Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Einde eurocrisis in 2012

Voor wie meer wil horen van René van Mourik; doe vanavond mee met het online seminar. Meer info vindt u hier.


De AEX-index heeft enkele weken geleden, in maart het topniveau bereikt van 335 punten en waarschijnlijk is dit ook het topniveau van 2012:

  • De komende maanden zal de AEX fors fluctueren maar per saldo slechts licht achteruit lopen.
  • In juli zal er een dieptepunt worden bereikt waarna nog een korte,  forse opleving zal volgen.
  • Hierna gaat de index tot en met het einde van het jaar weer dalen.

Het goede nieuws is echter dat in 2013 de opgelopen schade ruimschoots wordt hersteld. Hoewel bovenstaande al een redelijk exacte beschrijving is van wat er in de toekomst gaat gebeuren met de AEX is het plaatje voor veel volgers pas compleet als hier ook specifieke indexniveaus aan worden vastgeplakt.

Welk dieptepunt bereikt de AEX in juli en tot welk niveau komt de daaropvolgende opleving? En voor velen is de belangrijkste vraag uiteraard waar het dieptepunt dit jaar zal liggen?

  • Het dieptepunt in juli ligt volgens de huidige schattingen onder de 300 en boven de 275 punten.
  • De daaropvolgende opleving zal de index brengen tussen de 315 en 335 punten.
  • Vervolgens wordt het dieptepunt van het jaar bereikt tussen de 270 en 245 punten.

Zelfde karakteristieken
Ik heb het bovenstaande geschetste koersverloop en de vermelde koerszones bepaald op basis van diverse cycli die uit koersverloop van de AEX zijn gedestilleerd. Onder de veronderstelling dat deze cycli in de toekomst min of meer dezelfde karakteristieken behouden kan vervolgens een prognose worden gemaakt voor de komende maanden.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

In de grafiek is deze prognose weergegeven via de grijze projectielijn. De groene en rode lijn aan de boven en onderkant van de projectielijn geven een marge van +2,5 en -2,5 standaard deviatie aan. Tijdens een opgaande beweging bevindt de AEX zich tussen de groene en grijze lijn en tijdens een neergaande beweging tussen de grijze en rode lijn.

Wat zijn momenteel de dominante cycli en wat is hun invloed op het koersverloop van de AEX? Het koersbeeld van de AEX wordt grotendeels bepaald door de combinatie van vijf repeterende cycli:

  • De langste cyclus heeft een lengte van 47 maanden en ging in maart 2009 van start.
  • De volgende cycli hebben de lengte van 66 en 33 weken en deze bereikten eind september hun meest recente bodem.
  • De kortste cycly die in de analyse worden meegenomen hebben een lengte van ongeveer 16 en 8 weken en deze bereikten zeer waarschijnlijk enige weken geleden hun dieptepunt.

Eind van het jaar
Al deze cycli oefenen hun individuele kracht uit op het koersverloop. De komende maanden zal de combinatie van al deze krachten dus per saldo zijwaarts zijn. In juli zijn alle cycli kortstondig tegelijkertijd neerwaarts gericht. Deze situatie is van korte duur, omdat vervolgens de kortere cycli tot en met een lengte van 33 weken weer even hun opwaartse gezicht tonen.

Vanaf augustus-september krijgen we een langere periode waarin het gros van de cycli neerwaarts is gericht. Aan deze situatie komt pas aan het eind van het jaar verandering als alle cycli naar een bodem toewerken.

Schuldencrisis
Op basis van het verloop van de cycli kan ik ook het verloop van de Europese schuldencrisis schetsen. In juli bereikt de crisis weer een voorlopig hoogtepunt waarbij de Europese Centrale Bank(ECB)/Europese regeringleiders/Internationaal Monetair Fonds (IMF) (doorhalen naar eigen voorkeur) stappen ondernemen die even tot opluchting leiden bij beleggers.

Dit is echter van korte duur; hierna escaleert de schuldencrisis verder. Naar het eind van het jaar toe wordt het eurocrisis-eindspel gespeeld (altijd spannend) waarna er dan toch een definitieve oplossing uit de bus rolt. Ik heb geen idee wat de oplossing zal zijn maar de markt is er in ieder geval blij mee.

Gegeven de verwachting dat er in 2013 een bullmarkt zal zijn, neem ik aan dat we dan nog steeds in euro’s betalen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. AliceC 12 april 2012 10:58
    AEX zal eindigen op een stand van 350,06. Aldus ‘visie op de toekomst’.
    www.wegwijs.nl/artikel/2012/01/%E2%80...,06%E2%80%9D

    Huidige dip is verwacht volgens Kalendereffecten. AEX zal begin augustus 2012 richting 380 pieken
    het jaar rond 365 afsluiten.
    www.beursgorilla.nl/kalendereffecten_...
  2. [verwijderd] 12 april 2012 12:50
    Astrologie en andere analyses is het hier niet mee eens. 2013-2015 wordt juist veel erger. AEX 170 dit jaar is zomaar mogelijk. Dal komt in jun 2015 en zal op 125 of lager liggen. In Japan begon de crisis ook pas echt toen de huizen/vastgoed markt instortte. Dat is nu pas begonnen hier. De wereld heet een onafslobare schulden berg. Er moet een rest komen en de zachte heelmeesters zonder ruggegraad zonder leidersschap houden de patiënt in coma, maar laten de wonden etteren en voegen zelfs meer bacteriën toe.
    Dit is nog niet voorbij en zal zelfs doorgaan tot 2020-2023 met etteren.
  3. [verwijderd] 12 april 2012 13:44
    Rene, ik vind het juist een prima terugkeer van jou bij IEX. De TA die je daarvoor deed werkte niet echt lekker en het lijkt erop dat je de grote lijnen nu beter te pakken hebt. Je koersdoelen lijken ook een stuk beter uit te pakken dan Bas Heijink zijn koersdoelen de laatste jaren. Mooie aanvulling op de klassieke lijntjes TA die in het huidige beursklimaat wat aan vertrouwen lijkt in te boeten.
  4. [verwijderd] 12 april 2012 15:30
    Laten we blij zijn dat er ook eens ruimte is voor discussie op basis van cycli in plaats van TA.
    Volgens mij gaan we hard onderuit tussen 25 mei en eind juni/begin juli. Daarna een kort herstel tot 21 juli en weer (maar minder hard) onderuit tot eind september, maximaal begin november.
    Dit gebaseerd op astrologie en mijn eigen cyclusanalyse/tijdanalyse.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links