Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

AFM: de finfluencerfluisteraar

AFM: de finfluencerfluisteraar

De AFM heeft een onderzoek naar finfluencers gepubliceerd. Tot helemaal niemands verbazing werden er veel misstanden geconstateerd. Is meer actie nodig?

Het beeld is niet best

Voor het onderzoek bekeek de AFM 150 finfluencers: "influencers die zich op sociale media specifiek uitspreken over beleggen".

Bij velen blijkt een en ander mis te gaan. Niet het belang van de volgers staat voorop, maar eigenbelang, ze zijn niet neutaal en niet transparant en in sommige gevallen worden riskante producten aangeraden tegen vergoedingen op een wijze die niet is toegestaan.

Actie!

Dat schreeuwt om actie zou je zeggen. Op het eerste gezicht leken de eerste stappen dan ook vrij beperkt: de AFM heeft de betrokkenen op de regels gewezen, hen eraan herinnerd dat het provisieverbod ook voor hen geldt en, rekening houdend met de gemiddelde aandachtsspanne van de doelgroep, een YouTube-filmpje van anderhalve minuut over het onderwerp gemaakt.

Iets te soft allemaal lijkt het, zeker aangezien er in sommige gevallen voor tonnen aan schade was geleden.

Wordt vervolgd

Een telefoontje met de woordvoerder van de AFM, waarin ik verontwaardigd om torenhoge boetes en gevangenisstraffen riep, leerde mij echter dat de AFM bij dit soort zaken een min of meer vaststaand traject volgt: eerst een onderzoek en in gesprek, dan eventueel waarschuwingen en tot slot mogelijk boetes.

Het is dus zeer goed mogelijk dat de AFM vervolgstappen overweegt tegen een aantal finfluencers, echter, dat is nu nog niet bekend.

Of iemand wordt vervolgd wordt dus vervolgd, wij zijn benieuwd. 

Waar ik ook benieuwd naar ben is of u een of meerdere finfluencers kent of volgt die het naar uw mening wel goed doen. Reacties welkom dus.

Hoe doen we het zelf?

Naar aanleiding van deze AFM-publicatie hebben we overigens nogmaals naar de wijze gekeken waarop we bij IEX Premium over onze adviezen communiceren en dat is volledig in lijn met de regels; geen aliassen, geen persoonlijk advies en u kunt ook de eigen posities van de IEX analisten bekijken. 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. dec '22 De markt als mens 1
  2. nov '22 Is Genesis de volgende dominosteen? 1
  3. nov '22 Krijgt de markt weer een koude douche van de Fed?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. Kenneth1 21 december 2021 16:18
    Ik ken genoeg finfluencers maar sterker nog, ik ben er zelf een.
    Er zitten inderdaad wel wat cowboys (vooral crypto en forex dan) bij en gelukkig heeft de AFM nu de eerste stap gezet.

    Mensen gaan toch wel naar de plek waar het geld tegen de plinten omhoog klotst en beseffen pas hoeveel risico ze hebben gelopen wanneer het te laat is, of ze geven andere de schuld. Misschien wel die ene finfluencer.
    Wat dat betreft zou de gehele markt baat hebben bij een flinke correctie van +30%. Dan zijn dit soort finfluencers ook weer snel weg en blijven de nette finfluencers over.

    Gelukkig heb ik het vooral over degelijke aandelen of ETF's.

    Dus net als in elke branche/industrie; je hebt fatsoenlijke mensen en onfatsoenlijke mensen. Het lijkt net op de gewone wereld.
  2. [verwijderd] 22 december 2021 12:09
    Ik zou willen dat IEX vaker doet zoals
    A van Metmijmeerrendement: Als ik jou was zou ik aandeel Y inruilen voor aandeel X, helemaal omdat je nog zo’n lange horizon hebt. Aandeel Y heeft echt zijn langste tijd gehad en aandeel X heeft nog een enorm potentieel.

    Wat ik vooral bedoel: IEX heeft het altijd over kopen, kopen, kopen.
    Maar nooit over verkopen.
    Terwijl meestal er wel iets verkocht moet worden om te kunnen kopen.

    Ik vind dus dat je evenveel verkoop- als aankoopadviezen moet geven.

    Helaas lijkt de AFM lijkt verkoopadviezen niet te kunnen waarderen. Wat zit daar achter? De bedrijven waar het om gaat misschien?
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links