Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Amerikaanse en Nederlandse rente in duikvlucht

Amerikaanse en Nederlandse rente in duikvlucht

Technisch blijft de rente voorlopig neerwaarts gericht. Aandelenbeleggers zijn blij.

Op de valreep werden de markten afgelopen week opgeschrikt door een tegenvallend Amerikaans consumentenvertrouwen.Uit metingen van de Universiteit van Michigan blijkt dat het vertrouwen van de Amerikaanse consument flink is gedaald, van 85,5 naar 80,8 punten.

Voor beleggers is dit geen onbelangrijk cijfer, want het toekomstige rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank hangt hier mede van af.

Slecht nieuws betekent goed nieuws

Dit is slechts een eerste cijfer waaruit een terughoudende consument blijkt, dus voorlopig slechts één zwaluw. Maar indien deze tendens aanhoudt, bestaat de kans dat de Federal Reserve de rente voorlopig niet zal verhogen.

Daarmee zal slecht nieuws tegelijkertijd goed nieuws blijken. Een aanhoudende lage rente zorgt er immers voor dat aandelen langer interessant blijven.

Laat ik deze keer weer eens kijken naar de renteplaatjes in de VS en NL. Verder pak ik ook de Bund future erbij. In het spiegelbeeld van een dalende rente horen stijgende obligatiekoersen.

Amerikaanse rente blijft neerwaarts gericht

De Amerikaanse 30-jaars rente vormt op korte termijn lagere toppen en bodems. Dit bevestigt een dalende tendens.

Het eerste vangnet ligt rond de bodem van 28 januari op 1,76%. Voor een technische draai moet de rentrestand eerst boven de weerstand zien te breken. De grafiek laat rond 2,16% (gevormd op 25 juni) zien waar dat kantelpunt ligt.


Nederlandse kapitaalmarktrente krult neerwaarts

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente is onder de koersbodems van begin 2021 rond 2,20% gezakt nadat eerder de opwaartse trend naar onderen is gebroken.

Ook heeft de Nederlandse rente al een paar lagere koerstoppen achtergelaten, hetgeen neerwaartse druk signaleert. De stijgende fase is voorbij en een nieuwe dalende trend wordt zichtbaar.

Het koersdoel ligt rond -0,32% (de bodem van 25 maart). Weerstand ligt op 0,06% (gevormd op 18 maart 2020).Bund Future maakt draai omhoog

De Bund Future heeft de koerspieken van maart en juni gebroken, waarmee er sprake is van een technische verbetering. Ook heeft de Bund rond 171,67 een hogere koersbodem weten te vormen, die nieuwe kopers signaleert.

Er komt opwaarts potentieel vrij richting 179,67 (de top van 3 september 2019). Enkel bij een eventuele daling onder de steun van 171,67 (de bodem van 22 juni) zou een verzwakking optreden.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 06:40 DSM doet het structureel beter dan de markt, maar zwakte bij Besi 35
 2. 27 jul Crypto’s halen opgelucht adem 5
 3. 27 jul AEX blijft goed liggen, ondersteund door sterke geldstromen 58

Reacties

124 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 ttroo 19 juli 2021 07:34
  Vroeg Wakker Royce? Bedankt voor je column!
  Ja de yields zijn voorlopig bearish. Het is wachten op flink hogere yields. Parameters zijn zeer goed afgekoeld. Nu een trigger voor hogere yields.

  Lastig. Lastig. Een aantal indices liggen nog goed, maar krijgen het zwaarder, maar willen de groene lijnen niet opgeven.

  Nifty Fifty bijvoorbeeld. Ze laten in ieder geval een veer. Europa staat al onder water. Frankrijk gaat verder vallen. De rebound in Europa was een midden rebound, geen volledige rebound, om de parameters wat lucht in te blazen, om vervolgens Europa verder down te trekken. Vooral de Europese financials. En dan doet ING het niet eens zo slecht!

  VIXie zet door. Ik vermoed ergens deze wee de top in de VIX. Maar wanneer? Het kan elke dag worden deze week.

  Nasdaq wilt zeker niet meteen opgeven, maar fondsen als Apple, Amazon en Alphabet laten duidelijk zien dat ze ruimte hebben in een daling. Dus daar kan de druk ineens weer komen. Een soort vrijdagje.

  Down Jones ligt het zwaktst. De S&P 500 future kan een procentje zakken met de huidige future stand iets boven de 4.300 punten. Daarna is het afwachten of de beren kunnen drukken. De positieve Amerikanen.

  DAX viel vrijdag onder beren toezicht. Minimaal. Maar ze zijn gevangen door de beren. Beren slaan zo wie zo goed toe de laatste paar weken en zetten dat de afgelopen goed door.

  AEX moet nog starten met corrigeren, waarbij als het echt gaat dalen 40 a 50 punten een makkie is over een periode van 4 a 6 weken. Misschien sneller, misschien langzamer.

  Voorlopig lastig. Ik ga zo een call maken. Wat ga ik verkopen en hoeveel er van ga ik verkopen. Shorts dan. Het is lastig. Want als je te veel verkoopt daalt het verder en als je te weinig verkoopt stijgt het. Kortom ik ga vermoedelijk voor een resultaat in het midden. Prima als het stijgt, prima als het verder daalt. Besluitenloosheid heeft zo de voordelen.

  ASML komt volgens mij woensdag voorbeurs met de cijfers. Die worden super interessant. Beurskoers van ASML ging onder de belangrijke steun vrijdag de deur uit. Van 610 naar 590. ASML gaat snel. Adyen ging goed door en door. Opvallend want PayPal is wel de correctie stand in gegaan.

  Laten we positief naar de Europese future gaan. En dan is het afwachten wat we gaan doen. Beren hebben wel een belangrijk doel vandaag en dat is de Down Jones vangen. Dat is niet het fantastische target. Daarvoor is de Down Jones een te makkelijke prooi. Ze moeten daarna de S&P 500 en de Nasdaq zien te vangen en die twee prooien zijn een stuk lastiger. Net als SMI en net als Nifty Fifty.

  Opvallend. Er gaan trillions de markten op gekregen va de Centrale Banken, maar een watersnood ramp als in Limburg levert slechts millions op. De verzekeraars betalen wel, maar het is wel een verschil als u dagwaardes krijgt. Dat zal een stuk lager zijn dan de gekochte waardes. Wel logisch. Maar wel pijnlijk voor degenen die door het water zijn geraakt.

  In Nederland, hoeveel militairen zijn er? Een paar tien duizend. En hoeveel deden mee met de zandzakken hulp? Een paar honderd, misschien een duizend tal. Wat dachten de rest, dat Duitsland EN Belgie kwamen binnen vallen en dus het Oranje Land moesten bewaken? Apart. Heel apart. Maar gelukkig zijn de Oranje Land Bases beschermt geweest en niet aangevallen tijdens de water overlast in Limburg. Ze hadden misschien andere signalen ontvangen.

  FED ontvangt ook andere signalen. Mooi stuk over inflatie. Daadwerkelijke inflatie en Gemeten inflatie. De gemiddelde mens kent hele andere percentages van de werkelijke inflatie (hoger) dan de gemeten inflatie. En die vijf procent, daar van zie ik ook een stuk transitory, maar wat gaat er gebeuren met de andere componenten? Voedsel bijvoorbeeld. Die wordt hoger en hoger. En dat gaan mensen voelen en zien en over klagen. Kijkt u eens naar Zuid Afrika. Apartheid was duidelijk niet goed. Een ramp zelfs voor de mensheid in Zuid Afrika. Maar de huidige regering in Zuid Afrika is ook niet goed. En ook een ramp voor de mensheid in Zuid Afrika. Heel triest! Landen worden sneller kapot gemaakt dan opgebouwd. Het was vroeger een topper in Afrika. Mining daar heeft veel last van dat ze zijn uitgemolken. En dan komt de pijn, zeker als diversificatie niet voldoende lukt.

  Maar gelukkig is een ding duidelijk in de Western Debt World. U weet het, de top dienst en de top produkt: Debt & Drugs. En die gaan door en door. Net zolang tot dat deze twee giftige dienst en produkt daadwerkelijk giftig zijn. Tot dat is het afwachten in ieder geval op de Europese Future opening. En de futures proberen stabiliserend hoger te komen richting deze opening.

 2. forum rang 6 ttroo 19 juli 2021 07:42
  Ja, ja. China, Noord Korea, Rusland en Iran. Heeft u het gezien? Het goede voorbeeld in Nederland. Heeft u het gezien hoe supporters van de ene club een spandoek maken over 'inwoners' van de stad van de andere club. Dat is Nederlands gedrag. Heeft u ook gezien hoeveel ramp toeristen er zijn in dat Oranje Land? Ook dat is Nederlands gedrag. Dat is het gedrag dat klaagt over uw gedrag. Dat China, Noord Korea, Rusland en Iran zo slecht is. Natuurlijk heeft uw landen zeker nadelen, maar de klagers zouden wel een beter voorbeeld moeten laten zien. RijksONDERwaterstaat. Niettemin hebben de verhoging en de versteviging van de dijken het goed gedaan. Anders was het wel een nog veel grotere ramp geworden dan de ramp die het nu al is! En u ziet het, het verschil zit vaak in het laatste stuk. Die extra's. Maar die extra's worden niet uitgevoerd, die leveren ramptoeristen op. Kortom een gedeelte van uw land valt om en wat gaat de andere landgenoten doen: K I J K E N. Van uw niet Limburgse landgenoten moet u het hebben. Gratis en Voor Niets. Het was in ieder geval duidelijk: NIETS.

  Futures stabliseren wel, maar kunnen niet veel herstellen. Gooi de Europese futures maar alvast open!
 3. forum rang 6 ttroo 19 juli 2021 08:51
  Europese futures hebben het lastig. Amerikanse futures willen wel. Lastig Lastig.

  AEX future komt voorlopig niet vooruit. Mogelijk biedt het openen van de Europese beurzen wat hou vast voor de Europeanen. Zeker omdat Amerika hoger wilt. US future op de 34.400 is een belangrijke grens. Daar onder komt de 34.300 punten. Daaronder dacht ik de 34.000 punten. Kortom breken die 34.300 a 34.400 punten is een belangrijke taak voor de beren. Het breken van de 34.400 punten is trouwens main target. Daar klampen de Down Jones futures stieren zich massaal aan vast.

  S&P 500 heeft in ieder geval 1% speling om te dalen en daarna nog eens een procent speling. En dat zijn beide belangrijke pilaren!

  SMI heeft meer ruimte om een daling op te vangen. Daar een beren aanval over 2 a 3 weken?

  Nifty Fifty daar kan mogelijk sneller een beren aanval komen dan in de SMI. Maar de beren in de Nifty Fifty moeten wel aan de slag blijven.

  Mooi herstel / rebound van de rode futures richting de opening van de Europese beurzen!
  Ga zo door!
 4. forum rang 4 Pomper 19 juli 2021 09:04
  Rente naar beneden is dat goed of slecht voor aandelen koersen Royce, je legt het weer positief uit , maar het kan evengoed negatief zijn voor koersen.

  Ik denk dat we het nooit eens met elkaar zullen zijn.

  Hier een plaatje ter bevestiging, na halverwege 2020 daalden de bond koersen in de us , steeg de rente dus en en en stegen de aandelenkoersen door het dak.

  Dus……. Jouw verhaal, in de prullebak

  www.tradingview.com/x/jTs0FKs2/

  En nog even plaatje van rente

  www.tradingview.com/x/rN32zxEb/
 5. Bolleke Beer 19 juli 2021 09:33
  quote:

  Pomper schreef op 19 juli 2021 09:04:


  Rente naar beneden is dat goed of slecht voor aandelen koersen Royce, je legt het weer positief uit , maar het kan evengoed negatief zijn voor koersen.

  Ik denk dat we het nooit eens met elkaar zullen zijn.

  Hier een plaatje ter bevestiging, na halverwege 2020 daalden de bond koersen in de us , steeg de rente dus en en en stegen de aandelenkoersen door het dak.

  Dus……. Jouw verhaal, in de prullebak

  www.tradingview.com/x/jTs0FKs2/

  En nog even plaatje van rente

  www.tradingview.com/x/rN32zxEb/
  Ach een maand geleden waren de rentes naar boven uitgebroken volgens dezelfde analist.
 6. Mr .X. 19 juli 2021 09:53
  quote:

  Nothing Else..?! schreef op 19 juli 2021 09:45:


  Ik neem aan dat dit alleen nog maar daling Voorpret is op..

  Dé Crash die nog moet komen gaan rond de Herfst..?!

  Dax en Cac liggen er al wel een tijdje slecht bij..

  Knak zei 725.15 Aenix..;)
  4 x7 is 28.. dus waarschijnlijk rond 719 weer een draai (de laatste omhoog)
 7. forum rang 7 Calimero 19 juli 2021 10:12
  quote:

  Silk schreef op 19 juli 2021 05:51:


  [...]

  Goh zeg … en jij durft 2022 lager dan 2020 te zetten ;)


  www.iex.nl/Forum/Upload/2020/12501642...

  Hey .... eindelijk iemand, die het plaatje snapt ....

  en ... nu moet ik stoppen met nuttige informatie van Doptieman .... onzinnig muziekje dan maar :)

  www.youtube.com/embed/yOJmBI-ZgN4?rel...
 8. De sjaak 19 juli 2021 10:17
  quote:

  ttroo schreef op 19 juli 2021 07:42:


  Ja, ja. China, Noord Korea, Rusland en Iran. Heeft u het gezien? Het goede voorbeeld in Nederland. Heeft u het gezien hoe supporters van de ene club een spandoek maken over 'inwoners' van de stad van de andere club. Dat is Nederlands gedrag. Heeft u ook gezien hoeveel ramp toeristen er zijn in dat Oranje Land? Ook dat is Nederlands gedrag. Dat is het gedrag dat klaagt over uw gedrag. Dat China, Noord Korea, Rusland en Iran zo slecht is. Natuurlijk heeft uw landen zeker nadelen, maar de klagers zouden wel een beter voorbeeld moeten laten zien. RijksONDERwaterstaat. Niettemin hebben de verhoging en de versteviging van de dijken het goed gedaan. Anders was het wel een nog veel grotere ramp geworden dan de ramp die het nu al is! En u ziet het, het verschil zit vaak in het laatste stuk. Die extra's. Maar die extra's worden niet uitgevoerd, die leveren ramptoeristen op. Kortom een gedeelte van uw land valt om en wat gaat de andere landgenoten doen: K I J K E N. Van uw niet Limburgse landgenoten moet u het hebben. Gratis en Voor Niets. Het was in ieder geval duidelijk: NIETS.

  Futures stabliseren wel, maar kunnen niet veel herstellen. Gooi de Europese futures maar alvast open!
  Al onze grote problemen komen uit dezelfde bron, de oplossingen die nu worden gepropageerd zijn niks meer dan symptoombestrijding. Pas als we aan een oplossing gaan werken vanuit de bron kan het pas goed komen met de mensheid, tot die tijd zijn we alleen maar bezig met kapitalistische verdienmodellen verpakt in een "milieuvriendelijk" jasje. Oh ja de bron is overbevolking en nee de oplossing is niet om er x-miljard af te schieten/oorlog. De oplossing is bewustzijn en daar naar gaan handelen. En als we het zelf niet oplossen grijpt de natuur uiteindelijk wel in. In dat kader kun je COVID wel als een schot voor de boeg zien.
 9. Toerist 19 juli 2021 10:23
  quote:

  De sjaak schreef op 19 juli 2021 10:17:


  [...]Al onze grote problemen komen uit dezelfde bron, de oplossingen die nu worden gepropageerd zijn niks meer dan symptoombestrijding. Pas als we aan een oplossing gaan werken vanuit de bron kan het pas goed komen met de mensheid, tot die tijd zijn we alleen maar bezig met kapitalistische verdienmodellen verpakt in een "milieuvriendelijk" jasje. Oh ja de bron is overbevolking en nee de oplossing is niet om er x-miljard af te schieten/oorlog. De oplossing is bewustzijn en daar naar gaan handelen. En als we het zelf niet oplossen grijpt de natuur uiteindelijk wel in. In dat kader kun je COVID wel als een schot voor de boeg zien.


  de nagel op de kop of een waarheid als een koe
124 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links