Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spaans benauwd

Als er op de voorpagina’s van de landelijke media aandacht wordt besteed aan de financiële markten en het woord crisis wordt gebruikt (zoals hedenochtend), dan is dit doorgaans een mooie contra-indicator voor de korte termijnbelegger. Hoe vetter de krantenkop, hoe groter de kans op een (tijdelijke) bodem.

Een paar voorbeelden van kopteksten in de wakkere krant van Nederland:

  • Op 22 januari 2008: BLOEDBAD OP BEURS, toen de AEX een dag eerder ruim 6% opleverde. De bodem voor een aantal weken was gezet.
  • De daling naar de bodem van 17 maart 2008 gaf aanleiding voor het bericht Beleggers in de rats met een foto van schreeuwende beurshandelaren die in paniek leken. En wederom was een bodem gezet.
  • En wat dacht u van de dikke chocoladeletters vorig jaar op 9 augustus op de voorpagina met teksten als Beurspijn ook thuis en Drama kleine beleggers, omdat de Dow Jones met 5,5% was gekelderd? Nog diezelfde dag werd een bodem gezet die pas op 22 september neerwaarts werd doorbroken.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Comfortabel
Technisch analisten spreken dan al gauw over een verkoopsignaal, omdat de AEX toen naar een nieuwe dieptepunt in 2011 wegzakte. Geen wonder dus dat op 23 september op de voorpagina van de ochtendkrant werd gerefereerd aan de vrees dat een mondiale recessie groeit en de beer los was. Maar de bodem werd nog diezelfde dag gezet.

In de hiervoor genoemde situaties was de trend in de AEX overigens dalend, in die zin dat het 20-daags simpele koersgemiddelde onder het 120-daags simpele koersgemiddelde noteerde. Dat is op dit moment niet het geval. Het 20-daags gemiddelde in de AEX noteert op 326,33 gisteren nog comfortabel boven het 120-daags gemiddelde dat op 312,40 noteerde.

Vorige week donderdag werd in deze column aan deze twee technische parameters aandacht besteed in het kader van het herkennen van de richting van trends. De AEX moet veel verder wegzakken om beide gemiddelden neerwaarts te laten kruisen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Spaanse beurstemperament
Met de daling van de AEX onder het 120-daags gemiddelde is sprake van een normale correctie, maar tegelijkertijd ook sprake van een mogelijke overgangsfase van stijgend naar dalend. In de grafieken die in deze column worden getoond zijn dit zwartgekleurde candles. Op voorhand is nóóit met zekerheid aan te geven of de oorspronkelijke stijgende trend wordt hervat of niet.

Eind november 2010 en in maart vorig jaar zakte de AEX ook onder het 120-daags gemiddelde, waarna een rally volgde tot boven het 20-daags gemiddelde. Echte verontrustend wordt de technische conditie pas voor de AEX, als beide gemiddelden elkaar dicht zijn genaderd of neerwaarts kruisen.

In de Spaanse Ibex-35 vond deze neerwaartse kruising op 12 maart dit jaar plaats. Beleggers met oog voor deze benadering van trends konden al vermoeden dat het Spaanse beurstemperament behoorlijk afkoelde. De Madrileense index is dit jaar al met ruim 13% gedaald en binnen Europa staat de Italiaanse FTSE/MIB-30 met een verlies dit jaar van 4% op de tweede plaats van slecht presterende beursgraadmeter.


Klik op de grafiek voor een grote versie

AEX- en AMX-aandelen
De twijfelachtige derde plaats vertegenwoordigt de AEX in met een koersverlies van 2%. De AMX noteert nog ruim 9% boven de slotstand van eind vorig jaar en ook nog boven het 120-daags gemiddelde. In de volgende AEX-aandelen noteren de 20-daags gemiddelden onder de 120-daags gemiddelden:

In de AMX-fondsen Delta Lloyd en Heijmans is deze negatieve technische conditie ook van toepassing. Het merendeel van de AEX- en AMX-aandelen bevindt zich dus nog in een stijgende lange termijn trend.


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links