Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recensie: Philips 12,00/18,50 Cert.

Aanbieder: BNP Paribas
Uitgever: BNP Paribas (rating S&P: AA-)
Looptijd: 1 jaar
Onderliggend: Philips
Hoofdsomgarantie: geen
Inschrijving: à 100%, introductie door verhandeling 
ISIN-code: NL0010035804

Doelstelling
Trachten een relatief hoog vast rendement te behalen op basis van de gedachte dat het aandeel Philips gedurende de gehele looptijd niet lager dan twaalf euro noteert. 

Werking
Het Philips Rendement Certificaat 15 maart 2013 12,00/18,50 heeft een looptijd van één jaar. Het resultaat is gekoppeld aan de prestatie van het aandeel Philips. Het Certificaat is geïntroduceerd op dezelfde prijs als de koers van Philips. De ratio is één op één, dus de onderliggende waarde van het certificaat is één aandeel Philips. Als Philips gedurende de looptijd op geen enkel moment minder dan twaalf euro noteert, is de aflossing gebaseerd op een vaste Philips koers van 18,50 euro. In mijn column van 12 april vindt u meer informatie over het Philips rendement Certificaat maart 2013.

Als Philips op enig moment wel de twaalf euro grens neerwaarts doorbreekt, is de aflossing gelijk aan de koers van Philips, met een maximum van 18,50 euro per Certificaat. Onderstaande tabel geeft voorbeelden, uitgaande van de slotkoers van 10 april met een Philips koers van 14,10 euro en een laatprijs van het certificaat van 13,90 euro. Het rendement van het Certificaat (RendCert) is berekend ten opzichte van deze laatprijs. Het rendement van het aandeel Philips (PH) is berekend ten opzichte van de slotkoers en is inclusief een verondersteld dividendrendement van 5,5%.

Sterke punten
Vast rendement (vaste aflossing op 18,50 euro), ook als Philips is gedaald (maar nooit onder twaalf euro).

Zwakke punten
De note keert geen dividend uit (dividend Philips mogelijk 5,5% jaarbasis). Er wordt niet geprofiteerd van sterke stijging van het aandeel Philips (boven de 18,50 euro).

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Uitgaande van een dividendrendement van 5,5% per jaar zal het Certificaat beter presteren dan het aandeel Philips als Philips gedurende de looptijd nooit lager dan twaalf euro noteert, en op de einddatum een koers heeft tussen twaalf en 17,99 euro. In de andere gevallen levert een directe belegging in Philips meer op. 

Voor wie
Aandelenbeleggers die gematigde verwachtingen hebben voor het aandeel Philips en geen grote stijging of (tussentijdse) daling verwachten en daarmee een relatief hoog, vast rendement willen behalen.

Brochure en overige informatie
Zie mijn recensie van het AEX Rendement Certificaat 360/280.

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
Zie mijn recensie van het AEX Rendement Certificaat 360/280.

Opmerkingen en conclusie
Mijn conclusie is in principe niet anders dan die voor het AEX Rendement Certificaat. Toch geef ik voor risico-rendement nog een puntje meer. De Certificaten die worden uitgegeven op aandelen, die doorgaans een hogere volatiliteit hebben dan de index, hebben mijn inziens nog meer toegevoegde waarde.

De belegger met een duidelijke visie kan, als deze correct is, beloond worden met een prima rendement vanwege de hogere volatiliteit. Natuurlijk moet de belegger er rekening mee houden dat, op basis van diezelfde hogere volatiliteit, de markt de kans hoger inschat dat de rendementsgrens neerwaarts doorbroken wordt dan voor de AEX index.

  Cijfer Benchmark Weging
A. Rendementsperspectief 9 6,8 60%
B. Transparantie 9 6,7 25%
C. Originaliteit 10 7,1 5%
D. Vervolginformatie en nazorg 9 6,4 10%
Totaal 9,1 6,4 100%

 
Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 april 2012 05:57
    Het vergelijkbare RBS Bonus Rendementscertificaat Philips (NL0009262674) keert €28 uit zolang de koers van Philips tot einde looptijd boven €12 blijft.
    Dat is nogal een verschil.
    Als enige nadelen van dit RBS product t.o.v. het BNP zie ik alleen:
    - de iets hogere prijs (dd. 13-04-2012: laatste koers RBS 14,21 - BNP 13,90)
    - en vooral de langere looptijd (RBS 1 jaar 8 maanden – BNP 1 jaar)

    Of is het tegenpartijrisico van RBS zoveel groter dan dat van BNP ?

    Marcel, zou je dit RBS certificaat ook in je beoordeling kunnen betrekken ?

2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links