Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lekker spreaden

Vorige week was het in Amerika al zo ver, het was zomertijd en daar moesten wij op de Amsterdamse beurs afgelopen week (maar ook nog deze week) aan wennen. Er is immers een tijdsverschil met Amerika.

Amerika opent nu dus steeds om 14.30 in plaats van 15.30 uur. Dat houdt dus ook in dat de economische cijfers niet om half drie maar half twee komen. Maar de zomertijd zien we in nog veel meer dingen terug. Iedereen is vrolijk en enthousiast.

Dus zelfs met azijnzeikstukken in de kranten over Ziggo is deze beursintroductie een uitslaande brand. Maar terug naar het tijdsverschil met de Verenigde Staten, want we hadden afgelopen vrijdag dus meer tijd met de Amerikanen tijdens een expiratie.

Nieuw product
En dat is nu juist iets wat Euronext ook met een nieuw product, namelijk opties en futures op de Midkap, wil gaan proberen. Overigens worden er binnenkort ook weer herwegingen gedaan maar dat wordt niet echt een grote voorjaarsschoonmaak.

Er zijn ook weer nieuwe divisors:

  • Name ISIN Code New Divisor 
  • AEX NL0000000107 763,315,416.086297
  • AMX NL0000249274 41,551,097.6728529

Het onderhouden van bestaande maar ook het brengen van extra (nieuwe) producten, alsmede het experimenteren met beurstijden is juist iets moois wat de beurzen goed zou kunnen doen. Dus al weer een reden om te houden van deze officiële instellingen en gezond kritisch te zijn naar alternatieve platformen.

Zomersfeer
Juist omdat ik in de lente of zomersfeer ben ga ik het niet hebben over het helemaal niet oplossen van de Griekse problemen. We wisten toch al dat we als burgers in het ootje genomen werden met de nieuwe Griekse schuldendeal.

Uit de kleine lettertjes bleek namelijk dat de Grieken liefst 107 miljard dollar extra schuld hebben. Gelukkig is dit bedrag volledig “gegarandeerd” door de Griekse staat. Ik heb het dus niet over de bewering van de politici dat de Griekse schuld nu fors is afgenomen pure kletspraat is.

Je zou zelfs kunnen zeggen dat na de overeengekomen kwijtschelding de schuld met miljarden euro's is gestegen. Als ik het daar niet over heb, dan heb ik het er ook niet over dat meer dan de helft van de jongeren in Griekenland en Spanje werkloos is.

  • De Grieken voelen op dit moment de meeste pijn. In één jaar tijd steeg het aantal werklozen in het land met maar liefst 41% tot 17,3%. Onder jongeren tussen 15 en 24 jaar is de werkloosheid nu 51,1%.
  • Overigens kent Spanje eveneens een jeugdwerkloosheid van 51%.
  • Van de jongeren in Portugal heeft inmiddels 35% geen baan.
  • Ondanks dat de Amerikanen ons anders willen doen geloven heeft ook 46% van de jonge Amerikanen geen werk, het hoogste percentage in 64 jaar. Yes we Can

Economische krimp
Nogmaals u hoort me er dus niet over dat de nieuwe Griekse obligaties direct in waarde zakten en dat de rente niet echt mega gedaald is. Iets wat je eigenlijk zou verwachten. Maar los daarvan laat de economie een dusdanige krimp zien dat we ons zorgen moeten maken over de duurzaamheid van de schuldendeal.

Immers we kijken naar de schuld ten opzichte van het bruto binnenlands product. Waar ga ik het wel over hebben? Ik ga het hebben over het feit dat de Twindicator een koop heeft gegeven. De DAX gaf een koop rond die 7000 punten.

Leugenaren
Ook de EB-indicator staat weer long. Nu is de EB-indicator een beetje een leugenaar, want doordat het een exponentieel gemiddelde betreft verandert de geschiedenis...  Dit is overigens een gegeven dat bij meer indicatoren te zien is.

Nu geven ze andere signalen dan vorige week. Indicatoren lijken daarom achteraf altijd beter dan ze in de praktijk echt zijn. Maar daar moeten we het op dit soort mooie dagen ook niet teveel over hebben. De S&P 500 heeft in de EB-indicator dus altijd long gestaan.

In de AEX hebben we wel een zichtbaar verkoopsignaal gezien, maar ondertussen is het weer een koop.

De Twindicator heeft zoals gezegd ook weer een koop. Overigens vraagt u zich wel eens af wat die Twindicator eigenlijk is?

De Twindicator is een door Today’s gemodificeerde standaard indicator, de ATR multiplier oftewel een Average True Range. De ATR neemt de maximale uitslag van high, low en high/low/close om de maximale uitslag te bepalen. Deze indicator houdt rekening met de trend en de volatility.

Het is een beschermd merk en de exacte aanpassingen zijn geheim (het geheim van de Smit). Maar genoeg over de Twindicator, ik kom nog even terug op het feit dat we binnenkort mooie producten op de AMX (Midkap) hebben. Ik kijk daarom ook even naar de AMX.

Op korte termijn is het gewoon een long, als ik uitzoom, dan zie ik nog steeds een soort hoofd-schouderpatroon. Waarbij het laatste poppetje minder groot is dan het oudere poppetje (Matroesjka-poppen)

Als ik nog verder uitzoom en zelf terugga in de tijd dat ik bij Rabo Securities putwarrants uitgaf op de AMX. Ook daar zie ik weer een Matroesjka-pop, maar ook dat het patroon niet altijd even mooi is.

Kortom of we dit patroon echt weer gaan zien is de vraag. Het zou ook niet passen in het optimistische zomerscenario.

Lekker spreaden
Wat ik het leuke vind van de komende producten op de AMX is dat u lekker kunt spreaden. Met spreaden bedoel ik dat u gebruik kunt maken van de correlatie. Dus bijvoorbeeld de relatie tussen de AMX- en de AEX-prijzen.

Als het verschil (de spread) te groot of te klein wordt kunt u daar wat mee. Dus zoals we kijken naar de spread tussen Brent en Crude... Zo kijk ik ook naar de AMX en AEX.

Voor ik naar de AMX-AEX spread kijk, wil ik eerst nog wel wijzen op het verschil in historie met de AMX-grafiek op weekbasis.

Maar het is bijna lente en we hebben het over spreading. Ik heb de grafiek van de AMX in een grafiek van de AEX gezet. Ik heb dus de AMX zonder rekening te houden met het prijsniveau over de AEX gelegd (rood is de AMX en zwart de AEX).

We zien dat er een enorme correlatie is maar dat de AMX het eigenlijk in het herstel beter heeft gedaan dan de AEX.

Voorkennis waar u toch niets mee kunt
Juist als er een optiecontract op de AMX komt kunt u dus iets met dit idee. Althans ervan uitgaande dat het idee gaat werken.

Ook grappig is dat er normaal meer volatiliteit in small- en midkapaandelen zou moeten zitten dan in de grote aandelen. Dit omdat de grote aandelen meer liquide zijn en ook omdat ze door meer analisten gevolgd worden en dus minder schokkend nieuws hebben.

Ook iets leuks waar u wat mee kunt: de Total Return Index op de AEX. In deze index worden de dividenden herbelegt.

Oudste turbo
Nog een ding waar ik het met het oog op de komende lente over wil hebben. Is de trek uit obligaties naar aandelen. Maar eerst een leuk weetje: de Oudschten turbo blijkt van 28 juni 2004 te zijn en is op de Duitse Bund. Natuurlijk is het een Bund long op 103,50 

De Bund heeft weer een verkoopsignaal gegeven, maar dit zou positief voor aandelen moeten zijn. Een land dat het goed doet is China. China heeft zelfs in de weekgrafiek een koopsignaal.

Wat mij verbaast is dat de media zo lekker gemakkelijk dingen roepen. Zo hoorde ik dat de Nasdaq index op niveaus van 2000 zou staan. Echter als ik naar de Nasdaq Composition Index kijk is dat zeker niet de top van 2000…

Ook de Nasdaq 100 index staat nog lang niet op de top. Wie op de top in 2000 kocht moet dus nog even wachten om zijn of haar aankoopniveau terug te zien.

Een van de grote schuldige achter de IT-hype is natuurlijk Apple. Als de overheden dit aandeel gebruiken om de index omhoog te manipuleren, zoals sommige beweren dan doen ze het slim.

Los van hypes, is er nog meer goed nieuws. Het pensioenvermogen is in Nederland gestegen naar 146% van het bruto binnenlands product. De Nederlandse pensioenfondsen hadden eind 2011 het recordvermogen van 870,6 miljard euro in kas. Kortom geen reden tot paniek.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Frank van Dongen (Cees Smit)

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Meer over Frank van Dongen (Cees Smit)

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. apr '17 De Show is over: Iedereen bedankt 77
  2. jan '17 Mindf*ck 34
  3. mei '16 De beren krijgen lucht 14

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links