Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Duurzaam beleggen heeft nog een lange weg te gaan

Duurzaam beleggen heeft nog een lange weg te gaan

Beleggers die hun portefeuille willen verduurzamen hoeven niet te wachten op de Europese wetgeving. Deze 3 dingen kunt u doen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) publiceerde op 14 september de resultaten van een onderzoek naar de toepassing van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Uit het onderzoek bleek dat de informatievoorziening over duurzaamheidsrisico’s en kenmerken nog te vaag en te algemeen was. Er is werk aan de winkel voor fondsbeheerders.

Afgelopen 10 maart werd de SFDR-richtlijn ingesteld. Beleggingsfondsen moeten aangeven hoe en in welke mate zij duurzaamheid meenemen in het beleggingsbeleid. De beleggingsfondsen worden geacht zichzelf een duurzame status te geven. Er zijn drie mogelijkheden:

  • artikel 8 voor fondsen met duurzame kenmerken
  • artikel 9 voor fondsen die duurzame beleggingen tot doel hebben en
  • artikel 6 voor fondsen zonder duurzame doelstellingen.

Teleurstellende doorvoering duurzaam beleggen

Maar liefst 57% van de beleggingsfondsen gaf zichzelf een artikel 6 classificatie, niet-duurzaam beleggen. 35% van de beleggingsfondsen classificeerde als artikel 8. Daarmee blijft 8% over als artikel 9: de meest duurzame fondsen.

Uit deze laatste groep heeft de AFM 46 fondsen nader onderzocht. Bij slechts een klein deel vond de AFM de beoordeling van artikel 9 terecht. In de meeste gevallen was de informatie te vaag en was niet duidelijk welke duurzame doelstellingen de fondsen nastreefden.

Nieuwe wetgeving moet meer duidelijkheid bieden

Bij de stevige conclusies van het rapport dient een kanttekening te worden gemaakt. De invoering van de SFDR is een eerste stap en er is nog veel onduidelijk. De technische standaarden van de SFDR zijn nog niet vastgesteld.

Daarnaast zal de invoering van de Taxonomie, de classificatie van duurzame activiteiten, ook nodig zijn om het hele raamwerk duidelijk te maken. Over de taxonomie zal echter nog een paar jaar worden  vergaderd door de Europese lidstaten.

Wat kunnen beleggers doen om duurzame transitie te versnellen?

Beleggers die hun portefeuille willen verduurzamen hoeven niet te wachten op de Europese wetgeving. Onlangs namen pensioenfondsen PME en Horeca en Catering al het voortouw door hun belangen in fossiele brandstoffen te verkopen.

Particuliere beleggers kunnen onder andere op de volgende manier hun steentje bijdragen aan de duurzame transitie:

  1. Uitsluiten van ‘slechte’ bedrijven of sectoren

    Het makkelijkste is natuurlijk om niet meer in ‘slechte’ bedrijven of sectoren te beleggen. Daarbij is het belangrijk om voor uzelf vast te stellen wat u wilt voorkomen. Gaat het u om minder vervuiling, terugdringen van gebruik van zeldzame grondstoffen, voorkomen van kap van het regenwoud, tegengaan van uitbuiting van (kind)arbeiders, etcetera?

    Inspiratie kunt u halen uit de 17 SDG’s. Als u duidelijk heeft wat uw duurzame doelstellingen zijn, kunt u uw beleggingen checken op deze zaken en dissidenten verkopen. Dezelfde aanpak geldt voor beleggingsfondsen die uit ’slechte’ bedrijven of sectoren bestaan.

  2. Switchen van artikel 6 beleggingsfondsen naar artikel 8 of 9 beleggingsfondsen

    De tweede methode is om niet-duurzame, artikel 6, beleggingsfondsen te vervangen door fondsen met artikel 8 of liever nog artikel 9.

    Check wel even de fondsinformatie op de duurzame beleidsdoelstellingen. We hebben immers van het AFM-rapport geleerd dat verschillende fondsen die zichzelf als duurzaam classificeren onvoldoende duidelijk maken hoe ze duurzaamheid doorvoeren.

  3. Impactbeleggingen selecteren

    De meeste impact wordt bereikt door te beleggen in bedrijven met een duidelijke duurzame doelstelling. Bij impactbeleggen komt de duurzame impact van bedrijf eerst en daarna pas de financiële doelstellingen.

    Met beleggingen in impactbedrijven draagt u per definitie bij aan een betere wereld. Onder impactbeleggen verstaan we bijvoorbeeld duurzame energie, recycling, vleesvervangers en financiële inclusiviteit.

    Door te beleggen in individuele bedrijven kunt u de impact direct sturen. Het nadeel is dat veel impactbedrijven nog volop in ontwikkeling zijn en daardoor risicovol zijn. Een impact beleggingsfonds is eenvoudiger. U betaalt de fondsmanager om het kaf van het koren te onderscheiden.

Sturen naar echt duurzame investeringen

Duurzaam beleggen heeft nog een lange weg te gaan. Uit het onderzoeksrapport van de AFM naar de toepassing van SFDR bleek dat 57% van de beleggingsfondsen zich als niet-duurzaam classificeert. Bij een groot deel van de fondsen die zich wel duurzaam ziet, vond de AFM de duurzame beleidsdoelstellingen vaag en beperkt.

De hoop is gevestigd op nieuwe wetgeving, maar die laat nog een paar jaar op zich wachten. Beleggers hoeven daar echter niet op te wachten en kunnen hun beleggingen sturen naar echt duurzame investeringen.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. 25 mei Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. Peak 17 september 2021 10:30
    Vergroening en verduurzaming zijn een hele grote groffe leugen naar de mensheid zoals het nu wordt vormgegeven. Wist u dat windmolens met enorm veel fossiele brandstof worden vervaardigd en geplaatst en vervolgens na een jaar of 12-14 worden afgebroken en.. begraven! Omdat recyclen te duur is. Hoezo groen en duurzaam? Er worden grondstoffen aan de cyclus onttrokken. Het ziet er groen uit, dat wel, als zo n ding draait in uw gezichtsveld en u s nachts uit uw slaap houdt. Zonnepanelen..., zucht. Zelfde verhaal, de produktie en grondstoffendelving, die ziet u niet. Niks groens aan, pitch black! U kocht t omdat u dacht; fijn! Poen verdienen.. Not, na een jaar of 10 heeft u de investering terugverdiend en begeeft de omvormer (wikipedia) het. Dan zijn de panelen nog 80% produktief en zijn er inmiddels veel efficientere panelen op de markt. Hoppaaa, begraven die handel. Ok, ok, dan koop je niet van die rommel, nee, we gaan het groots aanpakken! We vragen de baas om een gifgroene Tesla... Wist u dat uw Tesla rijdt op 4% wind en zonne-energie (die dus by far niet duurzaam is) en voor ruim 50% op fossiel opgewekte stroom? Geen idee van, want het ding ruikt zo lekker, naar niks. En met fossiel opgewekte stroom hebben we het over kolen! gas, olie en tot afval versnipperd (braziliaans regenwoud) hout. Als het afval is, dan is het duurzaam zegt de vriendelijke Brusselse kabouter Timmermans. Aan mn laarzen! Een Tesla is zo schoon als de binnenkant van mn onderboek, na een week safari !
    Is het nou echt zo erg allemaal? Nou om een ideetje te geven; sinds Bidens aantreden zijn kolen met 2100% gestegen. Dat mag u allemaal inademen, en nu heel snel wakker worden.
    Is er licht in deze duisternis? Groot Brittanie gaf gisteren aan dat zij problemen ondervinden met het plaatsen van groene obligaties. Ze zijn helemaal niet groen, zijn zij nu wel achter gekomen. Kijk, dan krijgen (centrale) banken een probleem. De leugen is niet meer te verhullen. Getuige de natte voeten en slachtoffers in Limburg en Belgie en Duitsland laatst. Langzamerhand zijn we gedwongen de 50% fossiel te gaan ombuigen naar Kernenergie. Dat is nu werkelijk duurzaam en emissieloos. Door de toegebrachte schade aan het millieu, door Timmermans en Al Gore en zijn miljardairs maatjes, die hun zakken vre se lijk hebben gevuld aan de ellende op de wereld, enorme bergen kansloze projecten achterlatend, van uw belastinggeld, moet de kerntransitie nu wat sneller op gang komen. We wonen immers 4 meter onder zeewater. World Economic Forum is voor kernenergie. Dus mocht u er aan twijfelen of ertegen zijn, dat maakt niet uit. Het komt er.
    Wat betekent dit nu voor uw beleggingen? Want daar gaat het artikel over. U kan eens denken aan beleggingen in Uraniummijnen. Als u tegen kernenergie bent, prima, maar het komt er toch, probeer er dan in elk geval iets aan te verdienen. Uraniummijnen zijn er niet zoveel, het is een kleine markt. De markt is zeer diep ondergewaardeerd, waar vindt u dat nog in deze tijd? De grondstofprijs is nu van historische diepte ca 20 usd p pound geklommen naar 49. Een mijn reageert gemiddeld met factor 1,6 ca. op de stijging van de grondstof. U begrijpt dat ik zeer in de noppen ben met het rendement tot nu toe! Dan ben ik mooi te laat denkt u? Nou nee, het begint eigenlijk pas net. Bij een prijs van 40 gaan de bestaande centrales inkopen doen. Rusland heeft al aangekondigd voorlopig niet meer te willen leveren aan de wereldhandel (oppotten en later tegen een veel hogere prijs weer verkopen). Om een idee te geven; de vorige bullrun ging van 30 usd naar 145. Met de inflatie van nu en toenemende vraag heb je het ws over minimaal 200 usd voor de grondstof dus een mijn gaat nog veel harder renderen. Leuker dan het 'rendement' van een warmwaterpomp of een zonnepaneel.
    U vindt verschillende mijnen op de canadese venture index. Ze hebben de afgelopen weken met name een mooie run gehad agv de grondstofprijsstijging die door blijft gaan. De mijn prijzen zullen iets omlaag komen, komende dagen. Kan u mooi beginnen op te bouwen met een mooie korting, voor een echt duurzame groene wereld.
    Succes en veel plezier

  2. Peak 17 september 2021 15:27
    Vergroening en verduurzaming is niets anders dan verklede (centrale) bankensteun. Van het uitkoopprogramma van onze boeren, a 17 miljard, komt het hele bedrag nagenoeg bij de Rabobank in de tas !!!!
    Geef die noodleidende sukkelbank dan gewoon direkt de staatskas en hou 0,5 mrd in Den Haag.. T lijkt zo eenvoudig, maar dat komt er politiek niet door, he?. Daarom veroorzaken boeren nu ineens stikstof... Niet de vliegtuigen van oa. kabouter Timmermans, die dit soort snode plannen bekokstooft met zijn europese milieumatties clan, op Cyprus.
    Nee, eens, ze drinken daar inderdaad geen melk tijdens de vergadering in het plaatselijke bordeel. Dat scheelt dan weer n hoop glazen stikstof.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links