Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nog even zijwaarts

Wat is een trend? De meest eenvoudige definitie van trend is de richting van de markt. Binnen de cyclische analyse volstaat deze definitie echter niet. In principe kan voor iedere individuele prijsgolf een trend worden vastgesteld.

Er kan dus nooit simpelweg over de trend worden gesproken, dit kan alleen als er wordt gerefereerd aan een bepaalde golf. Dus bijvoorbeeld de trend onderliggend aan de tiendagengolf of de trend onderliggend aan de veertigwekengolf.

Trendlijn
Nu het begrip trend is geherdefinieerd, kan ik aandacht besteden aan de trendlijn. Een standaard trendlijn wordt getrokken onder twee bodems. Binnen de cyclische analyse is er alleen sprake van een goede of valide trendlijn als de bodems die door de trendlijn worden verbonden geassocieerd kunnen worden met dezelfde prijsgolf.

De kracht van een valide trendlijn is gelegen in de doorbraak ervan. Bij een neerwaartse doorbraak wordt gesignaleerd dat de eerste langere golf, dan de golf waarop de trendlijn is gebaseerd, recent een top heeft gevormd.

Zeer recent heeft de AEX een cyclusbodem gevormd die kan worden toegeschreven aan de (standaard) tien- en twintigweekscyclus. (Voor de AEX-index zijn de golflengtes momenteel 9(10), 17(20), 33(40) en 67(78) weken.) Het is hierdoor nu bij de AEX mogelijk om een valide trendlijn (Valid Trend Line = VTL) te trekken onder de nominale tienwekenbodem (de blauwe wybertjes).

Als deze trendlijn in de toekomst gebroken wordt is dit een goede aanwijzing dat de top van de nominale twintigwekengolf al is gevormd. Waarschijnlijk zal dit, gegeven de fases waarin de diverse cycli zich bevinden, dan ook de top zijn van de veertigwekengolf.


Klik op de grafiek voor een grote versie.

Trendbreuk
Uit de grafiek van de AEX blijkt dat de VTL relatief dicht bij de huidige niveaus ligt. Op weekbasis moet de index deze week onder de 324 sluiten, op dat moment is er sprake van een breuk van de VTL. De VTL stijgt met ongeveer 4 punten per week, voor volgende week is het kritische niveau 328 et cetera.

Op niet al te lange termijn lijkt een trendbreuk van de VTL dan ook onvermijdelijk.

Een gesignaleerde top voor alle cycli van veertig weken en korter wil overigens niet zeggen dat de markt direct in een neerwaartse spiraal terecht zal komen. Een groot gedeelte van de neerwaartse druk wordt nog opgevangen daar de langere golven.

Pas aan het eind van de zomer wordt de echte neerwaartse druk verwacht. Tot die tijd zal de markt met op- en neerwaartse fluctuaties per saldo zijwaarts tot licht dalend zijn.

Het grote voordeel van analyse volgens de Hurst-methodiek is dus dat op basis van relatief kleine neerwaartse correcties zo nu en dan relatief forse conclusies getrokken kunnen worden. Nu nog even wachten op de doorbraak.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 maart 2012 22:14
    quote:

    Yeazzzy schreef op 21 maart 2012 21:11:

    Niet eens! Cyclische analyse staat bij mij dan ook op nummer twaalf, zeker als het gaat om het zien van trends en het daarop anticiperen... Leuk stukje maar verder totaal niet richtinggevend..
    Kun je dat nader toelichten want a prima vista kan ik er niet zo veel mee. Bvd
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links