Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Klimaatplannen ‘Fit for 55’ bieden ook kansen voor beleggers

Klimaatplannen ‘Fit for 55’ bieden ook kansen voor beleggers
Beeld: Frans Timmermans, foto EC CC BY-NC-ND 2.0

Vorige week presenteerde Frans Timmermans ‘Fit for 55’, de lang verwachte klimaatplannen van de Europese Commissie. Het pakket maatregelen heeft als doel om in 2030 de CO2-uitstoot met 55% te verlagen. Dat is nodig om de opwarming van de aarde te beheersen tot 2 graden. Die zorgt immers voor allerlei problemen, zoals een stijgende waterspiegel.

Door onze nieuwe columnist Loege Schilder

In deze column beschrijf ik de inhoud van de plannen op hoofdlijnen en de economische impact op verschillende sectoren. Daarna sta ik stil bij de risico’s die ontstaan voor bedrijven, maar ook waar de kansen liggen voor beleggers.

Fit for 55 van Timmermans

Fit for 55 is een uitgebreid pakket maatregelen. De overheid moet eigen gebouwen energiezuiniger verbouwen. Banken worden aangespoord om leningen te verstrekken voor het verduurzamen van onroerend goed. Duurzame energie moet 40% uitmaken van het totale energiegebruik. Er komt belasting op invoer uit minder duurzame landen. Verder mogen vanaf 2035 geen nieuwe auto’s met brandstofmotor worden verkocht. Ook moeten meer sectoren, zoals transport en luchtvaart, gaan betalen voor de CO2-uitstoot via het ETS.

Emissiehandel speelt een belangrijke rol in de klimaatplannen

ETS is de naam van het European Union Emissions Trading System. Daaronder vallen momenteel 10.000 bedrijven die samen verantwoordelijk zijn voor meer dan 40% van de CO2-uitstoot in de EU. Zware industrie - zoals de staalindustrie, chemie en raffinaderijen - viel al onder het ETS. In de plannen wil de Europese Commissie meer sectoren onder het ETS plaatsen, waardoor die moeten betalen voor de CO2-uitstoot.

Prijs van emissierechten al vertienvoudigd

Bedrijven die onder het ETS vallen krijgen een hoeveelheid emmissierechten, die elk jaar daalt. Als ze teveel CO2 uitstoten moeten ze rechten bijkopen op de ETS-markt - er zijn namelijk ook partijen die emissierechten krijgen en die zelf niet nodig hebben. Of ze kunnen investeren in duurzamere productie met minder uitstoot.

Sinds de start van het ETS in 2005 is de uitstoot met 30% gedaald. Aan de andere kant drijft de jaarlijkse vermindering van uitgegeven emissierechten ook de prijs op: van € 5 per ton in 2017 naar meer dan € 50 in de eerste helft van 2021. Analisten verwachten dat de prijs in de toekomst nog gemakkelijk kan verdubbelen.

Waar lopen beleggers risico’s?

Naarmate de kosten van CO2-emissie toenemen, wegen deze zwaarder op de winstgevendheid van bedrijven. Vooral bedrijven die achterlopen met de verduurzaming van hun bedrijfsvoering hebben hier last van. Nederland, Duitsland, het Verenigde Koninkrijk en Denemarken hadden al landelijke doelstellingen opgesteld voor de emissiereductie.

Door de Europese regels wordt het speelveld in Europa meer gelijkgetrokken. De achterblijvende bedrijven vinden we vooral in zuidelijker landen. Als we kijken naar bedrijven met de grootste uitstoot dan vinden we die in de sectoren energie, staalproductie en luchtvaart. In deze landen en sectoren lopen beleggers de grootste risico’s.

En waar liggen de grootste kansen?

Bedrijven met een overschot aan emissierechten kunnen vanzelfsprekend profiteren. Het opvallendste voorbeeld is Tesla. Het bedrijf verdiende in het vierde kwartaal van 2020 ruim 400 miljoen aan de verkoop van emissierechten. Dat was meer dan de nettowinst van 369 miljoen. In het eerste kwartaal liep de opbrengst van de emissierechten op naar € 518 miljoen. Andere verkopers van emissierechten zijn duurzame energieproducenten zoals windmolenparken.

Verder kunnen bedrijven met een voorsprong in de energietransitie profiteren (of minder last hebben) van de strengere regelgeving. Het Deense bedrijf Orsted heeft al enkele jaren geleden de omslag gemaakt naar duurzame energie en ook het Spaanse Red Electrica is een voorloper. Vattenfall, moederbedrijf van Nuon, verkoopt actief diverse bezittingen om geld vrij te maken voor de transitie naar duurzaamheid.

‘Fit for 55’ is niet het eindstation

In het Parijsakkoord zijn ambitieuze doelstellingen afgesproken en de Europese Commissie is misschien wel de belangrijkste supporter. Hoewel de klimaatplannen in ‘Fit for 55’ nog worden geïmplementeerd, kun je op je klompen aanvoelen dat dit een tussenstap is. Klimaatverbetering zal de aankomende jaren een belangrijk thema blijven in de politiek, de economie en in bestuurskamers. En daarmee dus ook voor beleggers.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

 1. 22 jul Klimaatplannen ‘Fit for 55’ bieden ook kansen voor beleggers 10

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. Katsjinggg 22 juli 2021 13:54
  laten we eerlijk zijn die hele klimaatagenda is vooral echt ten voordele van speculanten, beleggers en politici aan de linkerkant van het spectrum, en dit in die volgorde. Voor grote en winstgevende bedrijven, de economie en de modale consument en allen die lager uitkomen of de socio-economische ladder is dit echter een grote min onder de streep
 2. forum rang 4 theo1 22 juli 2021 14:33
  Nou, ik zie niet zo gek veel kansen voor beleggers. Natuurlijk zit er werk in voor aannemers die dubbel glas en zonnepanelen zetten, maar je weet hoe het is met aannemers: de aandeelhouder schiet er zelden wat mee op want er is altijd ergens anders wel een tegenvaller. En het meeste van dit soort werk gaat naar familiebedrijven.

  Producenten van zonnepanelen zijn in China en daar pikt gewoon de overheid alles in als het te winstgevend wordt. En de cijfers moet je maar geloven. Mij niet gezien. Producenten van windmolens zijn al peperduur. Aanpalende industrie? Fugro? We kennen het verhaal. Verder wat kruimelwerk als Sif en Alfen. En Tesla is meer fantasie dan echte knaken.

  Ik kan het me ook niet voorstellen dat het verkopen van emissierechten een duurzaam verdienmodel is. Een energiebedrijf zal geld moeten verdienen met stroom verkopen, niet met emissierechten verkopen. Als dat te veel wordt, gaan ze gewoon minder rechten krijgen. Dus zal de verkoopprijs van de stroom hoger moeten zijn dan de kosten om het op te wekken. Dat lijkt me toch wel een uitdaging als alles groen moet.

  Misschien heb ik te weinig visie, maar als iemand echte kansen ziet, dan hoor ik het graag.
 3. Yoladia 22 juli 2021 16:44
  Ik denk dat je de spijker aardig op de kop tikt op korte termijn. Ik zoek vooral naar nieuwe bedrijfstakken die mogelijk worden vanwege de energietransitie. Welke bedrijven hebben bij de vorige energietransitie een enorme slag kunnen slaan. Altijd makkelijker om achteraf te zien natuurlijk.
 4. SimpeleZiel 23 juli 2021 10:29
  Dat we zo zuinig mogelijk moeten omgaan met energie is niet meer dan logisch. We komen uit een tijd waarin alles in overvloed was en verspilling geen issue was. Zelfde voor milieuvervuiling.

  De hele CO2 HOAX (er zijn geen stijgende zeespiegels waargenomen, wel landverzakking omdat we grondwater oppompen) is een verzonnen verhaal die door de elite gebruikt wordt om iedereeen onder de duim te houden, zoals kasteelheren in de middeleeuwen deden en de geestelijken tot niet zo lang geleden. Het is een ideologie. Dat is op zich prima, iedereen mag idealen hebben, maar waar deze idealen opgedrongen worden aan anders denkenden dan wordt ik woest. Gelukkig vele met mij.

  Laat Fransje eerst maar een wat minder eten, het maandelijkse reiscircus naar Straatsburg afschaffen, biomassa als cirmineel bestempelen en dan ga ik heeeeeel misschien nog wel naar hem luisten. Walchelijk vent die Frans.
 5. forum rang 4 maurice73 23 juli 2021 14:02
  quote:

  SimpeleZiel schreef op 23 juli 2021 13:54:


  [...]

  Heb je nog een goed adres voor me dan?


  Je kunt googelen voor een ggz-instelling bij jou in de buurt. Die bieden voor alle diagnoses een passende behandeling. Ik adviseer je om bij de intake angst en ontkenning als symptomen te noemen. Daar zijn goede behandelingen voor. Niets aan de hand. Mocht het toch erger zijn dan heb je eventueel last van schizoide trekken, dus te weinig contact makend met de werkelijkheid, maar dat denk ik niet. Veel succes!
 6. SimpeleZiel 23 juli 2021 14:36
  quote:

  maurice73 schreef op 23 juli 2021 14:02:


  [...]

  Je kunt googelen voor een ggz-instelling bij jou in de buurt. Die bieden voor alle diagnoses een passende behandeling. Ik adviseer je om bij de intake angst en ontkenning als symptomen te noemen. Daar zijn goede behandelingen voor. Niets aan de hand. Mocht het toch erger zijn dan heb je eventueel last van schizoide trekken, dus te weinig contact makend met de werkelijkheid, maar dat denk ik niet. Veel succes!


  ...Het is een ideologie. Dat is op zich prima, iedereen mag idealen hebben, maar waar deze idealen opgedrongen worden aan anders denkenden dan wordt ik woest...

  Je bevestigd toch weer mijn wereldbeeld. Als je het niet eens bent met drammers wordt je voor alles uitgemaakt. Discussies obv feiten worden niet aangegaan maar je wordt in mijn geval voor complete idioot weggezet. Zolang deze "therapie" wordt ingezet ben ik liever gestoord dan dat ik me voor de gek laat houden. Welterusten

10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links