Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ver-van-uw-bed-show?

Met euro-dollar voor de zoveelste keer in de 1,33-regionen, wordt de ruimte die er voor de opwaartse beweging berekend kon worden aardig opgevuld. Er is nog wel wat tijd volgende week, maar het is een precair proces. Deze opwaartse beweging vindt zijn oorsprong in de verschuivende verhoudingen tussen de euro en de dollar aan de ene kant en de yen aan de andere kant.

Dat heb ik deze week uitvoerig besproken in het tweeluik Janken om de yen. De verschuiving van de verhoudingen binnen deze driehoeksvergelijking vordert gestaag, wat resulteert in het onderstaande koersverloop van de eurodollar op intradag basis.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Ik heb de beweging opgebroken in impulsen en correcties. De impulsen die de hoofdrichting van de beweging opmaken, zijn weergegeven in blauwe blokjes en wat daar tussen valt vormt de correctie. De RSI bepaalt wanneer de ene of de andere fase opgeld doet en dus zijn er corresponderende blokken aangebracht in de grafiek in de RSI.

Correctiemodus
In de RSI zien we dat elke stijging van significantie begint met het niet oversold raken van de RSI, aangegeven door de groene cirkels. Dan geldt dat na het overbought raken van de RSI een tweetal keer een rode cirkel is opgetekend onder de overboughtlijn. Dat is het signaal waarbij de koersen de overboughtstand niet meer halen en door dit gebrek aan overtuiging in de correctiemodus vervallen.

De huidige situatie toont ons dat de meest recente daling, lees correctie van deze uuruptrend, een groen cirkeltje heeft gekregen waarmee het einde ervan is ingeluid. Een nieuwe poging tot het bereiken van de 1,35 ligt dus weer in de verwachting voor het begin van komende maand. Dan de rode pijltjes nog even.

Deze staan voor de eerste opwaartse bewegingen na het einde van de correcties. Het houdt in dat de eerste beweging na de groene cirkel in de RSI niet direct overbought wordt. Na de draai blijkt dat veelal een kleine pauze volgt met moeilijk te handelen prijzen, waarna de tweede impuls de weerstand wel slecht en de RSI weer serieel overbought wordt.

Japans gedoe
Dus is het geen probleem maar eerder een indicatie dat verkopers die tegen de weerstand aan verkopen binnenkort gesqueezed zullen worden bij een uitblijven van een daling. Dat is dan ook direct de reden waarom we een hogere high bereiken en stilvallen, want echte vraag is er niet, we zijn nog steeds reactie aan het bewegen naar uitwerking van het Japanse gedoe.

Dat het een leuk trendje oplevert op dit time frame is mooi meegnomen maar op de daggrafiek is nog steeds geen spoor van overtuiging te vinden. Nog even dit, gewoon gezond verstand. Aangezien de hoofdmarkt van de yen dicht en wij het nu zonder die input moet doen, is de enige manier om in euro-dollar versneld de 1,35 te doen behalen in de handen van de Amerikanen, die dan hun eigen dollar moeten verzwakken.

Dat lijkt mij niet helemaal in de verwachting liggen gezien de aanloop naar deze beweging, het gaat immers niet om de euro of de dollar, maar de yen. Het spel wordt dan dus naar volgende week verplaatst, hetgeen in de grafiek zat bevestiging vindt door de ruimte die er is aan de rechterkant.

Hierbij geldt dat het in de markt blijven best een goed idee is overigens. Niet per se voor vandaag, maar voor maandag, wanneer wij nog slapen en de Japanners dit proces van correctie verder kunnen stimuleren. Als blijkt dat maandag de koersen de 1,34 zijn gepasseerd, dan is die bovengenoemde overbought stand in de RSI wel bereikt en hebben we de benodigde bevestiging om de rit naar de 1,35 uit te kunnen zitten.

Is dat een ver-van-uw-bed-show? Nee hoor, het is onderdeel van het proces waar we al sinds half maart mee bezig zijn. Voor nu prettig weekend.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links