Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Groen Damrak met een uitschieter in de AMX

Slotcall: Groen Damrak met een uitschieter in de AMX
Beeld: ANP

Alweer is het de AEX (+0,3%) gelukt in het groen te sluiten. Gekeken naar Europa doet de Nederlandse hoofdindex het vergelijkbaar met de Duitsers (+0,4%), maar iets minder dan de Franse CAC 40 (+0,6%).

In de Verenigde Staten kwamen de voorspellingen wat betreft de werkloosheid uit. Verwacht werd dat 384.000 Amerikanen deze week voor het eerst een werkloosheidsuitkering zouden aanvragen, dat werden er duizend meer. Nog altijd minder dan de bijna 400.000 jobless claims van vorige week en dat is dus een welkome verbetering.

Verder regende het natuurlijk weer cijfers. Zo ook SBM Offshore (+9%). Hoewel het orderboek gestegen is tot een nieuw record van $29,5 miljard, daalde de onderliggende omzet afgelopen kwartaal wel met 3%. Licht teleurstellend zou je zeggen, maar schijn bedriegt, meent IEX-analist Martin Crum.

“Het concern heeft de, te lage, verwachtingen ruimschoots overtroffen en houdt vast aan de eerdere outlook”, schrijft hij in zijn analyse. Crum heeft de cijfers eens goed bestudeerd en is tot de conclusie gekomen dat de oliedienstverlener een hogere waardering verdient. Vandaag is het bedrijf in ieder geval al goed op weg met een koersklim van 9%, daarmee is het de grootste stijger van het Damrak.

Omdat Pharming (-4,3%) altijd de tongen losmaakt bij IEX-lezers, zullen we ook dit aandeel er even bij pakken. De omzet steeg met 15% tot €50 miljoen in Q2. De koers daalt daarentegen. Dat komt vermoedelijk doordat de omzet over het eerste halfjaar nog met 5% daalde. Tevens is de de nettowinst over het eerste halfjaar met 29% geslonken door hogere bedrijfskosten.

Huizenmarktspecial

Morgen zullen marketwatcher Arend Jan Kamp en aandelenanalist Niels Koerts in de IEX BeleggersPodcast ook nog even terugblikken op het beursnieuws van deze week. Maar niet al te lang, want econoom en woningmarktexpert Madeline Buijs schuift aan. De podcast staat morgen namelijk in het teken van de huizenmarkt. Vragen aan haar of de heren? Schroom niet en stel ze vooral hieronder in de reacties.

Potentieel voor Philips

Dat Philips (-0,4%) gisteren aankondigde weer 23.000 beademingsapparaten terug te roepen doet de koers niet veel goeds. Toch is dit een aanzienlijk kleinere terugroepactie dan die van juni, waar naar 3 tot 4 miljoen apparaten moest worden gekeken. Desalniettemin is het voor Philips imago niet al te best.

Toch blijft aandelenanalist Niels Koerts optimistisch. In zijn vandaag gepubliceerde analyse legt hij uit hoe het Philips-aandeel binnen twee jaar met maar liefst 50% kan stijgen. Hij wijst daarbij op de gunstige groeimogelijkheden, de sterke marktpositie en de degelijke balans van het bedrijf. Dit alles gaat wel gepaard met een flink risico. Daarover meer in de volledige analyse hieronder.

 

Facebook 

De tweedekwartaalcijfers van Facebook (+0,7%) werden afgelopen week niet al te positief ontvangen door de markt. Vreemd, vindt IEX-analist Niels Koerts. “Ik heb goed gezocht, maar veel minpunten in de resultaten kan ik niet vinden”, zo schrijft hij vandaag in zijn uitgebreide analyse van de techgigant.

Vergeleken met een jaar geleden dikte de omzet met 56% aan en de nettowinst verdubbelde zelfs tot $10,4 miljard. Door verfijnde advertenties heeft Facebook zijn opbrengst per gebruiker met 44% op jaar basis weten op te krikken tot $10,12. Hoewel Koerts optimistisch is, gaat hij in de hieronder te lezen analyse ook dieper in op een belangrijk risico voor Facebook.

 

Brede markt

  • De AEX (+0,3%) presteerde vergelijkbaar met Duitsland (+0,6%), maar slechter dan Frankrijk (+0,6%)
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalde met 3,5%. De index noteert nu 17,3 punten.
  • Wall Street koerst in de plus: S&P 500 (+0,4%), Dow Jones (+0,6%) en de Nasdaq (+0,7%).
  • De euro stijgt met 0,1% en noteert nog steeds 1,184 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Goud (-0,5%) en zilver (-0,6%) dalen beide.
  • Olie: WTI (+1,8%) en Brent (+1,7%) klimmen beide omhoog.
  • Bitcoin daalt 1,5%.

Rentes

De rentes blijven op hetzelfde, lage tempo zakken. De Nederlandse tienjaarsrente zakte alwéér met een basispuntje, waarmee het nu uitkomt op -0,38%.

Het Damrak:

  • AlphaValue heeft zijn koopadvies voor Wolters Kluwer (-0,5%) veranderd in een verkoopadvies. Credit Suisse geeft nog wel een koopadvies af voor de dataleverancier met een koersdoel van €106. Barclays Capital verhoogde zijn koersdoel voor Wolters Kluwer naar €93,80 en laat het bij een houdadvies.
  • Unilever (-0,5%) is gestart met de verkoop van zijn theedivisie, zo meldde persbureau gisterenavond.
  • Credit Suisse heeft IMCD (-2,5%) van de kooplijst gehaald. Het koersdoel is wel verhoogd naar €148, maar nu dus met een houdadvies.
  • De koers van Unibail (+4,8%) zocht het vandaag hogerop, waarom precies heb ik zo gauw niet achterhaald.
  • Fagron (+3,8%) zag in Q2 van dit jaar zowel zijn omzet als zijn winst wat dalen. "Zoals verwacht hebben de ontwikkelingen rond Covid-19 onze markten in de eerste helft van 2021 nog sterk gedomineerd", zei CEO Rafael Padilla in een toelichting.

Adviezen

  • Wolters Kluwer: naar €93,80 van €83,40 en houden - Barclays Capital
  • Wolters Kluwer: koopadvies verlaagd naar verkoopadvies - AlphaValue  
  • Wolters Kluwer: naar €106 van €90 en kopen - Credit Suisse
  • IMCD: naar €148 van €120 en verlaagd naar houden - Credit Suisse
  • ASMI: naar €345 van €315 en kopen - JPMorgan Cazenove
  • DSM: naar €173 van €130 en houden - Société Générale

Agenda

6 augConsensus

  1. 08:00GrandVision Q2-cijfers
  2. 08:00ING Q2-cijfersicon waarschuwing
  3. 08:00Duitsland industriële productie jun+0,5% MoM
  4. 08:00VS Non Farm Payroll Report jul880Kicon waarschuwing
  5. 14:30VS loongroei jul+0,3% MoMicon waarschuwing
  6. 14:30VS werkloosheidspercentage jul5,7%icon waarschuwing

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Durazno 5 augustus 2021 18:34
    Vraag aan mw. Buijs mbt de woningmarkt: Stel mw. Buijs zou in de Randstad wonen in een huurappartementent voor 1200/mnd, zou ze dan nu (als ze dus hypothetisch de hypotheek zou krijgen) een appartement kopen voor 4 ton overeenkomend met een annuiteit van +- 1350/mnd of toch wachten met de huidige huizenprijzen?
  2. forum rang 7 jan de vakman 5 augustus 2021 19:39
    Warren Buffeth zegt dat je nooit verlies op een aandeel moet nemen, ik voel me meer thuis bij de visie van value jaegers; dat je, als er echt redenen zijn, toch wel eens beter afscheid kunt nemen van een aandeel, ik moest aan hen denken toen ik de cijfers en koers van pharming zag, ik kocht hem voor 1,26€, en toen toch het super resultaat van ruconest tegen corona niet kwam heb ik hem met verlies verkocht voor 1,16€, toch ben ik blij dat ik het gedaan heb!!
    Coen,met gva380 wijs ik je er op dat je altijd op moet letten, of een negatieve koersreaktie veroorzaakt wordt door een zeer gezond gebeuren; nl dat een aandeel ex dividend gaat!! succes!!
  3. forum rang 7 HCohen 5 augustus 2021 20:10
    Beste Coen,

    Denk voor het melden van URW in de slotcall.

    De subforumleden hier op Iex schatten in dat de stijging werd veroorzaakt door;
    a) goede kwrt-resultaten amerikaanse Reits(SPG e.a.), www.cnbc.com/2021/08/04/jim-cramer-sa... The “Mad Money” host said he remained confident due to recent positive outlooks offered by real estate investment trusts.
    Unibail-Rodamco-Westfield is bezig met een desinvesteringsplan dmv afstoten van de US-assets welke in een aantrekkende markt waarschijnlijk voor een aantrekkelijker tarief van de hand gedaan kunnen worden en
    b) uitstappende shorters;
    shorter Tiger Global Management gaat in Unibail NV van 0,90% naar 0,76% netto short. ( -/- 0,14 )
    shorter Tiger Global Management gaat in Unibail SE van 1,51% naar 1,27% netto short. ( -/- 0,24 ).

    To slot, je bent altijd welkom op 'ons forum' voor info over URW.

    Mvgr.,
    HCohen
  4. TW82 5 augustus 2021 20:11
    Mocht er naast het onderwerp over de huizenmarkt toch nog wat tijd over zijn, dan de vraag of het wellicht mogelijk is Beter Bed weer eens te behandelen? Is er enige duiding te geven wat mogelijk de aanleiding kan zijn van de substantiële daling? Van de intradagtop op 9.12 Euro op 14 juni nu in minder dan 8 weken bijna -35%. Best een grote daling als het alleen wat winstneming zou zijn na de stijging daarvoor, zeker na de redelijk tot goede cijfers.
  5. Wvdb80 6 augustus 2021 09:52
    Als vraag voord huizenspecial: met de huidige huizenprijzen, de verhoogde overdrachtsbelasting en veranderingen in box3; is het beleggen in een huurwoning nog reëel voor de gewone burger?
    Wat kan je doen om wel normaal rendement te behalen? Welk rendement is reëel om na te streven. Hoe groot is het risico van waardedaling over een aantal jaren? .... toch best heel veel vragen! Alvast dank!
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links