend wordt geanalyseerd. Koersdalingen onder beide gemiddelden zijn potentieel bedreigend van aard, zie daarvoor de zwarte candles in de tweede helft van november 2011.

De stijging eind november boven beide gemiddelden zijn een objectieve constatering van een hervatting van de stijgende trend. Met voorspellen heeft dit niets van doen. Koersdalingen onder het (blauwe) 20-daags gemiddelde bieden tactische kansen om van de stijgende trend te profiteren (zie buy-alert halverwege december 2011).

De paarse lijn die trapsgewijs in de richting van de koersbeweging meebeweegt, wordt gebruikt als stoploss-grens. Niemand wist half december 2011 of de stijgende trend zich doorzette. Een neerwaartse doorbraak van deze grenswaarde (zoals recent op 9 april en 12 april dit jaar) zijn een waarschuwing dat de trend in gevaar komt.

Tactisch gezien is dat het moment waarop de boodschap van de technische analyse uitgaat naar het behoud van kapitaal prevaleert boven winstbejag. De boodschap van deze toelichting is dan ook om het onderscheid te zien tussen beurskoersen en trends voorspellen en het methodisch beheersen van veranderingen hierin. 


Klik op de grafiek voor een grote versie

Coca-Cola
Gisteren werd al opgemerkt dat beleggers in Europa klaarblijkelijk minder risico’s willen accepteren en hun vertier zoeken in onder andere de voeding- en drankensector. In de VS lijkt dit niet anders. Als we ons beperken tot de samenstelling van de Dow Jones dan valt het aandeel Coca-Cola in positieve zin op.

Van de dertig aandelen in deze index bewegen elf boven hun 20-daags en 120-daags gemiddelden en vertonen daardoor een sterke technische conditie. Als we kijken naar het koersresultaat in de afgelopen twintig  handelsdagen dan blijkt het aandeel Coca Cola met een stijging van +5,1% het best presterende aandeel.

Coca-Cola is recent uitgebroken boven de koerstoppen van vorig jaar. Degenen die deze uitbraak hebben gemist blijken de terugval deze maand te hebben aangegrepen om alsnog een paar kratten met aandelen Coca-Cola in te slaan, want het aandeel sloot gisteren op de hoogste stand van het jaar.

In de technische analyse wordt een proces van hogere toppen en hogere bodems gedefinieerd als een stijgende trend. Het bruist klaarblijkelijk bij Coca-Cola.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. Bergen 19 april 2012 16:57
    "De stijging eind november boven beide gemiddelden zijn een objectieve constatering van een hervatting van de stijgende trend. Met voorspellen heeft dit niets van doen."
    Idd, dit heeft niets met voorspellen te maken, dit heet 'terugkijken'.
    (overigens: 'zijn' moet zijn 'is')
    Hoezo goed verhaal? De enige objectieve constatering is dat de koers van Coca Cola stijgt, maar dat zie je in 1 seconde als je naar de grafiek kijkt, daar heb je geen gemiddelden voor nodig.
    Hoezo tradingsopties: ik zie in de AEX-grafiek 4x een daling onder de stoploss lijn, maar 4x een vals signaal. Dat zou dus 4x een foute trade hebben opgeleverd.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links