Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

U bent een rund als u met vermogensrendementsheffing stunt

U bent een rund als u met vermogensrendementsheffing stunt

Waar bent u het meeste bang voor op de beurs? Krach? Ik vrees zelf taxes het meeste. Wie van u ook zelf zijn of haar pensioen moet beleggen, heeft dat misschien ook. Want ieder basispunt aan kosten of belasting hakt er zo ongelooflijk hard in op lange termijn. Politiek en media begrijpen dit altijd zo slecht.

Neem deze column van Sheila Sitalsing in de Volksrant.

Zij vindt dat jaarlijke vermogensaanwas hetzelfde belastingtarief moet hebben als loonbelasting. Klinkt misschien logisch, maar is het niet. Ten eerste lopen beleggers 24/7 risico over hun centen en werknemers krijgen hun geld altijd, ofwel hebben geen risico.

Ten tweede en op dit punt gaat het altijd mis: vermogensrendementsheffing is werderkerig, zie mijn tweet. Geachte mevrouw Sitalsing: u bent toch ZZP'er? Misschien kunt u zich beter druk maken opdat die tegen dezelfde voorwaarden, kosten en taxes kunnen beleggen als pensioenfondsen. Ook iets met eerlijk.

Ah, ze reageert intussen. Dank, maar dat las ik allemaal niet in de column. Oordeelt u verder zelf hierover. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Tropenrooster, want het kan lange, hete dag worden 2
 2. 15 jun Hedge funds gaan tot 2026 $332 miljard in crypto beleggen. Zeggen ze
 3. 15 jun Hoe hoog ga je AEX? Het ziet er weer goed uit voorbeurs 4

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ffff 10 juni 2021 11:51
  Arend Jan,

  Die column is niet te lezen of je moet je abonneren op de Volkskrant. Dat soort verwijzingen vind ik altijd weinig zinvol.

  Overigens hebben wij in de KK van IEX een draad over VRH die al .... tien jaar loopt en waar ik massa informatie instaat, waar je je vingers bij aflikt. In ieder geval heel wat meer dan in één artikel in de Volkskrant gepubliceerd kan worden.

  Vermogenstoename belasten als inkomen? En wat bij vermogensafname? En neemt de schrijfster ook de inflatie mee: 1 miljoen uit 2021 is zo ongeveer hetzelfde als 0,5 miljoen uit 1980. Maar er zijn wel 100 kanttekeningen bij te maken. Het mooiste blijft toch: Geen VRH. Dat bespaart mij in Luxemburg ieder jaar opnieuw zo'n anderhalf miljoen... Enfin, in de lange draad in de KK van IEX ontzettend veel over dit onderwerp te lezen. En als politicus realiseren: Wie het onderste uit de kan wil hebben, krijgt de deksel op zijn kop.

  Peter
 2. forum rang 5 marique 10 juni 2021 15:29
  Vermogen belegd in aandelen levert dividend (= inkomsten) op. Het belastingtarief daarop is 15% zoals iedere belegger weet.

  Kijk eens naar bedrijven. De G7 kloppen zich op de borst met een gepland tarief van 15% winstbelasting. Een schijntje, vooral voor de multinationals die ook straks genoeg sluipwegen weten te vinden om veel minder of zelfs helemaal geen winstbelasting te betalen.

  Overheden zijn altijd meesters geweest in belasting innen bij de zwakste partijen. Met zwak bedoel ik: geen enkele kans om belastingheffing te ontlopen.3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Dagelijkse nieuwsbrief

Ja, ik wil elke dag de laatste kooptips en analyses van verschillende aandelen ontvangen.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links