Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Optiebegrippen

Puts, calls, butterflies; in de optiewereld moet u de nodige termen kennen. De belangrijkste optiebegrippen in het kort.

 • Optie: het op de optiebeurs verhandelbare recht om een bepaalde vaste hoeveelheid onderliggende waarde (bijvoorbeeld aandelen) te kopen of te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs gedurende een bepaalde periode. Het verkopen van opties wordt ook wel schrijven van opties genoemd.

 • Putoptie: geeft de houder het recht om de onderliggende waarde te verkopen tegen de vooraf afgesproken uitoefenprijs. De verkoper gaat ten opzichte van de koper hiermee een verplichting aan.

 • Calloptie: verhandelbaar recht om op een bepaald moment in de toekomst een afgesproken hoeveelheid van een onderliggende waarde te kopen tegen een vooraf afgesproken prijs.

 • Strangle: tegelijkertijd kopen of verkopen van call- en putopties op eenzelfde aandeel met dezelfde expiratiedatum, maar met verschillende uitoefenprijzen.

 • Straddle: tegelijkertijd kopen of verkopen van call- en putopties op eenzelfde aandeel met dezelfde expiratiedatum en uitoefenprijs.

 • Butterflyspread: een combinatie van opties gericht op een beperkte beweging van de koers van de onderliggende waarde. Bijvoorbeeld door het gelijktijdig schrijven van een put met een lagere uitoefenprijs en een call met een hogere uitoefenprijs.

 • Putspread: het kopen van een put die het dichtst bij de huidige koers ligt en het verkopen van een put verder out-of-the-money. Hiermee speelt de belegger in op de verwachting dat de onderliggende waarde zal dalen in koers. Het verschil met het kopen van een losse put is dat de koper in de spread een deel van de mogelijke winst afstaat in ruil voor een lagere investering.

 • Callspread: het kopen van een call in combinatie met het verkopen van een call met een hogere uitoefenprijs. De maximale winst is het verschil tussen de uitoefenprijzen. Er is geen margineis.

 • Tijdspread: is opgebouwd uit twee opties op dezelfde onderliggende waarde met dezelfde uitoefenprijs maar verschillende uitoefenmaanden en meestal met dezelfde uitoefenprijs, maar daar kan van worden afgeweken. Naast een lagere investering kan het ook zijn dat de visie bij een tijdspread is dat de onderliggende waarde op korte termijn slechts in beperkte mate zal bewegen.

 • At-the-money optie: een optie waarvan de uitoefenprijs rondom de beurskoers ligt.

 • In-the-money optie: een optie met veel intrinsieke waarde. Callopties zijn in-the-money als de uitoefenprijs lager is dan de koers van de onderliggende waarde. Bij putopties geldt het omgekeerde.

 • Out-of-the-money optie: een optie met alleen verwachtingswaarde zonder intrinsieke waarde. Callopties zijn out-of-the-money als de uitoefenprijs hoger is dan de koers van de onderliggende waarde. Bij putopties geldt het omgekeerde.

De Redactie van IEX.nl bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Gerelateerd

Opties

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
daan 32
0
dat is nu eens een prachtig initiatief!

maak het voor de niet ingewijden begrijpelijk a u b

uw "voorspel" is niet van de poes, zelfs niet voor een "kenner"

groetjes
hans033
0
Meneer Daan 32 heeft wel een punt als ik naar de 4D-grafiek kijk. Niet iedereen is voldoende wiskundig onderlegd, denk ik. Als u hier onvoldoende rekening mee houd zakt een aantal toch wel geïnteresseerden de moed in de schoenen.

Groet hans
hans033
0
Meneer Daan 32 heeft wel een punt als ik naar de 4D-grafiek kijk. Niet iedereen is voldoende wiskundig onderlegd, denk ik. Als u hier onvoldoende rekening mee houdt zakt een aantal toch wel geïnteresseerden de moed in de schoenen.

Groet hans 033
3 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Opties

Column door: Redactie

De centrale redactie van IEX.nl bestaat uit: Pieter Kort (hoofdredacteur), Arend Jan Kamp, Fleur van Dalsem, Rob Stallinga, Barbara Zia, Lucia Rodenburg.

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 04 dec Slimste winnaar: Dit kun je niet...
 2. 04 dec Weekwinnaar 4: Geprofiteerd van ...
 3. 03 dec Renault-rijders presteren het be...

Gesponsorde links