Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Nieuwe contouren

Wat een draai in de markten vond er gisteren plaats met een toenemend volume. Tegen mijn eerdere verwachtingen in werden in veel indices de jaartoppen gebroken en de correctieve beweging afgebroken, maar de markt heeft altijd gelijk.

Dit had ik niet meer verwacht na de neerwaartse doorbraken onder de sinds december stijgende bodemlijnen en dit zorgt voor een vervolg van de recente blow-off beweging en uitstel van een serieuze correctie.

In een enkele index (zoals de SOX van 440 naar 400) werd een echte maar kortstondige correctie geplaatst, maar in de meeste indices was de daling beperkt in de afgelopen weken en was er geen sprake van een correctie.

Enorme stijging
De nieuwe situatie zorgt ervoor dat de enorme stijging sinds eind november wordt vervolgt naar hogere niveaus. Ik gaf gisteren al aan dat bij een opwaartse doorbraak van de S&P 500 van de top op 1378 ruimte ontstond naar ongeveer 1390.

Gisteren werd precies de sinds januari stijgende toppenlijn van de eerder gebroken wig bij 1395 getest. Hierboven ligt nog weerstand bij 1405 en 1425. Dezelfde doorbraken boven de jaartoppen zagen we gisteren ook in de:

Wordt dit het begin van een volgende duurzame stijgende trend in de komende weken, of is dit voorlopig een laatste en zeer forse uptick in een enorme blow-off beweging? Dit is nu nog niet te zeggen.

Risicosignalen
Ondanks de verbeterde kortetermijnsituatie in de S&P 500 blijven risicosignalen zoals de divergentie in de gisteren besproken Dow-theorie maar ook de mogelijk lagere toppen in de SOX en Russel 2000 (voorlopende en vroegcyclische indices) en de RSI aanwezig.

Ook test de VIX nu de onderkant van een sterke steunzone. Eerlijk is eerlijk, de huidige opgaande beweging had ik pas verwacht na een forsere correctie. Correcties zullen binnenkort zeker opnieuw ontstaan, maar vanaf een hoger niveau en ook de diepte zal opwaarts moeten worden aangepast.

De eerste steun in de S&P ligt nu bij 1378, onder de 1370 wordt het oppassen en treden de eerste haarscheurtjes op.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nieuwe contouren
In de AEX is een bodem gevormd bij 316,70 en niet bij mijn doel van 307 – 309. De beweging onder 319,60 (neklijn van een toppatroon) is een valse doorbraak geweest. Hiermee is voorlopig de bodem gezet. Deze bodem zorgt voor nieuwe contouren van het stijgende speelveld sinds december (zie de grafiek).

Eind vorige week brak de index al boven de toppenlijn langs de toppen van 333 en 329 en gisteren werd ook de toppenzone (328 – 329) gebroken. Dit gaf een verdere verbetering aan. Vandaag zal waarschijnlijk direct de vorige top van 333,10 eraan moeten geloven.

Dit creëert opwaartse ruimte richting mijn koersdoel voor het tweede kwartaal van 343 tot de top van 347. Overige weerstandniveaus en potentiële topniveaus liggen bij:

  • de voormalige stijgende bodemlijn (sinds december) van 340
  • de sinds december stijgende toppenlijn van 341
  • een horizontale weerstand ligt nog bij 340,20

De kans is nu groot dat de AEx eerst deze niveaus gaat testen voordat een volgende terugval zal plaatsvinden voor de vorming van een nieuwe hogere bodem. Eerste steun ligt bij 329.

Blijf dus alert op signalen die een (hogere) top kunnen aanwijzen. Voor de lange termijn ben en blijf ik zeker bullish en zie de AEX dit jaar de 375 nog wel halen, maar correcties zullen zich blijven voortdoen voor de vorming van de bodems om dit niveau te bereiken.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

219 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. daaromdaarom 14 maart 2012 09:27
    Zoals gezegd Bas, het volgens van jouw adviezen heeft me zakelijk en privé bijna de kop gekost, maar het si een soort verslaving, ik lees het bijna altijd. Tja, " ik had dat niet verwacht" en " we gaan wellicht vol omhoog, maar er blijven grote bedreigingen". Ik ken de teksten, zelfs " mijn voorkeursscenario" komt er aan te pas. Heel bijzonder allemaal.........wel jammer dat ik je te veel gevolgd heb. OOk deze keer weer afscheid genomen onder aanhoudend pessimisme van de grote correctie, nu weer een paar ton minder verlies goed gemaakt........
  2. [verwijderd] 14 maart 2012 09:28
    "Tegen mijn eerdere verwachtingen in" werden in veel indices de jaartoppen gebroken en de correctieve beweging afgebroken, maar de markt heeft altijd gelijk

    tja "Tegen mijn eerdere verwachtingen in"
    En met dat soort priet praat kan je dus een boterham verdienen in deze gekke wereld !

    Crisis ? niet voor de bloggers, tweeters and twats, allee ik ga maar weer mijn moestuin bewerken, good luck you "happy" people
  3. [verwijderd] 14 maart 2012 09:29
    Goede column mr Heijink en u geeft ruiterlijk toe dat u, of de TA, er faliekant naast zat. Zoals u zelf zegt, de markt heeft altijd gelijk maar eigenlijk was het ook wel te voorspellen al geloofde ik zelf toch ook wel in die correctie.
    De media heeft geen slecht nieuws meer te melden. zoals eind vorige jaar dagelijks het geval was, economie in de VS doet het steeds beter en de andere markten volgen tenslotte alleen maar de VS, niets anders. Het is wachten op Portugal en Spanje. Vind men daar iets negatiefs te melden, zal het circus weer wel van voor af aan beginnen want dan hebben beleggers weer een reden om winst te verzilveren en goedkoper terug te kopen. Helaas is dit niet, en vele andere dingen ook niet, met TA te voorspellen.
  4. [verwijderd] 14 maart 2012 09:29
    quote:

    daaromdaarom schreef op 14 maart 2012 09:27:

    Zoals gezegd Bas, het volgens van jouw adviezen heeft me zakelijk en privé bijna de kop gekost, maar het si een soort verslaving, ik lees het bijna altijd. Tja, " ik had dat niet verwacht" en " we gaan wellicht vol omhoog, maar er blijven grote bedreigingen". Ik ken de teksten, zelfs " mijn voorkeursscenario" komt er aan te pas. Heel bijzonder allemaal.........wel jammer dat ik je te veel gevolgd heb. OOk deze keer weer afscheid genomen onder aanhoudend pessimisme van de grote correctie, nu weer een paar ton minder verlies goed gemaakt........
    Had iemand het laatst niet over de domste post aller tijden? Dan nomineer ik deze....
219 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links