Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: "Hoge inflatie is slechts tijdelijk"

Slotcall: "Hoge inflatie is slechts tijdelijk"

De AEX wint 0,3% en daarmee doen we het beter dan de overige Europese indices. Wat vandaag vooral opvalt, is de dalende Amerikaanse rente.

De vergoeding op Amerikaans tienjaars staatspapier zakt vijf basispunten op uitspraken van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hij sprak zijn vertrouwen uit dat de hoge inflatiecijfers slechts tijdelijk zijn. Op termijn rekent Powell erop dat de inflatie gaat matigen. Een precieze termijn noemt hij overigens niet.

Het is wederom een signaal dat hij niet de behoefte voelt om de rente snel te verhogen. Wel staan er gesprekken op de agenda over mogelijke tapering. Ruim twee derde van het aantal stemgerechtigde Fed-bestuurders is van mening dat de rente in 2023 omhoog kan.

Het is overigens geen zekerheidje dat de rente dan ook daadwerkelijk omhoog gaat. Er hoeft binnen deze twee jaar maar iets te gebeuren en een renteverhoging gaat weer van tafel. Het laatste decennium is wel duidelijk geworden dat centrale bankiers niet staan te springen om verkrappende maatregelen te nemen.

Philips

Philips (+0,1%) is veruit het slechtst presterende AEX-fonds van de laatste weken. Het sentiment is ronduit beroerd mede doordat er in de VS een collectieve rechtszaak tegen het bedrijf is gestart.

De aanklacht luidt dat Philips al ruimschoots voor de terugroepactie op de hoogte was van de problemen met de beademingsapparatuur. Inmiddels beweren twee patiënten dat zij door het gebruik van deze apparatuur longkanker hebben opgelopen.                                                             

Het is geen publiek geheim dat de boetes is de VS nogal hoog kunnen oplopen. Hierdoor gaat het risicoprofiel van een belegging in Philips omhoog. Verder zitten de kosten voor eventuele rechtszaken niet inbegrepen bij de genomen voorziening van €500 miljoen.                                 

Er is dus een reële kans dat het bedrijf opnieuw een voorziening moet nemen. Of u het aandeel toch in portefeuille moet hebben, leest u in het onderstaande artikel. 

NSI

NSI (+1,1%) wordt beloond voor zijn halfjaarcijfers. Over de eerste jaarhelft boekte het kantoorvastgoedfonds een winst per aandeel van €1,16. Dit is welgeteld €0,01 meer dan diezelfde periode een jaar geleden.

Positief is dat de huren autonoom met 3,6% stegen op jaarbasis. In het eerste kwartaal was er bijvoorbeeld nog sprake van een krimp van 0,7%. In het tweede kwartaal is er dus een stevige groei zichtbaar.

Momenteel noteert NSI tegen 15 keer de verwachte winst over 2022 en kent het een dividendrendement van zo'n 6%. Wat u nu met het aandeel moet doen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes gaan in een brede lijn omlaag. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt twee basispunten naar -0,20%.

Brede markt

  • De AEX sluit 0,3% in het groen en dat betekent wederom een nieuwe all time high.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt 2,7% en noteert 16,7 punten.
  • Wall Street levert de openingswinst weer in: zie S&P 500 (-0,1%), Dow Jones (-0,1%) en Nasdaq (-0,1%).
  • De euro stijgt 0,4% en noteert 1,183 ten opzichte van de Amerikaanse dollar.
  • Goud (+0,8%) en zilver (+0,7%) profiteren van een zwakke dollar.
  • Olie: WTI (-1,4%) en Brent (-1,0%) kennen een off-day.
  • Bitcoin (+0,7%) doet het rustig aan.

Het Damrak:

  • De chippers stuwen de AEX omhoog, al moeten we de winsten van ASML (+1,6%), ASMI (+1,3%) en Besi (+1,1%) niet overdrijven.
  • Prosus (+1,1%) lift mee op Tencent (+1,8%).
  • ArcelorMittal (+2,5%) profiteert van een koersdoelverhoging van Jefferies. De zakenbank stelt zijn winstverwachting voor dit jaar met 20% naar boven bij. Het koersdoel gaat met €2 omhoog naar €40 en het koopadvies blijft gehandhaafd.
  • Ook Aperam (+1,4%) krijgt een boost van Jefferies. De Amerikanen verhogen hun ebitdaraming voor dit jaar met €57 miljoen naar €704 miljoen. Toch valt de koersdoelverhoging van €1 naar €47 een beetje tegen. Bank Degroof is met een koersdoel van €60 aanmerkelijk enthousiaster over de roestvrijstaalgigant.
  • Air France-KLM (-2,5%) daalt verder af. Delta Airlines (-2,1%) rapporteerde beter dan verwachte halfjaarcijfers, maar na een positieve opening zakt het aandeel toch weg. Morgenochtend kom ik voor Premium met een update over de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij langs.
  • Intertrust (-6,2%) is op de verkooplijst van HSBC gezet. De Britse zakenbank hanteert een koersdoel van €12,30 wat een neerwaarts potentieel van bijna 14% impliceert.
  • WDP (-1,7%) kent een mindere dag, maar niet getreurd: gisteren zette het logistieke vastgoedfonds nog een all time high op het bord.
  • Binnen de ASCX is Nedap (+2,1%) de grootste stijger. Het handelsvolume van 1389 stukjes is echter verwaarloosbaar.  

Adviezen

  • Aalberts: naar houden van kopen en naar €45,50 - ABN Amro
  • Adyen: naar €1.800 van €1.370 en verkopen - Barclays
  • Aperam: naar €60 van €58 en kopen - Bank Degroof
  • Aperam: naar €47 van €46 en houden - Jefferies
  • ArcelorMittal: naar €40 van €38 en kopen - Jefferies
  • Intertrust: starten met verkopen en €12,30 - HSBC
  • Just Eat Takeaway: naar €129 van €128 en kopen - Credit Suisse
  • NSI: naar €42,50 van €40 en kopen - Bank Degroof

Agenda   

15 juli 2021

  1. 04:00China BBP Q2+1,3% QoQ
  2.  

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links