Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Visa: beleggen à la carte

De kaarten zijn geschud. Het toenemend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten en de aanhoudende vraag uit Azië en China naar luxeproducten, gaat gepaard met fenomenale groei van het aantal creditcardtransacties.

Alsof de capaciteit van Visa van 20.000 transacties per seconde(!) nog niet genoeg is. Trek uw creditcard en kijk eens naar de rendementskansen van Visa.

Visa innoveert
Visa profiteert sterk van de groei van het elektronisch betalingsverkeer en de internationale online-betalingen. Visa en Mastercard zijn op dit gebied de grootste organisaties met de meeste kaarthouders en aangesloten retailers, al staan American Express en in de Verenigde Staten Discover Financial ook nog wel op de kaart.

Maar let op, Visa Inc en Visa Europe zijn niet dezelfde instellingen: Visa Europe is in handen van een zeer grote groep Europese banken en is sinds 2007 een volledig aparte organisatie, maar handelt wel met een licentie van Visa Inc. Visa Inc is beursgenoteerd en een van oorsprong Amerikaanse creditcardorganisatie, wereldwijd actief in meer dan 220 landen.

Het gaat bovendien niet alleen meer om creditcards, maar ook om debitcards en de komende jaren zal ook het betalen via smartphones, andere gadgets en contactloos betalen nog een hoge vlucht nemen. Daarbij groeit Visa ook sterk in de emerging markets. Visa ziet grote kansen waar 2,5 miljard mensen nog steeds geen toegang hebben tot het betalingsverkeer en financiële dienstverlening.

De cardorganisaties staan absoluut niet aan het einde van hun levenscyclus, want op dit terrein zijn er tal van innovatieve toepassingen. Het aantal nieuw geregistreerde patenten van Visa op het gebied van betalingsverkeer is toegenomen van 380 in de periode 2000 tot en met 2005 naar meer dan 3000 over de jaren 2006 tot en met 2011.

Vorige week kondigde Visa een strategische alliantie aan met Intel, waarmee een nieuwe impuls wordt gegeven aan mobiel en veilig betalen.

  • Visa verstrekt geen krediet, dat geschiedt voor rekening van de uitgevende instellingen, de banken.
  • Visa faciliteert wel de autorisatie, clearing en afwikkeling van de transactie.
  • Visa brengt de kaarthouders provisies in rekening die gebaseerd zijn op de omvang van en het aantal betalingen.
  • Visa heeft het grootste netwerk van winkels waar betalingen met creditcards worden geaccepteerd.

Grootste beursintroductie
In de Verenigde Staten is nu 70% van de Visa-betalingstransacties debitcard- en prepaid-, in plaats van creditcardtransacties. In Nederland heeft Mastercard met Maestro min of meer een monopoliepositie, maar daar is recent verandering in gekomen met de introductie van de V-pay-betaalpassen.

Over het afgelopen kwartaal behaalde Visa Inc een winst van meer dan 1 miljard dollar, omgerekend een winst van 1,49 dollar per aandeel. Daarmee steeg de winst per aandeel 16%, waarbij de omzet toenam met 14% ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar daarvoor naar 2,5 miljard dollar.

Vooral buiten de Verenigde Staten groeide het aantal betalingen sterk. Visa profiteert van de sterke groei van het elektronisch betalingsverkeer. Visa is niet zonder concurrentie, maar het heeft wel, net zoals Mastercard, een zeer sterk netwerk en een ijzersterke merknaam.

Visa Inc ging naar de beurs in maart 2008, de grootste beursintroductie uit de Amerikaanse historie. Op de eerste dag van notering steeg de koers explosief. Met de kredietcrisis kwam vervolgens ook de koers van de aandelen Visa fors onder druk te liggen, maar het aandeel herstelde steeds en bereikte recent na de goede kwartaalresultaten een nieuw hoogtepunt.

Het concern is uitsluitend met eigen vermogen geïnvesteerd en met de sterke cashflow beschikt de onderneming over de financiële ruimte eigen aandelen in te kopen. Onlangs kondigde Visa aan voor 500 miljoen dollar eigen aandelen in te willen kopen.

 

 

Hoge groei
Sinds de beursintroductie in 2008 heeft Visa louter hoge groeipercentages laten zien, waarbij vrijwel ieder kwartaal de bedrijfsresultaten de verwachtingen van analisten overtroffen hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de koersdoelen van analisten voortdurend stijgen en dat winsttaxaties eveneens opwaarts moeten worden aangepast.

Beleggers betalen voor dit aandeel een premie en zij kennen met een koers-winstverhouding van 16,7 keer de getaxeerde winst per aandeel voor de komende twaalf maanden een hoge waardering toe aan Visa. Met de aanhoudende groei van de winst per aandeel van 18 tot 20% klimt het aandeel in een positief beursklimaat zeker naar hogere koersen.

Analisten hanteren nu nog een gemiddeld koersdoel van 123,70 dollar, maar dat zal naar verwachting verder opwaarts worden bijgesteld, want de bedrijfsresultaten werden tot nu toe flink onderschat. Visa keert nog slechts een bescheiden dividend uit van 0,22 dollar per kwartaal, waarmee het dividendrendement nog geen 0,5% bedraagt.

In november besloot Visa het dividend met 47% te verhogen en gezien de aanhoudend sterke cashflow en de solide financiering (100% eigen vermogen) kunnen beleggers zeer waarschijnlijk verdere verhogingen tegemoet zien.

Onze eigen rekenmodellen geven aan dat bij een aanhoudende groei van de winst per aandeel van 18 tot 20% dit aandeel meer dan 150 dollar waard is. Een technische analyse van het aandeel laat zien dat het aandeel enigszins overbought is; het tempo van koersstijgingen is momenteel te hoog.

Bij een koersdip of tempovertraging in de koersstijgingen is dit een zeer interessant kwaliteitsaandeel, waarvan de langeretermijnvooruitzichten er bijzonder goed uitzien.

Zwanenburg heeft dit aandeel in zijn portefeuille.


Wim Zwanenburg is beleggingsstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. De beloning van Zwanenburg staat direct noch indirect in relatie tot de aanbevelingen in deze publicatie. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. De besproken aandelen kunnen voorkomen in de portefeuilles van cliënten van Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Een ieder die informatie uit deze publicatie ten grondslag legt aan aan- en verkooptransacties in financiële instrumenten, doet dat op eigen risico. Klik hier voor de uitgebreide disclaimer.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Wim Zwanenburg

Wim Zwanenburg is beleggingstrateeg bij Stroeve & Lemberger Vermogensbeheer N.V.. Na zijn studie Economie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam was hij enkele jaren werkzaam in diverse beleggingsfuncties bij ABN Amro en Mees Pierson. Op BNR Nieuwsradio is hij regelmatig te beluisteren met commentaren op Amerikaanse IT-aa...

Meer over Wim Zwanenburg

Recente artikelen van Wim Zwanenburg

  1. jun '14 Sweet Sanofi 1
  2. apr '14 Ali-Big-baba 9
  3. mrt '14 Is Priceline te prijzig?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links