Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Nieuwe zwakte op de beurzen ligt op de loer: Mind the gap

Nieuwe zwakte op de beurzen ligt op de loer: Mind the gap

Het herstel van de AEX lijkt vast te lopen aan de bovenkant van de gap rond 788 punten.

Na de forse daling van maandag is de AEX stevig opgeveerd. Maar de technische indicatoren geven nog niet aan dat er een solide bodem is gevormd. Van belang is hoe de AEX gaat reageren nu het koersgat (gap) in de grafiek is gevuld.

Verkoopdruk

De zware horde die de AEX nu tegenkomt ligt in de gap-zone tussen 781,38 (high van maandag) en 788,03 punten (low van vrijdag). In deze gap-zone van pakweg 7 punten ligt doorgaans een gebied van verkoopdruk.

Het zijn vaak de beleggers die overvallen zijn door de stevige daling van de AEX, die van het herstel gebruik door wat posities af te bouwen. Vandaar dat er vaak verkoopdruk in zo'n gapzone optreedt.

Die verkoopdruk is ook opgetreden in het herstel van dinsdag. Daarbij is de gap gesloten. De slotstand van dinsdag op 786,31 punten lag exact aan de bovenkant ervan. Het hoogste punt van dinsdag lag op 789,97. Rond dit punt zou men de komende dagen dus opnieuw verkoopdruk mogen verwachten. Dus nog steeds geldt: Mind the gap.

Beursbrede zwakte

Het meest waarschijnlijke scenario is dat het AEX-herstel hier dood loopt. Kortom, ik verwacht niet dat dit herstel lang zal aanhouden. Opvallend is dat de zwakte beursbreed plaatsvindt.

Ook de Midkap-index is getroffen door winstnemingen. Technisch is in deze index een verkoopsignaal opgetreden, in combinatie met een gap.

Ook op Wall Street zijn gaps gevormd, op technische doorbraakpunten. Zoals op de S&P 500, de Dow en de Nasdaq.

Vandaag bespreek ik de AEX en de AMX.

Lagere top AEX

De AEX-index is uit de steile ultrakorte uptrend gebroken. Technisch loopt het herstel nu vast in de gapzone, waardoor zich nu een mogelijke lagere top vormt. Op dit moment adviseren we om even geen nieuwe actie te ondernemen.

In een eventuele verdere correctie zal een sterk vangnet liggen op de bodem van 19 augustus rond 755,33 punten. Daar ligt bovendien de onderkant van het oudere stijgende trendkanaal, die met de blauwe stippellijn is afgebakend.

Zwakte in de AMX

De stijgende trend van de Midkap-index is voorbij en een nieuwe dalende trend wordt zichtbaar. Nieuwe zwakte in de AMX mag niet worden uitgesloten, nu de steunlijn is gebroken.

Ook de lagere top iets boven de 1.100 punten van eind vorige week geeft verkoopdruk weer. Het herstel van dinsdag lijkt op een klassieke pullback.

Ook bij de Midkap-index loopt het herstel nu vast in de gapzone, waardoor zich nu waarschijnlijk een lagere top vormt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Elektrische auto's hebben nog steeds panne 16
  2. 19 apr Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 79
  3. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59

Gerelateerd

Reacties

92 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 september 2021 09:17
    Goedemorgen,

    het lijkt erop dat op de FDAX de bodem is gezet rond de 15.000 punten, dat betekent niet dat je dit direct kan zien, maar onder de 15.000 komt het voorlopig niet, tenzij er een nieuw signaal wordt afgegeven.

    De boel is weer hoger gezet en het zou me niet verbazen dat het een poosje zijdelings blijft sukkelen.

92 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links