Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Air France-KLM heeft technisch wind tegen

Air France-KLM heeft technisch wind tegen
Beeld: iStock

KLM verzwakt nu recente bodems sneuvelen. Technisch heeft de vlieger wind tegen.

Opvallend detail is dat de reissector er technisch wel prima bijligt, met all-time highs voor de sectorindex. Maar Air France-KLM heeft het lastig. Het lijkt erop dat de Frans Nederlandse vlieger met forse tegenwind te kampen heeft.

De Europese reissector heeft de aandelenbeurzen afgelopen maanden verrast met een flinke stap omhoog. De gehele sector is dit jaar al ruim 25% in koers opgelopen, veel beter dan het marktgemiddelde. De aanleiding is waarschijnlijk de nieuwe Europese quarantaine-regeling, die voor reizigers is versoepeld.

Deltavariant

Technisch heeft de sectorindex alle belangrijke toppen van de afgelopen jaren gebroken. Op korte termijn is er wel wat aarzeling, nu de zorgen over de nieuwe deltavariant van het coronavirus in Groot-Brittannië de kop op steken.

In de sector valt Air France-KLM dus uit de toon, in elk geval voor wat betreft de beursprestaties. De luchtvaartmaatschappij heeft vooral problemen met de zakelijke markt. Daarom tracht het bedrijf in te zetten op de particuliere markt, met nieuwe bestemmingen.

Wind tegen

De luchtvaartmaatschappij heeft ook publicitair wind tegen, met gedoe over overheidssteun, leningen, vouchers en bonussen bij de Franse partner.

Ik heb Air France KLM eerder niet goed gezien. In mijn column van april vorig jaar dacht ik nog dat de Frans-Nederlandse luchtvaartmaatschappij aan het voorsorteren was om weer op te stijgen.

Maar het aandeel staat weer met alle wielen van het landingsgestel op aarde. Op korte termijn zakte Air France-KLM zelfs door de steun. 

Wenst u de nieuwe aankopen in uw mail te ontvangen? Wordt dan lid van de Tostrams-club. Alle portefeuille mutaties en koopsignalen zitten in het Tostrams-abonnement, dus voor abonnees. Al voor €1 (voor de eerste maand) kunt u kennismaken met de Nederlandmodule van het Tostrams lidmaatschap. Klik op de button hieronder voor een actieabonnement.

Ontvang TA Kooptips


Vandaag bekijk ik de AirFrance KLM en de Europese reissector index. Maar eerst de AEX, die zich naar verwachting prima ontwikkelt.

AEX veert op vanaf steun 718,50

Technisch zien we bij de AEX het volgende positieve technische plaatje:

  • Begin juni brak de AEX boven vorige toppen rond 718,50 punten, wat een koopsignaal opleverde
  • Vervolgens is de AEX gestegen tot  736,07 punten
  • In de daaropvolgende correctie is de daling rond de voorgaande toppen opgevangen
  • De laatste AEX-bodem is dus rond 718,50 punten gevormd
  • De pullback is hiermee succesvol afgerond
  • Het koopsignaal wordt voltooid indien nu de top van 17 juni rond 736,07 punten wordt gebroken
  • Het berekende koersdoel daarna ligt rond 760 punten



Korte termijn: De verkopers bij Air France-KLM winnen terrein

Air France-KLM zet de koersbodem van 13 mei rond €4,39 onder druk. Een doorbraak levert een technische verzwakking op.

Hiermee komt dan neerwaarts ruimte vrij, in eerste instantie richting €4,15 (bodem van 21 december 2020).

De lagere koerstop lijkt een neerwaartse uitbraak aan te kondigen. Enkel boven €4,95 (de top van 3 juni) klaart het beeld op. De moneyflow (zwarte lijn onderste helft daalt. Dit geeft aan dat er geld uit de markt wordt gehaald.



Lange termijn commentaar Air France-KLM

De luchtvaarmaatschappij signaleert verkoopdruk, nu een mogelijke lagere koerspiek wordt gevormd. Air France-KLM verzwakt technisch bezien. Eerder werd al de opwaartse fase naar onderen verlaten.

Wees alert, bij een doorbraak van de steun van €4,15 (de bodem van 25 december 2020) komt er naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdalingen.

De 200-dagenlijn van Air France-KLM vlakt wat af. Dit duidt op een verzwakkende technische conditie. De dalende B.O.B.-indicator (blauwe lijn) geeft aan dat Air France-KLM minder presteert dan de markt.

 

 

Lange termijn analyse Sector Travel & Leisure

De Europese reissector heeft met de doorbraak boven de koerstoppen van eind vorig jaar en begin 2021 de stijgende trend weten te hervatten. Een technische verbetering is opgetreden met een eerste koersdoel rond de weerstand van 1.021,10 punten (berekend koersdoel).

Zolang de sector Travel & Leisure hogere toppen en hogere bodems weet te vormen blijft het plaatje positief. Steun ligt op 617,65 punten (de bodem van 26 februari).

De 200-dagenlijn van de sector Travel & Leisure (rode glooiende lijn) laat een stijgende trend zien. Dit duidt op een positieve technische conditie. De opwaarts krullende B.O.B.-indicator suggereert dat de sector Travel & Leisure niet langer achter blijft bij de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 16 apr ASML oogt wispelturig 100
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Reacties

57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 25 juni 2021 08:42
    Air France. Slechter dan een Low Cost Carrier, Slechter dan de Top Servicers. Kortom niet mijn voorkeur. En KLM is wat mij betreft niet veel anders, al hebben ze aardig grote stappen gezet. Wat mij opvalt is dat ik steeds meer fondsen in de Western Debt World zie die hun mooie opgaande trendlijnen breken, steeds meer fondsen die jawel een downtrend vormen, maar ook steeds meer fondsen die in hun downtrend bljven hangen. Kortom ik ga voor een crash van 15 a 20% startend in de komende drie beursweken. DAXie. Ze hebben het niet, ondanks de rally van de laatste dagen naar de slotkoersen van vorige week vrijdag. Eerste zwakte ligt ruim 40 punten lager. Dan breekt de 1e steun. Fransen hebben het nog wel, maar krijgen het steeds moeilijker. Toppers liggen wel erg hoog en de subtoppers breken hun opgaande trendlijnen of zitten er vlak bij om dit te doen. En sommige Franse fondsen zitten duidelijk in de correctie fase.
    Ondanks de Greatest news van gisteren alle banken die bij de FED een stress test moesten doen zijn geslaagd, terwijl een relatief klein fondsje a la Chaos al Chaos bij de banken maakt. Die gehele stress testen zijn bijna waardeloos. Op zich geen slecht iets, maar we zijn de weg kwijt met de echte realiteit, oftewel risico's die er zijn die ze niet zien. Futures doen hun best om groen te blijven. Amerikaanse en Ukkie yields blijven in een downtrend hangen en die ondersteunen onder andere de beurskoersen. Duitse yield doet maar wat, ze loeren omhoog, ze loeren lager. Ze moeten een belangrijke keuze hierin maken. Yields kunnen gaan uitbreken de komende 2 a 3 weken. Het lijkt er op dat ze de volgende beursweek nog een weekje willen consolideren, mogelijk wat lager, mogelijk wat hoger, dan de week erop voorsorteren en de beursweek daarop GAAN. Als de Barron. Het kan eerder. zeker als Amerika of Ukkie de downtrend in de yields opwaarts breken. Maar voorlopig zet ik in op dit scenario. Wat ook mooi uitkomt met de VIX, waarvan trading zegt hoger, maar de andere parameter roept het terug trek process is in volle gang, misschien nog volgende week en daarna is het wachten op de trigger om een zeer hoge VIX. Signalen lijken alligned te zijn. Het is opvallend dat landen als Mexico en Brazilie de rente verhogen en dat de Western Debt World het houdt op transitory inflation, terwijl die ruim boven de 2 staat. Ondanks dat ik de transitory ook zie, zeker bij verstoringen, gaat inflatie niet zo maar weg, kijkt u maar naar de olie en de gasprijzen, maar ook naar de chip prijzen. En de huur prijzen en koop prijzen zijn enorm. Als daar deflatie inkomt, zitten we met een super groot probleem. Nog groen openen en dan een replay van vorige week vrijdag, steeds meer wegzakken in steeds roder wordende koersen?
  2. [verwijderd] 25 juni 2021 08:57
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 juni 2021 08:36:

    Staan we weer rond 735 zoals verwacht.

    Maar wat nu? DoorPomperen of Ni!?
    Geen idee.alleen opvallend lage omzetten en minimale interesse.
    Zit geen leven meer in ,ook de bedoeling van de centrale banken ,indexen
    als een flatliner omhoog.
  3. forum rang 6 ttroo 25 juni 2021 10:07
    DAX heeft de steun al voor de 1e keer getest. En gehouden. Een belangrijke steun. Er onder kunnen ze 100 a 150 punten verder weg zakken. Ondanks dat Adidas tegen de plus 5% doet, staat DAX in de min! De Duitse auto bouwers doen het niet goed vandaag. Siemens ligt er niet lekker bij. Allianz heeft het niet de laatste 1 a 2 beursweken. Deutsche Telekom heeft mooie sprongen gemaakt. KPN aandeelhouders heeft u dat gezien? DT zit in de correctie fase. DAXie lijkt wat instabiel te zijn. Fondsen met een downtrend daar zijn BASF en Bayer. Maar die laten groen vandaag zien. En die kunnen wat verder omhoog. De down trend lijn ligt hoger. Dus deze twee fondsen houden de dalende trend lijn voorlopig vast. Oeps. Gaat DAXie weer de belangrijke steun testen. Het lijkt er wel op.

    Zelf heb ik een kleine Nasdaq short future er uit kunnen werken. Met kleine winst. De eerste. Mogelijk kunnen er vandaag meer short future Nasdaq er uit. Er ligt nog een klein ordertje klaar om wat te verkopen.

    AEX gaat geheel de andere kant op als de DAX. Wat de DAX in de min staat doet de AEX in de plus. ASML gaat door en door, maar gaan meer en meer richting de weerstand toe. Akzo blijft fragiel met de huidige koersen. Adyen ging gisteren geweldig. Dat toppen daar lijkt wel een mega proces. Mogelijk als nog daar de top gezet, ze zitten in ieder geval tegen de volgende weerstand aan, vandaar dat het vandaag niet zo gemakkelijk gaat. Op een gegeven moment gaan weerstanden afremmen. Dat is de taak van een weerstand. ING rood! Randstad ook rood. Randstad moet een mooie sprong gaan maken, opwaarts, want die opgaande trendlijn komt steeds dichterbij. Eerder een zorg voor midden / eind volgende beursweek. Oeps. DAX goed onder druk nu.

  4. forum rang 6 ttroo 25 juni 2021 10:21
    DAX in zwaar gevecht met de steun. Pfoe. Interessant gevecht. De Fransen doen het rustiger aan met rode koersen. Hier zijn vooral de Essilor, LVMH en Kering interessant. LVMH staat in het groen en dat is nodig. Want bij rood kunnen ze de schitterende opgaande trendlijn gaan breken. Essilor heeft wat meer speling in het rood. Ze noteren ook groen. Sanofi. Heeft het minder de laatste beursdagen. Als is het rood daar zeer mild. Niet alleen vandaag. Airbus laat ook rood zien, maar die heeft een mooie sprong gemaakt. Tijd om daar te corrigeren. De Franse banken kunnen net als de Europese banken sector geen potten breken, ook vandaag niet. Zij kunnen niet mee doen met de Amerikaanse banken euforie om flink wat aandelen in te kopen voor hun aandeelhouders. Amerikaanse banken hebben over het algemeen 1.5 a 2x betere ratio's dan de Europese concurrenten, dus uit dat oogpunt vind ik het wel terecht dat ze aandelen kunnen inkopen. Maar toen Lehmann Brothers verliezen moest melden toen ging het wel erg hard met deze verliezen en toen waren de ratio's binnen no time verdwenen, terwijl ze daarvoor goed draaiden. Dus de slag kan zo gemaakt worden. Een KO slag uit verwachte hoek, maar moment blijft altijd onverwacht. Interessante dag vandaag. Kunnen ze de vorige week vrijdag replayen, dan krijgen we meer technische schades te zien. Kunnen ze niet vorige week vrijdag replayen, dan blijven we met dezelfde fragiele grafieken zitten. En gaan we door met het uitstellen van een 12 jaar financiele executie.
  5. Sem_7 25 juni 2021 10:49
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 juni 2021 09:53:

    Zijn 'onze jongens' zondagavond om 18.00 u wel veilig in een volle, kolkende en mogelijk vijandige Puskás Aréna? Doet toch denken aan River Plate, Buenos Aires, 25 juni 1978 om 15.00 u (vandaag 43 jaar geleden).


    Zondag spelen ze de laatste pot, dan snel naar huis, toch? ;)
  6. forum rang 7 PietKeizer 25 juni 2021 10:53
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 juni 2021 09:53:

    Zijn 'onze jongens' zondagavond om 18.00 u wel veilig in een volle, kolkende en mogelijk vijandige Puskás Aréna? Doet toch denken aan River Plate, Buenos Aires, 25 juni 1978 om 15.00 u (vandaag 43 jaar geleden).
    van Hanegem: 'ja, toen had ik wel spijt, toen ik dat zag. Als iedereen tegen je is, dat is het mooiste'.
  7. forum rang 7 PietKeizer 25 juni 2021 10:58
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 juni 2021 09:53:

    Zijn 'onze jongens' zondagavond om 18.00 u wel veilig in een volle, kolkende en mogelijk vijandige Puskás Aréna? Doet toch denken aan River Plate, Buenos Aires, 25 juni 1978 om 15.00 u (vandaag 43 jaar geleden).
    de enige winnaars die dag waren Heineken en Grolsch.
  8. forum rang 6 Doptieman 25 juni 2021 11:06
    quote:

    De verhapstukkende bekokstover schreef op 25 juni 2021 08:36:

    Staan we weer rond 735 zoals verwacht.

    Maar wat nu? DoorPomperen of Ni!?
    Dat zie je in de loop van de dag vanzelf !! De Witboordmannen (de Regie) rekenen precies uit aan de hand van het totaal aantal uitstaande /openstaande posities welke AEX koers hierbij het Beursbelang dient!!

    Dat weet je toch wel??? ik denk eerst nog ff horizontaal om wat premie te laten ..........? Juist !!
  9. forum rang 5 De verhapstukkende bekokstover 25 juni 2021 11:44
    Als we toch aan het premieverdampen zijn:

    Twee Zuid-Afrikaanse broers, oprichters van een handelsplatform voor cryptomunten zijn met meer dan 2 miljard euro aan bitcoins verdwenen. Als ze het geld hebben gestolen zou het om de grootste diefstal van cryptomunten ooit gaan. In totaal worden er 69.000 bitcoins vermist. Bron: NOS.

    Mijn nieuws-gierige oma die zich altijd voor geld heeft geïnteresseerd vraagt net na afloop van het journaal verbaasd vanuit het raampje van haar kangoeroewoning waarom er in vredes- en hemelsnaam helemaal niets is gezegd over hoeveel koffers ze daar wel niet voor nodig hebben gehad.
  10. forum rang 6 ttroo 25 juni 2021 11:44
    Een heroisch gevecht in de DAX om een belangrijke steun. Heel eventjes leekt het erop dat de steun ging vallen en dat gebeurde ook voor een korte tijd, maar het heroische gevecht gaat door. En is nog niet gewonnen door de beren. Rode orders vliegen om de DAX fondsen, maar schijnbaar niet genoegd om de steun te doen instorten.

    LVMH en Essilor laten rood zien, maar ze moeten meer rood laten zien. Misschien komt het wanneer de DAX duidelijk door de steun heen gaat zakken.

    ASML redt zich wel en gaat snel. Ze trekken niets aan van de wereld om zich heen. Ze zullen blijven inkopen. Richting de 75% gaat dat. En als het jaar 2020-2022 betreft dan zijn ze erg agressief. Het kan niet anders dan dat ze het inkoop programma gaan bijvullen. Anders wordt het een grote sof als ze daarmee tijdelijk gaan stoppen.

    Verder is het afwachten. Voorlopig proberen de beren en de aanvallen zijn goed, maar dat is het dan. Ze moeten meer troepen (orders) sturen om meer rood te laten zien anders zullen deze aanvallen vandaag weinig tot geen succes als resultaat geven.

    Adyen. Bijtanken van de grote sprong gisteren? Is de nieuwe weerstand een brug te ver? Ook hier is het afwachten.

    Duitse yield groen. UK yield ook. En Amerika yield ook. Mooie kleur, maar het moet nog veel groener worden om indruk te gaan maken. Ukkie yield doen wat pogingen om indruk te maken, maar ze moeten 3 a 5% groener worden om echt indruk te maken. Wie weet is het voorsorteren voor volgende week, dat ze dan aanvallen gaan doen om de downtrend te breken. Hogere yield is zo wie zo een goede actie.

    DAXie steun is terug veroverend en houdt op dit moment goed stand, maar dat kan zo weer veranderen. De druk blijft op de DAX ketel en de belangrijke DAX steun.
57 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links