Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: gedistribueerde schone energie

Tracker Tips: gedistribueerde schone energie

Milieu-impact-fintech iClima komt binnenkort met een ETF, via het platform van HANetf, die blootstelling biedt aan bedrijven die actief zijn in de decentralisatie van energieopwekking.

Gedistribueerde duurzame energieopwekking is het ecosysteem waarmee groene energie kan worden opgewekt en beheerd dichtbij het punt van gebruik, zoals zonnepanelen thuis.

De index

De onderliggende benchmark biedt exposure aan bedrijven in zeven segmenten die rechtstreeks verband houden met het groeiende bedrijfsmodel van de zogeheten Distributed Generation (DER), gebaseerd op kleinere verspreide energiebronnen op basis van groene energie in combinatie met oplossingen voor energieopslag, slimme netwerken, meetinstrumenten en energiebeheer.

Onderstaande tabel toont de 50 onderliggende gelijkgewogen aandelen in de mand.

klik om te vergroten

De volgende grafiek geeft de performance weer van de referentie sinds het begin van 2020:

klik om te vergroten
Bron: solactive

Gedistribueerde schone energie

Dit behelst koolstofarme technologieën en omvat onder andere: zonnepanelen, energieopslag, slimme meters, voertuig-naar-net-energie (V2G), opladen van elektrische voertuigen, slimme omvormers en softwareoplossingen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI) om het systeem te beheren. In combinatie met oplossingen voor energieopslag kunnen ze verschillende voordelen voor het systeem opleveren, zoals een vermindering van de overbelasting van verouderde transmissielijnen of het beter in evenwicht houden van de elektriciteitsvoorziening.

iClima gaf aan dat de elektrificatie van transport en verwarming de behoefte zal vergroten om meer op hernieuwbare bronnen gebaseerde oplossingen aan het systeem toe te voegen. Er wordt voorspeld dat tussen 2020 en 2030 maar liefst $846 miljard zal worden geïnvesteerd in gedistribueerde (hernieuwbare) energiebronnen.

DGEN

De iClima Distributed Renewable Energy UCITS ETF met ticker DGEN en isincode IE00BLCH4S17 krijgt deze maand een beursnotering aan de LSE, Xetra en Borsa Italiana en kost 0,69% op jaarbasis.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente artikelen van Michael Mooijer

  1. 11 jun Tracker Tips: gedistribueerde schone energie
  2. 07 jun Tracker Tips: duurzaam dividend-trio 7
  3. 28 mei Tracker Tips: het einde van contant geld 7

Gerelateerd

Reacties

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, ESG, duurzame energie

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links