Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Koersdoel 728 bereikt, en we gaan nog niet naar huis

Koersdoel 728 bereikt, en we gaan nog niet naar huis
Beeld: Martin Abegglen CC BY-SA 2.0

De AEX heeft het technische koersdoel 728 punten behaald, maar er zit meer in het vat.

Afgelopen vrijdag heeft de AEX het koersdoel 728 punten aangetikt. Dit technische koersdoel is door de IEX TA-desk in september vorig jaar berekend op basis van de vlagformatie, die indertijd in ontwikkeling was.

Het koersdoel 728 punten past in een langetermijntraject, op basis van een uitstekende technische conditie. Daarvan was ons eerste koersdoel 632 punten op 5 januari van dit jaar al behaald. Behoudens tussentijdse correcties, verwachten wij dat het einde van de opmars nog niet in zicht is.

De AEX is sinds het low op 677,88 punten (bodem van 14 mei) met ruim 20% opgelopen. Toch valt voor de korte termijn op dat de Nederlandse beurs nog niet overbought (overgekocht) is. Dit geeft aan dat er nog kracht in de markt zit.

Het enige addertje onder het gras is het achterblijvende omzetprofiel.

Vandaag bekijk ik de AEX op korte en op lange termijn en op basis van de overbought/oversold-indicator.

AEX-index zet opmars voort

Nu de Nederlandse beurs de weerstand 718,50 punten heeft gebroken, verbetert het technische plaatje. De neutrale range van de afgelopen 10 weken is aan de bovenkant verlaten. 

De hogere bodem van eind mei gaf aan dat belegers al op een uitbraak hadden voorgestorteerd. Op basis van de pendulumswing heeft de AEX-index ruimte tot berekend koersdoel 760 punten. 


Nederlandse beurs nog niet overbought

De Nederlandse beurs is sinds het low op 677,88 punten (14 mei) nog niet overbought geraakt.  De RSI geeft op korte termijn dus nog geen overbought conditie (licht over-gekocht) aan. Van een overbought conditie is sprake bij een RSI-waarde van 70 of hoger. 

De RSI (Relative Strength Index) is een technische  indicator die de kracht van de laatste koersstijgingen vergelijkt met die  van de laatste koersdalingen. Hiermee kunnen overgekochte (> 70: overbought) condities gevonden worden. 

Let op. Hieraan kunnen geen directe koop- of verkoopsignalen ontleend worden, want een aandeel in een sterke stijgende trend kan soms wekenlang overbought blijven.  Het gaat bij de RSI vooral om divergenties (afwijkingen) tussen het koersverloop en de indicator zelf. Deze situatie treedt op indien de koers nog hogere toppen vormt, terwijl de RSI lagere toppen begint te vormen. Dat zijn vaak signalen van een nakende trendverandering.


Nederlandse beurs valideert uptrend

De AEX-index heeft met de doorbraak boven de laatste koerstop de stijgende trend weten te hervatten. In de recente correctie vormde de AEX-index al een hogere bodem. Nu de koers boven de voorgaande top weet te blijven, wordt het technische beeld bevestigd.

Er ligt steun op 677,88 punten (bodem van 14 mei). Weerstand ligt rond 760,00 punten (berekend koersdoel). Zolang de AEX-index hogere toppen en hogere bodems weet te vormen, blijft het plaatje positief.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de AEX-index laat een opwaarts verloop zien. Dit wijst op een positieve technische conditie.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 96
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Reacties

48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 14 juni 2021 09:23
    Goed gedaan. De 7 2 8. Maar uiteraard door vele trillions of dollars, billions of euro's en mega trillions of yens. Maar dat maakt niet uit. Gehaald is gehaald. En nu? We zitten met grote puinhopen die we niet kunnen verwerken. Huizen markten. Mega hoog. Aandelenmarkten. Mega hoog. Grondstof prijzen. Mega hoog. Supermarkt prijzen. Mega hoog. Schulden. Mega hoog. Maar niets breekt. Kortom de Centrale Banken kunnen maar 1 ding en dat is geld, nog meer en nog veel meer geld printen. Printen net zo lang tot het breekt.

    Yields. Gaan ze nog een weekje doormodderen of komen ze deze week al tot leven? VIXie op de 15. We zien geen risico's in de Every Thing Bubble. Echt Every Thing.

    ASML op de 5 8 0. Ze halen de AEX Index nog in. 7 2 8. Ze moeten nog een stukkie. DAXie future had last van nacht problemen, maar de opening van de beurzen geven ze duidelijk meer groene koersen. ING - gevaarlijkste bank van de wereld op Deutsche Bank en die Zwitserse Bank na. Beetje paniek bij deze banken en ze liggen al aan het overheids infuus. Knap hoe ze het volhouden. Knap dat de tijd waar in we zitten al 12 jaar goed is, want anders waren ze al ingestort. En ze gaan alsnog instorten. Ze beschikken ook na 12 top jaren dramatische ratio's.

    Shell gaat ook goed. Nog steeds een kopie op termijn. De hoge olieprijs zal erg goed doen. Hoe langer ze in de olie en gas blijven des te beter. Dat brengt tot nu toe het meeste in het laadje. Zie ik 15.800 punten voor de DAX? Bijna. Die gaan zeker ook nog niet naar huis. De afgelopen zes dagen alleen maar groene futures gezien. FED en ECB betalen beter uit dan een casino. En veel meer. Ik vraag me regelmatig af waarom er nog ondernemers zijn. Zijn ze hard aan het werk om clienten binnen te halen in deze wat moeilijkere tijden, op de beurs krijg je het geld. Ze zijn verkeerd aan het ondernemen. Alleen de toppers krijgen de mega beloningen. Zoals dat overal gaat.

    Ik heb het niet gezien, maar u bent weer enthousiast. Gewonnen van Oekraine met 3-2. En u gaat geheel uit uw dak, net als de beurzen. Het is wel Oekraine. Geen Duitsland, Geen Frankrijk. Geen Italie, Geen Portugal en zelfs Geen Belgie. Maar u bent tevreden. Hou vast. Net als dat de beurzen dit ritme moet vasthouden.

    Wordt dit de top dag? Hoog en abnormaal beginnen en steeds meer winst loslaten naar mate de dag vordert? Yields dalen een stuk minder enthousiast dan vorige week. Een eerste signaal tot bodem vorming in de yields?
  2. forum rang 7 handyman6 14 juni 2021 09:56
    Rond de $70 weer wat stukjes Realty Income Corp ( O )opgepikt: per maand div uitkering.
    Waterstof pauzeert even en de mast/wimpel/vlag formaties van veel oblies omlaag,zijn sinds vorige week ongeldig geworden: draai omhoog.

    Ooit valt het kwartje wel dat de inflatie trein aan het ontsporen is,en dan zijnde markten in rep en roer.Maar voorlopig heeft geduldig bijkopen,staffelen dus , voor menigeen geen windeieren gelegd.
  3. Jopieklaploper 14 juni 2021 10:08
    We gaan dit jaar de 1000 punten grens verpulveren. Ik verwacht een slotkoers van 1150 op 31 deccember. Bitcoin kan op 31 december op 250.000 dollar staan. (ik had een koers boven de 1 miljoen verwacht maar dit is denk ik te optimistisch).
    Goud en zilver zullen blijven dalen, ik zie geen herstel en alleen verdere daling van de beide (nu nog) edelmetalen. Ik verwacht een slotkoers van 1450 US Dollar voor goud op 31 december en Zilver zal met een koers van 18 dollar het jaar afsluiten.

    Voor 2022 verwacht ik een sterk verder stijgende AEX naar 1500 punten (vanwege vooral continuerende economische groei dankzij beleid overheden en centrale banken), en bitcoin zal 2022 verder stijgen naar 800.000 dollar. Goud en Zilver zullen ook in 2022 hun dalende trend gaan voortzetten. Goud zal 2022 afsluiten met een slotkoers van 1200 US dollar en Zilver eindigt dat jaar op 15 US dollar.

    Ook de jaren 2023 tot 2030 zullen elk jaar een groei van de AEX laten zien maar de groei zal wel met gemiddeld 10% per jaar tussen 2023 en 2030 afvlakken

    Als we de stand op 31 december 2030 berekenen met een jaarlijks gemiddelde groei van 10% dan zullen we eind december 2030 de 3200 punten aantikken.

    Goud en zilver zullen elk jaar blijven dalen tussen 2023 en 2030, ik verwacht vanwege continuerende economische groei wereldwijd en het steeds belangrijker worden van cryptovaluta dat per 31 december 2030 een ounce Goud 200 dollar zal kosten terwijl je voor een ounce zilver dan 8,50 dollar zult moeten neertellen.

    Over inflatie hoeven we ons geen zorgen te maken, ik verwacht voor 2021 een totale inflatie van 1.3% voor de euro en voor 2022 mogen we een inflatie van 0,7% verwachten.
  4. forum rang 6 Doptieman 14 juni 2021 10:10
    Indexopties verkocht 09.20. Als je heel snel afscheid neemt van kortlopende indexopties deel je mee in de (KORTE) Feestvreugde. Nog 1 AX4 736 in bezit en daar ga ik ook vandaag afscheid van nemen is de planning. Wie blijft zitten ziet zijn winst meestal in een paar uur weer Verdampen.

    Want ze zijn en blijven wel gewoon bedoeld om Leeg te Lopen!! Toch??
  5. forum rang 6 ttroo 14 juni 2021 10:26
    En nu? Probeert DAX future bij de huidige koersen op 15.734 te bodemen? Amerikaanse futures zijn niet inspirerend. Weinig groen daar te zien. Het gras is dus groener bij de overzeese buren: Europa. Alhoewel groen? Zie ik Italie en Spanje in het rood? Oh oh! AEX groen kan worden overgeheveld naar Zuid Europa. Als aanmoediging.
  6. [verwijderd] 14 juni 2021 10:38
    quote:

    Jopieklaploper schreef op 14 juni 2021 10:08:

    We gaan dit jaar de 1000 punten grens verpulveren. Ik verwacht een slotkoers van 1150 op 31 deccember. Bitcoin kan op 31 december op 250.000 dollar staan. (ik had een koers boven de 1 miljoen verwacht maar dit is denk ik te optimistisch).
    Goud en zilver zullen blijven dalen, ik zie geen herstel en alleen verdere daling van de beide (nu nog) edelmetalen. Ik verwacht een slotkoers van 1450 US Dollar voor goud op 31 december en Zilver zal met een koers van 18 dollar het jaar afsluiten.

    Voor 2022 verwacht ik een sterk verder stijgende AEX naar 1500 punten (vanwege vooral continuerende economische groei dankzij beleid overheden en centrale banken), en bitcoin zal 2022 verder stijgen naar 800.000 dollar. Goud en Zilver zullen ook in 2022 hun dalende trend gaan voortzetten. Goud zal 2022 afsluiten met een slotkoers van 1200 US dollar en Zilver eindigt dat jaar op 15 US dollar.

    Ook de jaren 2023 tot 2030 zullen elk jaar een groei van de AEX laten zien maar de groei zal wel met gemiddeld 10% per jaar tussen 2023 en 2030 afvlakken

    Als we de stand op 31 december 2030 berekenen met een jaarlijks gemiddelde groei van 10% dan zullen we eind december 2030 de 3200 punten aantikken.

    Goud en zilver zullen elk jaar blijven dalen tussen 2023 en 2030, ik verwacht vanwege continuerende economische groei wereldwijd en het steeds belangrijker worden van cryptovaluta dat per 31 december 2030 een ounce Goud 200 dollar zal kosten terwijl je voor een ounce zilver dan 8,50 dollar zult moeten neertellen.

    Over inflatie hoeven we ons geen zorgen te maken, ik verwacht voor 2021 een totale inflatie van 1.3% voor de euro en voor 2022 mogen we een inflatie van 0,7% verwachten.
    Dank je,je hebt er echt kijk op
  7. forum rang 7 handyman6 14 juni 2021 11:40
    quote:

    ttroo schreef op 14 juni 2021 10:26:

    En nu? Probeert DAX future bij de huidige koersen op 15.734 te bodemen? Amerikaanse futures zijn niet inspirerend. Weinig groen daar te zien. Het gras is dus groener bij de overzeese buren: Europa. Alhoewel groen? Zie ik Italie en Spanje in het rood? Oh oh! AEX groen kan worden overgeheveld naar Zuid Europa. Als aanmoediging.
    Ah Espagne.Vanavond gaan we rood zien Ttroo,mooirood en de Spaanse Armada over de Zweden zien denderen:4-0.....
48 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links