Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe Industriële Revolutie

De Verenigde Staten staan aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie als gevolg van een enorme energiehausse. Zo werd het land vorig jaar voor het eerst sinds 1949 netto-exporteur van olie en gas en gaat het land de productie de komende jaren spectaculair opvoeren.

Volgens een provocerend rapport van Citigroup van deze week zijn de Verenigde Staten op weg het nieuwe Midden Oosten te worden als grootste exporteur van energie ter wereld. Ontwikkelingen die de wereldeconomie danig op zijn kop zullen zetten.

Toegegeven, Joe Sixpack zal hier momenteel nog weinig baat bij hebben. Maar het rapport is wederom een bevestiging van de bloei van de Amerikaanse energie-industrie. Door deze oliehausse zal de reeds ingezette herindustrialisering van de Verenigde Staten verder vaart krijgen.

Zo verwacht men dat de olie- en gasproductie van 15 miljoen vaten per dag nu zullen toenemen naar 27 miljoen in 2020. En dat bij een afnemende energieconsumptie in de Verenigde Staten. Nieuwe technologieën zoals fracking, diepzeeboren en horizontal boren zijn ontstaan door de steeds verder oplopende olieprijs.

Grootse exporteur
Commodity-handelaren mogen graag zeggen dat een hoge prijs de beste remedie is tegen diezelfde hoge prijs. Dat blijkt ook nu het geval met olie. De Verenigde Staten zullen in 2020 Rusland en Saoedie-Arabië zijn voorbijgestreefd als 's werelds grootste energie-exporteur.

Kans van de eeuw
Fracking, het inspuiten van water en chemicalieën onder hoge druk om rotspartijen open te breken teneinde het gas vrij te laten heeft geleid tot en enorm nieuw aanbod van aardgas tegen en zeer lage kostprijs.

De snelle toename van het aantal actieve gasbronnen in de Verenigde Staten stuiten op veel protest bij milieu-organisaties. Net als de aantoonbare gevaren van diepzeeboren.

Dit sterk gepolitiseerde aspect van de nieuwste boortechnieken vormt de grootste horde voor de Verenigde Staten op weg naar olie-onafhankelijkheid. De politiek zal daar een doorslaggevende rol in gaan spelen maar dat men deze opportunity-of-the-century zal laten lopen lijkt welhaast uitgesloten.


Shale gas-velden, klik op de afbeelding voor een grote versie

Extra groei
De gevolgen van deze ontwikkelingen strekken bovendien veel verder dan de energie-industrie zelf. Zo zullen deze ontwikelingen bijdragen aan extra economische groei van 2 tot 3,3% per jaar.

Niet alleen de werkgelegenheid in de olie- en gassector zal met 500.000 arbeidsplaatsen toenemen maar men verwacht als gevolg van de toegenomen efficiëntie een toename van 3,6 miljoen banen voor de gehele economie.

In zijn recente State of the Union benadrukte president Obama nog eens de enorme boost die de nieuwste boortechnieken aan de economie kunnen geven.

Ook de dubbele tekorten op de begroting en de handelsbalans kunnen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Het gierende tekort op de handelsbalans was immers vooral het resultaat van de olieverslaafdheid van de Amerikanen. Maar door de steeds verder afnemende olie-import zal de wereld niet langer overspoeld worden met dollars.

Hogere dollar
Verwacht dan ook een waardestijging van ‘s werelds belangrijkste munt de komende jaren. De economische expansie als gevolg van deze olieboom zal ook dat andere tekort - op de overheidsbegroting - doen verminderen. De Twin Deficits van de Verenigde Staten waren de voornaamste oorzaak van de destabilisering van de wereldeconomie.

Hieraan kan de energierevolutie een einde maken. Ook de spanningen in het Midden Oosten zouden wel eens een heel ander aanzien kunnen krijgen. De Verenigde Staten zijn niet langer een belanghebbende partij en zullen zich uit deze regio gaan terugtrekken. En ook van belang, de olieprijzen kunnen in de toekomst weer omlaag.

Deze rooskleurige vooruitzichten zijn moeilijk te rijmen met de harde realiteit van een natie die nog bezig is zich te herstellen van de zware crisis van 2008:

  • miljoenen werklozen
  • een onzeker economisch herstel
  • een uit de hand gelopen overheidstekort
  • een verlies van economische concurrentiekracht
  • angst voor verder stijgende brandstofprijzen
  • diepe sociale verdeeldheid
  • een rampzalige politieke patstelling

Deze oliehausse is echter al enkele jaren gaande – de olie-import neemt reeds zienderogen af – en de Verenigde Staten zouden er aan het begin van het volgende decennium wel eens heel anders voor kunnen staan. En in het kielzog de rest van de wereldeconomie. Het zal de wereld zoals we die nu kennen op zijn kop zetten.


Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn. Deze publicatie is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze publicatie is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Fintessa B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandsche Bank. Een uitgebreide disclaimer kunt u vinden op www.fintessa.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan-Willem Nijkamp

Jan-Willem Nijkamp is senior vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer. Fintessa is een zelfstandig, onafhankelijk en gespecialiseerd vermogensbeheerkantoor uit Baarn.

Meer over Jan-Willem Nijkamp

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. rich-ie 26 maart 2012 13:40
    Dank voor het interessante artikel Jan-Willem.

    "Zo verwacht men dat de olie- en gasproductie van 15 miljoen vaten per dag nu zullen toenemen naar 27 miljoen in 2020"

    Hoe zit dat? Het gaat toch met name om gasproductie uit schaliegas? Verwacht men een toename van olieproductie naar 27 miljoen vaten per dag? (er van uit gaande dat gas niet in vaten gaat...)
    Olie wordt natuurlijk niet alleen ingezet als grondstaf voor energie maar ook voor fabricatie van kunststoffen e.d. Iemand enig idee hoe zich dat verhoudt?
    Wat speelt er op dat gebied in Europa? Is er een columnist met kennis van zaken die hier dieper op kan gaan?
  2. [verwijderd] 26 maart 2012 15:29
    quote:

    Achteraf gezien... schreef op 26 maart 2012 14:38:

    In Europa schijnt vooral Polen bovenop een rijke bron te liggen.

    nl.wikipedia.org/wiki/Schaliegas
    blogs.ft.com/beyond-brics/2012/03/19/...
    blogs.ft.com/beyond-brics/2012/03/21/...

    Het is ongeveer 10% van waar aanvankelijk op werd gehoopt.

    Ik zou thoildrum.com willen aanraden voor een objectieve en geïnformeerde kijk op deze zaken. In de MSM zul je voornamelijk onzin aantreffen.
  3. [verwijderd] 26 maart 2012 16:33
    Weer een hype (na de bio brandstof). Maar wel een met een prijsgedreven achtergrond (ik wilde eerst gezond opschrijven, maar dat is de schaliegaswinning zeker niet). De invloed is enorm, kijk maar eens naar de prijs van natural gas; op een historical low. Wat is nu wijsheid, investeren in pijplijn- opslag of eindgebruik. Ik ben een tijdje geleden in westport gestapt. Begin al een beetje hoogtevrees te krijgen.
    Hier nog een linkje naar producenten van gasmotoren voor de automotive industrie.

    seekingalpha.com/article/329532-westp...

  4. sparenbas 26 maart 2012 17:43
    Aardige site is ook : www.fibronot.nl/schaliegas.php. Voor mij is het inderdaad de vraag: is het een hype of niet ? Als je ziet hoeveel aandacht en geld Shell er bijvoorbeeld aan besteedt, denk ik niet dat het een hype is, maar daadwerkelijk iets om op te anticiperen als belegger. Maar hoe...? That's the fifty million dollar question !
  5. [verwijderd] 26 maart 2012 19:53
    quote:

    sparenbas schreef op 26 maart 2012 17:43:

    Maar hoe...? That's the fifty million dollar question !
    Er zijn zat manieren om erin te investeren als je in de simplistische voorstelling van zaken gelooft (oneindig gas, energieprobleem opgelost) die momenteel wordt gepropageerd in een aantal belangrijke media.

    LNG --> de grote IOC's of bijv Cheniere Energy (symbool LNG, goh..).
    Schaliegas --> Encana, Chesapeake Energy Corporation / of degene die diensten verlenen aan deze industrie dan moet je denken aan Halliburton (dat bedrijf van Dick) of Schlumberger.

    Persoonlijk geloof ik in conventioneel gas maar ik heb nog geen geschikt aandeel gevonden om deze strategie uit te spelen.

    www.theoildrum.com/node/8914
    mega dossier van NYT over de schaduwzijde van schaliegas: www.nytimes.com/interactive/us/DRILLI...
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links